Google+

oleh: kak fida ♥Roti Pandan Kukus™

Roti_pandan_kukus

Sejenis puding roti yang enak dihidangkan bila -bila masa saja...


Created on : 28-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 8x4 inc. )

  • 1/2 buku roti perancis - dihiris (atau 10 keping roti putih)
  • 1/2 cawan gula pasir*
  • 3 biji telur*
  • 200 ml santan pekat dicampur air menjadi 2 cawan santan*
  • 5-7 helai daun pandan dikisar bersama 1 cawan air* - ditapis atau 2 sk pandan pes dicampur 1 cawan air

Cara-cara

  1. Roti_pandan_kukus_d_perap
    Loyang disapu majerin sekeliling.Satukan bahan2 bertanda* di dalam mangkuk.Kacau sebati.Celupkan roti sekeping2 dan susun di dalam loyang yg telah disediakan hingga roti habis.Siram lebihan campuran santan di atas roti rata2.Perapkan sebentar sementara memanaskan kukusan.
  2. Roti_pandan_kukus_d_kukus
    Kukus selama 1/2 jam atau sehingga kelihatan permukaan puding kering.
  3. Roti_pandan_kukus_d_sejukkan
    Biar puding sejuk di dalam loyang.
  4. Roti_pandan_kukus_d_saji
    Potong dan boleh dihidangkan.









Laporan Masakan Bergambar (1)

121013_puding_roti_kukus_pandan
13-10-2012
salam k. fida. sdapla puding roti ni. suke sgt dgn pandan tu. sy guna fresh milk ganti santan & guna roti putih je. wat half adunan dgn sebiji telur. so x tinggi sgt. tp masa kukus wangiiii. hb bgn pg hepi tgk puding roti atas meja. thx byk2! :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (22)

28-08-2009, manjasayang komen :

salam kak fida puding ni blh d bkr tk? nampk sedap la kak..tq atas resp nye kak:)


28-08-2009, kak fida komen :

w'salam manjasayang..boleh jugak kalau nk dibakar...kalau sudi manja boleh jugak rujuk cara membakar dlm rcp Chocolate Bread Pudding di http://www.myresipi.com/top/detail/6003 ...slmt mncube yer..tq manja.. :)


29-08-2009, k.zila66 komen :

SALAM WAT SUMA KAWAN2, minta perhatian kpd yg mengenali (zila66) adlh org yg sama ya!! ini krana da lama x masuk my resepi.. da x blh login lg..huhuhuhu.... tepaksa wat lain guna nama k.zila66.. k.. rindulh pd MYR n KWN2..smua... haye resepi mu yg mengubat rindu.. nasib baik ada salin resepi (pc zila rosak kEnA petir)...alhamdullilah dpt bejumpa kwn dlm alam siber ni n rindu sgt2 nk tgk resepi kwn2 d myr.. fida.. apa kabar?.. doa zila fida skluarga sihat d smping MENJALANI IBADAH PUASA. mak oi!! byk da resepi fida!!! x terkejar ziLA... huhahuha.. masuk book dulu ye!! dan pd kwn2 adik2 yg lama atau baru SALAM RAMADHAN DR K. ZILA66 TERSAYANG.. MUAAHH...TQ..


30-08-2009, kak fida komen :

w'salam zila...oooOO...patut lh senyaaap jerr...ppon hrp2 zila sihat sentiase hndk nye...pc dh ok, boleh lh jengok2 Myr slalu yer...trima kasih do'a zila utk akak sekluarge,skarang nih akak sihat, alhamdulillah...akak jugak ucapkn slmt mnjalankn ibadah puase wat zila n famili dn slmt mencube rcp2 yg ade.... :D


04-09-2009, Sharm1969 komen :

Salam n selamat berpuasa, leh ke nak tahu blog kak fida?


06-09-2009, budakbaru komen :

mesti cuba niee..


07-09-2009, kak fida komen :

w'salam Sharm1969 n slmt berpuase...ma'af ler..akak tk de blog... :(...utk budakbaru...cube jgn tk cube... :)


13-09-2009, ummi_sabrina komen :

salam kak fida...roti tu perlu dibuang kulitnya tak?


29-09-2009, norlieU8 komen :

mse muda2 dl mmg rjin bt roti kkus ni.al-mklumlh mse lps kwin xbyk resipi y tau.bt resipi y mudh & simple je lh tau..hah..skg bku resipi dh sma dgn tggi bdiri!bla ank2 dh bsr pnjg dorg dh xrjin mkan mamany jd mlas la nk mbuat.tp minat msh mdalam,dh tua2 ni pntg je dgr klas mskn mst nk join jg.xjemu2.


29-09-2009, norlieU8 komen :

ummi_sabrina,biar sy jwb ye..(xpe ke k.fida?)xplu buang kulit.kulit itulh y mbri roti pandan kkus ini nmpak cantik bseri.k.fida jk sy tsalah jwb tolg pebtulkn yek.. :)


01-10-2009, noraida komen :

salam kak fida .selamat pagi disini aida mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari raya semoga kakak selalu dalam lindungannya.terima kaseh atas resepi dan tunjuk ajar.walaupun tak pernah bertemu tapi aida rasa kakak orangnya cepat mesra dan baik budi.dok pusing2 kat jurong point dok teriak2 kak fida tak keluak2.semoga dengan izin nya dapat kita berjumpa inshaallah


01-01-2010, noraida komen :

salam kak fida selamat tahun baru 2010,kakak mana pegi terus menghilang bagilah kabar pada orang 2yang masih memerlukan kakak dan masih ramai lagi yang menanti resepi2 baru dari kakak.salam rindu aida


03-01-2010, ANNIENUREEN komen :

asskm kak fida, saya dah buat tapi cam mane nak post gambar.. penat saya buat..sedapppp


17-04-2010, zaryati komen :

salam...sedapnya kuih nie.boleh tak kalau kita gantikan santan dengan susu cair?


17-04-2010, kak fida komen :

w'slm ANNIENUREEN..ma'af lmbt jwb komen..klau nk post gmbr...boleh klik 'Faq' utk lihat contoh cara2 nk upload gmbr...dn trima kasih krane dh mncube rcp ni yer.. :)


17-04-2010, kak fida komen :

w'salam zaryati...klau nk gantikn sntn dgn susu cair atau susu segar pon boleh tk jadi masaalah...slmt mncube yer...tq.. :)


01-05-2010, snm komen :

Tq kak fida.ingin mencuba resepi ni.Sudah terasa dan berbau pandannya.


25-07-2011, Snur komen :

salam kak fida,kalu guna susu cair/susu segar,brape sukatannya?sbb dlm rspi asl 200ml sntn d tmbh plak 2 cwn air...


25-07-2011, kak fida komen :

w'salam Snur...dlm rcp 200 ml sntn dicampur air menjadi 2 cwn bukan ditmbh 2 cwn air ...klau nk gnti dgn susu gune 2 cwn susu....slmt mencube... :) >>>wat snm...ma'af akak lmbt bls komen....mungkin dh pon mencube yer...mekaseh... :)


26-07-2011, Snur komen :

Tq kak fida ats penerangan yg tramat detail...:))


20-10-2012, Resepi2011 komen :

Salam kak kak lama dah saya tak bukak myr ni sibuk sikit lepas anak2 exam saya lak exam ..Tetibe nak wat roti pandan ni.. kite fguna roti putih je... Lepas wat b fest tadi wat n baru je potong nak try test..emmm sedap..leh wat minum petang ni...TQ cepi yg senang, tapi sayang saya snap guna h/phone..je..cari kamera tak tau gi mana lupa letak..Sedihnya tak tau mane silapnye tak leh nak sent kat komputer....nanti le kalau ada kesempatan saya anto gambo lak...selamat Hari Raya Aidil Adha...


20-10-2012, kak fida komen :

Salam CgRu..hrp sehat hndknye yer wlau sebok mcm mane skali pon..mekaseh krane sudi mncube rcp mudh ni, alhamdulillah menepati citerase..klau dh jumpe kamera, boleh ler cube lagi dan anto gmbr yer..heee...semuge CgRu akan tercapai segale cite2 dn slmt menyambut Aidil Adha... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd