Google+

oleh: Lady_Gaga Cucur manis Bicarbonat

No picture

ni resepi dr untie i...


Created on : 27-10-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lady_Gaga




Bahan-bahan ( 1-2 orang )

  • 4 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil serbuk bicarbonat
  • 1 1/2 sudu besar gula pasir
  • secubit garam halus
  • 1/2 cawan air
  • minyak unt mengoreng

Cara-cara

  1. masukan tepung, gula, garam dan serbuk bicarbonat di dalam mangkuk.
  2. masukan air sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati. pastikan adunan tidak terlampau cair.
  3. biarkan adunan selama 10 minit.
  4. panaskan minyak, masukan sesudu demi sesudu adunan kedalam kuali. jangan terlalu penuh. goreng hingga keemasan dan sedia tuk dihidang.
  5. pesanan: cucur ni cepat garing..hati-hati

Tag

kuih

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (5)

27-10-2009, miazahira komen :

hai lady gaga, saya pun biasa buat kuih ni tapi my mum panggil kuih bom saya kalau buat tak pernah sikit2 mesti banyak2 sebab anak2 suka lagi2 cicah ngan kuah kari ayam


28-10-2009, shareenadean komen :

kenapa saya cube cucur nih tak bulat cam awak ye dan rasa die pahit... sebab kan baking soda tu ke? bole ganti ngan baking powder tak? terima kasih !


29-10-2009, suka_masak komen :

biasanya saya kalau nk bulat2kan cucur, saya guna 2 sudu. 1 sudu untuk menceduk, manakala 1 sudu lagi menolak adunan dari sudu pertama tadi. boleh juga 'dijemput' guna tangan, lg cepat. kalau rasa pahit, maknanya terlebih sukatan soda bikarbonat..wallahualam.


30-10-2009, Lady_Gaga komen :

hai miazahira.....sorry lambat reply... erm..best kn....i like it very much..!! even my father in law pun like it....


30-10-2009, Lady_Gaga komen :

shareenadean, erm btol tuh..msti awk terlebih letak soda bikarbonat...cuba kurangkan....baking powder...sy x pernah cuba pulak....hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd