Google+

oleh: Razzizz Paru Masak Hijau

Paru_masak_hijau

rsp asal dari suratkhabar lebih 10 tahun dulu raz tak salin pulak nama penyumbangnya


Created on : 29-07-2014

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Razzizz

Bahan-bahan ( 1 family )

  • 2 biji Tomato hijau potong empat
  • 12 batang Lada hijau tumbuk kasar
  • 1 hiris Halia ketuk
  • 1 batang Serai ketuk
  • 4 helai Daun limau purut 2 helai Daun salam
  • 7 ulas Bawang merah dan 3 ulas Bawang putih tumbuk kasar
  • Garam dan minyak secukupnya
  • 1/2kg Paru rebus ngan assam bila dah empuk cuci dan potong

Cara-cara

  1. Panas minyak tumis bawang2 dan lada hijau hingga layu dan wangi bau
  2. Masuk halia, serai dan dedaun.Kacau rata masuk paru dan garam.Masuk air sedikit supaya rempah meresap kedalam paru.Akhir masuk tomato,kacau sebentar dan tutup api
  3. Paru boleh digoreng dulu selepas direbus empuk.Sedap dimakan ngan nasi putih
  4. Selamat Hari Raya.....:)


Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (0)

Untuk memberi komen terhadap resepi ini, klik di sini









Feed 5 Resipi Terbaru

Paru_masak_hijau Resepi Paru Masak Hijau oleh: Razzizz

rsp asal dari suratkhabar lebih 10 tahun dulu r...

10527759_427288067412824_6176779132228171765_n Resepi Roti Tawar Jagung Sis Jannah oleh: pahbedah

sangat sedap dan gebu...perkongsian resepi dr S...

Sarang_semut Resepi biskut sarang semut oleh: shaffiq

biskut raya tradisional

Uc_photo_0 Resepi semperit susu oleh: norfirman

resepi daripada rakan resepi rengkas

2589 Resepi lemak cili api ikan masin sepat nenas oleh: Zafelynda zana

Mudah ringkas dan sedap..

Senarai Resipi Terbaru >>




5 Laporan masakan terkini

2014-07-26_21
27-07-2014 Resipi ♥Muffin Milo™ oleh : kak fida
Seumur hidup baru first time buat muffin.Tak tau kenapa dia naik kat tengah jer.Macam benjol pun ada jugak.Kekeke.Rasa dia Alhamdulillah bolehlah.Cuma manis sikit.Terima kasih sebab kongsi resepi :)
Laporan oleh: PutriAminatul98
Dsc04256
25-07-2014 Resipi Sirap Selasih Ais oleh : annis_lisa
buat buka semlm..tmbh susu cair hahaa... annis , dh jadi srap bandung selasih ais lah hihi.. tq2.
Laporan oleh: k.zila66
Dsc03588
25-07-2014 Resipi Kari Ikan Malayalam Style oleh : Mama Fayyadh
mcm rspi mak jgk ni...mmg best ! mekasih share :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc04144
25-07-2014 Resipi Asam pedas ikan merah oleh : Ain86
lauk fav keluarga ni...bunga kantan tak ada letk daun limau purut..sedap! mekasih share :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00100
25-07-2014 Resipi Ikan masak santan oleh : Lynne
Assalam Lynne, rspi lynne lbih kurang sama cuma akaknya tak tumis n tmbh kunyit hidup...insyaAllah..nnti nk try jgk cara lynne.. mekasih slmt hari raya ;D
Laporan oleh: k.zila66

Senarai Laporan Masakan >>




Resepi mengikut kategori

Ayam Cookies Daging Dessert Ikan
Kek Kuih-muih Laksa Mee Minuman
Nasi Pencicah Roti Sayur Seafood
Snack Sup Tart Telur Western Food

Lain-lain kategori

. .. 1 10 minute 4 acar acar masak acar timun Acar Timun Express acara majlis.../malam/siang afternoon agak popular di terengganu agar agar agar-agar Agar2 air air asam air belimbing buluh air gula vanilla air milo blend

Senarai kategori >>



5 Komen Terkini

29-07-2014, Razzizz komen di Nasi Lemak tanpa SANTAN :
Cam ibu raz masak dia panggil nasi minyak,memang sedap n simple


27-07-2014, PutriAminatul98 komen di ♥Eggless Moist Double Chocolate Muffin™ :
Kalau x nak guna susu segar,ada apa2 bahan x yang sesuai untuk gantikan susu segar?


27-07-2014, norshamimi komen di biskut almond london :
banyaknya tepung kastard..


27-07-2014, mummy_ross komen di Biskut Cornflakes Madu :
salam..nak tanya, lepas bakar tu cornflakes tu melekat tak each other? ke boleh cabut satu2..saya...


26-07-2014, DYGHARTINI komen di Shepherd Pie :
Assalam semua member2...suka sgt ngan reipi ni tp tak leh nak clik utk cara buatnya.....


Senarai Komen >>