Google+

oleh: junjs11 Rendang Ayam

Picture_650

Resepi x ingat dari mana tapi dah bercampur ngan idea sendiri..


Created on : 25-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( satu family )

  • 1 ekor ayam-dipotong ikut suka
  • Bahan2 digiling:-
  • @ 10 ulas bawang merah
  • @ 4 ulas bawang putih
  • @ 15 biji cili api
  • @ 15 tangkai cili kering
  • @ 1 inci halia
  • @ 1 inci lengkuas
  • @ 1/2 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai dititik
  • 2 helai daun kunyit dihiris halus
  • 4 helai daun limau purut dihiris kasar
  • 4 cawan santan pekat
  • 4 sudu besar kerisik
  • Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)

Cara-cara

  1. Masukkan ayam dan bahan giling dan serai- perap lebih kurang 1 jam.
  2. Masukkan ayam ke dalam kuali. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Masukkan daun limau, daun kunyit, kerisik dan garam. masukkan juga perasa dan gula jika suka.
  3. Masak ayam hingga empuk dan agak pekat. Sedia dimakan dengan pulut kuning atau nasi himpit.

Laporan Masakan Bergambar (14)

Rendangayam
02-02-2007
1st time masak rendang ayam.. emm yummy!
Laporan oleh: yani

br 1st time ye yani..hmm,...selamat hariraya...hehe..

Image001
16-09-2008
ha...ni dia ayam rendangku...mmg sedap..dah slalu buat tp kali ni rajin nak upload...ni la penyeri ari raya...slmt beposa...
Laporan oleh: zhiela_85
Img_6823
09-10-2008
k.jun...kita letak serbuk kari skit... mkn ngan pulut kuning! besttt! thnx kak! :)
Laporan oleh: hana6877
Rendang_ayam
07-02-2009
sedap..rendang yg ringkas guna ape yg ade jer..tq
Laporan oleh: sakura>emi
Rendang_ayam
07-04-2009
Buat sabtu lepas, licin ...sodap.....Fisrt time wat rendang ayam...ayamnya sy goreng dulu...ampun ubah skit resepinye....
Laporan oleh: qasehmama
Rendang
07-05-2009
best nye akhirnye dpt wat rendang sendiri! yay! bkn sng nk suh org watkan kt dublin ni... huhuhu... tp asal kurang merah ek?
Laporan oleh: drcyid88
Imag0006
24-05-2009
masak tgh ari td, mkn ngan pulut express, pg mkn ngan telor dadar lunch ngan rendang. saya guna daging. best anak2 suka
Laporan oleh: rosaliza
Sdc12797
09-07-2009
1st time buat rendang..jadi n sedap
Laporan oleh: Effi
Dsc_0193
22-10-2009
hi k jun...kita try for the 1st time masa jemput kwn2 dtg beraya kt umah....menjadi sbb resipi akak bagi senang nk ikut...xmalula nk serve kt org.tqvm!!
Laporan oleh: affzra
Rendang_ayam
17-11-2009
yg ni rendang saya...nyum3x
Laporan oleh: leyaleesa
Image028
15-08-2010
ayam masak rendang..juadah berbuka hari ni..sedap...terima kasih atas resepi
Laporan oleh: rohani mukri
201211-1327_001_
20-12-2011
dah cube.... sedap nye rase die :) terima kasih yer
Laporan oleh: melissaann
Img_0153
16-02-2012
Terima Kaseh banyak2, sedap sekali! Perubahan nya: I gantikan dgn gula java.
Laporan oleh: Rim143
Dsc02032
26-09-2012
sedap rendang ayam nie, lbih kurang dgn mak zila..emm..sungguh yummy...thnx jun :-)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (35)

25-01-2007, minami133 komen :

junjs.. better u separate tag "ayam/rendang" sbb kalo click pada senarai resepi kategori ayam, resepi nih tak kuar la..tq


25-01-2007, junjs11 komen :

opps...ya k? tq minami...


25-01-2007, Mat Gebu komen :

cewahh.... dah macam nak ari raya laaa....


25-01-2007, Lilydvalley komen :

mat, dulu mmg la rendang ni masak time2 raya. skrg ni org dah mkn rendang tak ikut perayaan. bila2 masa aje. Tul tak? mcm nak dpt mkn kek pun sikit punya susah. skrg, ari2 leh mkn kek. Pulak mcm mat yg ada mixer besar... no hal la! hehehe


25-01-2007, junjs11 komen :

wahaha..betul tu lilydvalley..now ni x kira musim..asal terasa nak makan..cari kat myresipi nih...boleh buat n trus makan..hehe


25-01-2007, skyblue komen :

nak tanya sikit... rendang tu ada berapa jenis? masa i sekolah... (dah lama :D) i gi rumah cikgu i kat kampung masa raya... masih ingat rendang dia warna merah... dan pedas (i makan banyak dgn ketupat). Lagi satu ni... siapa ada resepi ketupat? Thanks!


26-01-2007, umi_e komen :

sky... rendang ada macam2 jenis... kalau kat Perak terkenal dengan rendang tok... rendang yang jun kasi resepi ni pulak lain sikit daripada umie punya resepi sebab resepi rendang yang umie belajar dari arwah mak umie, tak pakai cili tapi pakai rempah kari dan ditumis dulu semua bahan2 yang digiling. So memang macam2 jenis... ikut daerah juga... apapun yang umie tau, main ingredients ialah serai+lengkuas+bawang+bawang putih+halia+santan+kerisik yang lain2 tu boleh diubah sesuaikan...


26-01-2007, faziah komen :

Buat rendang ni kalau guna ayam pencen sedapnya, tapi kene tambah sikit kicap pekat ..menarik warnanya


26-01-2007, Lilydvalley komen :

sky, i tak penah buat ketupat myself. but there r no specific recipe for it. yg penting tau nganyam daun kelapa tu jadi kelongsong ketupat. beras kita basuh & toskan. isi kan kat dlm kelongsong abt 1/2 or 3/4 full. Then rebus for 4-6 hrs.


26-01-2007, babycorn komen :

isk......korang nie....terer benor masak ek.....selama idup,honestly,x pernah lg i try msk rendang nih.....slalu time raya,mak i yg masakkan...kekekeke...;-D nanti weekend nk try buat rendang yg june kasi nie......hopefully menjadi lah rendang i nanti....


26-01-2007, junjs11 komen :

hehe..rendang jun ni ikut rendang negeri sembilan..(jun asal melaka sempadan nogori).. pedas sket la sbb guna cili api. so, kalu x nak pedas sgt..kurangkan sket or ganti ngan cili merah sket..


28-01-2007, juliea komen :

hai...jun julia nak tanye skit...yang u bagi kita ogr resipi nie rendang yang mana satu...sbab time raye hari 2 julia ge umah member org kedah...dia masak sdapnye....leh jun bagi resipi....tq....jika ade...


02-02-2007, junjs11 komen :

julia..ni leh kata negeri 9 punyer..leh kata setiap negeri rendang dia berbeza..x sure la yg julia mkn tu resepi mana..insyaallah, kalau jun masak resepi lain, jun post kat sini...


02-02-2007, yani komen :

jun , i sebelum ni asyik masak rendang daging.. tak pernah nak try buat ayam.. tu yg jd 1st time masak rendang ayam.. heheh.. pastu jd rendang ayam org dok obersea.. guna bay leaf ganti daun kunyit..hahah ada ke org buat ni.. main hentam je semalam. Nasib baik rasa sedap juga. Pastu cili api tu dah tak masuk.. hanya boh 5 biji cili kering jepun ni.. punyalah pedas wpun sikit..


01-08-2007, lisanishanth komen :

kalau tak letak kerisik jadi tak? sini tak de jual kerisik!


21-02-2008, honey 87 komen :

emmmmm sedapnyaaaaaaa ayam rendang....


02-04-2008, zainor komen :

sedapnyeeee!!lg best letak campur daging..rendang ayam dan daging..hehe


02-07-2008, myhubby komen :

aku sajer jer nk try masak rendang ni cz syarat untuk menjadi menantu dalam family bf aku....jenuh la aku kena pandai masak rendang....aku xpenah masak pun rendang b4....hhehhe


08-10-2008, syawaL2 komen :

thx resipi :)


09-10-2008, sunwayalam komen :

nak try buat la..esok ader open office...bkn house so kena bwa makanan..


14-10-2008, iykayanti1983 komen :

Terima kasih utk resepi ni.... sy nak try utk open house...


24-10-2008, yatie'z komen :

jadi lah kak... last weeks buat open house sampai abis tau.. ada yg tambah 3 kali still x puas mkn lg... tq sgt... alahhh x tau mcm mna nak letak gambarnya.


07-04-2009, qasehmama komen :

Jun rendang qaseh letak santan kotak aje, kerisik pun beli ...malas ke? hahahaha..yang penting sodap ye tak? Gune apa yg ade..


11-09-2009, meira komen :

sedap juga.kalu mak meira masak mesti letak jintanlah kayu manislah dan ape lagi ye.......tapi rendang jun tak payah letak pun.senang kan.sedap makan dgn ketupat kuning atau pun lemang masa raya ni.......TQ.


27-09-2009, Liza Spera komen :

Ermmmm,sedap,happy sangat bila menjadi,normally I taruk kari tapi today I maintain ur resepi and better off without kari,lagi sedap,thank you so much.Pas tu I masak nasi empit leih raya hari tu,lagi sedap makan dgn sambal kacang.Thank you ,next time I put my other recepi for sharing.


03-10-2009, afzan_ida komen :

aym ngan santan masuk sekali yer. tak pakai minyak yer...


24-10-2009, NorPrima komen :

sedap..saya dah buat...kwn dtg raya siap tya resepi lagi...saya bagi je kat dia.....Suami n anak2 suka...dia org makan gitu je...tq.


16-08-2010, padi komen :

macam sedap.nak try la,puasa ni..


27-11-2010, mastwan komen :

memang sodap..dh try wat time raye aritu..hehe


14-02-2011, nur izzati komen :

1st time msak rendg..menjd gk,mmg sdp..pasni leh wt lg..


03-08-2011, ika fadli komen :

cam menarik hati jer ni..leh try,Raya dekat dh ni..


20-08-2011, mama_norr komen :

resepi menarik..senang lagi..mak mentua mintak saya masakkan rendang raya ni..harap2 resepi yg akan saya masak ni akan buat mak mentua tambah sayang kat saya..


27-08-2011, superkak komen :

Betul ke sdp rendang ni? hehe


12-10-2011, nurzura82 komen :

Memang terbaik la resepi ni.. Dlm byk2 resepi rendang ayam yg saya pernah cuba, hasil resepi ini yg terbaik.. tlupa letak santan tp sedap jgk... tq tuan pye resepi... nk upload gmbr tp dh penuh... ;)


06-11-2011, ifamukhtar komen :

Smpena raye korban ni, haha fst time turn sy nk kna bt rendang.. haishhh jauh dgn mak ni la kne bt. glabah jgk la... anywy jmpe kt my resepi ni trus copy n paste. cme x de daun kunyit n serai kot.. ssh nk cri kt saijo ni. huhu.. tpppp sdap gler, smua kwn puji.haha thanx..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd