Google+

oleh: umifeeza Biskut Snow Almond

Snowalmond2

sesiapa yang masih tercari2 resipi biskut raya, boleh cuba yang ini. Dapat drp majalah Saji 07.


Created on : 04-09-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umifeeza




Bahan-bahan ( bergantung saiz penerap yg diguna )

  • BAHAN A:
  • 200gm butter
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu kecil esen kopi
  • 1 biji kuning telur
  • BAHAN B:
  • 220gm tepung gandum
  • 70gm tepung ubi
  • 50gm nestum - dikisar
  • 40gm badam kisar
  • 1 sudu besar coffeemate - saya guna susu tepung
  • HIASAN:
  • Coklat masakan - dicairkan
  • white breadcrumb

Cara-cara

  1. Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
  2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
  3. Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
  4. Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
  5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.
  6. Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.

Tag

cookies









Laporan Masakan Bergambar (8)

P8260121
24-09-2009
sedap...tapi leceh sikit nak buat especially nk celup dalam coklat tu...ada cara senang ke nak celup biskut nih...pepun thanx share resipi nih...
Laporan oleh: zana0508

Cantik biskut Zana. Terima kasih antar laporan. Mmg 'berlemuih' masa mula2 buat dulu. Cuba guna penyepit almond london waktu nak celup biskut tu...mudah sikit.

Dscn9278
10-10-2009
Sedap sgttt..lbh sedap dr almond london huhu..thanks for sharing this resipi :D
Laporan oleh: Ekieyna

mmg sedap...baru ada kelainankan? Kalau tak pi mana2 asyik jumpa almond london. TQ ekieyna.

Snow_almondku
03-08-2010
sy guna tepung kanji (gnti tpg. ubi) dan coffee emulco.. very very the sedap~ ambil resepi kt FnR tp kbtlan ada kt sini jd tepek gmbr kt sini..
Laporan oleh: zachoes
Snow_almond
13-09-2010
2 adunan sekali buat..sedap & anak2 suka tapi terpaksa sorok takut tak sempat hidang utk tetamu..hihi..t.kasih umie..
Laporan oleh: naa_q
Dsc00086
16-08-2011
thnks umi..sedap!
Laporan oleh: chikadakbiru
11082012850
25-08-2012
biskut yang sangatttt sedap..laku di hari raya nie..
Laporan oleh: cahayanur
Dsc01643
26-08-2012
biskut yang best..baru buat semalam..teringin sangat..tq for the recipe!
Laporan oleh: aisyahsid82
Dsc05353
04-08-2013
sedap! sekali wat 2 adunan..tq umifeeza.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (45)

04-09-2009, as75 komen :

salam umifeeza, lama dah as cari rcp nih.. terima kasih kerana sudi kongsi ya..


05-09-2009, artline_80 komen :

cookies ni best sgt..sy dah wat last year.tp sy ada tambah oat sket..rugi xcuba tau..


06-09-2009, umifeeza komen :

Salam as75, saya dulu pun tercari2 resipi ni...slalu makan jer. Bila dah jumpa, tiap kali raya mesti buat....sbb family suka.


06-09-2009, miera_13 komen :

kalau esen kopi tu tukar dgn esen coklat leyh x?hehe


08-09-2009, umifeeza komen :

boleh aje kalau miera_13 nak guna esen coklat...tapi esen kopi ni mnjadikan biskut lebih beraroma.


14-09-2009, zorrozz komen :

klu dah coating ngn coklat, trus golekkan atas bread crumb or bair eketika bg coklat mengeras cikit br digolekkan... sy musykill part ini.. TQ


14-09-2009, zorrozz komen :

klu dah coating ngn coklat, trus golekkan atas bread crumb or biar eketika bg coklat mengeras cikit br digolekkan... sy musykill part ini.. TQ


14-09-2009, zorrozz komen :

klu dah coating ngn coklat, trus golekkan atas bread crumb or biar eketika bg coklat mengeras cikit br digolekkan... sy musykill part ini.. TQ


29-09-2009, umifeeza komen :

Sori zorrozz, lmbt balas komen. Bila dah celup tu, trus golekkan ke dalam breadcrumb. Kalau nak try biar keras sikit coklat tu pun boleh kut. Yang saya buat, lepas celup tu,ketuk2 sikit...pelan2 je, supaya lebihan coklat tak meleleh.


10-10-2009, mama kastam tioman komen :

raya baru ni anak mama beli biskut ni..konon nak tunjuk kat mama supaya mama bolih buat juga nanti..mama pun tunjuk kat dia ni untuk akak satu bekas..terkejut dia rupanya mama dia ni lagi terror...terima kasih umifeeza diatas resipinya..


11-10-2009, umifeeza komen :

Tahniah mama kerana berjaya membuatnya! Saya pun gembira kerana dapat berkongsi resipi ini.


12-10-2009, sweet banana komen :

kat mana nk cari white breadcrumb???..


12-10-2009, zana0508 komen :

tolong jawab ye...white breadcrumb aka serbuk roti tu ada jual kat kedai jual bhn kek dan biskut..


03-08-2010, zachoes komen :

sweet banana: klau tak jumpa white breadcrumbs, ambil beberapa keping roti putih, buang bhgn yg berwarna perang, pastu racik-racikkan roti putih tu sket. bakar sekejap macam buat toasted bread (tp jgn keperangan sgt). pastu blend. kalau roti tu ada rasa lembab2 sket, bakar lagi dlm oven. kalau guna roti yg dh nk expired selalu roti mmg dh sedia kering jd tak perlu nk bkr kali pertama, terus blend pastu bkr buat syarat (nk hilangkn kelembapan).


03-08-2010, naa_q komen :

zach : shortening tu kalau tak letak boleh ke? jadi elok tak? :)


13-08-2010, nurkesian komen :

leh tak gantikan esen kopi dgn emulco kopi? huhu


14-08-2010, mama kastam tioman komen :

bolih..


14-08-2010, naa_q komen :

hihi..mama...ke tuan resepi ni tulun jawab ye..shortening kalau tk boh jadi tak?


15-08-2010, mama kastam tioman komen :

hai..naa_q...shorterning tu bertindak bagi meranggupkan biskut...kalau bolih bubuh lah..


15-08-2010, herazlan komen :

nk tanya la. coklat masak tu sedap guna bittersweet atau milk chocolate? atau xkesah beli je yg tulis "cokelat masakan"??


31-08-2010, umifeeza komen :

sudah lama tak jenguk MR. Terima kasih mama kastam tioman dan zachoes atas bantuan jawapan kalian. herazlan: bagi saya, sedap kalu guna coklat masakan (milk choc)....nak sedap lagi guna chocolate collata, baunya harum, rasanya pun ada kelainan.


31-08-2010, naa_q komen :

salam Umifeeza...kala susu tepung tu gantikan dgn susu tepung perasa coklat blh ke? tak jejas apa2 kan?


01-09-2010, umifeeza komen :

naa_q, boleh cuba....tentu ada kelainan.


05-09-2010, mama kastam tioman komen :

buat jangan tak buat anna..biskut ni memang sedap..mama dah buat untuk kesekian kalinya..


20-09-2010, Rahmawati komen :

mmg sodap... tq kpd penyumbang resepi... mcm x caye je bole buat sendiri....


14-10-2010, agiesw komen :

Hi, boleh tlg bagitau jenis coklat yang digunakan utk salutkan biskut..maksud saya coklat masakan yg mana satu sedap?..(van houtan cooking chocolate @ nona cooking chocolate @ vochelle????)


12-11-2010, elynz24 komen :

saya memang cri rsipi ni...sya suka sgt mkn biskut nih...dpt gak sya rsipinyer...thankz la pd tuan pyer rsipi nih sudi kongsi....x sabar nk cuba wat tuk raya haji nih....hehe..


07-02-2011, sharifah azizah komen :

akak baru makan biskut ni tadi, kawan bw ke opis. sedap. ni dah dapat resepi nak buat esok lusa. anak2 balik ujung mgu boleh la rasa....


23-07-2011, zai88 komen :

Saya nak try buat biskut ni.. tapi serbuk roti tue nak buat cam mana ye.. tq


04-08-2011, fiyza79 komen :

kat mana ada jual serbuk roti putih tu ek..


04-08-2011, pahbedah komen :

kat bakery ade jual..nak buat sndiri pun boleh..buang kulit tepi roti gardenia..bakar dlm oven..sehingga garing...lepas tuh blender..


04-08-2011, cik eila komen :

nk ty..sblm bakar kna pnskan oven ke?klu kna bp lma ek??


05-08-2011, lowkey komen :

kalau x golek lam breadcrumb..golek lam susu tePong..agak2..ape jadik ea? sHedap ke tidak?


11-08-2011, hanan87 komen :

ni mcm biskut nur qaseh.slu order dr kwn..tp gaul dgn susu tepung+ icing sugar..pe pun, nk try buat..mesti sedap nih


15-08-2011, kak noor komen :

ada beza tak antara esen coffee dan cofee emulco?


23-08-2011, lisazuriani komen :

shortening tu mcm mana ye?puas sy cri tp tak jumpe...bese ada jual kat mana?brand apa?


25-08-2011, kak noor komen :

cik lisa, saya tolong jawapkan ya... shortening tu adalah minyak sayuran. seperti majerin tapi warna nya agak putih


27-08-2011, sue anne komen :

klo ganti kan breadcrumb dgn nestum bleh tak?nk hbskan nestum yg dh ad..?ap hasilnye ye?


09-09-2011, sareena komen :

saya dah wat biskut ni tuk raya br ni..pas sume dah siap ( pas salut ngn whitecrumb ) sy mkn mmg sedap giler...tp bila dah simpan, biskut dah x rangup dah xsedap..leh tau nape??


04-12-2011, satina komen :

Best la dah, dapat resepi ni. Nanti saya cuba buat. Ok, tq ya!


25-06-2012, annur87 komen :

Biskut ni sangat sedap..thanks pada tuan yang bg resepi ni...


27-06-2012, mazmazie komen :

alamak!!!! bqu ja 2 3 aqi oder kt kwan biskut ni.. rginya rsa.. huuuhu nmpak cm snang wt ni..


27-06-2012, mazmazie komen :

dlm coklat yg nk cairkan 2,kna buh shortening x??


28-06-2012, majdiah komen :

biskut nie memang sedap. Buat Raya 2011


26-07-2012, cahayanur komen :

salam..sy nak tnya la..coklat macamana & jenis apa yang boleh guna untuk salut biskut nie...coklat compound tu boleh ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd