Google+

oleh: aimi_az Biskut Sarang Semut

Sarang_semut

Biskut Sarang Semut ni boleh dikatakan biskut tradisional. Memang cara pembuatannya macam biskut moden, tapi biskut di sangat popular di zaman dulu-kala ketika saya di bangku sekolah rendah lagi. Resipi ni dapat dari Kak Zaida.


Created on : 06-09-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi aimi_az




Bahan-bahan ( <50 biji )

  • 6 oz mentega
  • 4 oz icing sugar
  • 6 oz tepung gandum
  • 4 oz tepung custard
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu vanilla
  • secukup chocolate rice
  • secukup paper cup
  • secukup "edible" manik (sebagai hiasan)

Cara-cara

  1. Pukul gula dan mentega, kemudian masukkan tepung dan uli hingga sebati.
  2. Parutkan adunan ini dan masukkan ke dalam paper cup.
  3. Taburkan chocolate rice diatasnya dan letakkan sebiji manik.
  4. Bakar pada 180 degree selama lebih kurang 10 minit.
  5. Biskut Sarang Semut sudah sedia untuk dimakan. :P

Laporan Masakan Bergambar (1)

P1010629
06-12-2009
salam.sedap la rspi ni.fmli i suka banget...tq .....muahhhh..
Laporan oleh: Mariani(KT)


Komen (16)

06-09-2009, sweetmalam komen :

salam aimi saya kantoi tang parut tu u pakai pemarut mcmana anyway biskut ni memang sedap kecik2 dulu pg umah orang saya perabih 1 balang orang tu tengok je budak lahap ni


06-09-2009, aimi_az komen :

Salam. parut tu saya pakai pemarut kelapa biasa tu je. tak pun pakai pemarut plastik. dah parut2 tuh scoop je dalam paper cup. senang. :P


06-09-2009, quinnie komen :

salam aimi....saya pun suka biskut sarang semut ni....dah siap buat pun tuk bekalan di bulan puasa...hheheeh...raya buat lain.... biskut ni guna tepung custard yg buat dia sedap tu...sebab wangi jek...


07-09-2009, aimi_az komen :

quinnie, mmg tepung custard tuh yang buat wangi dan kuning. :P


10-09-2009, ryna_raudhah komen :

saya nak tahu lah oz tu sukatannya macam mana? kalau nak pakai timbang gram macam mana?


06-12-2009, shereensadrina komen :

saya suka biskut ini tapi saya gunakan tepung kastard saja,sedap juga.


02-04-2010, ifa98 komen :

tumpang tanya vanilla tu esen vanilla ye....?


24-07-2010, emizal komen :

ala2 sukat cawan x dak ka


19-08-2010, Jujette komen :

emizal:a'ah la..sukat main oz-oz ni tak berapa reti la.. aimi: boleh bantu tak sifu? >.<


20-10-2010, dak_cumel komen :

nk tnyer..parut 2 parut y cmner??nk try wat ni..sker btol3 bskut ni tau....just parut 2 jer xtau...


05-07-2011, suhaya87 komen :

saya masih baru dlm bab buat biskut ni...mcm ne nk tukar oz tu kpada gram???sapa2 boleh tlg sy x...


05-07-2011, mama kastam tioman komen :

http://izanman.fotopages.com/?entry=1270020


12-07-2011, NAZLIANA komen :

sukatan oz tu mcm mner erkk?? tak bleh pkai gram jer ke..??


15-08-2011, FIDZLIN komen :

tak pernah wat...ingat nk cuba, selama ni order dgn kawan2 jer...heheh


23-08-2011, hello hai komen :

alamak..oz tukar ke grm cmne yer?? tak reti la pakai oz ;(


19-10-2011, sitirosnahbanu komen :

saya dah lama cariespi ni, saya akan cuba.thank you.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd