oleh: mizz_bulan
Creamy+Pedas Mussel
mizz_bulan@myresipi.com
untuk penggemar mussel =)
Created on :
06-10-2007
Bahan-bahan ( 4 org makan )
- Mussel 500 g
- Susu segar 1/2 cawan
- Bawang putih 5 ulas ( dihiris )
- Cili api 3 biji ( dihiris )
- Halia 1/2 inci ( dihiris )
- Sedikit butter untuk menumis
- Sedikit tepung jagung untuk memekat kan kuah
- Serai untuk tambahan ( lebih kaw lagi kalau ade )
- Garam secukup rasa
Cara-cara
-
Mussel yg dibeli hendak la dibasuh dan diberus kulitnya terlebih dahulu.
-
Panas kan periuk dgn butter dan tumis bawang putih, halia yang telah di hiris tadi. Kemudian letak susu segar dan kacau
-
Letak sedikit garam dan hirisan cili api tadi. Jika ada serai, titik dan masukkan sekali .
-
Sekarang masukkan mussel kedalam kuah tadi.kacau shingga dia mendidih bersama kuah. Kacau rata2 agar susu td tidak berketul.kemudian tutup periuk, biarkan mussel masak seketika.
-
Mussel yg telah masak td akan terbuka. Kemudian angkat dan letak mussel di dalam pinggan.Biarkan kuah di dalam periuk. Campur kan sedikit tepung jagung dgn air dan masukan ke kuah tadi untuk memekatkan kuah.Kacau rata2.
-
Kuah yang dah di masak dan pekat tadi di curahkan keatas mussel yg di atas pinggan tadi. Curah kuah pekat rata2 keatas setiap mussel.
-
Sudah siap.. ready untuk dimakan..=) Slamat menjamu selera..Lemak2 dan pedas2 sket. sesuai makan dgn nasi atau di makan begitu sahaja