Google+

oleh: umi_e air abu

Abcd0003

boleh didapati di kedai runcit dan kedai senseh juga


Created on : 21-01-2007


Komen

13-02-2007, cikngah komen :

halal ke air abu ni? yang ni ke orang guna buat rendm sotong?


04-05-2007, coyotemawi komen :

hmmm..tak tau nak jawab soalan ni..


19-10-2007, Lina Rahman komen :

rasanya dah berpuluh tahun air abu soda nie digunakan untuk merendam sotong kering, rasanya org melayu tak buat kot air abu nie tp entah lah cuba cari ada tak jumpa brand lain...liena tak pernah terserempak pulak.


03-11-2007, dogol komen :

Air abu a.k.a abuchang.. air abu cina mati kot.. hehehe


14-01-2008, sally5106 komen :

tepung apa untu buat mee kuning, beras or gandum


01-07-2008, izwanurul komen :

ada brand lain..cume was2 tentang halal atau tak. tak pernah pun guna..huhu.. guna air masak je la..hihi..


14-09-2008, mikelnaru komen :

boleh ganti dengan soda buat prendam sotong = yg bulat berwarna putih? Tapi banyak mana oh?


09-02-2009, Yantie Alias komen :

mana nak cari air abu ni???and ape function dia...


23-04-2009, hmaria78 komen :

Tengok gambar terus aje rasa was2. Kalu ikut kata hati... Maknanye tak HALAL.


23-04-2009, rahanisya komen :

ye la..xde logo halal lg tulisan cina,mak mentua kata nk buat apam balik kena pakai air abu...semacam jek tgk air abu ni


04-05-2009, tahrunnisah komen :

hai rahanisya..tak guna pun takpe air abu untuk buat apam balik..takde dengar pulak orang buat apam balik guna air abu...tengok botol air abu dah rasa gerun...


08-05-2009, amydanish komen :

kalau nk tahu lebih lanjut pasal air abu nie blh rujuk http://fakarudinft.blogspot.com/search/label/asid%20borik.ada part bahaya utk kesihatan


02-08-2009, mama_nayli komen :

kalau nak rendam 1 ekor sotong,berapa byk air abu nak guna?.Rendam semua dlm air abu atau kena campur air paip sikit?.


25-08-2009, nazahiriah komen :

salamss..actually, air abu bukan asid borik. ia digunakan untuk mendapatkan tekstur mee yg kenyal.air abu secara saintifiknya adalah natrium bikarbonat. natrium adalah sejenis garam dan tidak berbahaya utk kesihatan. jangan disalah anggap air abu sebagai asid borik.sila rujuk URL ini http://www.fitrahpower.com/diari-fitrah-power/mee-darah


03-11-2009, ummu muhammad komen :

kat kedai melayu x de jual ker?????????? Air abu nie sape yang buat????????


10-01-2010, norleez komen :

akhirnya halal ke tidak.


06-06-2010, zethy305f komen :

sy penah tgk program masakan kat tv resepi kuih lopes oleh chef liza zainol dia ltk air abu.dia ckp klu xde i abu leh gnti dgn i kapur.setahu sy la kan,air kapur dibuat drpd abu pembakaran kulit2 kerang n dia tapis2.air abu ni plak dibuat dr abu tp xtahu abu ape n ditapis2 gak.pd pndpt sy maybe air abu ni juga dr abu pembakaran kulit kerang gak kot.klu i kapur tu kn warna dia putih kot hmpas abu kulit kerang ada lg, sementara i abu ni plak jernih.. kot2 dia tapis dgn lebih detail lg smpai jd jernih cenggitu.klu salah tlg perbetulkan.huhu.


07-08-2010, moonie_rafiq komen :

klu takut halal atau tak..pegi kedai2 runcit biasa..tny ade x jual abu utk rendam sotong..die akan bg seketul abu pastu kite boleh rendam sendiri..sbb mak sy klu rendam stg kering mmg guna yg dlm bentuk ketulan tu..bukan air abu yg da siap dlm botol.. ;)


10-08-2011, taam komen :

air abu dibuat dari bahan apa?


07-03-2013, umi_e komen :

Fungsi air abu ialah untuk menaikkan kadar pH air yang digunakan utk menguli tepung hingga sebati. Jika was was... gunakan terus air alkaline macam Dr Who Alkaline water.... tak yah gunakan Abuchang lagiks.. abes citer


Isi komen :

Nama :
Komen :



Cari glossary


5 Komen terkini untuk glosari

11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
harap admin dapat membantu...terima kaseh... :)


11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
sape yer yg hntr komen 7/1/14...??? harap admin dpt membantu...


11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
maseh guna nama kak fida ker utk hntr komen???


07-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
Askm....klu uat apam kukus tu mcm apam dot2 tu pakai acuan yg warna merah plastic kecik2 boleh kn...


05-09-2013, Ringo komen di Kitchen Aid Stand Mixer:
salam.. mixer cornell heavy duty punya tu.. warna merah.. bagus tak? harga murah.. watt pun tingg...


Senarai komen untuk glosari >>