Google+

oleh: diana_8194 Kek Cawan (coklat Moist)

Pb070839

Senang dan ringkas


Created on : 14-09-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi diana_8194




Bahan-bahan ( 10-12 biji )

  • 2 cawan air panas
  • 1 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 3/4 tepung gandum
  • 2 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan mentega
  • 2 cawan gula
  • 4 telur
  • 1 1/2 sudu teh vanilla

Cara-cara

  1. Panaskan oven . Campurkan koko kedalam air panas kacau sebati
  2. Satukan tepung, garam, baking soda & baking powder dalam mangkuk yang lain.
  3. Pukul gula & mentega sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur satu persatu, dan masukkan vanilla. Masukkan tepung dan bancuhan koko.
  4. Pa310804
    Sudukan dalam Papercups 3/4 dan bakar dalam 170 degree untuk 18-22 minit. Biarkan sejuk di atas wire rack..
  5. Hiaskan ikut suka..

Laporan Masakan Bergambar (3)

041020091669
11-10-2009
last minute bt utk jamuan ary rya sek anak, serbuk koko x brp ckup sbb 2 kurang itam color dia, apa pn sedap thanks..
Laporan oleh: aa_iezah

cantik...

Dscn4449
14-01-2010
Saya cuba buat cupcake ni berkali-kali, saya tak pernah pergi kelas pun, saya just ambil resepi ni dan belajar decorate cupcake ni dari you tube, naik semangat plak, cupcake ni adalah untuk birthday kawan saya
Laporan oleh: suhaila770301

cantik....

Kek_cawan_coklat_moist
29-12-2012
memang sedap,selalu buat baru nk melapor sekarang ni...hehehe....anak2 suka sangat.x smp 1 hari dh habis....terima kasih ye cik.....
Laporan oleh: reezna_khan@yahoo.com


Komen (34)

23-09-2009, dolce ayinz87 komen :

nak tanya la..kalau hiasan tu aper adunan dia...cerita la skit....


23-09-2009, diana_8194 komen :

hiasan tu butter cream jer...750g (krimwell) + 250g (marjerin) +1200g airgula nak buat sepaaruh bancuhan pun boleh..lebihkan krimwell supaya butter cream jadi warna putih, senang nak warnakan


12-10-2009, baiti75 komen :

boleh tak ajar saya cara buat ising kek.?


15-10-2009, pingu626 komen :

salam.. untuk buat butter cream tu ... betul ke guna air gula? mcm mana nk buat air gula tu?


15-10-2009, pingu626 komen :

salam.. untuk buat butter cream tu ... betul ke guna air gula? mcm mana nk buat air gula tu?


15-10-2009, pingu626 komen :

nak buat bunga tu kan .. guna nozzle yg mcm mana?


18-10-2009, diana_8194 komen :

pingu626 - nozel bintang no.5 atau 8


20-10-2009, pingu626 komen :

salam diana... u ada kasi buat butter cream tu kan.. betul ke u letak air gula ?


20-10-2009, pingu626 komen :

salam diana... u ada kasi buat butter cream tu kan.. betul ke u letak air gula ?


05-12-2009, NURUL_DA_MERMAID komen :

assalammualaikum,hai semua saya org bru kat sini. saya nak tanya,klu kite letak cream kat atas2,blh x?


13-12-2009, kyasulaiman komen :

Camne nak wat hiasan kat atas tu n apa bhn2 utamanye?


28-01-2010, diana_8194 komen :

nurul da mermaid - boleh...apa2 krim boleh ikut suka kyasulaiman - krimwell....hiasan tu butter cream jer...750g (krimwell) + 250g (marjerin) +1200g airgula nak buat sepaaruh bancuhan pun boleh..lebihkan krimwell supaya butter cream jadi warna putih, senang nak warnakan


24-03-2010, ati_aryan komen :

kek cawan anak-anak suka,tapi tak pernah buat icingnya....nak tanya adakah krimwell sama dgn shortening


18-04-2010, cikgumizi komen :

nak tanya, masa nak bakar tu, guna api atas sahaja ker, bawah sahaja, atau atas bawah? oven jenis pensonic, ada 3 jenis pilihan untuk bakar. mana satu yer untuk kek cawan?


26-04-2010, mariam.enna65 komen :

boleh tak tujuk krimwell mcm mana bentuk dia dlm tin ke atau bungkus mcm butter


28-11-2010, azizahbuhari komen :

senang tak nak dpt krimwell tu kat mana2 supermarket? krimwell tu krim putar ke?


30-11-2010, azliza.wan komen :

boleh bagi tau cara nak aising kat atas kek cawan ?


02-12-2010, izaty komen :

salam, blh gtau cm ne nk wat icing kt atas tu?


02-12-2010, izaty komen :

salam, blh gtau cm ne nk wat icing kt atas tu?


05-12-2010, hamisah013 komen :

waw so good


14-01-2011, nurmady komen :

slm...camner nk buat icing tuk hiasan tas cup cake tu?


05-02-2011, diana_8194 komen :

salam semua....resepi buttercream dah ada kat atas tu...sila rujuk.... krimwell tu lemak haiwan..mesti letk dalam peti sejuk...rasanya lemak sikit.. klu kat kedai kek dlm dlm chiller warna putih...klu tak silap...shortening lemak sayuran...klu buat bunga sesuai...sbb dia keras skit...tak letak peti ais pun blh...


16-02-2011, rahayumanshor komen :

salam...pewarna utk ising 2 yg air ke serbuk..jnis ape2 pun bleh ke...


22-02-2011, nakedbaby komen :

hye smua.. bole tanya.. cawan yg diguna tu ..cawan macam mana besar? TQ


04-03-2011, fiafira komen :

asalam...nk tya telur guna gred ape yer? cupcake ni saiz ape?


09-03-2011, nurulayu komen :

best'y kkak sume pndai wat kek sy pun minat at kek?.........


07-04-2011, norlyomar komen :

nak tnya kalu butter tukar ngan marjerin leh x?..lg satu agak2 baper lama leh tahan kek nih....nak wat utk kenduri kawin adik nti...


16-04-2011, sitis komen :

knape yer kdang2 bila da msak kek tu turun & mengecil dr saiz cup...


10-05-2011, wallawalla komen :

hai........... saya bru disini.he3 x pernah lagi wat cup cake ni....bru nk cba.klau salah sila beri tunjuk ajr ye...........tp mcm mna krang nk tau slh ke x ye??????


08-06-2011, nurul hafizah binti azmi komen :

cm ner cara nak topper kek or hiasan die?? hehehe...........bru blaja nak wat


23-06-2011, atiey11 komen :

baking soda tu soda bikarbonat ke?


15-11-2011, ELIZA541 komen :

Boleh tak bagi resipi penuh utk BUTTER CREAM ?


17-11-2011, adibah khalifah komen :

sya pernah buat buttercrean,tapi ada tekstur gula,itu yang tak cantik tu.Tapi apa-apa pun,kalu nak buat cream atau apa-apa pastikan barang atau bahan itu halal dan tidak berpihak kepada musuh islam.....


29-12-2012, reezna_khan@yahoo.com komen :

sedapnye


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd