Google+

oleh: eja_mh Puding roti kukus

100

dessert yang teramat simple sbg alternatif if xde oven....


Created on : 13-09-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eja_mh




Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 buku roti gardenia ( yang kecik je)
  • sedikit butter
  • 2 biji telur ( buang matanya, utk elak hanyir)
  • 3 cawan susu UHT penuh krim ( susu kotak)
  • 3/4 cawan gula castor
  • 1 camca teh esen vanila
  • 1 cawan kismis.

Cara-cara

  1. 1. Buangkan kulit roti, sapukan butter pada roti, susun selapis dalam bekas.
  2. Taburkan kismis, susun selapis lagi dan tabur kismis, susun selapis lagi dan tabur kismis.
  3. Pukul telur hingga kembang, masukkan, gula, esen vanilla dan susu. Kacau hingga sebati.
  4. Kukus 45 minit. Boleh dimakan begitu sahaja atau bersama sos kastard

Tag

dessert









Laporan Masakan Bergambar (2)

Dsc00392
21-10-2009
sy dah cuba resepi ni.. mudah n sedap.. thnx 4 the recipe.
Laporan oleh: she honey

welcome... saya budak baru belajar... saja suka-suka mencuba resipi yang simple sebab kurang masa di dapurla. hehehe...

Dsc00393
21-10-2009
close up.. cam sama ngan cikgu.. hehhe..
Laporan oleh: she honey

Rasanya lagi cantik gambar yang u upload ni... Thanx sudi mencuba...


Komen (16)

13-09-2009, pian komen :

banyak sangat bahan nye


16-10-2009, eja_mh komen :

ye ke... mudah sangat ni rasanya...


18-10-2009, she honey komen :

nak try wat coz xde oven nk bakar, so alternatif.. kukus jer..


18-10-2009, atika komen :

eh...mcm senang jek...kene buat nihhh...


21-10-2009, she honey komen :

eja.. cane nk wat sos kastard tu?


22-10-2009, abdullah85 komen :

part telur 2 buang yang kuning ke?kira pakai putih telur je la confius la @ buang yang ada hitam kt dlm telur ??


22-10-2009, NorPrima komen :

Saya tlg jawabkan ye...buangkan yg ada nampak satu jalur putih tu...tu yg buat hanyir... betul tak Eja...


23-10-2009, eja_mh komen :

Tq. NorPrima... betul tu.. buang yang jalur putih pada kuning telur tu.


23-10-2009, eja_mh komen :

She honey, sos kastard eja simple je... 1 cawan susu UHT penuh krim + 1 sudu besar gula + 2 camca teh tepung kastard + sedikit kismis... kalau suka kismisla. Campur semua.. masak atas api kecik, sentiasa kacau supaya sebati dan tak hangit dan tutup api bila sudah mendidih. Simple x? Eja tak suka manis... kalau rasa cam tawar je... boleh tambahlah gulanya lagi...


27-10-2009, she honey komen :

ok thanx eja, lenkali leh wat ngn sos kastard lak..


04-12-2010, Sara Idylla komen :

thanks for sharing this recipe. saya modify sikit dengan menggunakan 1 cawan susu segar uht, 1 cawan whipping cream uht dan 1 cawan susu cair ideal (total still maintain 3 cawan susu sepertimana yang dicadangkan oleh eja, cuma jenis susu dipelbagaikan). hasilnya, bread pudding saya lebih rich and creamy so tak perlu makan dengan sos kastard. yummylicious!


02-06-2011, dora_emma86 komen :

pendapat i laa kan...if org yg x suke makan kismis, maybe leh tukarkan kepada chocolate rice... tp lau kosong pon sedap lagi kot...


31-07-2011, nanako88 komen :

kalau guna susu cair boleh tak?


05-08-2011, lovelymay komen :

dh try buat, tp nape bahagian bawah tu macam basah ek??


11-08-2011, nur kasih firdaus komen :

kalo xminum susu UHT ley ganti ngan susu cair x??


09-06-2014, ummijue komen :

leh try ni...;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd