Google+

oleh: eqyin Asam laksa baba nyonya melaka

Asam

melaka sumber inspirasi ku idea baba nyonya style


Created on : 10-10-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eqyin




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 paket isi laksa halus
  • 2 tin srdin ayam brand
  • 12tbs cili boh dikisar dgn b.puteh 3 ulas,b.kecil 5 ulas n belacan sebesar ibu jari
  • sebesar ibu jari 50gm halia(diketuk) n lengkuas(diketuk) 3 btg serai dititk 1/2 biji nenas dipotong 1sudu teh jintan tumbuk halus
  • 1 cawan asam jawa 1biji timun 1btg bunga kantan 1ikat daun kesum
  • telur ,limau kasturi, bawang

Cara-cara

  1. tumskan cili yg dkisarkan dgn belacan bawang puteh n bawang besar.masukan isi ikan sardin yg hancur tanpa sos.basuh isi ikan dulu sebelum di hancurkan.next masuk jintan n nenas supaya airnye keluar
  2. masukan asam jawa n stock ikan bilis ,masukan halia lengkuas n jangan lupa daun kesum n bunga kantan
  3. masak sehingga mendidih .sajikan bersama timun, telur,bawang,limau kasturi HAPPY EATING;)ENRYQYIEN

Tag

laksa









Laporan Masakan Bergambar (1)

Asam_laksa1
16-10-2009
tq eqyin!
Laporan oleh: sunkist

Komen (10)

10-10-2009, nOOrsha komen :

salam eqyin...mungkin eqyin buleh rujuk kat faq care2 cemane nak masukkan resipi... sepatutnye dalam bahan2 tu, setiap satu column satu bahan...bukan letak sume bahan2 dlm satu column... :)


10-10-2009, eqyin komen :

hehe thanks sha actualy i x prasan pun yg i pnye recipe mcm karangan thanks 4 ur corection ;)


10-10-2009, nOOrsha komen :

haa..camni baru terang mate nak baca... :)


10-10-2009, oni komen :

eqyin.. jintan tu nak blend ke??? yg halia ngan lengkuas tu pun blend??? x paham ler bahan2 tu... kalu rajin betulkan ye.. nak try resepi eqyin ni... tq


11-10-2009, joriah2 komen :

asam pedas memang kegemaran saya, jangan pekat sangat biar cair sedikit tetapi bahan mencukupi sudah cukup sedap, pilihan ikan yang segar akan menambahkan lagi kesedapan ... http://weddingringsengagementrings.blogspot.com


12-04-2010, babygurlz komen :

tq enryqyien krn berkongsi resepi yg sdp & mudah.sya akn ms resipi nie pd birthday ayah sya krn dye mmg minat asam laksa.


12-04-2010, babygurlz komen :

tq enryqyien krn berkongsi resepi yg sdp & mudah.sya akn msk resipi nie pd birthday ayah sya krn dye mmg minat asam laksa.


09-08-2010, siti nouvo komen :

alahaiiii asam lksa baba nyoya..mak kiter pon owg baba nyoya..xpnh lak wt..huhu...


09-02-2011, edi_mulia@yahoo.com komen :

rasa best kot nak cuba dulu tak buat lagi nanti dah boleh baru boleh komen


18-02-2011, edayuz komen :

akhir nye jumpa gak resepi nih.. dah lama nak belajar buat..hujung minggu ni blh cuba buat... harap2 sodap... huhuu..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd