Google+

oleh: Mat Gebu Bun kacang merah

Step_by_step_033

Dulu guna mixer, sekarang guna "bread maker"...gebu dan lembut....


Created on : 27-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 120 ml air
  • 250 g tepung roti
  • 30 g telur
  • 10 g susu tepung
  • 40 g mentega
  • 40 g gula kastor
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca teh instant yeast
  • 1/2 camca teh bread improver dan 1/2 camca teh bread softerner (optional)
  • BAHAN2 LAIN:-
  • Inti kacang merah secukupnya
  • Sedikit mentega utk disapu

Cara-cara

  1. Masukkan kesemua bahan mengikut turutan kecuali "BAHAN2 LAIN", ke dalam bread maker. Pilih setting utk doh dan on kan. Tunggu sampai siap.
  2. Keluarkan doh dan tumbuk utk membuangkan udara. Bahagi 12 dan bulat2kan. Rehatkan 10 minit.
  3. Isi dgn inti kacang merah dan biarkan naik sekali ganda (lebih kurang 35 minit). Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 12 minit. Keluarkan dan sapu mentega pada permukaan roti ketika roti masih panas.









Laporan Masakan Bergambar (12)

Imgp1025
26-03-2007
ubah sikit resepi cik mat... guna condensed milk, kurang gula n butter. buat twisted rolls... lembut dan gebu, sedap!!
Laporan oleh: skyblue

Pandai u modifiey ye sky...anyway thanks sebab mencuba....

Bun_kacang_merah
28-04-2007
sedap! Tapi kacang merah takde so guna red kidney beans dalam tin tu... ya ampunnnnn tak empuk2!!! akhirnya guna blender kasi hancur hehehehehe
Laporan oleh: umi_e

Terima Kasih Umie.......

Imgp1913
23-07-2007
buat banyak2 simpan dlm peti sejuk, bila nak makan panaskan dgn micro, lembut semula mcm baru buat.
Laporan oleh: skyblue

Eh, macam....yg jual tu lah....

Red_bean_bun1
04-03-2008
cuba2 buat bun sendiri..hmm alhamdulillah menjadi. Thks Mat.
Laporan oleh: Mama chombi
Bun_cmg
05-03-2008
sedap & lembut.... nk cepat letak inti kaya & strawberry jam jek
Laporan oleh: tulip77
Bun_kacang_merah_2
15-04-2008
lembut.. gebu... TQ cik mat!
Laporan oleh: fidadaud
Bun_kacang_merah
30-04-2008
memang sedap, lembut dan gebu..
Laporan oleh: nor_67
Dscn1912
20-06-2008
sedap dan gebu,subtitute guna kaya..sbb takde paste kcg merah,thankz 4 the recipe cik mat gebu
Laporan oleh: zaijulha
Bun_kcg_merah
03-07-2008
bun ku yg gebu...sedap..lalalalalalalala suke ati nih heheheheh walau xda BM tp ada Big Muscle=BM jugak kan..tak sia2 den nguli heheheh
Laporan oleh: Aziemas
Dsc00921
25-08-2008
sedap & gebu....anak2 n suami suka sgt....sekali hadap habis 12 biji...lg2 time ujan2 minum plak ngan air kopi panas....anyway thanks Mat...berbaloi penat lelah uli ngan tangan.....
Laporan oleh: nurul_aiman
Picture_2546
15-01-2009
letak inti kaya n coklat...
Laporan oleh: junjs11
Img_3933
03-06-2013

Laporan oleh: noormala75

Komen (49)

27-01-2007, yani komen :

ropa macam roti yg jual kat kedai dah tu.. ;)


27-01-2007, Mat Gebu komen :

ma kasih yani.... ini semua sebab yani lah mat teruja nak beli bread maker dan hasilnyaaa... aisey tak leh tido malam.. nak buat keje pun teringat2.... anyway thanks...


27-01-2007, yani komen :

mat.. letaklah gambar breadmaker u tu kat glossary.. letak harga dan jenisnya sekali.. mana tahu ada yg nak beli juga nanti... hehe.. i tahu macam mana perasaan u bila dah ada "toy" baru tu.. i dulu pun gitu juga.. selama ni tak terfikir boleh buat roti sendiri macam kat kedai tu..


27-01-2007, skyblue komen :

mat & yani... i pun tengah fikir nak beli breadmaker... hari tu check harga, paling murah tu A$99. sedap bun kacang merah... dah lama tak makan ni... boleh juga buat pao dgn breadmaker... seronoknya when think of it...


27-01-2007, Mat Gebu komen :

tul tu sky hmmm, mat geram ari nie beli tepung roti 5 kg sekali.... utk stok...itu tak termasuk tuna, sosej, keju dan butter....sure buat medical check-up bhg kolestrol jadi kaler merah .... serammm...


27-01-2007, yani komen :

sky.. belilah.. tak rugi ooo.. apatah lagi bagi u yg minat masak tu..


27-01-2007, Mat Gebu komen :

betul tu yani. lepas tu kan sky.. beli pulak Nikon D70s ha sure terliur org tgk masakan yg u masak (ke u dah ada D70s tu?)..


27-01-2007, umi_e komen :

cik mat! amboiiiiiiiiiiii sejak ada breadmaker ni... macam2 roti jadi eekkkk umie dah jeles ni... nampaknya kena habiskan dulu roti dlm stok pastu buat roti sendiri sebab bread maker tu dah berkusam... tak sempat2 lagi nak keluarkan dari slm store... boleh guna ke tidak ... tadi dah kasi clue kat hb ttg breadmaker (nak minta beli as present VDay tak lama lagi lerrr) hehehehehe


27-01-2007, yani komen :

hehe mat.. D40 pun dah ok atau nak lebih lagi beli D80 :)


27-01-2007, umi_e komen :

ermmmmm mat... survey leeee rege kat Msia brapa RM... nak tau gak...


27-01-2007, oogy komen :

allop mat.. lame x buka web ni..bz.. mat saya takde breadmaker la.saya nak wat cmne erk?? tak pakai takpe??


27-01-2007, oogy komen :

mat katne nak dapatkan breadmaker 2? n brape rege die??


27-01-2007, admin komen :

mat.. tolong letak gambar tepung roti kat glossary..thanks.


27-01-2007, Mat Gebu komen :

ogy.. dulu mat buat nie guna mixer biasa je.. kalau tak de guna tgn pun boleh tapi lama skit lah kena uli + banting + lanyak sampai kenyal dan elestik. Dan kena uli 2 kali, pertama lepas uli yg hak ganas2 tu biar naik sekali ganda. Pas dah naik tu kena uli lagi sekali, rehatkan kejap (10 minit) , isi inti dan biar naik lagi baru leh bakar. Pasal "bread maker" tu ogy leh rujuk bhg "Glossary".


27-01-2007, Mat Gebu komen :

hmmm mahalnyaa kat malaysia nie Nikon D80 = RM4219 (ebay) dan D70s = RM3000 (ebay)...aisey kensel laaa mahal beno, tambah duit skit lagi leh pegi umrah....mana2 yg dok jepun tu baik beli sebelum balik ke M'sia.....


27-01-2007, umi_e komen :

mat... kalau camtu lebih kurang dgn harga kat sini ler... tak mampu ler nak beli...


27-01-2007, skyblue komen :

yani... i nak beli breakmaker juga, tapi baru dapat DSLR cam... malu nak minta benda lain. kena tunggu lah...


27-01-2007, skyblue komen :

mat... nikon brand mahal... i beli yg murah sikit punya... tapi features/spec lebih kurang sama lah. I ni amateur, klu kasi cam yg mahal2 takut rosakkan pula... haha...


27-01-2007, nursia komen :

mat u punya roti lawa ya, hari ni nor nak cuba tunggu hasilnya.....dekat sabah roti ni RM 0.80 sebiji tau,,kalau jadi bolehlah aku supply kat kedai kopi kan mat thanks ya.


27-01-2007, Mat Gebu komen :

silakan nursia, mat pun kongsi resepi ni dari org lain jadi apa salahnya kita berkongsi2 resipi. kira amal jariah juga tu, yelah benda baik kan.....


05-02-2007, skyblue komen :

mat, i guna resepi ni utk buat cinnamon rolls... sedap juga! tak taruh telur sbb guna perset timer kat bdmaker. roti macam dari kedai... sukanya i... selalu tunang i makan 1 aje... hari ni dia makan 2! pecah record lah.


09-02-2007, Mat Gebu komen :

ye ke sky mudah2an tunang u bertambah "cinta" maut kat u... eh umpan roti pun ikan besar leh makan juga ye....heheheheh


09-02-2007, skyblue komen :

cik mat... ikan besar tu dah dlm fish tank i... tak leh lari. tak kasi makan pun kena duduk diam2 kat tank. hahaha


24-02-2007, merin komen :

ass'kum cik mat...i sebenar dah lama ikut website ni dan cuba mcm2 resepi.semua best2 belaka.roti2 pun i dah cuba cuma takleh buat selalu..tak larat uli..tapi...i baru order breadmaker cosway punya..petang ni nak ambik.sama brand mcm u kan cik mat..nanti kalo i tak reti guna..i tanya u ye..i tak sabar2 nak guna benda tu...geram tengok u all punya roti..tambah2 yani punya


24-02-2007, Mat Gebu komen :

merin.. bila dah ada nanti sure u jadi seronok tau buat roti....dia punya xcited tu lain macam.. lagi satu pada mat, guna bread maker nie, kalau kita buat doh utk roti inti dan sebagainya, amat ringkas, cuma lambakkan semua brg dalam bread maker tu punya mixing bowl, tekan butang setting utk doh, dan tinggal kan aje, bila dah siap dia bunyi...approximatly 1 hour and 30 minutes.


12-03-2007, eyla5152 komen :

hi .. saye pun excited wat roti coz baru beli breadmaker. Skrg ni saye ade supply. Sesapa nak beli breadmaker bgtau la saye.. Price Rm 900.00 je...


12-03-2007, princessharyati komen :

hai breadmaker apa tu yg murah sangat tu... model apa dah berapa besar?? boleh bg info... i ni minat dgn kendwood brand


12-03-2007, hzasabrina komen :

rm900???awat mahal sgt..gerun tgk hrganye..x mampu lg la nk beli klu hrgenye mantul smpi camtu skali...


12-03-2007, princessharyati komen :

alamak i confius breadmaker dgn mixers,... betul kata hzasabrina... sorry... mahal harga tu eyla5152.. kt dubai brand kendwood boleh dpt cuma 3ratus lebih aje .. maybe ada breadmaker yang lagi ok tak??(i ni tgh dok fikir nak beli mixers mcm mat tu yang terconfuis...sorry)


12-03-2007, Mat Gebu komen :

breadmaker tu alat buat roti yg ada setting2 khusus (buat doh, jem, simple cake and other spec....) dan yg asasnya boleh terus jadi seketul roti, kalau mixer tu mesih pengadun kek....(ada juga yg leh bbuh attach dan buat benda2 lain dgn mixer tu).


12-03-2007, princessharyati komen :

i tahu cik mat... cuma terconfius smlm tgk price rm900 ingatkan mixer td..hehheheheh...


28-04-2007, s_shamen komen :

umi, red kidney beans & kacang merah tu tak sama ehhh??? penah gak try guna sekali..mcm tasteless je kacang tu.. :(


28-04-2007, joayee komen :

shamen, i pernah jugak buat paste kacang merah guna red kidney bean dlm tin tu. blend, taruk gula, taruk butter skit. entah betul entah tak. umi buat cam ner?


28-04-2007, s_shamen komen :

i guna raw & dried beans jo..i rendam dulu..then i blend & masak sampai kering letak gula. tak sedap sangat la jo..mgkn kena ikut idea u letak butter sket. anyone out there yang penah guna kidney beans ni??? bagi idea sket..ada stock lagi sket tuu..


03-05-2007, Rahmawati komen :

Mat...mg betul la I dah jatuh cinta ngan 'roti'.Sejak beli b/maker ni asyik buat roti je..Dah cube buat red bean bun..nnti I tempek gambar. Cuma nak tny red bun yg kat kedai tu 'halal' ke....tp mmg ade chop halal. Leh caye ke.


03-05-2007, Rahmawati komen :

Sory...red bean bkn red bun..."red bean paste" yg jual kat kedai tu


04-09-2007, hazim03 komen :

mat, saya memang minat buat roti, biskut & kek tapi xde modal nak beli bread maker & kalau boleh saya nak beli yg boleh wat roti, kek & biskut skli, boleh ylg x dapatkan info. tq mat, semoga murah rezeki tolong orang susah


26-11-2007, rozitaosman komen :

Terima kasih sbb resepi ni menjadi. dah berapa kali buat roti tapi x menjadi. Cuba resepi ni menjadi pulak. Seronok sangat hehehehe.


19-04-2008, Sweetanis komen :

x guna bread maker pun bun saya menjadi dengan cemerlang ( hubby cakapla... ) anak siap bekal utk ke school n ngaji, nak tunjuklatu... anyway tanks mat for the very gebu bun...


19-04-2008, Sweetanis komen :

nak hantar gambar but x sempatlah mat.... habis dingap! n di tapau..


17-08-2008, noraida komen :

ass che mat kalau saya adun pakai mixer lepas tu tunggu naik aje bolehtak tq


02-03-2009, j33ja komen :

saya dah cuber buat roti ni dua kali, tp still keras... baling kat dinding pun tak pecah... adakah suhu oven juga memainkan peranan atau cara saya uli tak ok.... untuk pengetahuan cik mat saya menggunakan mixer industri kepunyaan nenek saya...


03-03-2009, nor_67 komen :

j33ja, saya rasa mungkin yis tu ada problem kut..saya buat dulu dgn uli tangan jer, alhamdulillah menjadi.. lembut dan gebu jer


16-03-2009, MAMAKANA komen :

SALAM SEMUA..SAYA AHLI BARU NI.TERUJA TGK ROTI MAT GEBU...BARU TD BELI BREADMAKER KNWD BM250...TAPI WAS2 NAK MULA BUAT ROTI BUN KACANG MERAH..CIKMAT BGTAU LA TIPS MULA NAK BUAT ROTI..SUPAYA X WAS2...TQ.SALAM PERKENALAN SEMUA...


17-03-2009, MAMAKANA komen :

SALAM CIK MAT GEBU.SAYA DAH TRY BUAT BUN KACANG MERAH.TP KENAPA ADUNAN LEMBIK SANGAT...DAH IKUT SEMUA RESIPI.DAH IKUT ARAHAN BREADMAKER...KECEWA SNGT..ANAK DAH TUNGGU NAK MAKAN..ROOMATE(SUAMI) PUN TERUJA NAK TENGOK ROTI SAYA BUAT..TOLONG LA..ADUNAN MEMANG LEMBIK KE..


25-03-2009, nurulz06 komen :

salam cik mat saye nak tanya 30gm telur agak2 berapa biji ya.?..........TQ


29-03-2009, MAMAKANA komen :

SALAM NURULZ06.KESIAN XDE SAPE SAPE JWP SOALAN NURUL,NI MAMA TLG JWP...30 GM TELO SAMA 1 BIJI YG SEDANG.KALAU TELO BESAR SAMA 50 GM..SEMUA BERGANTUNG PADA SAIZ TELO.MAMA DA CUBA 2X BUAT BUN KCG MERAH CIKMAT GEBU,MULA2 LEMBIK,LEPAS TU DAH OK..JADI.LEMBUT DAN GEBU.TQ CIK MAT.


31-03-2009, nurulz06 komen :

terima kasih mamakana kerana sudi tlg jawab kan soalan saya..


06-12-2009, hana78 komen :

salam, nak tanye ckit beli bread maker kat mane? berapa harga


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu