Google+

oleh: honey Custard cream

Custard-cream

cara mudah buat krim kastad


Created on : 13-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi honey




Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

  • 1 sudu besar tepung
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 4 sudu besar gula
  • 200cc(1 cup) susu segar
  • 1 biji telur (L size)
  • 1 sudu besar mentega

Cara-cara

  1. Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
  2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  3. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
  4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
  5. ** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (11)

Dsc00199
20-10-2008
cubaan kali pertama rasa menjadi tp x brapa cantik la...
Laporan oleh: eja1980
2
03-11-2008
Senan banget, 5 minit je dh masak...TQ.
Laporan oleh: AlongRoz
Image186
20-12-2008
kite da try aritu...sedap..thanks 4 the recipe..tp kite tak pakai microwave pun..sbb takde..kite pkai dapur biase jek..tp api plahan..
Laporan oleh: yolexx
Dscn0272
27-04-2009
sedap...ske2
Laporan oleh: cik jijah
20072009
23-07-2009
senang rupenyer wat custard cream ni..tp saya msk atas dapurjer sampai pekat..aper2 pun sedap..tq honey
Laporan oleh: ina_9682
P3140004
15-03-2010
sedap! saya tambah esen vanila sikit..
Laporan oleh: tuberose78
Img00597-20101101-1849
01-11-2010
nie cream kastardnyer....sedap...tq....
Laporan oleh: kunonit
Dscn1099
29-12-2010
1st time buat da jadi..ni utk cream puff filling..tq!!
Laporan oleh: wssary
104_0849
11-05-2011
ready nak kawenkan dengn cream puff k.yani... sedap, saya kurangkan gula sebab guna susu cair... tq honey
Laporan oleh: CheqSueCommot
Dsc06810
11-08-2011
sedap sgt2! buka kelmarin dpt makan cream puff. thanx~!!!! tp itulah, warnenye kuning lebey sket.hee
Laporan oleh: ciknura
17122011967
18-12-2011
tnx honey for the nice recipe.. ;)
Laporan oleh: lady_effa

Komen (31)

20-11-2006, umi_e komen :

Thanks for sharing... I have tried it but I modified with some custard flour hehehehe... it's ok but I need to add more fresh milk to make sure that it's not too thick. However I have no mesurement for it....


04-01-2007, Marini komen :

terima kasih, saya dah cuba resepi ni, mmg mudah dan sedap pula rasanya, saya buatkan roti jala dgn letakkan krim kastad ni di tgh² dan gulung roti jala tersebut.. sedap la jugak.. cuba la..


07-01-2007, sayang79 komen :

honey boleh tk saya tambahkan pewarna dlm kastard tu... ??


12-01-2007, hzasabrina komen :

sayang, bole rasanye klu u nk letak pewarna..lg ceria..:)


14-02-2007, harnisafarina komen :

honey, saya baru buat tadi utk mkn dgn cream puff..mmg senang & sedap. Thanx for the recipe!!


17-02-2007, winter2 komen :

selain pakai microwave boleh guna pakai ape...maklum le...belum mampu beli lagi ....


23-04-2007, shaliza81 komen :

yalah, kalo guna api kat dapur bleh tak?


25-04-2007, shaliza81 komen :

sya pun buat lah ni..menjadik gak tp tak berkilat n cantiklah..camne nak bg berkilat ya?


25-04-2007, Noreen komen :

sha, saya dah cuba 2 kali dan sedap. rasanya bila dah letak mentega lepas jadi pekat tu dah jadi berkilatlah.


25-04-2007, shaliza81 komen :

em myb mentega sikit kot..nantilah kna try banyak kali br jadik btl2 cantik kan


25-05-2007, eiji komen :

kite buat ada bau hanyir telur..cmne nk hilangkan bau tu..rasa dh sedap..tq honey


04-06-2007, ferzly87 komen :

Maaf!! Baru belajar... Apa beza cream ni dengan icing kek? Sama ke?


04-06-2007, Lilydvalley komen :

ferzly, meh i tlg jawab..., icing kek ni ada mcm2 jenis but the common icing kek is buttercream. Buttercream tu, as the name...butter & cream, is made from butter yg di pukul ( putar) sehingga menjadi cream dan dicampurkan gula icing. Resipi diatas, tidak sesuai utk dijadikan icing kek. kalo nak buat jugak, kena sesuaikan ngan jenis kek. sekian, tk.


12-09-2007, fezah komen :

sy dah try buat senang je.. sy cuma kacau atas dapur je dgn api sederhana kacau sampai pekat dan sy juga tambahkan esen vanilla sikit, sedapp... tq honey utk resepi nie.


17-11-2007, ano komen :

boleh dapatkan saya resepi kuih dangai dan gedoncak?


04-08-2008, pearlsweets komen :

awak.. apa beza antara mentega ngan butter? dan macam mana plak ngan majerin???


04-08-2008, Lilydvalley komen :

pearlsweet, butter=mentega (dairy product). margerine is vegetable fat product.


04-08-2008, pearlsweets komen :

kalau nak masak tanpa microvawe camner? saya takder microvawe nih... kalau masak atas dapu camner ek?


22-08-2008, choco komen :

kalo x mskkan dlm microwave,tp msk kat atas dapur ley ke???sme jekn jd gakkan???sb kat umah x de microwave


14-10-2008, zurin komen :

honey..i dah cuba cream custard ni on the stove. tak guna microwave pun. ok aje...i guna 2 kuning telur. pastu i tambah vanilla bean yg i ada...emmm...wanginya bau dia & memang sedap...TQVM for the recipe.


03-01-2009, suelisa komen :

nak taye..cream ni sebenornya sesuai untuk di makan dengan apa? tak sama cam kueh kastard tu ke?


24-04-2009, sesuki komen :

nk guna susu segar ape? susu cair bleh kan?


05-08-2009, kak mazliah komen :

saya dah buat,masak atas dapur guna api paling kecil.guna susu cair pun bole.tambah air sama ukuran dengan susu cair.bole letak susu pekat manis ,kurangkan gula.dah siap letak 1 susu butter.cantik dan berkilat.selalunya saya buat banyak sbb ank ramai.bole simpan dlm p.ais.


03-12-2009, intanslhh komen :

gune tepung kastad bleh x..?


06-12-2009, pena_abadi komen :

honey, sebenarnya guna telur ke tak ek?. kat ingredient tak de telo pun.


24-02-2010, sarajesmin komen :

aaah saya pun conpius,pakai tepung apa yer?gandum @ kastad


27-06-2011, izzah_66 komen :

salam..nak tanya. inti cream puff blh buat dgn cream cheese ke??


30-09-2011, shai_akmar@yahoo.com komen :

akak..300ml brape biji cream puff bole isi ek??


22-11-2011, Ekin Sam komen :

waaa... nak try la,. t leh buat cream puff.. slama ni beli je.. hahah ^ ^


02-12-2011, cgu zie komen :

teruja nak buat...


25-01-2013, shidazaid komen :

1 sudu besar tepung? tepung apa? gandum yerk


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd