Google+

oleh: eqyin Asam laksa baba nyonya melaka

Asam

melaka sumber inspirasi ku idea baba nyonya style


Created on : 10-10-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eqyin




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 paket isi laksa halus
  • 2 tin srdin ayam brand
  • 12tbs cili boh dikisar dgn b.puteh 3 ulas,b.kecil 5 ulas n belacan sebesar ibu jari
  • sebesar ibu jari 50gm halia(diketuk) n lengkuas(diketuk) 3 btg serai dititk 1/2 biji nenas dipotong 1sudu teh jintan tumbuk halus
  • 1 cawan asam jawa 1biji timun 1btg bunga kantan 1ikat daun kesum
  • telur ,limau kasturi, bawang

Cara-cara

  1. tumskan cili yg dkisarkan dgn belacan bawang puteh n bawang besar.masukan isi ikan sardin yg hancur tanpa sos.basuh isi ikan dulu sebelum di hancurkan.next masuk jintan n nenas supaya airnye keluar
  2. masukan asam jawa n stock ikan bilis ,masukan halia lengkuas n jangan lupa daun kesum n bunga kantan
  3. masak sehingga mendidih .sajikan bersama timun, telur,bawang,limau kasturi HAPPY EATING;)ENRYQYIEN

Tag

laksa








Laporan Masakan Bergambar (1)

Asam_laksa1
16-10-2009
tq eqyin!
Laporan oleh: sunkist

Komen (10)

10-10-2009, nOOrsha komen :

salam eqyin...mungkin eqyin buleh rujuk kat faq care2 cemane nak masukkan resipi... sepatutnye dalam bahan2 tu, setiap satu column satu bahan...bukan letak sume bahan2 dlm satu column... :)


10-10-2009, eqyin komen :

hehe thanks sha actualy i x prasan pun yg i pnye recipe mcm karangan thanks 4 ur corection ;)


10-10-2009, nOOrsha komen :

haa..camni baru terang mate nak baca... :)


10-10-2009, oni komen :

eqyin.. jintan tu nak blend ke??? yg halia ngan lengkuas tu pun blend??? x paham ler bahan2 tu... kalu rajin betulkan ye.. nak try resepi eqyin ni... tq


11-10-2009, joriah2 komen :

asam pedas memang kegemaran saya, jangan pekat sangat biar cair sedikit tetapi bahan mencukupi sudah cukup sedap, pilihan ikan yang segar akan menambahkan lagi kesedapan ... http://weddingringsengagementrings.blogspot.com


12-04-2010, babygurlz komen :

tq enryqyien krn berkongsi resepi yg sdp & mudah.sya akn ms resipi nie pd birthday ayah sya krn dye mmg minat asam laksa.


12-04-2010, babygurlz komen :

tq enryqyien krn berkongsi resepi yg sdp & mudah.sya akn msk resipi nie pd birthday ayah sya krn dye mmg minat asam laksa.


09-08-2010, siti nouvo komen :

alahaiiii asam lksa baba nyoya..mak kiter pon owg baba nyoya..xpnh lak wt..huhu...


09-02-2011, edi_mulia@yahoo.com komen :

rasa best kot nak cuba dulu tak buat lagi nanti dah boleh baru boleh komen


18-02-2011, edayuz komen :

akhir nye jumpa gak resepi nih.. dah lama nak belajar buat..hujung minggu ni blh cuba buat... harap2 sodap... huhuu..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu