Google+

oleh: umi_e Tiramisu

Tmisu

satu lagi versi buat tiramisu... simple...


Created on : 25-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • 2 bungkus biskut tiramisu/sponge fingers/boudoir
  • 250g cream cheese
  • 250g whipping cream
  • 150g gula (boleh kurang atau tambah ikut suka manis)
  • satu cawan bancuhan air nescafe (tanpa gula)
  • serbok kok/cokolat utk hiasan

Cara-cara

  1. Tm1
    satukan cream cheese+whipping cream+gula dan pukul hingga kembang
  2. Tm3
    Celupkan biskut ke dalam bancuhan nescafe dan susun dalam bekas sederhana besar
  3. Tm4
    Setelah itu letakkan satu lapisan bancuhan yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata. Ulang proses ini sehingga menjadi tiga lapisan. (gambar di atas cuma 2 lapisan je tau tu...)
  4. Tm5
    Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata, bolehlah ditutup dan disimpan dalam peti ais. Hias kan dengan taburan koko/cokolat di atasnya ikut suka.
  5. *** Tiramisu saya nampak creamnya agak tebal di atas kerana saya kehabisan biskut so saya buat 2 lapisan saja dan letak semua cream di atas lapisan yang kedua tadi...








Laporan Masakan Bergambar (21)

Image046
15-06-2007
dah cube..slps carik mascarpone cheese tarak.cube je resepi ni...wat sparuh adun...yummy...sedap!!mmg buat lg...tq...
Laporan oleh: mrsdayat

comelnya nani bubuh dalam bekas kecik2 camtu... nanti buat lagi kasi kat umie sikit tau ;)

Image057
09-12-2007
oopss i did it again!!..wat lg 4 our 2nd anniversary. tq again umi_e..=)
Laporan oleh: mrsdayat
Dsc03169
10-05-2008
x jadi ler .. dah jadi tiramisu versi den la puullloookk ... sukatan main agak2 jer td pastu bhn2 main campur apa yg ada kat peti eis .. tp rasa nyer ttp sedap & mgancam ..... len kali wat ikut betul2 x leh tipu2 lagi .. hihi
Laporan oleh: yatiezaini
Tiramisu
23-06-2008
my
Laporan oleh: fanoriza
Dsc00558
22-10-2008
baru je buat td..mmg sedap & senang sgt nk bt.tp bt dlm 2 lapis je sb bekas kecik.dptla 2 bekas..huhu.dpt mkn puas2.beli kt kedai mmg mahal..dlm cup je da rm4.hah..ni da tau bt..melantak je la...
Laporan oleh: tomyam
Crop_tiramisu
08-03-2009
Tq..sedaaapppp...
Laporan oleh: lisafiq
Dsc_0571a
09-12-2010
tu dia....tp x berapa comel...
Laporan oleh: erynnzul
Dsc_0168
22-12-2010
comot skit, namun rasanya sedap..next time nak try letak lemon, coz tak nak bg cepat muak bila dimkn..
Laporan oleh: idash868
281220103005
28-12-2010
sedappp... tq share resepi.. cantik x presentation hihihi
Laporan oleh: asu_ija
Tiramisu
22-03-2011
Sedap Sangat..saya suka..tp family tak boleh pulak makan..diorang kata muak..mungkin sebab tak minat cheese, tapi saya penggermar cheese..sedap sangat kalau makan sejuk-sejuk..Thanks Umi, I like it
Laporan oleh: mom_zeyra
03042011068
23-04-2011
nampak mcm legam semacam..tapi sedap. desperate nak makan, guna swiss roll je. Cuma syok menabur nescafe, asben cakap pahit sikit. tq 4 the recipe..
Laporan oleh: snowflake
100_1921
17-06-2011
senang di buat n sedap dimakan...tqvm
Laporan oleh: hanim2009
Kek
01-08-2011
Buat guna swiss roll..tapi lapisan die nampak nipis je lapisan die...kne doublekan bahan die ke??tapi serius sedap!!!
Laporan oleh: nurhanadia
Tiramisu1
03-10-2011
wallah... sedapnye!!!
Laporan oleh: sofieza
Tiramisu
08-11-2011
tada...guna coklat powder utk topping..marveles!..tq
Laporan oleh: umiecute
Tiramis_u
02-04-2012
ni die pcbaan ptme sy....deco x cntik tp rse mmg mabeles.sy ltk blueberry kt ats tu ngn kt lapisan tgh.jd tiramisu versi blubery lak...hehe.yummy sgt2
Laporan oleh: zalek
Dscn4903_1_
10-05-2012
my 1st tiramisu, dah kene potong tu....erm, tpi saye punye x cntik..tngn x berseni la, saya wat 2 lapis jer sbbgna crem ciss 20gm n wiping cream 20 ml je...rasenye ok w/pun mase mule mkn tu cam plik ckit ( maklumla x pnh mkn) tpi pastu cdp lak...bg sepotong kat MIL pon abiss dia mkn tanpa komen ape2, cek hb lak lum try ag...tq ye tuk rcpnya..
Laporan oleh: ietabeepee
Dsc02679
03-12-2012
wat tiramisu..senang n sedapp... tenkiu umi ;D
Laporan oleh: k.zila66
Dsc03751
28-01-2013
salam umi, buat lagi hehehee... best tull :D suke tmbh filling strawberry marvellouss..tq2.
Laporan oleh: k.zila66
2013-01-25_23
11-02-2013
salam.. xsangka leh bt tiramisu... bt utk 1st bday sikecik..
Laporan oleh: pisces^amie
2013-01-27_18
11-02-2013
2nd time bt kat kg 3~4 hari lps bt yg 1st.. sbb simple sgt... tu yg i like!!.... tq 4 resepi... tq tq tq...
Laporan oleh: pisces^amie

Komen (55)

25-01-2007, haXira komen :

umi_e gune cream cheese kan?...sbb mascarpone cheese mahal sket kan?.....haxira carik kat internet, kalau nak ganti mascarpone boleh gune 225g cream cheese + 1/4 cup sour cream + 2 sb whipping cream. then blend sampai jadi fluffy.rase dia pon ok sket. nanti kalau ada masa haxira tulis resipi chocolate tiramisu for those yg tak suke coffee.


25-01-2007, d3sign3r komen :

akum.....sy baru join sini....actually website ni selalu jadi pilihan sy kalau nk try resipi lain dr biasa.....best sbb resipi u all mmg sedap....sy x pernh try mkn tiramisu ni...apa lg nk masak...tp bila baca resipi umie ni...mcm teringin jer nk mkn....weekend nanti nk trylah.. ;-D


25-01-2007, nizam komen :

macam sedap jer...kena cuba ni....


25-01-2007, mimiyus komen :

saya pernah dengar, jika kita tak jumpa biskut tiramisu, sponge finger kita juga boleh menggunakan kuih bahulu, so far saya tak pernah cuba lagi tapi kalau ada yg pernah cuba share lah experience tu


25-01-2007, umi_e komen :

mimiyus... memang boleh guna apa2 pun kek... tengoklah resepi tiramisu simple yang umie pernah letak kat sini... resepi tu kurang sama je dengan yang ini cuma guna kek... cubalah...


25-01-2007, umi_e komen :

haXira... tak guna mascarpone pun tak apa rasanya... lebih kurang sama je... umie pernah buat versi tiramisu guna gabungan mascarpone dan ricotta dan letak telor dalam adunannya... rasa taklah jauh berbeza sangat cuma agak cheesy sikit ler


26-01-2007, umi_e komen :

d3sign3r kalau dah cuba jangan lupa kasi laporan... nak share juga hasilnya mungkin lebih baik lagi... selamat mencuba...


26-01-2007, mimiyus komen :

thanks umie, saya akan cuba, mmg tiramisu ni favourite saya, hopefully dapat buat sendiri


27-01-2007, umi_e komen :

mimi... sure mimi boleh buat sebab senang je nak buat asalkan cukup bahannya... selamat mencuba...


27-01-2007, love^nisa komen :

yesterday i try 2make tiramitsu nie,masalah nya..cream+whipping+gula sy t`kembang2 lah..kenapa huh??3 kali try buat...masih juga cair...tlg sy!plz...tiramitsu ni fav.sy ..:(


27-01-2007, umi_e komen :

love... mungkin love terlebih pukul kot.... sebab kalau terlebih pukul pun tak kembang juga... satu lagi cara... pukul cream+whipping cream dulu bila dah 1/2 kembang baru masukkan gula.... umie pun ada masa pukul cream tak kembang2 :(


15-06-2007, mrsdayat komen :

umi_e..sy try resepi ni mlm smlm..pakai swiss roll ajer...sedaaappp...my hubby cukup suke tiramisu.slalu beli kat secret recipe.(ngat nak gune mascarpone cheese..dh cari kat kdai brg ke..takde le..).memula eksen ,takmoh mkn.bile dh rase...dok nyuap diee aje pulak...hehe...tq..


15-06-2007, umi_e komen :

sebenarnya ini antara juadah yang umie sediakan jika ada tetamu sebab ianya mudah nak buat... suruh cik abang nani buat sendiri ler:P mudah je kan :D


15-06-2007, alma komen :

stuju dgn k e! dr dulu lg alma suka sgt wat tiramisu ni sbb sng ya amat. anak sulung alma yg 8thn tu pun dah blh buat sdiri.


06-07-2007, Jasmy komen :

Simple and delicious!


10-11-2007, Noorisa komen :

Dah buat, my whole fmly suka. Tp kan, cream dia x kembang. MuleĀ² kembang pastu masok gula x kembang lak.. Ada petua? Boleh tolong tunjuk ajarkan?..


29-11-2007, oyuki komen :

nak cari biskut sponch finger tu kat ner ek...dah merata kita try cari x jumpa2...agak2 kat carefour ade x?


19-02-2008, aqis komen :

tiramisu ni jenis yg mcmn?kek ke, ape2 ke...


23-06-2008, faradino komen :

mane nk cari biskut tiramisu tu? klu takde nk ganti ngn biskut oreo bole tak?hihihi...


22-07-2008, greenieycactus komen :

ALA..SAYA DAH WAT TAPI JADIK MACAM AISKRIM TIRAMILO PULAK..SBB SY GUNA MILO,HEHE TP NAPE TAK KERAS MACAM KEK PONNN...SAPE2 LEH TLG?


22-10-2008, tomyam komen :

alamak..gambar kt laporan tu x abis preview la pulook..kpd sesape yg berminat nk try resipi ni amatla dialu-alukan sb senang sgt nk bt & sedapp..cuma,bab gula tu bolehlah kurang kan ckit dlm 100gm..tp klu minat manis (150gm tu xdela manis tersgt)bole la letak 150gm....


22-10-2008, tomyam komen :

faradino..if nk pakai biskut oreo xsesuai sgt..sb keras..nti nk mkn tiramisunye da x feel..sye suggest gantikan dgn sponge kek.xpun belasah je la kek ape2..nk cr biskut tiramisu tu, try cari kt kedai kek..tnye dorg..mesti tau punye...slamat mencuba..yummmmyyy


25-10-2008, wan_illiyana komen :

umi_e, mmg resepi nie akan jd keras ker? tgk mrsdayat buat cantik jer..mmg akan jd camtu ker? yana tringin sgt nk buat...tq 4 d resepi


26-11-2008, yusnita_zakaria komen :

salam mimi, saya nak cuba tapi pesal bahan2 dia cam x cukup je. dlm senarai bhn x de pu ckp psl nescafe ngan air tapi dlm cara2 ada kata lak kena celup biskut dlm nescafe... camner?? blh xplain/betulkan??? kalau blh nak try wkend ni... anyway tq...


26-11-2008, sheren komen :

salam sume.. sy baru try last weekend mmg bahan di atas tu sume mmg menjadi..nyum3x mmg sedap my hubby tak benti makan. p/s: mimi, bancuan segelas air nescafe tu ialah untuk celup lady finger tu..slamat mencuba..means "tiramisu"dlm bahasa Perancis "Gembirakan hatiku"!! :)


02-01-2009, eda yatim komen :

kalu x nk guna nescafe bleh ganti lain x?ganti milo bleh x umi_e...txs


22-01-2009, ayuhanani komen :

eda yatim..setahu sy kan tiramisu tu diberi nama cam tu sbb resepinya guna nescafe tu lah...klu guna bhn lain dah lain la plak namanya...tul x? dia mmg nkkan rasa pahit2 sket tu yg jd tiramisu tu..sy buat tiramisu ni guna sket ja nesc tu...jgn buh byk2, nnti pahit sgt..


22-01-2009, ayuhanani komen :

salam..sy dah cuba beberapa kali wat tiramisu nih...sy gantikn biskut2 tu ngan cappucino chiffon cake yg beli kat giant tu ja...lg sedap smpi kengkwn tnya camne nk wat kek tu? rasa gebu ja..padahal sy beli kat giant ja..rega pun murah rm4.99 ja sebiji..so, budget wat tiramisu tu around rm25 ja compared to beli kat scret recpt rm6.50per slice...klu sebijik?? x ke mahe??


10-02-2009, Readikara komen :

ayuhanani, kalo dh gune cappucino cake nk kene gune nescafe lg x?rsnyer cappucino pon adik beradik coffee gak kan?


21-03-2009, arieses komen :

kat maner boleh dapatkan biskut tiramisu.tolong sesape yang boleh bagi tahu.


13-05-2009, enno58 komen :

Sekarang ni dekat Pasarya Hero dah dapat,,RM9.90 satu pek ...banyak jugak lah


30-08-2009, zue83 komen :

kalau kat sabah ni ntah kat mana la ek nak cari roti tu?


13-11-2009, e2ini komen :

i bagi satu lagi tips yek....buat tiramisu guna kuih baulu...sama jek rasa nyer..mudah nak cari kat m'sia nih...x yah susah2 cari bordoir tuh...it's actually simple jek tiramisu nih....rendam jek baulu tuh sama cam biskut sponge tuh...elakkan rendam lelama..coz, we don't want the liquid tu make the tiramisu berair plak...pastuh..ikut instruction yg lain sampai abis...I assure you..sedap gak bila jadik tiramisu baulu...try it!! :)


09-12-2009, Inayana komen :

Biskut Tiramisu dekat 'Bake Yen' Chow Kit ada jual dlm. harga RM8++ je. Anak2 memang suka rasanya yang masam2 sikit sebab saya campurkan dengan 1 sudu perahan lemon supaya bila makan x rasa muak


03-09-2010, roxane64 komen :

salaam umie, saya dah cuba buat tiramisu. 1st time try da menjadi. Famili semua suka n even adik ipar kata mcm beli kat kedai. Trima kasih byk2 kerana berkongsi resipi. Semoga Allah memberkati rezki anda.


28-10-2010, maneh komen :

hehe dah buat... senang ja rupanyaa


21-12-2010, idash868 komen :

dah try buat, tp nak kluarkan dari acuan tu bkn main susah lagi..comot jadinya..


26-12-2010, hafiybakery komen :

salam..sya pun ska makan kek tu...first time buat, memang menjadi..guna kek span saja..tpi mcm idah ckp tu, time nak kuarkan dri acuan tu memang payah..so sya cri jln, guna plastik transparent tu..memang ada kuar sket dri acuan tu..tpi time nk kuarkan, memang senang sangat..kek pn tk comot sangat.


04-01-2011, deera_83 komen :

x pyh bakar ke?


18-01-2011, ibunana98 komen :

terima kasih..sudah cuba..sedap


13-02-2011, melurputih komen :

dah baca komen dr atas sampai bwh..n tgk plak pic tiramisu nie...rs sedapppppp sgt2...nak cuba buat la..td dh g pasaraya tgk2 bhn..mudah nk dpt..next month nak try..nnt dah buat sy letak pic dia..tak sabar nak try...


15-02-2011, jay jaafar komen :

umi, dah try resepi ni 2x. tp kenape x jadi fluffy cream tu ek? dok cair jerr.. dua kali buat, 2 kali gak cair.. frusttt.. :(


14-03-2011, melurputih komen :

salam sumer..kalu blend jer cream n whipping tu jd tak?


23-03-2011, cikmar komen :

cpt muak la klu mkn byk2...first time mkn sgt sedap...2nd time biasa je..hee


08-05-2011, razama komen :

I PUN TERINGIN NAK CUBA,ANAK I KAT ASRAMA SELALU CAKAP DEKAT KOPERASI SEKOLAHNYA CADANG NAK JUAL KEK NI.


05-08-2011, harwemy komen :

sy xpenah mkn kek nie entah takut xsedap tp tgk komen tgk pic mcm sedap skrg misi usha barang2 kat memane..tkt dah berangan nakwat barang2 pulaks xjumpe hehee


03-10-2011, zurahwati komen :

nak cuba buat lah mcm senang jer... selalu mkn kat secret recipe mahal plak tu,... buat sdiri dpt mkn byak2... hehe:-)


09-11-2011, ambochome komen :

Dah cuba ..yummy sangat..tq for sharing.


20-12-2011, niniecakeshouse komen :

assalamualaikum, Saya dah cube resipe ni, tp masa pukul cream cheese/mascarpone cheese + whipping cream + gule. Bancuhan tu jadi cair n berketul2.. jenuh tunggu lama, but still mcm tu. Bole tlg saya mcmmana nk jd bancuhan cream + cheese tu jadi gebu? tqq..


06-03-2012, sfgurl komen :

da cube! ni 1st resipi dlm resipi.com yg sy try..hehehe..sedap..siap bw dtg ofis..ofismate pun ckp sdap..tp sy less kan sugar n cream cheese sbb xnk tlalu manis n muak...apepun, mmg best!!


07-03-2012, ctniza komen :

kak umi,sy dah try buat tp nape adunan cheese tu x kembang pun. tolong la....


02-04-2012, zalek komen :

Dh cuba wikend lps....mnjdi...sdp sgt bwk ke opis sume kgkwn ckp sdp wpun deconye nyakitkn mate memndang....hehe. Nk tny ckit cmne nk wat kek tu jd keras skit sb bile kuar dr loyang die cm melekit skit2 kt loyang, nk ksi pejal la skit.tq


10-05-2012, ietabeepee komen :

ops!sorry...saya gna 200 gm ler...bkn 20gm tuk cream2 tu....


22-07-2012, Snur komen :

1st ramadhan raikn ank2 brbuka pose wat tiramisu..sodapp..tq ats prkongsian rspinya.


01-10-2012, zarinaMR komen :

assalam semua..pada yg nak tau cara untuk gebukan adunan cheese tu, semua bahan mestilah pada suhu bilik, barulah bila dipukul kembang dan gebu.kepada umi_e, sedap dan senang resepi ni.tq ye.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu