Google+

oleh: dayang_jack Kek Lumut (Kukus)

New_picture

lagi koleksi resepi kek tradisi Bumi Kenyalang dalam versi dyg. Baunya sgt wangi, moist dan sedap. Kek ini menggunakan bahan2 utk 1/2 adunan dan dikukus selama 2 1/2 jam. Resepi asal menggunakan sukatan gelas boleh rujuk di blog dyg : http://dayangjack.blogspot.com/2009/10/kek-lumut.html


Created on : 01-11-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( loyang 7 " x 7 " )

  • 1 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 cawan horlicks
  • 3/4 cawan gula halus
  • 250 g mentega
  • 4 biji telur A
  • pewarna hijau secukupnya @ Pandan Emulco (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
  • 4 sudu besar seri kaya
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Pukul lagi.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)
  9. ***jika suka, blend gula halus seperti gula ising supaya cepat hancur & gebu semasa diputar dgn mentega
  10. ***untuk sukatan cawan ke gram, boleh rujuk di sini : http://dayangjack.blogspot.com/2009/10/sukatan-imperial-metrik.html

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (12)

Kek_lumut_edge_edit
01-11-2009
salam dyg, mmg sedap sgt kek ni, buka jer aluminium foil wow..harum semerbak jer bau, lembut, gebus dan sgt moist..tenkiu2 muah
Laporan oleh: Lina_pg

wlkslm...gebuss sungguh kek itew!!..nanti jgn lupe buat kek Evergreen tau...hehe. thanks 4 trying, lina..mmuahh!

Dsc02223
29-01-2010
1st time buat kek sarawak :)..sangat moist n lemak..thanks dayang
Laporan oleh: niezazainal

u're welcome...nampak cantik kaler kek tu...betul2 mcm lumut. Trm ksh byk2 yer krn sudi mencuba...

P1213298__copy_
07-03-2011
W'pun terpaksa tunggu lama, hasilnya mmg berbaloi. Lembut & lemak. TQ ya Dayang :)
Laporan oleh: mrs_noor

sama2...terima ksh yer sudi mencube kek ni. nampak sgt gebu! tahniah!

Image0596_1_
05-05-2011
kek nya memang sedap...tp kukus nya sangat lama...bole tak klu cara di bakar....tq resepi nya..
Laporan oleh: novia

trm ksh yer sudi mencube kek ni. kek ni mmg dikukus lm supaya tahan lama. kalau nk bakar, boleh jer kot tp teksturnya mungkin x sama dgn yg dikukus. tq

Sam_0746
18-06-2011
Syufa try buat yang bakar punya, jadi macam spongecake pulak! Hihihi tapi cedappp! TQ for the recipe!
Laporan oleh: syufa
Dsc00135
28-10-2011
First time buat,senang & memang sedap! Mak saye xsabar nak makan,panas² lg dia da potong.. :)
Laporan oleh: animahad
Dsc_0820
28-05-2012
Terima kasih utk resepi ysng sedap ini ...mmg terasa kelainan dari kek biasa anyway TQ
Laporan oleh: marryanne
Img_6994
19-07-2012
pertama kali buat kek lumut ni terus jatuh cinta. memang akan dibuat berkali2 lagi lepas ni. kite guna pandan paste jenama nur, bau wangi betul. memang moist, lembut je. raya nanti nak kena buat lagi ni.
Laporan oleh: nuni
040820123575
19-09-2012
Sedappp..baunyer pn sdh ckp mmbuke selera... thanks tuan pny resepi..
Laporan oleh: ibunureen
20130818_023847
20-08-2013
Dah cuba. First timebuat kek kukus. jadi. cuma warna je kureng.hee sedap sgt2. Thanks for the recipe tuan tanah :)
Laporan oleh: Munae Haris
Dsc_1544
28-08-2013
tq tuan punya resipi. ni la hasil nye... berjaya buat walaupun 1st time.
Laporan oleh: nrul_zul
2013-09-06_18
08-09-2013
berjaya! tqvm for the rcp. mmg jd. gebu, moist n lemak. sy wat half adunan je nk try, so kukus 1.5 jam. sedih sbb xde kaler hijau tp sgt best hasilnya. will try again nnt. tq dj!
Laporan oleh: moonbug

Komen (35)

02-11-2009, CikBie79 komen :

Salam kak dyg,,,nape asik xle masuk bolg akak 2 3 ari ni...frust tau...Cantik tul la kaler kek lumut ni..saya belum smpt nak try buat. Kalo tukar tpg dgn biskut marie dikisar bole kan?? Coz dpt resepi dr sepupu yg penah ngajor kat srwk dia guna biskut marie..Raya haji ni buat la...


02-11-2009, ct236 komen :

salam ...nampak mcm sedap ,kena try buat ni....


02-11-2009, jeaymeliah komen :

nmpk gambr jer pun dah blh bau wangi nyerrrr tp syg mana nk cari holick kat sini...seri kaya tu hape....kaya ker...kalau kaya pun kena buat kaya dulu yer...apa2 pun i nak try jgk resipi ni 1 dy...thk u


04-11-2009, cikma komen :

assalam kak dyg,kek lumut sy pernh mkn ms ngajo kt swk beberape thn dulu rasenye mmg best dan nyaman gilak


06-11-2009, Shaz_VP komen :

Fuyoo.... mengancam giler.... Tp 2 1/2 jam yg x tahan tu.


09-11-2009, mellymas komen :

Npak sedap jer.....rasanye sy pun tak mau ketinggalan mencubanye........thk u and love you.


27-11-2009, nadd-80 komen :

wow... saya kagum dgn resipi dayang nie... nampak sedap sangat.. seblum start keje monday nie mesti buat gak... tq for sharing dayang


05-12-2009, iriez komen :

napa perlu kukus smpi 2 jam 30 minit? klu kukus kurg dr 2 jam 30 minit..apa akn jd ngan kek tu erk?


30-01-2010, ezralovescook komen :

wow..cm best jak...tok resepi kek yg simple tp cantik & sedap pernah kmek jmpa..thanx dayang!


23-02-2010, zusri7 komen :

saya dah cuba buat, rasanya sedap, tapi kenapa kek saya mcm terlembik, masa kukus dia naik tinggi, tapi bila dah angkat, ranap turun, saya guna tpg gandum biasa, sukatan tu guna cup metrik ke? menggunung ke rata?telur plak gred A ke apa....tak puas hati....nak cuba lagi sampai betul jadi....


27-02-2010, sweetapples1111 komen :

just 4sharing knwledge..utk zusri7,masa kukus tu,u tutup loyang dgn aluminium foil x?lg 1 klu air kukusan dh kurg u kne tmbah air pns tau lam piuk kukus!coz i dh wat kek ni 5x,alhamdulillah,xmghampakan..siap amek order dri kgkawan..mekaseh kak dayangg!!


18-04-2010, noorhaiyaty komen :

tq saya akan mencubanya


17-09-2010, erniey komen :

da try mmg mantop.. Nyum3.. x pat nk amek pic da abes.. hihihi.. tq..


22-09-2010, dayang_jack komen :

salam dan kpd semua yg telah mencube resepi Kek Lumut, dyg ucapkan berbanyak2 terima kasih. Jangan serik utk mencube lagi. TQ. Selamat Hari Raya, maaf zahir batin. Dyg jarang masuk ke sini, jika ingin berhubung dgn dyg, singgahlah ke blog (http://dayangjack.blogspot.com) tq.


17-11-2010, joira4298 komen :

salam kak dayang.ira dah try recipe ni 5x.mmg best.my family n ank2 sedara love it very much.thank u again.sorry x sempat nk upload pic.


18-01-2011, adk_ain komen :

kak ada lg x resepi utk kek kukus adk suka bt kek kukus tp hnya thu 2/3 resepi sja blh x tlg ajarkn saya?? ni laman wb saya r.butterfly9076@yahoo.com...


05-04-2011, kak_cu komen :

baru je try ari ahad. rasanya memang sodap tapi kenapa bila bukak je foil, kek tu trs je mengecut & mampat kat tengah..tolong..nak cuba lg sampai berjaya nih..!


19-04-2011, tieyha89 komen :

kak kalau gune marjerin biase leh x..sbb sy dok oversea x de mentega brand 2..


19-04-2011, mizzess apple komen :

hi u allzz.... last night da try wat kek nih..da bawak g skolah n anak i siap wat bekal lagi share ngan member2 dia... paling best siap request suh mama wat lagi..maknanya.... kek ni mmg sedap..lemak2 gitew...thanks 4 da recipe...


20-04-2011, tiniealya komen :

Baru hari nie dapat try buat kek nie....alhamdulillah...memang sedap...lembut,gebu dan harum...sukanya...rasa mcm beli kedai kek ajer..terima kasih ya....


27-04-2011, miss_marimar komen :

best la.... Menjadi buat kek lumut ni.. Tq dayangjack.


27-04-2011, dayang_jack komen :

terima kasih kpd yg tlh sudi mencube resepi kek lumut. Tahniah yer. kak_cu : lepas kukus, biarkan sekejap di dlm pengukus (lebih kurang 10-15 minit, lepas tu barulah dikeluarkan), kdg2 boleh juga dipengaruhi faktor lain spt adunan terlalu lama diputar dsb. Tieyha89 : boleh juga guna marjerin tetapi kena tambah sedikit tepung sbyk 2-3 sb dan adunan marjerin dengan gula tidak perlu dipukul terlalu lama. harap dpt bantu yer. tq


27-04-2011, dayang_jack komen :

adk ain : kalau sudi singgahlah ke blog kak dayang utk lihat resepi2 kek2 kuku yg lain. http://dayangjack.blogspot.com InsyaAllah, akak akan kongsikan lagi resepi kek lumut versi II sebaik shj akak balik dr bercuti nanti. tq


28-04-2011, norzeela komen :

sedap kek lumut nie...dah cuba...mudah n senang..tapi i kukus sampai 5 jam baru ok


28-04-2011, cintamutiara komen :

diharap,slps ini,rakan2 tdk mggnakn lg butter golden churn.saya br dpt info,sbnrnya ia tak halal..


05-05-2011, illa.ash komen :

saya dh buat kek lumut ni... ternyata mmg sedap dan moist.. cara membuatnya pun senang... thanks pd empunya resepi..


05-05-2011, novia komen :

sy dah pun buat kek lumut nie...memang sedap tp... mengukukus nya mmg lama...sangat...klu di bakar apa bole ker...???


13-05-2011, dayang_jack komen :

terima kasih kpd semua yg tlh mencuba resepi kek lumut.


13-05-2011, dayang_jack komen :

novia : kek ni sy x pasti hasilnya jika dibakar. tp xper, x salah jika ingin mencuba. semoga sukses! :)


19-07-2011, norlina che man komen :

Hari ni baru saya rasa kek ni............ rasanya memang sedap.terima kasih.


17-08-2011, cahayawajah komen :

saya nak tanya..betul ke pakai 1 cawan tepung je??xde guna soda / tepung naik sendiri ke???saya dah cuba..masalahnye kek saya menjadi terlalu lembik sampai boleh makan pakai sudu....


14-10-2011, 05101967 komen :

Saya pasti akan cuba sb anak2 suka makan kek


28-10-2011, rifti komen :

emm..nampk cm sedap...bleh try ni... g pon rif kli prtame nk try wat kek serawak ni...tgok rupe n nmenye pon nampk kek ni sedap n unik...mesti try buat ni...hihihi...:).. tq dayang


30-10-2011, mummy iesya komen :

napa sy punyo kek cam bantat?frust ssgt2...huhuhuuuu :(


30-05-2012, Resepi2011 komen :

Dulu ade cepi ni tapi dah hilang entah ke mana..Tengok..cepi Dayang mengingatkan daku akan keenakkan rasanye..Satu hari akan ku cube....Bahan semua dah ada cume kekangan masa ...coz baru aje balik kursus tadi..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd