Google+

oleh: yani Fruit jelly

Limaujelly

boleh guna oren, limau atau grapefruit


Created on : 24-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 biji limau- large size
  • 4g serbuk agar-agar
  • 500ml air + jus limau
  • 50g gula
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Fruitjelly
    Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
  2. Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
  3. Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
  4. Limau
    Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)
  5. Grapefruitjelly
    Grapefruit jelly
  6. Orenjelly
    Kalau guna oren buatlah 4 biji. Mungkin susah sikit nak keluarkan isi oren berbanding dengan limau.








Laporan Masakan Bergambar (41)

25012007_015_
26-01-2007
ini diaa.. grapefruit n honeydew jelly.. mudah skali.. =)
Laporan oleh: zara_klate

eh macam mana kak zara guna honeydew.. korek ambik isi ke?.. kalau gitu boleh try buat kat tembikai nih..

Agar2oren
27-01-2007
yani... umie geram tengok agar2 zara yang comel loteh tu... so umie pun buatlah sikit, try dengan agar2 biasa... tak pakai sukat2, main agak2 je... buah oren ada 3 biji so buatlah TAPI... puas nak tarik isi oren tu takmo keluar... sampai nak lunyai... last2 umie biarkan je ler serabut oren tu kat dalam... hasilnya bila umie potong memang nampak sikit serat2 oren yang lekat kat kulit tu... cuma anak2 umie kata ok sebab nampak cam buah oren hehehehehe hb umie tertipu... dia ingatkan umie kasi dia oren...
Laporan oleh: umi_e

a'ahlah umi_e ok je wpun nampak serat oren tu.. nampak real macam orenlah pulak.. :)

Jellyorange
29-01-2007
Ini dia! jelly oren. jenuh jugak nak kluarkan isinya... almost gave up! I guna kristal jelly Nona perasa oren. Bawa ke umah MIL, ada family gathering. anak i yg nyk makan. Lepas ni nak buat honeydew or cantellop. tapi kat m'sia susah nak cari cantellop, kalo ada pun biasanya mahal. Guna tembikai ajela!
Laporan oleh: Lilydvalley

hehe.. antara buah2 yg i buat tu, buah limau jepun tu yg paling senang nak keluarkan isi.. jap je dah boleh keluarkan semua isi2nya.. macam kupas limau biasa tu..

Ayam_004
29-01-2007
Ini dia jelly oren...sekali pandang memang "Tipah tertiupu banggg!!"....sebiji cam oren betul, Tapi nak keluarkan isi masya allah payah beno. agaknya oren2 yg dah pindah ke M'sia nie degil2 laa. Apa2 pun puas hati sgt sebab nampak presentable dan macam sayang nak makan....lama mat belek2 baru makan...
Laporan oleh: Mat Gebu

mat kena cari idea tukar dgn buah lain kot.. err buah apa lagi agaknya yg sesuai..

Agar2tembikai
31-01-2007
hari ni buat lagi... nak perabis agar2 yang ada sikit tu... dapatlah sebelah tembikai hehehehe
Laporan oleh: umi_e

hehe.. umi_e dulu yg buat jelly tembikai.. i plan nak buat juga.. tapi tunggu summer nanti baru ada tembikai kat sini..

Fruit_jelly
04-02-2007
yay! oren fruit jelly.. guna gelatin pastu jelly nyer tak bape keras so takut nak potong buah oren tu.. kut nnt hancur..
Laporan oleh: lindw

kena tambah jumlah gelatinlah tu kot.. lepas ni i nak try dgn gelatinlah pulak..

P2130462
15-02-2007
akhirnya menjadi gak. yana guna limau mandarin... maklum ler, sekarang ni banyak limau mandarin. limau ni senang je nak kuarkan isi. yana blend dgn isinya sekali.... memang best.. hubby pun tertipu
Laporan oleh: yana

sape2 nak try buat fruit jelly ni bulih ikut idea yana... guna limau mandarin..

Fruitjelly400
17-02-2007
Yummy~~ Leh jual balek kat taukey buah.. hehe!
Laporan oleh: Nziela

Nziela guna limau mandarin ke?

Dsc00160
20-02-2007
dah buat dah..jelly oren yang comel sgt :) hubby kita pun pelik mcm mana buat..thanx kak yani
Laporan oleh: aby

boleh hias meja mkn tanpa beli bekas yg comel2kan..

Dsc00649
21-02-2007
lama da coba..cuma arini je baru upload pic hehehe...memang menarik..NANA gemar tgk senarai resipi2 yani...syabas!! nana nak cuba 1 persatu..hehehe
Laporan oleh: NanaSham

thanx..nana

200720071187
24-07-2007
Ni la jelly orange yg saye try. Hehe..ari tu ade jamuan. Staf kat sini mintak masak something, tp saye mmg xreti masak dlm kuantiti yg besar. Trus la bukak myresepi.com. Nak carik dessert yg simple je. Al-maklum la..saye student je. Tgh wat praktikal. Dok umah sewa. Mane la ade tmpt kukus ke, oven ke. Jd, ni la yg mampu. Tp, sume staf tanye mcm mane buat. Sbb memula diorg ingat saye bwk oren je. Haha.. Time kasih!
Laporan oleh: HuSnAdNan

ahaha.. husnadnan berjaya juga mengelirukan staf kat opis tu ye..

Image_311_
28-11-2007
haaaa iniler fruit jelly...buat pakai gelatin jer.....TQ yani!~
Laporan oleh: nOOrsha

sama-sama

Img0218a
30-11-2007
tadaaa.....da siap..tp kurang mnis...hehe ..mmg tak pas kalo bab2 dessert ni...
Laporan oleh: najah_82

kena praktis lagi tu ;)

01-12-07_1420
04-12-2007
hehehhe.. guna jelly nona..cam lily..mmg tipah tertipu...
Laporan oleh: masz_73

ada masa nanyi nak try juga guna jelly nona

Limau
25-12-2007
cantik, menawan, sedap!!! senang je kalau nak buang isi limau, nor belah dua limau tu dan korek isinya dgn sudu. bila nak tuangkan jelly, letakkan kulit limau atas gelas..
Laporan oleh: nor_67

gud idea kak nor..

Img_1240
02-01-2008
dh lame wat tp baru anta laporan..tq yani..
Laporan oleh: sismimi

terima kasih.. sudi try resipi ni :)

Img_1253
02-01-2008
yg ni wat last week..guna tembikai..rmi yg tertipu ingtkn tembikai ori..ehehe..
Laporan oleh: sismimi

sedapnye nampak.. bilalah nak try guna tembikai ni :D

Jelly_buah1
14-02-2008
Hmm..cedap !
Laporan oleh: daunpandan

terliurlah pulak.. bak mai cni cket.. ehehe

Jeli_nenas
08-05-2008
Pakai nenas sbb tu jer yg ada kat rumah, nak buat oren kulit dia dah kena kikis buas oren cup cake.... He... he......
Laporan oleh: che'iza

org 1st. yg buat guna nenas.. bagus kongsi idea..

Fruit_jelly_2
11-05-2008
Dh pnh guna oren mandarin x smpt amek gmbo..guna sunkist aduuhhh bcinta nk korek isi..guna tembikai jd kesukaan ramai hehehe..ramai tertipu hehe nway TQ
Laporan oleh: Aziemas

alamak.. merahnya ghupe tembikai dia.. patut arr ramai tertipu..

Picture_454
01-08-2008
tadaa..wat guna kulit buah naga n jelly segera nona..hehe..nway TQ k.yani..
Laporan oleh: liana_pg

wah cantik.. syok tengok bila ramai yg buat pelbagai buah..

Jelly_fruit__1_
23-11-2008
Skali pandang sebijik macam buah betul, dua kali pandang pon masih nampak buah betul... Skali makan jadik "tipah tertipu" :P
Laporan oleh: 14sept
Fruit_jelly2
02-01-2009
Rasa macam buah oren sebenar bila ditambah dgn sunquick..yg paling penting anak suka. TQ
Laporan oleh: Lina_80
Fruity_jelly3
10-01-2009
buat semalam.. walau x brp nk cantik.. n x sama size ptg... tapi kira ok... hehe.. thanx 4 da recipe..
Laporan oleh: myra_melayu
Img_3468
20-01-2009
sedap...tp mmg azab nak keluarkan isi limau tu...alhamdullillah bjaya jugak...
Laporan oleh: sofieza
Grapefruit_jelly
08-02-2009
Saya gunakan pink grapefruit.
Laporan oleh: hazila
Jelly
10-02-2009
dah buat! mmg tipah tertipu! hehehe... tQ k.yani!
Laporan oleh: hana6877
Img_2650
28-04-2009
asben kata kreatif... dia pon tertipu... hehe
Laporan oleh: mama adam faris

wpun dia rasa tertipu.. sure dia x marah kan..kan... lagi sayang adalah kan..kan ;)

Jelly1a
06-08-2009
kakyani...ni jelly yang ros buat semalam, arigatou ne atas resepi yang sedap ni
Laporan oleh: onigiri

cantik jelly ros

Dsc_0699
07-08-2009
salam kak yani!!! dah buat dah walau harga oren ni mahal betul!! ehehe... sedap!! suke rasa oren cuma tambahkan ibu sunquick jer :D tenkiuu kak!!
Laporan oleh: Natto 1

kalo mahal tu mesti rasa pun lagi sodap dr yg murah

Cimg0967
17-08-2009
buat 2 ari yg lepas..hehehe..hubby tertipu. dia ingat buah oren betul....
Laporan oleh: cikliz

hihi :D

Dsc02884
21-08-2009
br je nk try buat.xbrape jd.guna limau je!!!xpandai nk keluarkn isi liau tue.da tue kulit dia jd lebam pulak.da buruk jdnya
Laporan oleh: eiyna
040920091474
04-09-2009
guna buah oren tp rsanya x brp cantik sngt sbb susah nk kuarkan isi buah oren..apa pn sedap thanks yani..nnt leh try lg! ;)
Laporan oleh: aa_iezah
P4030093
18-04-2010
salam.. thanks kak... unik resepi ni...
Laporan oleh: mama_myvi
Pudingoren
25-12-2010
best!! sangat sedap..with sedikit modify ikut kak nor..mekasih kak yani
Laporan oleh: izahdaut
Dsc03990
26-12-2010
jelly yang sedappp sangat......dan cantikkk...
Laporan oleh: mass80
Fruit_jelly1
11-07-2011
sangat teruja ngan kejadian fruit jelly ni,mmg tipah tertipu..sedap lak tu..peberet suma dlm umah ni.tq yani
Laporan oleh: Lina_pg
Dsc07579
17-07-2011
lama betul nk wat ne..akhirnyer berjaya gak hehee....meemang! puas hati laa..cantik menawan..tq..tq yani
Laporan oleh: k.zila66
Img_4068
21-08-2011
jelly ni mmg sedap...tapi saya sedikit derhaka sebab letak sunquick sikit. buah oren kecik, kurang jusnya...memang sedapppp!
Laporan oleh: nuni
Jely_oren3
27-09-2011
memang cantik dan anak2 suka.
Laporan oleh: ctmadi
1st_day_skool_2012_005
13-01-2012
cantik suka sangat, tq yani
Laporan oleh: rosaliza

Komen (59)

25-01-2007, adsweet komen :

yani..nmpak nice and easy..weekend ni nak cuba..thanks a lot!! love all ur recipe..


25-01-2007, zara_klate komen :

yani, pandai nye u uat.. cantik plak tu. kak zara rase tetipu.. ingatkan buah oren tadi.. hehee.. tak pernah try la, yg slalu i makan agar² dlm buah kelapa je. papepun nak try uat lak.. =)


25-01-2007, yani komen :

kak zara.. heheh.. tadi tengah dok fikir macam mana nak buat grapefruit jelly utk bekal my kid gi sekolah esok, timbul pula idea ni.. menu utk student esok ada grapefruit jelly.. tapi anak i tak ambik coz ada mkn yg takleh makan.. so i masak sendiri ikut menu tadika tu.... buatlah dua jenis jelly.. satu grapefruit dan satu lagi limau( salah satu jenis limau jepun..xtah apa namanya lupalah)


25-01-2007, yani komen :

adsweet.. trylah.. cantik dihidangkan sebagai dessert.. tak perlu bekas yg cantik2.


25-01-2007, minami133 komen :

seronok yer anak2 dapat bekal sama ngan budak2 lain... mesti anak yani bangga obento die best2.. hehehe.. yani tinggal area mane?


25-01-2007, yani komen :

minami.. tak selalu juga sedia bento sama dgn budak2 lain.. buat setakat mana yg reti.. sib baik anak2 tak banyak kerenah.. emm.. i sekarang kat tokyo


25-01-2007, Lilydvalley komen :

ish! ish! cantik tul jelly tu... duduk kat obersi ni, jadi kreative u all ni ya...


25-01-2007, junjs11 komen :

cantiknyer....wat hantaran pun leh ni...


25-01-2007, Mat Gebu komen :

lepas jeli tu beku tutup balik dgn potongan oren. sure org tak perasan... yani nak tanya skit, kat Jepun kan Nikon D70s tu harga dia berapa ek?.


26-01-2007, Lilydvalley komen :

amboi Mat! dah nak rembat Nikon D70s lak ya! From my experience, kalo brgan jepun dah sampai kat other country, the price kat sana dah drop. So shld be cheaper than in M'sia la.


26-01-2007, mamacayang komen :

bestnya laman ni....mamacayang memang berminat sesangat bab memasak ni....seronoklah kat sini lehlah belajar macam2 yek......mama suka sangat resepi yani tu.....pada semua sahabat baru kat sini.....harap dapat email saya segala resepi menarik untuk dicuba...tq...mama akan cuba resepi jelly oren tu yani....


26-01-2007, Mat Gebu komen :

tak de lah lily, sesaja je tanya.. Manalah tau kot dpt duit terrrrr"lebih" leh juga sambar satu....


26-01-2007, Lilydvalley komen :

mamacayang, selamat mencuba resipi2 disini. kalo dah cuba leh la ambik gambar & tepek kat sini ya. Ish! kalo Mat sambar Nikon D70s tu...jeles juga i. maklumla, i guna kodak cx7430 aje. Itupun hubby punya.


27-01-2007, yani komen :

mat Nikon D70s .. reganya dlm 59000 yen. dlm RM1800 kot tapi tu tak termasuk lenses.. lenses tu i tak beli yg nikon.. guna yg murah je.. baru nak belajar guna kamerra besor ni..


27-01-2007, umi_e komen :

zara.... jeles je tgk jelly dia tu... umie tak ada serbuk agar2 lah... kalau guna agar2 biasa bolehlah agaknya eekkkk nak cubaaaaaaaaaaa :D


27-01-2007, zara_klate komen :

yani... kak zara korek kat tengah² buah honeydew tu halus² dgn sudu.. pastu amek juice dia sket letak kat dlm agar² tu, ganti dgn juice grapefruit.. sbb grapefruit dia punyela masam gile.. tapi sedap jgk tau yani.. dabis makan agar² tu tros sambong makan buah dia kat bawah.. lain kali nk uat buah manggis plak la.. heheee~


27-01-2007, zara_klate komen :

umie... i rase agar² biase pn leh jgk kot.. mungkin structure dia lain sket agaknye.. tapi i tak sure sgt.. papepun umie, u try la.. i harap² menjadi.. ;)


28-01-2007, zara_klate komen :

congrats umie!! menjadi jgk akhirnye.. u punya pun comel loteh jgk.. =) mmg susah jgk nak tarik isi dia kluar.. sampai terpecik kat mata i.. heheee..


28-01-2007, yani komen :

alamak kak zara buah manggis ke?.. sedapnya dah bertahun tak makan..


28-01-2007, zara_klate komen :

mmmm.. mmg sedap yani.. tapi kat sini org jual ikut musim jgk..


29-01-2007, acik_yarn komen :

cantik nye lily u punya jelly..terang benderang..hehehe..sihat ke?


29-01-2007, Lilydvalley komen :

Acik_yarn, alhamdulillah..i sihat. u sihat ke?


29-01-2007, Mat Gebu komen :

Punya lah payah nak keluarkan isi oren tu. adalnya ada 4 biji oren tapi ntah macam mana satu lagi tu dah punya berhati, keluarkan isi boleh terbocor pulak bhg bawah dia... kalau kecik tak pe ni leh masuk jari. Geram punya pasal yg bocor tu mat cincang halus2 pastu masuk dalam tong sampah (saja nak hilang stress), Nasib baik yg baki 3 biji tu ok je cuma sangkut skit2 isi dia....


29-01-2007, dalinnasue komen :

Eeee... sungguh teruja tgk fruit jelly u all nie... macam yg betul2 punya je.. x sabar nak buat la.. tp apakan daya diriku ini masih di office sambil menelan air liur ngadap pc nie :)


29-01-2007, Lilydvalley komen :

hahaha mat. kelakar jugak ya. Mcm2 kisah masa nak keluarkan isi oren tu. I guna oren kecik. beli 7 biji aje. nasib tak de yg reject! I malas nak masak agar2, so guna jelly nona aje...siram air panas & kacau. 1 paket dpt 6 biji. Kena buat 2 paket. Lebihnya masuk bekas kecik2 acuan kuih lompang.


29-01-2007, Mat Gebu komen :

Apa lagi darlina balik dari office u singgah lah mana2 supermarket... beli bahan2, balik terus buat. Beli je jeli serbuk (sebab cepat beku). Mat ingat kalau satu bungkus jeli serbuk tu leh dpt lebih sepuluh biji (ikut besar mana oren).


30-01-2007, umi_e komen :

mat samalah cam umie... terkial2 nak keluarkan isi oren tu... sampai nak lunyai tak juga dapat keluarkan... last2 curah je le agar2 yang dah masak sebab tak sabar hehehe


31-01-2007, Lilydvalley komen :

umie... u guna agar2 biasa tu ya... Agar2 cina yg panjang2 tu? kalo guna agar2 biasa senang ke nak potong agar2 tu nanti. Iyala... kulit tembikai tu kan keras, tak pecah ke agar2 tu masa kita dok terkial2 nak potong kulit tu? I tak sempat nak ke Giant, cari tembikai/melon/honeydew.


31-01-2007, Mat Gebu komen :

umie diam tak diam sekali keluar jeli tembikai hehehe tahniah!!! tak lama lagi jeli betik pulak ye umie..... hehehehe . (nak buat tapi tak musim tembikai lah, lepas2 banjir nie kat Johor tembikai mahal)


31-01-2007, Lilydvalley komen :

Mat... rasanya akan jadi jelly betik lepas ni... hahaha. tadi pegi Giant, nak beli tembikai tp semua besar2. malas la pulak. Ambik honeydew aje...tp lupa la pulak nak timbang. bila sampai chasier, cancel aje. tak jadila jelly honeydew ku!


31-01-2007, hzasabrina komen :

kak yani leh x klu akak tunjukkn cara2 or gmbr cth oren yg dh dikeluarkn isinye..berminat lak nk try sbb bln 6 ni adik ipar nk kawin..so cdngnye nk buatkan kek or dessert..


31-01-2007, zara_klate komen :

wah! umie meriahnya agar² umie kali nie!! cantikla, mcm nak amek je satu.. heheee..


31-01-2007, umi_e komen :

lily... a'a umie guna agar2 yang panjang2 tu... tembikai kat sini lembut... kulit dia nipis so tak ada masalah bila potong... umie buat sederhana keras tapi oklah sebab bubuh air tembikai sikit dan letak sirap ros sikat... rasa tembikai ada dan bau ros pun ada... cubalah...


01-02-2007, Lilydvalley komen :

Umi, hajat hati mmg nak buat jelly tembikai tu... tp byk sgt projek. X larat nak buat semua. Kena kiv dulu la...


02-02-2007, umi_e komen :

lily... buat satu2 dulu sebab nanti kehabisan modal pulak hehehehe memang kena KIV dulu mana2 yang rasanya kurang priority hehehhehehe :D


05-02-2007, hanis komen :

macam pernah tgk kat tv je. ni mesti kak yani tgk rancangan tu gak. tapi dia tak ajar cara nak buat betul2. pandai kak yani cuba...


05-02-2007, yani komen :

rancangan kul 7.00 tu ke hanis..heheh.. ambik idea dr situ la..


15-02-2007, ApEk`D komen :

***heee....heee...hee.......**** >>>> nampak best sangat la.... >>>> nak try..lah...esok... >>>> esok komen selanjutnya...


18-02-2007, Nziela komen :

Kak Yani : Ziela guna limau mandarin.. skrg nie banyak limau mandarin sempena tahun baru cina... hihi!


24-07-2007, akizila komen :

nampak menarik sangat jelly nie..nnt nk cuba la..:)


27-11-2007, zie zie komen :

malam ni nk cuba buat. Td dh pegi pasar beli limau. Harap2 menjadi...


28-11-2007, sofinar komen :

menarik la yani, nanti kalau ada org nak kawin nak la buat hantaran jelli ni


15-02-2008, bai komen :

yani.... nak tahu 500ml air + jus limau berapa ml air dan berapa ml jus limau


15-02-2008, yani komen :

bai... u ambik dulu semua jus limau dr buah limau yg u nak guna tu.. pastu kalau jus tu tak cukul 500ml barulah u tambahkan air sehingga jd 500ml.


15-02-2008, ana2 komen :

yani ambil gambar guna hp ke camera?kalau guna camera,macam mana setting dia ye?yg ana tahu nak snap dkt,guna 'macro'(ringo ckp).memang tak reti langsung bab2 ambil gambar ni tapi minat


22-10-2008, mizz89 komen :

mizz rasa kan, kalau air biasa tu kita ganti dengan marigold peelfresh orange juice tu lagi sedap....ape2 nak try la resepi ni...hopefuly jadik..:)


28-02-2009, adlinamri komen :

saya dah cube buat, guna oren sunkist. Tapi bila makan jeli ni, rasa pahit kulit buah tu transfer kat jeli. Kenapa ya? Apa silap saye?


13-03-2009, chal_ab komen :

lovely.......... mesti cuba nie


22-04-2009, watierman komen :

tq yani akak dah buat sedap tapi terlupa ambil gambar.....selamat....


19-08-2009, lina2010 komen :

wah...senangnya nak buat jugak lah


19-08-2009, jueeone komen :

emm mmg senang n cantik, lawa kreatif nye... nk try buat la


28-01-2011, ezralovescook komen :

serius mnarik!


26-02-2011, shahna komen :

nak trylah... 10 tahun dulu pernah buat, tp dah lupe.... menarik sggh resepi ni


22-04-2011, ulamraja komen :

marvelous...i dah bt...semua kagum he.he...


29-04-2011, suedanisya komen :

nampak cantik,sedap dan menyelerakan..terliur rasanya..memang kena try buat..


18-02-2012, put3 ct komen :

Assalamualaikum semua... 1st time try nie... tapi takot x jadi..sebab x reti guna serbuk agar2...x biasa.1st time guna nie. Dah siap..tgh sejukkan/set kan dlm peti ice.. kawan2, bleh add saya di fb : 'Nur Amani Syauqina' pc profile wat masa nie apam polka dot... :-)


18-02-2012, put3 ct komen :

assalamualaikum kak yani n kawan2... nk tanya sikit...mcm mana nak kuarkan isi limau tue ye... nampak kak yani buat..molek aje..putih aje kulit dalam nye..


18-02-2012, yani komen :

put3... kalau guna oren, potong dua oren tu.. then perah dgn pemerah jus utk keluarkan jusnya. Pastu tarik keluar bahagian sabutnya ( err sabut ke panggilnya...yg putih2 tu )


25-02-2013, shidazaid komen :

waaa.... menarik tertarik kau mmg kebabom... nk try la...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu