Google+

oleh: cutie_winkle Kek kukus susu

Image002

Masa buat 30 minit sahaja. Resepi daripada kawan mak. Sangat gebu dan lembap.


Created on : 26-10-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cutie_winkle




Bahan-bahan ( 1 keluarga )

  • 250 g butter
  • 1 cawan gula halus
  • 6 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 cawan tepung naik sendiri
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan air

Cara-cara

  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang
  2. Masuk kan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
  3. Masuk kan tepung naik sendiri dan susu pekat yang di bancuh dengan 1/2 cawan air.
  4. Masuk kan aduanan dalam loyang bulat yang sudah di geles dengan sedikit butter dan tepung
  5. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Untuk mengelak kan permukaan kek berlekuk @ tidak rata, balut penutup pengukus dgn kain.
  6. Sejukkan sebentar dan sedia di hidang. Boleh la di nikmati bersama keluarga atau bawa p opis. Kawan2 opis semua kata sedap. Dah tinggal 2 keping baru ingat nk amek gambar.

Tag

kek kukus








Laporan Masakan Bergambar (6)

Oh_keksusu
30-10-2011
ni kek susu arda buat , letak perwarna bg tambah seri . hehe
Laporan oleh: arda sunkisz

Wahhh..cantek la bila dh d letak pewarna..

261020112069
30-10-2011
ni kali ke2 arda buat . hehe . bwk p sekolah . mmg sedap dioang ckp :)
Laporan oleh: arda sunkisz

Rajin nya buat kek..kawan2 pun suk a ya. Trima kasih sudi mencuba..

428162_3556153066478_1352275171_33444939_80112014_n
20-03-2012
Kek yg saya buat ntah da brape kali dan selalu dpt pujian hingga saya kini ubah suai warna kek... Tq sgt
Laporan oleh: ♥Sasha_Azhar♥

tima kasih sasha azhar sebab sudi mencuba.. berkali2 pulak tu =). warna kek sgt cantek lah.. siap salut dgn krim dan coklat tabur tu.. 2 thumbs up utk shasha!

Photo1275
27-03-2012
sedap. tp lps ni nk try lebih susu. zura buat separuh adunan
Laporan oleh: azurazakaria

sedap kan zura? hingga menjilat jari (*o^)

Dsc04890
06-04-2012
sedap dan gebus.... memang best, sesuai buat birthday cake. tq
Laporan oleh: lyne

tq lyne sebab mencuba.. dh lama tak buat ni..teringin pulak nk buat jugak..

154731_3747575812896_1381345100_3500438_1827503112_n
16-04-2012
Buat sekali lagi utk ulang tahun nenek saya... Kali ni saya buat rainbow dan sedara mara semua suka... Tq!! ;)
Laporan oleh: ♥Sasha_Azhar♥

waaaaaa..sasha sgt rajin dan kreatif la.. boleh buka kedai kek lepas ni.. alhamdulillah, resepi yg sedap family dan sedara mara sasha pun suka..


Komen (32)

26-10-2009, ienasarie komen :

salam. Akak nak pastikan... susu pekat tu dibancuh dgn 1/2 cwn air tu ke???? tima kasih.


26-10-2009, ayeeana komen :

Nampk cm sdp...nk suruh mama wt la...


26-10-2009, ayeeana komen :

Nampk cm sdp...nk suruh mama wt la...


27-10-2009, uminaj komen :

x manis ngat ke?dah masuk susu pekat,gula halus lg...


27-10-2009, sharifah azizah komen :

Hmm.. macam mudah dan sedap. dah save dalam fail kak jah. bila2 boleh cuba. tq


28-10-2009, ummi_sabrina2009 komen :

Salam cutie winkle, ummi dah cuba pagi tadi tp mcmana nak elak kek tu berlekuk kat tgh bila dah sejuk?


06-11-2009, shima_2210 komen :

shima dh buat semlm utk minum petang. buat 1/2 adunan jer takut tak habis. ank2 suka sangat. sedap, lembut dan gebu. ank shima suruh buat lg klu habis. nak bawak g sekolah pulak. tenkiu tuan punya resipi. thank you.


15-11-2009, zils komen :

salam.. manis sangat tak kek ni? sbb gula and susu...


07-12-2009, cutie_winkle komen :

ayeeana: msti cuba sbb sedap dan cepat =) sharifah azizah: mmg sedap.. rugi kalo x cuba tau. uminaj & zils: kek ni mmg manis skit. kalo takut manis sgt boleh kurang kan gula.. ummi_sabrina2009: salam ummi. masa kukus tu bolehlah bungkus penutup pengukus tu dgn kain supaya air kukusan tak jatuh atas kek. nnti edit sy edit resepi ni semula yek. shima_2210: tima kasih juga sebab mencuba.. sedap kan kek tu..


07-12-2009, cutie_winkle komen :

ienasarie: ha'ah. susu pekat di bancuh dengan 1/2 cawan air.


19-07-2010, gadis sepi komen :

salam akak knp semlm sya wat kuih ner x jdi..padahal sya ikut btul resipinyer..kuih nyer keras ar akk n x naik pon..aper silap sya ???ley bantu x sya x akk..


04-02-2011, murnirey komen :

nmpk sedap tak sabar nak test bt..


22-04-2011, shahrin komen :

emm....simplenye...


24-04-2011, mami niasya komen :

nampak mcm simple aje...pas nie nak tryla......


24-04-2011, mami niasya komen :

sukatan cawan mcm mn 2 ?


19-07-2011, @lavenz@ komen :

hehe...cam cedap jer..nak try lah...thanz cutie


07-09-2011, cutie_winkle komen :

gadis sepi: maaf la ya lmbt reply, dh lama x buka website ni. xpasti la pulak nape x jadi.. patutnya jadi kalo dh betul2 ikut resepi. cuma lagi..insya-allah menjadi. murnirey: harap sudi mencuba, pstu jgn lupa letak laporan masakan ya =) mami niasya: sy guna cawan minum kopi kt rumah tu jek, yg kecil tu. ikutkn sukatan yg betul ada alat sukatan nya. resepi ni mmg simple..slmat mencuba. shahrin: cuba la, psti suka sbb mudah sgt. lavenz: welcome. slmat mencuba ya..


08-10-2011, idisya komen :

emm nmpk mcm sdp n mudah je...nk cuba buat la...tq


16-10-2011, cutie_winkle komen :

Idisya, mmg mudah dan sedap. Harap sudi mencuba..


17-10-2011, xia ixora komen :

nk tny,kne gne 3cwn tepung naik sndr ker???tepung gandum xpyh gne ker?


17-10-2011, xia ixora komen :

lau xgne tepung naik sndr tp gne tepung gndum blh x?


17-10-2011, suraya hashim komen :

nampak mcm sedap..mesti nk cuba...


18-10-2011, cutie_winkle komen :

Xia ixora: kalo nk guns tepung gandum then tmbah bahan penaik boleh gak tp saya xtau sukatannya.. Suraya: mmg sedap,gebu..bg penggemar susu pasti suka kek ni.. Slamat mencuba..


24-10-2011, arda sunkisz komen :

kita sudah buat . sedaaaap~ hehe . nanti nak buat lagi


28-10-2011, cutie_winkle komen :

Arda dh try ya..sedap kan? Gebu dan lembut.. Nnti blh la htr laporan masakan =)


30-10-2011, arda sunkisz komen :

nak hantar laporang bgambar mcm mane ek ? hehehe baru je sign in kat my resepi ni . lg satu . kalau butter nak buat pkai minyak pulak brape cawan ek ?.. saje nak guna pkai minyak ^^


31-10-2011, cutie_winkle komen :

Arda dpt 5 bintang sbb letak pewarna, kek nmpk lebih sedap.. Alamak,xpasti plak bape sukatannya kalo nk tukar butter ke minyak. Tp kalo arda dh cuba dan menjadi blh la share ilmu nnti..


10-11-2012, mama_sempoi komen :

hai...nk tny ni cmne nk bt bg jd jalur cm lyne pny tu?


19-11-2012, eicawan komen :

guna tepung gandum bole x?


18-12-2012, cutie_winkle komen :

mama_sempoi komen: setahu saya masa nk masukkan adunan dlm bekas tu kena selang. kalo buat 2 kaler hijau dan putih, mula2 masukkan 2 senduk kaler putih di ikuti sesenduk kaler hijau. lyne, kalo salah sila betulkan ya..


18-12-2012, cutie_winkle komen :

mama_sempoi: setahu saya masa nk masukkan adunan dlm bekas tu kena selang. kalo buat 2 kaler hijau dan putih, mula2 masukkan 2 senduk kaler putih di ikuti sesenduk kaler hijau. lyne, kalo salah sila betulkan ya..


18-12-2012, cutie_winkle komen :

eicawan: boleh tp kena tambah sendiri penaik lah. saya pun x bape pasti bape sukatan penaik sbb tak pernah buat..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu