Dihantar Oleh Pada 29 October, 2008
Kategori: 
Masa penyediaan: 
Hidangan: 8 batang
Description

Salah satu eksperimen sy.Mula2 tunggang-langgang jugakla dapur tu,tapi bile dah beberapa kali buat,nampak simple je.

Share:
Bahan-bahan
  • 4 sudu besar gula pasir
  • 3 - 4 titis perisa mangga (ikut citarasa sendiri)
  • 2 sudu light corn syrup (optional)
  • Lidi satay (8-10 batang)
  • Sedikit minyak masak atau butter
  • Lollipop mold (kalau ada)
Cara-cara
  1. Tuangkan 4 sudu gula pasir dan 2 sudu light corn syrup ke dalam periuk leper yang telah dipanaskan.

  2. Kacau gula pasir bersama-sama light corn syrup sehingga larut/cair.(Jangan sampai hangus gula tu)

  3. Agak2 kalau panas sangat perlahankan api.(leceh sket sbb x guna candy thermometer)

  4. Bila gula dah cair,alihkan periuk leper tu and then boleh masukkan beberapa titis perisa atau pewarna yang digemari.

  5. Gaul seketika,kemudian tuangkan larutan gula tu ke atas permukaan yang telah disapu minyak masak atau butter supaya die x melekat.

  6. Pastikan lepas tuang tu,cepat2 cucuk lidi kat tengah2 gula sebab gula lollipop ni cepat mengeras.

  7. Dah siap!Bagi makan kat budak2 smpai diorang rosak gigi xpon boleh makan mase tengah melepak tgk cerita hindustan.

  8. P/s:Nak bagi lagi sedap,salut dgn serbuk citric acid campur gula kastor(masam!).

  9. CAUTION!!!!Jangan sentuh gula yg masih molten lagi,sbb boleh cause severe (3rd degree) burn.Boleh melecur teruk.