Google+

oleh: ez_2901 ღ♥ SOTO KAMBING ♥ღ

Soto_kambeng2

mudah, ringkas, cepat dan sedap.... http://yezzzza.blogspot.com/


Created on : 03-09-2014

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ez_2901

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • Bahan A
  • Daging kambing secukupnya ( di potong kecil )
  • 2 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • ** semua bahan A di hiris halus
  • Bahan B
  • 4 batang serai
  • 1 inci halia
  • 5 biji bawang merah
  • 7 biji bawang putih
  • 1 inci kunyit
  • 3 sudu besar rempah kurma
  • ** semua bahan B di kisar
  • Bahan C
  • 4 biji buah keras
  • 2 sudu kecil biji ketumbar
  • 2 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 sudu kecil biji lada hitam (sukatan ikut kepedasan masing2 ye)
  • ** kesemua bahan di atas hendaklah di sangai (di goreng tanpa minyak) dan di tumbuk halus
  • 7 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 2 batang kayu manis
  • 7 biji bunga cengkih
  • minyak untuk menumis
  • air secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan A hingga naik bau dan masukkan daging kambing. Tunggu sampai daging kambing bertukar warna. macam separuh masak gituh.
  2. Bila daging kambeng tersebut dah separuh masak, masukkan air secukupnya.
  3. Di kuali lain, tumiskan bahan B hingga naik bau dan masukkan kesemua bahan C. Tumiskan hingga pecah minyak.
  4. Selepas ini barulah masukkan rempah ratus yang ditumis tuh ke dalam sup kambing tadi dan kacau. Masak hingga daging kambing tu empuk dan lembut. Perasakan garam dan gula. Dah siap..
  5. boleh hidangkan bersama nasi impit/bihun serta pelengkap soto yang lain seperti :- ~ begedil daging ~ daun sup ~ daun bawang ~ kacang tanah goreng ~ suhun goreng ~ kicap cili ~ bawang goreng ~ taugeh


Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (0)

Untuk memberi komen terhadap resepi ini, klik di sini









Feed 5 Resipi Terbaru

Soto_kambeng2 Resepi ღ♥ SOTO KAMBING ♥ღ oleh: ez_2901

mudah, ringkas, cepat dan sedap.... http://yezz...

Msc Resepi kupang stir fry oleh: goldenmanja

ini pun resepi dari arwah nenek saya.. kalau k...

Kc Resepi Sup Tauhu Kuchai oleh: goldenmanja

resepi dari arwah nene saya.. musim2 panas..dpt...

Image Resepi Sotong lemon (squid lemon) oleh: muse

Sama Seperti chicken lemon, tp guna sotong. Lg ...

20140823_141837 Resepi Ayam panggang yougurt sedap oleh: AdamIda

sedap dan menyelerakan. cara penyediaan yang sa...

Senarai Resipi Terbaru >>




5 Laporan masakan terkini

10433756_330068260503487_7762046080554696566_n
03-09-2014 Resipi ♥Choc. Brownies Kukus™ oleh : kak fida
Salam kak fida....sedap sgt brownies ni. Without topping pun ohsemm, sy guna kaedah bakar, tmbah gajus cincang & ada wat adunan cheese skali..so jd la brownies cheese :)
Laporan oleh: syalina_yahya
Dsc07243
03-09-2014 Resipi ♥Bubur Som-Som Pandan™ oleh : kak fida
Assalam fida, selalu buat putih jer, haa...kali ni ikut rspi hehee..msuk dlm loyang jer! org gajen katakn kihkih....sedap n puas lah mkn mekasih ya.. psstt...mana g senyap jer.. :D
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07211
03-09-2014 Resipi Sambal Telur Dengan Kacang Peas oleh : goldenmanja
menu dihujung minggu lps...kali ni gajen pulk nk rebus telur(itupun mak nk mkn)tu yg buatkn heee... tapi bak kata manja biasa balace dr buat nasi lmk n wedding,akak pun mcm tu,tpi skg wedding,telur dh kurang kan! kcg peas tk ltk stok tk ada tapi still sedap!! mekasih share goldenmanja :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07264
02-09-2014 Resipi kuih badak berendam kakbesah oleh : kakbesah
Assalam kb..dh lama teringin nk buat, selalu asik tertangguh jer dr bulan puasa aritu...lps raya baru dpt buat, Alhamdulilah puas mkn hihii... mekasih ya kb :D
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07253
02-09-2014 Resipi Kacang goreng bertelur oleh : Resepi2011
Assalam cikgu.. haa..kali ni betul2 buat mcm cikgu punya tapii kan nk jgk derhaka kita tmbh carrot sket kasi npk berseri2 lagi hahaa... mekasih ya sedap! akak ratah gitu jer.. ;D
Laporan oleh: k.zila66

Senarai Laporan Masakan >>





Resepi mengikut kategori

Ayam Cookies Daging Dessert Ikan
Kek Kuih-muih Laksa Mee Minuman
Nasi Pencicah Roti Sayur Seafood
Snack Sup Tart Telur Western Food

Lain-lain kategori

. .. 1 10 minute 4 acar acar masak acar timun Acar Timun Express acara majlis.../malam/siang afternoon agak popular di terengganu agar agar agar-agar Agar2 air air asam air belimbing buluh air gula vanilla air milo blend

Senarai kategori >>



5 Komen Terkini

02-09-2014, BlackHorse komen di Nasi Lemak :
banyaknyer komen... Nak cuba gak.... from naka, kedah


02-09-2014, BlackHorse komen di ~Kfc wedges homemade~ :
Nak cuba, mintak halal naa


31-08-2014, liger5449 komen di kerisik :
blender cara paling express buat kerisik..


31-08-2014, pinkzara komen di Apam Balik :
Dah byk kali buat AB guna resipi ni..sedap. Cuma saya modified sikit.. Saya tambah minyak jagun...


31-08-2014, pinkzara komen di Apam Balik :
Dah byk kali buat AB guna resipi ni..sedap. Cuma saya modified sikit.. Saya tambah minyak jagun...


Senarai Komen >>




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd