Google+

oleh: mysajian Biskut Keju Idaman

Kaastengels

Buah tangan untuk peminat keju


Created on : 04-09-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mysajian




Bahan-bahan ( 100-150 biji bergantung kepada acaun )

  • 150 gr keju Edam (diparut)
  • 700 gr tepung gandum
  • 500 gr Marjerin
  • 4 biji kuning telur
  • 1 putih telur
  • Sedikit garam
  • Keju Chedar untuk ditabur

Cara-cara

  1. Kacau marjerin dengan garam sampai sebati, tidak perlu dipukul.
  2. Masukkan keju dan telur yang telah dipukul sedikit dengan garfu, setelah sebati masukan tepung. Gaul sehingga menjadi doh sahaja.
  3. Terap mengikut bentuk yang disukai dan taburkan sedikt keju chedar sebelum baker.
  4. Bakar pada suhu 180c selama 15-18min bergantung kepada oven.
  5. Keluarkan dari oven apabila sudah kekuningan.
  6. Tip: Jika kuih sudah boleh digerakan sedikit bermakna kuih sudah masak, hati2 semasa mengangkat sebab kuih ni rapuh.

Tag

cookies









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (11)

05-09-2009, zana0508 komen :

salam mysajian...nak tanya, keju Edam tu jenis yang macam mana ye...nak buat ni tapi x tau jenis keju tu..huhu..


05-09-2009, mysajian komen :

Zana, keju edam tu yg bentuk dia macam labu...selalunya ada jual dekat bahagian cheese kat pasaraya mcm carrefour...untuk gambar rujuk glossary, saya ada letak gambar sebagai rujukan kat situ... selamat mencuba ya..


05-09-2009, aa_iezah komen :

erm..klau guna keju lain dr keju edam xleh ker? klau leh nk try bt ni..


05-09-2009, mysajian komen :

iezah, rasanya jika guna cheddar cheese yang diparut halus pun boleh, rasanya mungkin berbeza sedikit... jika nak try ..cuba 1/2 adunan dulu ya....


06-09-2009, aa_iezah komen :

tq mysajian, insyaallah akn try cz i mmg minat ngn keju2 nih.erm nk tnya 1 lg bskut nih x pyah masukkn gula langsung ker?


10-09-2009, mysajian komen :

Salam iezah, biskut ni memang tak perlu gula, rasanya lemak2 dari keju tu...tp jika suka rasa manis boleh dimasukan gula halus lebih kurang 80-100gm semasa memukul marjerin tu.... selamat mencuba ya..


28-09-2009, anaz1977 komen :

salam mysaji saya dah buat biskut ni masa raya. sedap dan lemak. keju edam saya beli kat sogo. kuih ni memang rapuh sesangat lebih2 lagi bila dah lama simpan dalam bekas, lagi lembut tapi sedap. makasih banyak resepi ni.


19-07-2010, emizal komen :

salam, sukatan guna cawan ada x???


24-07-2010, emizal komen :

salam mysaji,biskut ni dlm sukatan cawan x dak ka?sy bab menimbang nih agak kolot sket la.......


16-08-2011, masz_gie komen :

keju cheddar tu macam mana pulak rupanya?...adakah yg macam keju kraft tu ke?


18-08-2011, mama bbcute komen :

nk try buat guna keju cheddar..dah beberapa hari round cari edam cheese..jumpe dah kat tesco smlm tp kecewa sgt sbb aout of stock..since mase pun dah suntuk..so nk wat jela guna cheddar..hopefully the result tak mengecewakan..dah berjaya nti sy hantar laporan..tguuu..kui3


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd