Google+

oleh: nOOrsha Kek Lapis Oreo

Kek_lapis_oreo

resipi Bro Rozzan, pakar kek lapis.. tapi saye ikut cara Mat Gebu buat... sepatutnye kek ni Kek Lapis Cadburry, tapi tukar Cadburry kepada coklat oreo.... kek lapis nih sedap sgt, harum bau masa membakar tu buat x sabar2 nak potong n ngap!~ :)


Created on : 24-10-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nOOrsha




Bahan-bahan ( - )

  • 500 g mentega
  • 10 biji telur gred A
  • 150 g gula kastor @ gula pasir
  • 100 g biskut marie, kisar halus
  • 50 g serbuk santan @ coffeemate @ susu tepung
  • 100 g susu pekat manis
  • 180 g tepung gandum
  • Biskut oreo secukupnya, dibuang cream

Cara-cara

  1. Putar mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu. Pada speed sederhana, masukkan tepung gandum, biskut marie kisar, serbuk santan @ coffeemate @ susu tepung dan susu pekat manis. Kacau hingga sebati
  2. Bahagi adunan kepada 2 bahagian dan letak warna kegemaran (saya guna kaler pink dan warna asal - putih).
  3. Letak sesenduk adunan pink, bakar dengan api grill pasa suhu 180C selama kurang lebih 5 minit. Bakar lagi satu lapisan kaler pink hingga masak.
  4. Selang seli kan dengan warna putih. Lepas lapisan ke lima boleh disusun biskut oreo tadi. buat hingga siap...
  5. Untuk mendapatkan kek berlapis seperti dalan gambar, lapisan adalah seperti berikut:
  6. Lapisan 1 - Pink
  7. Lapisan 2 - Pink
  8. Lapisan 3 - Pink
  9. Lapisan 4 - Putih
  10. Lapisan 5 - Putih + Biskut Oreo
  11. Lapisan 6 - Putih
  12. Lapisan 7 - Putih + Biskut Oreo
  13. Lapisan 8 - Putih
  14. Lapisan 9 - Pink
  15. Lapisan 10 - Pink
  16. Lapisan 11 - Pink + Biskut Oreo








Laporan Masakan Bergambar (1)

Kek_lapis_oreo_ijau
03-11-2009
buat lagi...untuk kenduri doa selamat pakcik yg nak ke Tanah Suci...
Laporan oleh: nOOrsha

Komen (19)

24-10-2009, akak nuri komen :

sedap akak dah cuba


24-10-2009, mamanurinzafir komen :

mmmm...nmpk cam sedapp!! member kite rajin buat kek lapis.. fatin..ape lagi..try lar mesti sedap kan!!!pastu bg lar kitorang rasa..(aku ngan k.s lar..saper lg!!)


25-10-2009, mak ram komen :

untuk lapisan yg ade oreo tu, letak adunan dulu, baru susun oreo ke ? Pernah buat ikut majalah rasa tapi biskut tu tak buang krim. Problem sikit nak melapis. Sebeb tebal.


27-10-2009, nOOrsha komen :

akak nuri...sedap kan kan kann?


27-10-2009, nOOrsha komen :

mamanurinzafir..... bukan nampak je sedap, rase pun sedap... kek nih lagi moist n sedap bila disimpan semalaman... slamat mencuba :)


27-10-2009, nOOrsha komen :

mak ram.... saya sendukkan adunan dulu lepas tu susun biskut oreo kat atas n bakar...saya x pernah cube buat yg x buang krim, coz nanti mesti rase nye manis....biase beli oreo punn kalo makan gitu2 je, krimnya saya buang.... sebab saye x suke manis... apepun cubelah care yg saye gtau kat resipi tu ea... :)


28-10-2009, mak ram komen :

nanti sy cuba. Antara letak serbuk santan@coffeemate@susutepung, yg mana lg sedap agaknya ? Masa guna pewarna merah tu, noorsha ade letak perasa tak ?


28-10-2009, nOOrsha komen :

mak ram......kalau letak serbuk santan rasanya lebih lemak..tapi alternatif bg mereka yg x suka rasa santan, boleh gunekan coffeemate @ susu tepung...saya guna susu tepung aje..pakai apa yg ada dirumah... :) masa letak pewarna merah tu saya x bubuh perasa apa2 cuma kaler aje...tapi rasanya kalo nak letak sikit perasa pun x salah... mungkin boleh tambah sikit strawberry emulco untuk warna pink @ pandan emulco untuk kaler ijau... :)


31-10-2009, mcra komen :

nampak sedap.nanti nak cuba kek ni.saya adalah pengemar kek lapis tegar.


03-11-2009, nOOrsha komen :

mcra... t kasih n selamat mencuba... :)


04-11-2009, siti3f@yahoo.com komen :

saya nak tahu loyang guna size berapa?


04-11-2009, fatinmfaa komen :

nOOrsha, nak tanya sikit je.....nape lapiskan pink, pink, pink, putih, putih,putih, putih, putih, pink, pink, pink? nape x lapis pink,putih, pink putih....cam x nmpk je lapis kek tu... ke mmg trademark kek nOOrsha? hehehe...byk tanye plak.


04-11-2009, fatinmfaa komen :

mamanurinzafir....kek nOOrsha ni mmg nmpk sedap....nak rasa cepat, supply le brg2 buat kek tu....hehehe


04-11-2009, nOOrsha komen :

siti3f....boleh guna loyang 4 segi saiz 8x8 atau 9x9...


04-11-2009, nOOrsha komen :

fatinmfaa... lapisannya tu terpulang pade org yg membuatnye... nak lapiskan warna tu selang seli pink-putih-pink-putih atau nak buat cara cam saye tu....kalau nak buat lapisan warna berselang seli tu pun hasilnya pun cantik... saye saje je buat lapisan macam tu...kononnnye nak bagi lapisan oreo tu menonjol sikit... tp kalau x suke cara mcm saye, boleh buat cara macam fatinmfaa cakap tu...cara yang bro rozzan (tuan punya asal kek ni) buat :- pink-pink-putih-putih.... terpulang nak ikut yg mane, janji sodap dimakan... :)


04-11-2009, nOOrsha komen :

fatinmfaa.... sori tertinggal nak gi tau... lapisannye tu x berapa nampak sebab dalam pic ni x brapa clear.....tapi kalo tengok dpan2 memang nampak jelas lapisannye...


26-11-2009, fatinmfaa komen :

ok, nOOrsha sy akan cuba resipi kek ni....dah beli oreo, nak buat bg mak mentua tersayang rasa....dia peminat kek lapis.setiap raya buatkan dia kek lapis asam manis, untuk raya esok, sy nak bagi kek lapis oreo ni....tq, selamat hari raya aidiladha.....


25-02-2011, cik@ana komen :

kak,,tgk pic ni pon dah menggoda,,mang dah lm nak try wat kek lapis,tapi kbnyakkn bhn2nyer rumit.tp resepi akk ni mang nak try wat..mintak2 jd la.sblm ni ader wat kek tp kurang jd.tgh2nyer x msk.nak tnyer la,,sy pakai oven yg kecik tu,,nak guna api atas bawah ker bawah sajer or atas sajer?kompius la.


18-08-2011, Zamieza komen :

Nak tanya... kalai kita tukar warna tu bolehkan & kalau buat kaedah kukus mcmner?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu