Google+

oleh: eenat Nyok nyok Masak Asam Pedas

Dscn5127

Ikan Nyok nyok ni lembut dan manis isinya, sesuai gak dibuat variasi lain. Kalau masak masakan berkuah, kuah akan jadi "manis" semulajadi. Paling ketara bila masak kari, kuahnya sedap sangat. Nak masuk jenahak ker, ikan merah ker, boleh jer tapi sedikit bantuan dr nyok nyok mengubah rasa masakan anda :D


Created on : 30-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eenat




Bahan-bahan ( berapa yg larat nak ngap )

  • 1 ketul kepala ikan atau 2 keping isi nyok nyok
  • # 1 labu bawang besar
  • # 3 ulas bawang putih
  • # 1 inci belacan
  • # 5 tangkai cii kering, kalau x mau pedas blh kurangkan
  • # Sejemput ikan bilis
  • 2 tangkai bunga kantan - potong memanjang
  • Segenggam daun kesum
  • 2 cwn air
  • 1 keping Asam gelugor @ asam keping
  • Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara

  1. Bahan bertanda # diblender.
  2. Di dalam periuk, masakkan setengah cawan air dengan bahan blender hingga hampir kering. Kemudian masukkan baki air. Biarkan didih.
  3. Masukkan ikan, asam keping. Biarkan didih. Kemudian masukkan bunga kantan, daun kesum, garam dan perasa. Biar didih. Perasakan semua rasa. Dah siap !! Makan panas2 dgn nasi or ratah pon boleh :D

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (11)

30-08-2009, baya74 komen :

salam eenat. betul tu ikan ni memang sedap. masak apa pun sedap. dulu masa duduk sg besi tiap2 minggu mesti beli ikan ni kat pasar sg besi. tp smnjk dok pasir gudang ni jarang2 jumpa ikan ni. kat sini d panggil ikan sakai.


31-08-2009, kak ann komen :

Kak eenat, ann pernah beli ikan ni kat C4 midvalley tag kat ikan tu tulis 'ikan nyior nyior dari pulau ketam'- anyway...ikan ni memang best kalau masak sambal tumis...masak asam pedas blum try...pasni kalau beli ikan ni sure masak asam pedas lak...


31-08-2009, eenat komen :

salam baya74, mmg ikan ni sedap tp tak famous mcm jenahak yg ada kelasnya tersendiri. Ohh..ptt la bila ditanya kat sesetengah pekedai dorang tak tau nyok nyok..ghupernya nama "sakai". Noted baya..thx..selamat hari merdeka baya!!


31-08-2009, eenat komen :

ann...dah nama kita org kedah jadi nyok nyok la..ann try buat kari. Sure kuah jadi rasa lain. Sesetengah kedai kari kepala ikan, dia campuq biskut marie nk bg manis. Kalau dah letak isi nyok2 ni, tak pyh letak gula..mmg manis dah. Selamat ari merdeka ann...pi mana2 ka dgn family?


31-08-2009, baya74 komen :

eenat ...selamat hari merdeka kembali. mudah2an negara kita sentiasa aman damai selama2nya....amin.


31-08-2009, kak ann komen :

kak eenat ni...sambil mengomen sempat lagi tanya kita p mana...hehehe...tak p mana pun...ikan ni mmg ann selalu masak kari jer...buat sambal tumis best giler...


13-10-2009, sarah salwa komen :

mmg nama dia nyok nyok ke,x pnh dengarlah.ada nama laen x.teringin gak nak try guna ikan nie,,....jb.


13-10-2009, eenat komen :

ada tempat panggil ikan "sakai" ~ rupa nk mcm bawal ~ sekilo dlm rm22 ke rm 25 utk nyok² putih.


11-04-2011, mamatif komen :

haha aku mmg x tau ikan ni di panggil apa selain nyok2 kt kedah


11-04-2011, karambit komen :

ikan bilis lagi best


07-08-2011, miszsafiena komen :

ikan nie lau wat kari kepala ikan memang super...campur lak ngan kacang bendi n tomato


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd