Google+

oleh: junjs11 Apam Gula Hangus

Picture_638

resepi dari internet..sis rossya...tq, sorry ye..share kat sini lak


Created on : 23-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( dalam 10biji kecil )

  • 150gm gula dan 100 ml air-dibuat gula hangus
  • 70gm butter-cairkan
  • 75gm susu cair
  • 1 biji telur dipukul
  • 150gm tepung
  • 1 sudu teh baking soda
  • secubit garam
  • 75gm gula

Cara-cara

  1. Masukkan butter, susu cair dan telur kedalam gula hangus.
  2. Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
  3. Masukkan kedalam loyang yg dialas kertas dan di gris. Kukus selama 30min atau lebih.









Laporan Masakan Bergambar (11)

Apam_gula_hangus
16-05-2007
sedap.. manis pun dah cun
Laporan oleh: yani
26072007239
02-08-2007
inilah hasilnya... tapi kenapa atasnya pecah, rosz dah tutup ngan almunium foil... apa pun rasanya sodappp
Laporan oleh: rosz
Apam_gula_hangus
22-10-2008
Mmg sedap...lg kalu mkn panas2..emmmp TQ ya
Laporan oleh: Aziemas
Apam_gula_hangus
06-12-2008
Rasa cam manis sikit....lain kali klau buat nak kurangkan gula skit...apapun...timakaceh tuan punya resepi yekkk!!!
Laporan oleh: Mama Adam
P1040766
16-12-2008
rasa mmg sedap lembut gebuuu ajerrr manis pun sedang2 elok ajerr tenkiu kak jun!! pas ni cuba resepi kakfiza lakss... :)
Laporan oleh: Natto 1
17012010220
22-01-2010
jun, kita dpt 4 cup je....sedap
Laporan oleh: Teratai Desa
Apam_gula_hangus__5_
11-01-2011
Salam Akak..Simplenya nak wat apam ni, main bancuh je then kukus..Sedap, lembut dan gebussssss...Thanks sudi share resipi kat sini
Laporan oleh: Nenie
Img_5637
15-02-2011
1st time try resepini..alhamdulillah menjadi..lembut..gebu..ank ske sgt..buat utk minum ptg..tg yer..
Laporan oleh: saida wati nordin
Img0340a20973507
23-04-2011
dah lma try..ni bru upload gambr...tima kase bab bg resepi yg best
Laporan oleh: sweety78
Dsc01137
02-06-2011
memang sedapp apam ni...mas suka..maceh kak jun...
Laporan oleh: mass80
Dsc01535
18-06-2011
buat lagi apam gula hangus kak jun ni....sedappp..kali ni mas letak cream cheese lak....
Laporan oleh: mass80

Komen (27)

23-01-2007, BeeComel komen :

Wahhh... resepi senang2 mcm nih laa yg kita suka buat.. heheh.. mudah seperti 1..2..3.. heheeh.. nanti bee try yekk


23-01-2007, minah komen :

baking powder ke bicobonate of soda?


23-01-2007, alma komen :

minah, mmg sng...alma biasa wat guna soda bikarbonat+ tpg gndm, telur+susu+gula...lom penah dgr lgi wat apam gula hangus guna baking powder, wallahu'alam.


24-01-2007, Mat Gebu komen :

setuju dgn alma.... setau mat lah kalau buat apam gula hangus memang guna soda bikarbonat.... tak tau lah ye kalau ada "resepi' baru guna baking powder......


24-01-2007, eunicesara komen :

apa rasanya? masih sama kah dgn yg resepi lama dulu


24-01-2007, junjs11 komen :

baking soda tu soda bikarbonat...bukan baking powder..try la Bee...


09-02-2007, yana komen :

yana baru je buat tadi ( sedang makan ni) memang sedap. tp yana guna soda bikarbonat je... baking powder xde.


16-02-2007, perdana komen :

Saya dah buat semalam cantik dan sedap - anak2 pun suka. Terima kasih pd. puan empunya resipi!


07-04-2007, kakfiza komen :

selalu jg bt apam ni,guna soda bikarbonat mmg cantik & sedap ,kwn akak bt guna bking powder x jadi le..ksian dia...


23-07-2007, mishah63 komen :

Acuan tu guna paper cupke?


23-07-2007, Lilydvalley komen :

mishah, kalo papercup yg keras ok, kalo yg lembut mcm yg biasa tu, x boleh...cari acuan apam...byk kat kedai2. kalo x pun, masuk aje loyang biasa.


06-08-2007, mishah63 komen :

Dah cuba apam ni semlm (5/8/07), tak tak jadi lapisan bawah basah tak gebu kukus lagi sekali pun macamtu , @ last I masukkan dalm oven pun tak jadi, kenapaye? Nak tanya sikit, gula 75gm tu dengan 150gm dibuat gula hangus tu sukatan yg sama atau asing2 sbb manis sgt rasanya!!!! Pls help me!!!


22-08-2007, imanazyan komen :

mishah63 sama la nasib kita. mlm td saya pun ade cube tp x menjadi. dah kukus lbh 30min pun x naik2 gak. bila di teliti blk komen june br perasan yg saya guna baking powder (pd fahaman saya baking soda- ter confius) tp june mention baking soda tu soda bikarbonat. mungkin tu kot sbb apam x jd.


26-08-2007, intan_zabidin komen :

kuih nie tadi saya dah buat...sedaplah...cun2 dia punya manis..tapi x sempat ambik gambar dah kena ngappp...


28-09-2007, kak lela komen :

masa kukus tuu nak kena tutup atau tidak dah 3 kali buat bantat jerr tolong lahhhh


23-06-2008, zurin komen :

dah 2 kali buat...dua2 kali tak brapa menjadi ler. naper ek?? dah lepas kukus...dia turun...tp lembut gak ler. kurang tepung agaknya ek? i sukat guna cawan penyukat tu ler...


22-10-2008, qayyim komen :

jun, mcmana nak buat gula hangus tu ya?


17-11-2008, cocojelly komen :

hye qayyim...nak buat gula hangus senang je..masukkan gula ke dalam kuali & masakkan dengan api perlahan.masak sampai gula cair n bertukar warna coklat & berbuih banyak..pastu baru masukkan air.kacau sampai sebati n siap.hati2 bila masukkan air sbb air akn terpercik...:)


13-12-2008, Natto 1 komen :

huhuhu...dah buat apam ni td mmg gebuuuuuu sgt tp oleh kerana tepung gandum kehabisan stok separuh dr kuantiti tepung gandum gantikan ngan tepung kek mmg gebusssssss sgtttt sedapppppp sgtttt 1st time cuba ni gmbr laporan coming soonnnnnnn tgh M nak upload ehehe... tq kak jun!!


17-08-2009, annie_sgms komen :

dah cuba buat smalam, menjadi dan sedap. Bawak ofis laku, member-member pun ngap habisss.....


23-10-2009, 741001 komen :

ha3 aritu dah try buat apam ni tp x jd coz bukan pki resepi ni.nnt nk try resepi ni plk.tq


11-02-2011, sitisaif@gmail.com komen :

kalau pakai majerin leh tak?..rasanyer macam sama jer kan....


01-03-2011, normah..... komen :

tk prnh buat,tpi nmpk mcm sdp je....


07-04-2011, qisst komen :

menjadi...suka sgt..tq ye tuan tanah..hehe..semakin bersemangat nak msk ni sejak2 dah jumpa MY RESEPI ni..mcm2 resepi saya dah try..nak2 lg yg simple mcm ni..lg suka...


13-04-2011, sweety78 komen :

dah 2x buat, menjadi... tapi saya guna marjerin jer...hasilnya tetap lembut & sedap. tq coz share resepi yg best...


15-07-2012, Lela1511 komen :

Jadi...gebu tp anak2 tak suka lak...


20-11-2012, savina komen :

saya dh try buat apam gula hangus ni,menjadi...sedap n gebu jew.manis pun sedang elok.anak2 suka sgt.hb yg x suka manis pun mkn.tima kasih ye tuan punya resepi.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd