Google+

oleh: Mat Gebu Ovallate

Ovallate

Inilah rupa "OVALLATE". Seakan2 mentega tapi bewarna oren dan sedikit jernih.


Created on : 30-12-2006


Komen

03-05-2007, nikaida82 komen :

ovallate ni ape gunanya.maaf sy tak brape tau sgt fungsi2 bahan untuk bakeri ni..baru nak berjinak2dalam dunia nie.ehehehe..


30-08-2007, minah_selebet komen :

packing dia mcm mana? ada pic tak?


06-02-2008, cik meenah komen :

sya cuba cari kat byk kedai..ada yang ada..ada yang takde..tapi yang ada semua takde tanda halal..ovallate ni daripada apa ek?


13-03-2008, gar_field79 komen :

saya br dapat info ovallate=sponge cake stabiliser=brand nona ader..nanti saye beli saya masukkan pic kat sini k..


27-08-2008, sarina_abr komen :

kat BAGUS ada dijual. pek kecil RM1.50. kat bekas tu tak tulis ovallate.


04-09-2008, siti_khuzaimah78 komen :

Kat sini ada jual pengembang kuih ...errr sama ker dgn Ovallete ni...tgk dari pic yg cik mat bg tu lebih kurang sama jer rupanya...lagi satu ada jual pelembut kuih , yg ni plak apa yer?? Ada sesiapa yg tahu...Maaf saya ni kurang arif bab bakery ni...


16-11-2008, mama sky komen :

Tunjuklah bekas@rupa dia cammana ek... nak masak puteri ayu ni... nnti xde ovallet x gebu plak t...


09-02-2009, along_mayam komen :

Saya pun baru beli quick 75 cake stabiliser. Brand Nur. Ada halal. Sama macam ovallete rupa dia. Sama ke fungsi dia?


01-06-2009, kak fida komen :

along_mayam...quick75 dan ovallete adalah sama....boleh guna quick75 kalau tk ade ovallete....fungsinye same...


01-06-2009, kak fida komen :

Ovalette juga dipanggil Sponge Gel...


27-07-2009, dahliadahlan komen :

..Salam Fida...sorila..tanya lagi ni..org kat atas tu dh tanya...tapi xberjawab.....Apa Fungsinya Ovallate nih?.....or..kalau terlebih sukatan jadi macamana....boleh Fida tolong perrrjelaskn....TQ.


03-08-2009, kak fida komen :

w'salam dahliadahlan...ovalette ni melembutkan/menggebukan lagi texture kek...slalunye memang ade sukatan utk satu2 resipi jadi kenelah ikut sukatan jgn dilebih atau dikurangkn....biasenye ovalette ni dibubuh didalam kebanyakkan resipi2 kek modern...contoh kek marble yg dh diubahsuai dn kek2 lapis...dulu2 org lame bikin kek tk de ovalette, kek lembut jugak...ppon kena ikut resipi dn selera masing2... :)


24-04-2010, hannajr komen :

ssh la nak carik ovalette yg hallal...NONA tu pon xde tnda halal..sma dgn gelatin dia pon xde halal so rasa was2 nka guna..


10-02-2011, mencarisakinah komen :

susahkan nak cari barang bakery yg ada halal..


17-03-2011, naniesa komen :

penat nk cri ovelltte ni..cam da give up nk blaj wt kuih..:-(


17-03-2011, naniesa komen :

penat nk cri ovelltte ni..cam da give up nk blaj wt kuih..:-(


17-03-2011, Microtiny komen :

Semalam saye baru jumpe ovellete brand Kijang kat pasaraya. kat kedai runcit memang payah sket nk jumpe. kat kedai bahan kek biasanye ade...


31-03-2011, aina idzwan komen :

Btl memang susah nk cari kt kedai runcit..bila tanya tuan kedai pun,kdang2 tu dia0rg pn x tahu..


16-07-2011, sepet1113 komen :

smlm sy bru jmpa ovellete ni.. brand kijang dekat pasaraya giant... RM1.50 satu bekas.


18-08-2011, kikineutron komen :

boleh rujuk kat sini brand ovalett yg halal http://www.facebook.com/topic.php?uid=138778676140311&topic=960 yg brand kijang ni penah nampak jual kat giant


Isi komen :

Nama :
Komen :



Cari glossary


5 Komen terkini untuk glosari

04-09-2014, austar komen di Golden Churn Butter:
Memang sah halal jangan ragu lagi :)


11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
harap admin dapat membantu...terima kaseh... :)


11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
sape yer yg hntr komen 7/1/14...??? harap admin dpt membantu...


11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
maseh guna nama kak fida ker utk hntr komen???


07-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
Askm....klu uat apam kukus tu mcm apam dot2 tu pakai acuan yg warna merah plastic kecik2 boleh kn...


Senarai komen untuk glosari >>





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd