Google+

oleh: goldenmanja Ayam Masak Kicap

Aym

resepi nenda


Created on : 02-10-2014

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi goldenmanja

Bahan-bahan ( 3 org )

  • 6 ketul ayam di besrsihkan dan di gaul dengan sedikit kunyit dan secubit garam.
  • 10 biji tomato cherry
  • 2 biji cili merah di hiris memanjang
  • 1 biji bawang besar di hiris
  • bahan kisar
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 10-15 biji cili padi
  • Klik di sini untuk isi bahan
  • 1 sudu teh lada hitam kisar kasar
  • 1/2 gelas air asam jawa cair
  • 1/2 gelas air
  • 1 senduk kicap manis
  • gula dan garam cukup rasa
  • minyak untuk goreng ayam

Cara-cara

  1. panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam hingga agak garing.
  2. biarkan lebihan minyak goreng ayam dalam kuali untuk menumis.
  3. masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau dan kekuningan
  4. masukkan air asam jawa dan lada hitam kacau rata dan biarkan mendidih
  5. masukkan kicap dan air, kacau rata masukkan pula garam dan sedikit gula biarkan mendidih.
  6. masukkan ayam yang telah di goreng tadi, cili dan bawang hiris sertya tomato. kacau rata-rata hingga sebati. biarkan untuk 5 minit.
  7. tutup api dan boleh dihidang.


Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc07329
02-10-2014
kebetulan akak msk ayam kicap,tgk ada persamaan so kite share ya hehee...cuma tk letk cili api, biasa suka letk kentang...mekacihh diatas perkongsian, nnti akak try goldenmanja punya letk cili api ! ;D tq2
Laporan oleh: k.zila66

Komen (2)

02-10-2014, ayu:) komen :
pssst-0hresepi-hihihi waah banyaknya rsp baru kat myr dah lebih seminggu xjenguk...ada lada hitam nanti ayu nak try kicap my fav tqvm 4 sharing manja


02-10-2014, goldenmanja komen :
try jgn tak try... sharing is caring kan.. :)


Untuk memberi komen terhadap resepi ini, klik di sini









Feed 5 Resipi Terbaru

Aym Resepi Ayam Masak Kicap oleh: goldenmanja

resepi nenda

Udg Resepi Sambal Udang Dengan Petai oleh: goldenmanja

resepi dari bonda..

2 Resepi Kari Ikan Tongkol oleh: goldenmanja

resepi dari bonda..

Img_20140928_194404 Resepi Burger Bakar Atas Pan oleh: sue_ginola

Burger Bakar Simple..yang penting jimatsss...he...

Dsc_0659__2_ Resepi Crispy Onion Ring oleh: syalina_yahya

Saya pun 1st time jugak mencuba resipi ni dan t...

Senarai Resipi Terbaru >>




5 Laporan masakan terkini

Dsc07345
02-10-2014 Resipi Sayur Kacang Panjang Tumis Ikan Bilis oleh : skyati
wat lagi utk kesekian kalinya hehee...mekacihh..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07329
02-10-2014 Resipi Ayam Masak Kicap oleh : goldenmanja
kebetulan akak msk ayam kicap,tgk ada persamaan so kite share ya hehee...cuma tk letk cili api, biasa suka letk kentang...mekacihh diatas perkongsian, nnti akak try goldenmanja punya letk cili api ! ;D tq2
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07339
01-10-2014 Resipi Kuih Keria oleh : syahmi
belen rebus keledek yg tk abis! so tergajin laa buat kuih ni hehee.. mekacih yer! :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07325
01-10-2014 Resipi Ubi rebus oleh : Lilydvalley
nyumm3..sdapnyee... hihii.. ;)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07310
01-10-2014 Resipi Daging Merah Ala Thai oleh : jeezy
utk dinner semalam, sedap! bole wat lagi heee..time kasih share :)
Laporan oleh: k.zila66

Senarai Laporan Masakan >>





Resepi mengikut kategori

Ayam Cookies Daging Dessert Ikan
Kek Kuih-muih Laksa Mee Minuman
Nasi Pencicah Roti Sayur Seafood
Snack Sup Tart Telur Western Food

Lain-lain kategori

. .. 1 10 minute 4 acar acar masak acar timun Acar Timun Express acara majlis.../malam/siang afternoon agak popular di terengganu agar agar agar-agar Agar2 air air asam air belimbing buluh air gula vanilla air milo blend

Senarai kategori >>



5 Komen Terkini

02-10-2014, goldenmanja komen di Sambal Udang Dengan Petai :
nanti k.zila dah masak kasi upload gambar ye..


02-10-2014, goldenmanja komen di Ayam Masak Kicap :
try jgn tak try... sharing is caring kan.. :)


02-10-2014, ayu:) komen di Ayam Masak Kicap :
pssst-0hresepi-hihihi waah banyaknya rsp baru kat myr dah lebih seminggu xjenguk...ada lada hitam...


02-10-2014, k.zila66 komen di Sambal Udang Dengan Petai :
wah! cedapnyaa.. fav akak ni.. mcm rspi bonda akak jgk, cuma tmbh sket santan.. nnti nk buat laa....


01-10-2014, Razzizz komen di Burger Bakar Atas Pan :
OH sue,raz tngh demam ni tapi kalaulah dapat mkn burger dlm pic tu mesti terus baik hehe...


Senarai Komen >>




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd