Google+

oleh: mama kastam tioman Biskut Almond London

Sdc12594

dengan ikhlas hati Lia kata ambil resipi saya mama, sedap..semuga keikhlasan ini berpanjangan..


Created on : 02-09-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mama kastam tioman




Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )

  • 250 gm butter
  • 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm )
  • 1 oz / 1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus )
  • 3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
  • 4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
  • 1 biji kuning telor
  • Badam biji di panggang secukupnya
  • Badam cincang untuk hiasan
  • Coklat masakan secukupnya
  • Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
  • Sedikit minyak jagung

Cara-cara

  1. Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
  2. Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
  3. Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..
  4. Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
  5. Sdc12582
    Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung ( minyak masak biasa pun bolih ) anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
  6. Sdc12592
    Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
  7. Sdc12593
    Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
  8. Sdc12596
    Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap

Tag

biskut








Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc02896
14-09-2009
Kempunan dah 6 tahun tak makan biskut ni. Sedap... Saya guna semi-sweet chocolate chips dicairkan untuk coating, dan golekkan atas crushed almond. Patut pun biskut ni mahal, banyak kerja. Thank you for the recipe. Banyak yang dah di 'ngap' sebelum letak atas papercup. hehehe
Laporan oleh: oldjeans

alhamdulillah...syukur diatas nikmatNya yang tak terhingga...Aaamminn..

120920091478
29-09-2009
thn ni bt almond london ikut resp mama kastam tioman, sedap seb ada nestum gantikan tepung beras..tu dia hasilnya.tq mama.;)
Laporan oleh: aa_iezah

sama2 kasih aa iezah...

Dccookies
28-08-2010
haaa..selamat hali laya...mari mama..sama2 kita makan biskut raya...hihi...dah diputihkan & tukar intinya kepada coklat masakan dadu..t.kasih, sedap sbb rasa nestum..
Laporan oleh: naa_q

aiya..ini mak buadak sudah derhaka sama mama ya? inti tu bolih di ganti dengan kismis pun sedap..terima kasih Anna..

P1020643
05-12-2010
slm ma,bli nestum semata2 nak wat bskt ni,suami blik haji bwk badam,tak tau nak wat apa,tejumpa rspi mama terus je buat..tq mq,lap u.
Laporan oleh: Mariani(KT)

Alhamdulillah..

170820112715-001
17-08-2011
Mama, saya da cuba malam td..emm memang sedap lah. nati nak buat lagi coz x cukup nak agih2kan ke umah mentua, umah sndiri n umah mak. TQ mama.
Laporan oleh: sah

alhamdulillah..mama pun sedang mencelup biskut ni jugak dan kena buat lagi..

120820_almond_london
27-08-2012
eh eh, aci ke anta report balang kosong dgn biskut togel? hehe. almond london ni 1st time sy wat, so gemuk2 biskutnya. tp still rangup & sedap. sempat wat half adunan je. x sempat nk celup choc, dh tggl 4 ketul dlm balang. mula2 doh tu susah sket nak bentuk sbb mcm rapuh sgt. lama2 br ok sket. insyaAllah nk buat lg yg betul2 proper almond london. thx mama kastam for the recipe, first timer pn bleh wat alhamdulillah:)
Laporan oleh: moonbug

Alhamdulillah..

2013-08-04_09
02-09-2013
alhamdulillah thn ni btul2 jd almond london. dpt 170 biji. sdp n rangup. tq rcp ni ya. such a joy to make!
Laporan oleh: moonbug

sama2 kaseh semuga ianya menepati citarasa


Komen (88)

02-09-2009, ctmeor komen :

saya baru beli oven..nak buat nih,sebab simple n xpayah sangat...harap2 jadi la almond london bukan almond xlondon


02-09-2009, smarina73 komen :

saya memang buat almond london ni setiap tahun tapi macam mana nak buat almond london yang rangup dan ringan. anak-anak saya suka makan biskut ni.


02-09-2009, mama kastam tioman komen :

ctmeor..kena rasmi oven baru ngan almond london nih..buat smarina pulak, cubalah resipi mama ni memang ranggup..mama ni dah tak larat nak melondon sorang2 ni.. mula malas dah nak ambik order sekali adek kata kwn dia yang tak dapat tahun lepas dah order awal2 lagi dah..kesian pulak..yang bolih tangkap lentuk tu..mak buyung ngidam..


04-09-2009, izzann komen :

bagi la tips nak buat coklat tu..mana pic nya? nak bakar api atas bawah ke?


04-09-2009, mama kastam tioman komen :

insya'allah besok mama masukkan sbb malam ni mama nak celup coklat tu..tunggu anak mama balik ari ni..sorang2 tak bolih nak ambik gambar..sabar ya..


05-09-2009, mieda_hanum komen :

salam..bahan yg d bakar xcelup dlam coklatpn xpa..just aturkn dlam papercup..amik coklat yg dh masak..gna sudu&curahkn smpai dh tutp bhan tdi..pastu tabur badam cincang..dh siap..


05-09-2009, mieda_hanum komen :

mama..xpyah gna emplex ke?


05-09-2009, mama kastam tioman komen :

mieda-hanum..bolih juga cara macam tu tapi pelanggan mama suka coklat penuh..mama pun suka.. : )


05-09-2009, mama kastam tioman komen :

mama tak taruk emplex sebab nestum tu dah buat biskutnya ranggup..


08-09-2009, aa_iezah komen :

dh salin resp mama nih insyaallah sok nk try resp mama plk, sblom 2 nk tnya mama klu bakar biskut kta guna api bawah jer ke? & klu kek plk api atas bwah kan, sbb sblom ni sya klu bakar biskut kdg2 guna api atas bwa tp biskut msk ok jer..confius la..


08-09-2009, mama kastam tioman komen :

biasanya lah kan masak biskut guna api bawah je..tak yah konpiusss..kalau aa-iezah rasa ok dan dah biasa buat macam tak apa mane2 carapun, janji biskut tu masak dengan elok..mama sebenarnya tak mahir bakar biskut guna oven letrik..sbb mama guna oven dapur gas je...


10-09-2009, tiniewanpa komen :

wah mama.....bestnya...seronok saya tengok biskut yang mama buat...rasa berkobar2 nak buat jugak....resipi almond london ni ada macam2 cara, tapi nampaknya cara mama ni macam senang sebab tak payah timbang2...semuanya mama dah mudahkan menggunakan sukatan cawan metrik...tima kasih mama...semoga dimurahkan rezeki dan diberikan pahala yang tak henti2 kerana memudahkan orang lain yang nak mencuba...:)


10-09-2009, ma ani komen :

mama,mcmn nak panggang badam tu,berapa lama yek,kene taruk minyak ke.Koi x pandai betoi nak panggang badam ni.


10-09-2009, ma ani komen :

mama,mcmn nak panggang badam tu,berapa lama yek,kene taruk minyak ke.Koi x pandai betoi nak panggang badam ni.


15-09-2009, mama kastam tioman komen :

maaf le ma ani..ingatkan dah jawap soalan ma ani nih..badam tu taruk dalam loyang, masukkan dalam oven..biarkan sampai dia nampak berminyak ( keluarkan minyak ) dan nampak merekah sedikit serta rupanya pun seakan2 kehitaman sikit ( sikit aje - kalau banyak - hangus le namanya tu..) angkat dan sejukkan..


15-09-2009, avaadore_ny komen :

mama guna sepit mcm mana tu, selalunye sy guna chop stick kalau nak celupkan coklat...sbb senang sket nak mskkan dlm papercup..


15-09-2009, mama kastam tioman komen :

terima kasih tiniwanpa..mama sendiri pun rasa menyusahkan aje nak timbang2 tu..avaadore..mama guna penyepit kuih..tapi rasanya susah dah nak dapat jenis yang mcm tu..kat ujung dia bergerigi..bila kepit biskut tu melekat kemas aje..


15-09-2009, joud abdullah komen :

Selamat Hari Raya. Saya dah lama cari resepi biskut ni.Arwah abah saya selalu bawakan saya setiap ramadhan(ke jeddah).Dah 10 tahun tak rasa biskut ni,nampak gambar biskut ni aja saya teringat waktu tu.Insyaallah saya nak buat malam ni .Terima kasihhhh.


15-09-2009, mama kastam tioman komen :

selamat hari raya juga buat kamu joud...buat lah...kenangan memang sukar di lupakan..mama doakan anda berbahagia di hari raya nanti..


18-09-2009, nzue komen :

askm..sy da cb wat biskut ni..sdap n nyummmy sesangat..family smua ske n puji ..cz first time wat...tp slps smpn dlm bks lbih kurag 2@3ari biskut jd lemau.nape ekk?adakh sy mesti sjukan biskut dlu br celup coklat n sjuk coklat dl br smpan?@slps bakar biskut terus celup coklat br sjukkn coklat n smpan??plz bg idea n komen...mama...


18-09-2009, fzzh komen :

Salam Mama Saya dah cuba buat kueh ni. Memang sedap & biskutnya rangup. Cuma bab celup coklat tu yang leceh sikit. Anyway terimakasih untuk resepi ni.


30-09-2009, mama kastam tioman komen :

salam aidil fitri buat nzue dan fzzh juga semua yg mengikuti MYR ni...ari ni mama baru pulang ke tioman..nzue..biskut mesti di sejukkan terlebih dahulu dan bila dah di celup ngan coklat pun kena bagi coklat tu betul2 kering baru di simpan di dalam bekas kedap udara..juga buat fzzh.terima kasih kerana sudi mencuba..


22-01-2010, azmah din Kastam komen :

Salam Mama...ader lg x resepi br cm resepi puding kew..or else..


25-01-2010, mama kastam tioman komen :

wa'alaikumussallam..apa khabar? setakat ni tak ada resipi baru..kat dalam ni macam2 puding ada..klik kat cari resipi dan taip nama resipi yang di kehendaki..kalau nasib baik ada le..


17-02-2010, sue1975 komen :

ermmmmmmmm,,,sdap nyerr


18-02-2010, mama kastam tioman komen :

aik? tengok gambar pun dah sedap? kena cuba tu..


09-08-2010, Alessya09 komen :

ni biskut favorite saya..setiap tahun biskut ni wajib kena ada..selalu beli jer tp thn ni ingat nk try wat sendiri..hehehe..minta2 menjadi


29-08-2010, mama kastam tioman komen :

insya'allah..cubalah..


30-08-2010, shizuka komen :

salam...dh wat biskut ni...rangup!!!sedap sgt...bakar guna api atas & bawah...tq mama~~~


30-08-2010, shizuka komen :

salam...dh wat biskut ni...rangup!!!sedap sgt...bakar guna api atas & bawah...tq mama~~~


30-08-2010, NorOrchid komen :

salam...saya nak tya kenapa setiap kali saya masak coklat double boil tu..soklat tu mcm kasar..tak licin pun..bleh bg tau apa petua nya...tq


30-08-2010, mama kastam tioman komen :

masukkan sedikit minyak atau butter khas untuk cairkan coklat..tutup api sebentar kemudian kacau coklat tu jika masih ada yang belum hancur..hidupkan semula apinya..


30-08-2010, mama kastam tioman komen :

shizuka...tahniah dan sama2 kasih.. : )


01-09-2010, NorOrchid komen :

salam..mama tq dgn jwpannya..tapi butter khas tu butter apa n myk apa? saya nak buat hr mgg ni....tlg...


02-09-2010, eddarling_biz@ymail.com komen :

mentega khas tu nama dia shortening atau lemak sayur yg putih tu... bleh gak beli yg branded pnyer, nama dia crisco... ada jual kt kdai2 mnjual bahan2 wat kek..


02-09-2010, NorOrchid komen :

tq eddarling....dgn jwpan di beri.


05-09-2010, mama kastam tioman komen :

wa'alaikummussallam..terima kasih eddarling kerana tolong jawab...kalau guna minyak minyak jagung atau minyak masak pun bolih..mama guna minyak masak biasa tu je..


10-10-2010, sally41 komen :

mama,agak-agak berape lame kita nak panggang badam tu,saya dah cuba,tapi setelah dibakar menjadi biskut,rasa kacang badam tu,macam x ranggup,ape masaalahnya..


11-10-2010, mama kastam tioman komen :

mungkin badam tu belum betul2 masak..mama tak pasti masa yang sebenarnya sebab mama akan rasa dulu badam tu, badam tu akan mengeluarkan sedikit minyak..


12-10-2010, sally41 komen :

trmksh mama,saya akan cuba mengikut cara mama.harap2 menjadi.


23-10-2010, Raashmeera komen :

Saya dah cuba banyak banyak resepi almond london. Yang ini paling bes. Crunchy, rich and have a special taste. Thanks so so much for the receipe.


14-04-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

salam....blh x sukatan tu diberi dlm gram???


25-04-2011, khairunnisaizzati komen :

nice:D must try this one


18-06-2011, Rosnidaina komen :

wahh ,, mcm sedap je tgk gmbr kuih nie .. tahun nie nak try buatlah .. hrap2 jdi lah awk semua doakan yea .. amin ,,


22-06-2011, chiq aein komen :

emmmm...mama,aein nak try wat la utk raya thn ni...doa kan smoga b'jaya ye.xp'nah lg wat biskut almond london...hehehe


22-06-2011, mama kastam tioman komen :

mama doakan anda semua berjaya membuat biskut ini..terima kasih kepada yang telah mencuba..


23-06-2011, kakbesah komen :

salam mama, sangat mnarik la almond london ni, sbb ada nestum, slalu kakbesah buat dohnya plain saja. insyaallah thunni nk guna respi mama plak.trimakasih krana sudi brkongsi rspi, kak besah doakan mama & Lia sentesa diberkati Allah. Amiin.


25-07-2011, sufadzilah komen :

salam mama...first time nk try wat biskut ni..x tau jd ke tak..tgh semngat ni..nk tnya leh tak?tpg gandum&mentega bley guna jenama murah&biasa2 je atau kena yg jenama khas utk wat biskut..leh bgtau jenama mama@kwn2 guna.thanks sudi berkongsi resepi


04-08-2011, Nora_nisah komen :

TQ Mama, sbb berkongsi resepi yg sgt mudah...tapi, nora nak tanya sikit, nestum tu yg mcm mane ye? nestum kepingan ke, yg serbuk tu? :-) maklum la, ni 1st time nak buat....


06-08-2011, noty noi komen :

9 oz/2 1/2 cwn xfhm laa??


08-08-2011, haniazura komen :

salam...mama,saya nk tnya,boleh x klu sya gantikn butter dgn mentega biasa..


08-08-2011, mama kastam tioman komen :

wa'alaikummussallam..maaf lama tak ke mari..bolih guna planta tapikan lagi sedap guna butter..mudah2an semuanya akan menjadi buat biskut ini..nestum guna nestum keluarga yang biasa tu atau yang di jual di kedai brg2 kek..


10-08-2011, mamanazran komen :

thanks mama coz kongsi resepi ni..lama dah nak buat,b4 ni asyik beli jer..InsyaAllah thun ni nak buat,hubby pun dah bg green light nak tlg buat sekali..nak bwa blik umah mak mertua..hikhik..


10-08-2011, mamanazran komen :

mama guna brp gm coklat masakan tuk dptkan anggrn 140biji ni??


15-08-2011, mama kastam tioman komen :

maaf lambat replay..mama biasa beli coklat bar yang besar tu jadi masa cairkan tu lebih kurang 200 gm jugaklah..sama2 kasih dan selamat mencuba semuga hari raya anda akan lebih ceria..


15-08-2011, asniza ja komen :

salam mama...nak tanya, kalau kita guna minyak masak biasa utk gantikan minyak jagung boleh tak???


16-08-2011, mama kastam tioman komen :

wa'alaikummussallam..bolih, mama pun selalu guna minyak masak biasa je..


16-08-2011, sah komen :

Mama, nestum kluarga nih, yg bg baby mkn tu ke?x pnah beli nestum la.


17-08-2011, mama kastam tioman komen :

guna nestum keluarga..


20-08-2011, rafflyna komen :

salam,mamakastamtioman, sy nak tanye skit...klu tpg gandum tu sy gantikan dgn tpg naik sendiri blue key bole tak?


21-08-2011, mama kastam tioman komen :

wa'alaikummussallam..bolih tapi gentel biskutnya kecik2 je sebab ianya akan mengembang..


23-08-2011, aira sofia komen :

salam.memang ke time nak dohkan tu adunan kelat n mlkat kat tangan?


23-08-2011, MISS LATIFAH komen :

saya suke sgt biskut nie


23-08-2011, MISS LATIFAH komen :

salam mama:kalau ganti dgn koko jadi x?


23-08-2011, MISS LATIFAH komen :

salam mama:kalau ganti dgn koko jadi x?


23-08-2011, MISS LATIFAH komen :

salam mama:kalau ganti dgn koko jadi x?


23-08-2011, MISS LATIFAH komen :

salam mama:kalau ganti dgn koko jadi x?


23-08-2011, MISS LATIFAH komen :

salam mama:kalau ganti dgn koko jadi x?


23-08-2011, MISS LATIFAH komen :

salam mama:kalau ganti dgn koko jadi x


23-08-2011, MISS LATIFAH komen :

salam mama:kalau ganti dgn koko jadi x


23-08-2011, Yummm komen :

Terima kasih krn kongsi resipi..sy tlh cuba resepi ini, mmg sedap! Kalau blh sy nk tahu brp harga utk 100 biji ?


24-08-2011, inafaizu komen :

salam mama:smlm dah cuba buat sedap n ranggup tp ada cikit cacat sb x celup dlm coklat just ambik sudu n tuang coklat atas biskut.apa2 pun rasanya sedap.


25-08-2011, rafflyna komen :

salam,mama nak tanye la...badam cincang/hancur tu kite kena panggang dulu jugak ke? mcm mane yer mama buat?


26-08-2011, r41494 komen :

maap ye mama, sya tlg jwbkan ..rafflyna, badam hancur tu kena panggang juga sbb kita tabur atas coklat lepas siap celup, kita tak bakar selepas tu...jika tak panggang nnti rasa mentah/lemau almond tu.


27-08-2011, idriyani komen :

salam..klu nestum tu sy tukar dgn cornflakes jd jgk ke biskut ni??? still rangup ke??? then, selain dr butter, bile gune majerin ke??? tq....


06-09-2011, Qasehsuci84 komen :

salam mama...terima kasih sebab sudi berkongsi resipi ni...sebelum ni saya buat almond london x berape nk menjadi..tp dgn adanya resipi ni saya berjaya jgk membuatnya sebanyak 400 biji...ape pun resipi ni mmg sedappp...lain dari yg lain, sbbnya ada campuran nestum....thanks a lot mama...semoga dimurahkan rezeki mama...


06-09-2011, mama kastam tioman komen :

wa'alaikummussallam semua..maaf sebab tak membalas soalan..sibuk sikit..kalau nak lagi sedap memang kena panggang sekejap badam cincang tu..nak ganti nestum dengan cornflakes tu mama tak pasti pulak biskut tu akan ranggup ke tak..sebab mama pernah rasa yang kawan mama buat menggunakan cornflakes..biskutnya keras..dan Alhamdulillah kepada sesiapa yang telah berjaya membuatnya..


08-09-2011, nienadee komen :

Assalammualaikum mama....sebelum ni penah try resepi ni..tp x mnjadi..Thanks ngan resepi ni..niena ada buat almond ni raya ni...anak2 suka n siap ada nak tempah..hehehe mlm ni nak siapkan utk open house kat umah adik plak..thanks mama..i like :)


09-09-2011, mama kastam tioman komen :

Wa'alaikummussallam..Alhamdulillah..


25-07-2012, mayuri komen :

planta n tepung sama quantiti ker mama ?? sebab takut adunan jadi lekit .. ke planta kena kurang sket .. tp almond london nier sedapppp !!! nyway selamat mencuba kepada semua !!! =D ,,


25-07-2012, mama kastam tioman komen :

ahah sama..memang dia melekit sikit dan bolih tambah sedikit tepung..hehehe..belum cuba dah kata sedap? tapi memang ramai peminatnya..


28-07-2012, amyunus komen :

mama,klu xnk guna nestum, kita nk ganti ngan ape? first time nk wt ni...xde pengalaman pun...huhu


28-07-2012, mama kastam tioman komen :

ada orang taruk cornflake di kisar..tapi mama tak tau sama ada biskut tu akan ranggup atau tak..


04-08-2012, norazamaikha komen :

salam mama... saya dah try buat biskut ni raya thn lps, dan ternyata sedap sesangat hinggakan raya thn ni my hubby suruh buat lagi


10-08-2012, syaznur komen :

salam semua......dah mcm2 resepi sy jumpa utk buat almond london, tp berdasarkan semua komen2 nie..sy rasa semangat nk cuba resepi mama.....blik keja nie, nk pi shopping..mlm ni nk try buat..............terima kasih mama


12-08-2012, FaiZpKe komen :

kasi resepi kuih y lma ckit....xpown kuih y plik2...bosan wife slalu dop cri resepi kuih nie...atoiiiiii


12-07-2014, Cik Puan Zana komen :

salam...mintak resepi yer


12-07-2014, mama kastam tioman komen :

wa'alaikummussallam..silalah mencubanya..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu