Resepi Seri Kaya

 Dihantar Oleh Pada 15 April, 2007
Kategori: 
Masakan: 
Masa penyediaan: 
Hidangan: 8 peoples
Description

seri kaya perantau..kalau tak der gula melaka..emm..memang manis..

Share:
Bahan-bahan
  • 12 biji telor
  • 1 1/2 cawan dark brown sugar
  • 1 cawan gula pasir
  • daun pandan
Cara-cara
  1. bahan-bahan:

    open-uri20151010-29872-fwmdji
  2. masukkan semua bahan2 kedalam bekas, dan pukul samapi kembang.

    open-uri20151010-29872-m1u1yr
  3. Kukus hingga masak. Selalunya kalau masuk dalam bekas kecil2, texturenya kurang berlubang2. kalau ada penggukus besar, better taruk dalam satu bekas besar. tapi kalau tak der lubang2 pun rasa still the same.

  4. note: isi 3/4 penuh. kuih ni akan kembang naik..tapi bila dah keluarkan dari kukusan, akan mendap semula. menghasilkan permukaan yang tidak rata.

  5. note: kalau nak taruk pulut kat bawah pun sedap. cam buat seri muka.

Tags 
Laporan MasakanLihat Semua (0)
Resipi berkaitanLihat Semua
Resipi Anda Boleh LikeLihat Semua