Google+

oleh: skinifet Biskut Green Pea

Green_peas___rm20_per_pack

biskut raya, senang di sediakan dan pastinya sedappp...resepi dan cara mcm buat biskut mazola


Created on : 08-09-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi skinifet




Bahan-bahan ( dlm 70 - 80 biji )

  • 150g serbuk green peas ( ready pack ada di jual di kedai barang2 kek )
  • 150g tepung biskut ( red rose flour )
  • 100g gula ising @ secukup rasa
  • 1/2 tsp garam @ secukup rasa
  • 1 tsp baking powder
  • 150ml sunflower oil atau minyak jagung
  • 1 biji telur - kuningnya shj, utk digliskan atas biskut

Cara-cara

  1. ayak tepung + baking powder dan juga gula
  2. satukan tepung + baking powder, serbuk green peas, garam & gula
  3. sebatikan semua bahan
  4. masukkan minyak sedikit demi sedikit ( step ni saya guna tangan ).
  5. adun sehingga minyak & bahan kering sebati dan boleh di bentuk ( tdk melekat di tangan ). kalau agak2 berderai bila di bentuk boleh tambah sedikit lagi minyak.
  6. gelek dan terap dgn acuan kesukaan atau bulat2kan dgn tangan je.
  7. gliskan kuning telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak
  8. sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.......selamat mencuba......









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (6)

08-09-2009, rabiatun komen :

Ni memang biskut favourite saya every year pasti buat tak ketinggalan dalam list sebab saya peminat green peas.


09-09-2009, mysajian komen :

my favourite too, tp mysajian blend kacang peas sendiri, lebih wangi dan sedap... semalam baru siapkan order untuk raya :)


20-07-2011, aqazura85 komen :

dah lama cri resepi biskut ni...1st time mkn raya lepas trus jatuh cinta. maceh skinifet


15-08-2011, dianalupey komen :

sye buat smlm gune greenpeas starch/flour..tp die melting..sbb ape eh?? huuu..tensen sye


28-08-2011, naziemi komen :

dah cuba buat biskut ni... hari ni kali ke-2 buat.... tp baking powder habis... lupa nak beli..try jelah buat... kita tgk hasil... tq tuan resipi....


18-10-2011, suria78 komen :

Tepung biskut tu.. ape .. ya ? boleh guna tepung gandum ?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd