Dihantar Oleh Pada 13 November, 2006
Masa penyediaan: 
Hidangan: 5 orang
Description

Aiskrim bersalut conflakes dan walnut.

Share:
Bahan-bahan
 • 5 sudu aiskrim vanila
 • 1 biji telur
 • 1 cawan 'conflakes'
 • 1 cawan walnut cincang
 • Minyak untuk menggoreng
 • Sirap coklat secukupnya
Cara-cara
 1. Sudu/scoop aiskrim yang saya guna seperti gambar di sebelah:

  data.jpeg
 2. Masukkan 1 sudu aiskrim ke dalam bungkus plastik. Bungkus biar jadi bentuk bola. Simpan dalam pembeku sekurang-kurangnya 2 jam.

  data.jpeg
 3. Campurkan 'conflakes' dan walnut ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan ke dalam beg plastik. Ramas-ramaskan 'conflakes' biar hancur.

  open-uri20151010-29872-30sxw6
 4. Keluarkan aiskrim dari pembeku dan buka plastik. Masukkan aiskrim ke dalam beg plastik tadi. Goncang-goncang biarkan aiskrim bersalut dengan 'conflakes' dan walnut . Keluarkan aiskrim dari beg plastik. Simpan semula ke dalam pembeku selama 30 minit atau lebih.

  data.jpeg
 5. Pukul telur dengan pemukul telur. Masukkan aiskrim ke dalam telur. Kemudian masukkan pula ke dalam beg plastik 'conflakes' dan walnut. Goncang biarkan keseluruhan aiskrim bersalut. Buat satu persatu sampai habis. Masukkan semula ke dalam pembeku. Biarkan 1 jam atau lebih. Kalau nak salutan (coating) tu tebal boleh ulang langkah ni sekali lagi.

  data.jpeg
 6. Panaskan minyak. Goreng aiskrim selama lebih kurang 30 saat. Angkat dan bolehlah terus makan. Kalau suka bolehlah letakkan sirap coklat di atasnya.

 7. ** Minyak yang diguna untuk menggoreng biarlah betul-betul panas atau 200C.