Google+

oleh: honey87 Lemang perantau US

100_5444

cubaan membuat lemang di perantauan. Resipi lemang perantau terbaik selepas 4 tahun beraya di perantauan


Created on : 10-10-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi honey87




Bahan-bahan ( 30 keping (diameter lemang 5-6cm) muat utk loyang berukuran 9 inci )

  • 500g beras pulut
  • 400ml santan cair (bergantung kepada kepekatan santan, boleh letak 3/4 santan dan 1/4 air)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu teh garam/ secukup rasa
  • daun pisang (utk mmbalut lemang)

Cara-cara

  1. Ape2
    Panaskan periuk pengukus. Satukan kesemua bahan2 didalam loyang.
  2. 100_5435
    Kukuskan selama 25-30 minit dengan api sederhana
  3. 100_5398
    Bentukkan pulut seperti lemang/ bole guna botol air seperti dalam gambar. Pastikan pulut betul2 padat.
  4. 100_5410
    Keluarkan pulut dari acuan (botol)
  5. Balut
    Balutkan pulut dengan daun pisang. sapukan sedikit minyak di atas daun pisang sebelum membalut pulut. Pastikan daun pisang sudah dilayur terlebih dahulu
  6. 100_5429
    Kukuskan semula selama 5 minit
  7. 100_5413
    Biarkan sejuk seketika sebelum dipotong
  8. Ape
    Potongla cantik2

Tag

raya








Laporan Masakan Bergambar (3)

Lemang_perantau_us
19-10-2009
salam,percubaan m'buat lemang utk open hse,alhamdulillah m'jd dan amat puas hati ngan hasilnya..sy xpndai nk balut cam lemang,hentam sajalah pesen ketupat..
Laporan oleh: Lina_pg
Lemang_perantau_us1
19-10-2009
wat 1kg,tggl 2ketul jer utk tuan umah hik3x..TQ honey for great idea
Laporan oleh: Lina_pg
Dsc02950
19-04-2014
pertama kali buat mudah dan sedap..
Laporan oleh: 123456

Komen (9)

11-10-2009, amydanish komen :

senangnya,honey..mesti cuba ni..


11-10-2009, kak ann komen :

honey87, bagus idea & sgt kreatif.... org² yg tinggal diperantau memang kreatif sgt utk hasilkan makanan atau apa saja yg beridentitikan m'sia...


12-10-2009, Rahmawati komen :

Ish..ish....sekalung tahniah diucapkan...sgt kreatif...tak payah org perantauan, org kat sini pun akan mencuba idea yg bagus ini


16-10-2009, honey87 komen :

terima kasih atas komen2 diatas. silala cuba.. lemang nih buat utk open house raya baru2 nih.. terpaksala kreatif skit.. nk buat mcm mane dduk jauh2 nih kalo teringin kena masak sendiri.. hehe


16-10-2009, Lina_pg komen :

honey,lemang ni x basi ke dlm 2ari?teringin nk mencuba.


16-10-2009, honey87 komen :

kalau simpan dalam peti ais okay rasenye utk 2 ari.. bila nak mkn tuh kukuskn la semula dalam 5 minit.. selamat mencuba


19-10-2009, penyu88 komen :

cayalah....resipi terbaik lemang utk perantau.saya pasti cuba,namanya akan jadi lemang perantau Perancis!Tq 4 d great idea.Tres bien!


28-04-2011, amirachan@myresipi.com komen :

wow!ni mesti menarik!saya akan cuba masak....mesti sedap punya! :D


07-11-2011, imah65 komen :

sedapnyee lemang...nk cube buat la..:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu