Google+

oleh: dyna Daging Masak Merah

Dscf0081

ni ceduk dari majalah rase.. dah try rase cam senang jer nak buek n sedap.. so meh la kita kongsi bersama..


Created on : 22-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dyna




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
  • 1 bijik bawang besar dimayang
  • 1 bijik cili capsicum hijau
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram.. klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa
  • garam secukup rase...
  • klu ader.. bleh letak kacang buncis.. daun bawang n daun sup... tak der kat dapur so tak letak...

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan
  2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk banyak skit... tapi jangan banyak ngat...
  3. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak.. tapi saya tak letak sbb tak elok lah....
  4. Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
  5. Masukkan cili capsicum hijau tadi.. klu nak letak.. bleh masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..
  6. Bleh makan ngan nasik putih.. atau jadikkan lauk nasi goreng USA

Tag

daging








Laporan Masakan Bergambar (16)

01022007_004_1
01-02-2007
mmg sedap.. rugi sape yg tak try.. pasni nak uat lagi n lagi n lagi.....
Laporan oleh: zara_klate
Picture_078
29-05-2007
huhuhuuuuu..
Laporan oleh: suriHati
100_1660
04-09-2007
mmg menarik.. warnapun cantik, tqvm
Laporan oleh: ina sayang
Copy_of_imgp3762
05-12-2007
dah lama buat, baru nak upload... mmg menyelerakan!!
Laporan oleh: tuberose78
Pc260217
26-12-2007
sedap!! i like it.. emm nyami..thankzx
Laporan oleh: adiezx
Daging
02-11-2008
sedap...warna pun menarik.. thanks dyna...
Laporan oleh: rai
Daging_masak_merah
20-12-2008
utk dinner mlm ni, tq
Laporan oleh: eugeniadarwis
201020092865
20-10-2009
salam dyna....ni le rupanya daging merah ieta punya..ni kali yg keberapa pun x tau...tp ni br leh nenpek kt cni...tima kasih coz sudi kongsi resepi....
Laporan oleh: NURAINA
Daging_masak_merah
27-12-2010
tara..merahnye..ehe anyway senang dan sedap
Laporan oleh: syamrieza
Picture_019
14-01-2011
sedap...rase mcm beli kt kedai masakan panas tuh..hehe
Laporan oleh: ana85
Dsc01206_1_
26-02-2011
Buat utk dinner... sodaaaappp... trimas!
Laporan oleh: ummu iskender
090220111579
11-04-2011
yea.....dh lama buat baru rini nk upload gambar...tp memang best lah..mcm kt kedai jer rasa...huby suke sgt....tq tuanyer resepi.....
Laporan oleh: mrs fansuri
Dsc00027
20-04-2011
mmg sedap.. baru je buat td.. lauk ntk mkn mlm.nak kena tggu suami blk keje dulu.. tp xtahan dah mkn lah dulu.heheh
Laporan oleh: nadiaZainudin
Ddm
20-04-2011
capsicum x ada. yg ada cili padi siam jek..huhu ampun tuan punya resepi..
Laporan oleh: reyna254
Sam_0227
18-05-2011
thanx dyna..mmg sedap..x terkate..
Laporan oleh: Isteri bekerja
Sam_1278
05-08-2011
~buat untk juadah berbuka...bau menyengat...senang n simple tp mcm yg mkn di kedai...tq2...
Laporan oleh: harliena

Komen (46)

22-01-2007, zara_klate komen :

dyna.. daging masak merah ni, mcm beefsteak laa, cam sedap je, leh try la.


22-01-2007, dyna komen :

try la... sedappppp


22-01-2007, zara_klate komen :

mkn dgn roti perancis mesti sedap!


24-01-2007, hby(v) komen :

agak2 kalo xletak capsicum berubah xrase die..?sbb saye ni xbrape suke capsicum laa..


01-02-2007, minami133 komen :

wah.. semangat betui zara_kelate.. nih mesti semenjak join myresepi hari2 mkn sedap2 nih..


01-02-2007, zara_klate komen :

a'ahla minami.. hari² makan sedap.. heheee..


03-02-2007, Noreen komen :

dyna, kalau tak ada pewarna merah boleh tak?


03-02-2007, jijamunye komen :

cam sedap! leh try! pewarna merah tuh camna nak cari??


04-02-2007, zara_klate komen :

since i da pena uat, i tolong jawab bagi pihak dyna ye.. noreen ≈ kalo tkde pewarna merah pn ok jgk. cume tak berseri je. da namanye pn "daging masak merah" mstila merah.. hehee.. jijamunye ≈ pewarne merah nie kat pasar pn ade, supermaket pn ade. ala.. yg kite uat kek or kuih tuu.. dia ade mcm² colour.. i guna yg dlm botol kaca nye.. sedap, i tell u... =)


15-02-2007, dyna komen :

thanksssss tlg jawab kan.. dah lama tak nengok komen resepi nih.. betoi sangat la yg zara_klate jawabkan tu.. thanks again


09-06-2007, AISHAH2178 komen :

alahai,dh lame i carik resepi ni ,tp xpnh jumpa.nk try lah


05-11-2007, mama_yati komen :

Dyana..kalau nak rebus dulu baru potong bole ke..sbb b4 ni i pernah try..potong dulu then rebus..tapi daging tu not nice la..


29-11-2007, eidamlk komen :

baru nak try ni


05-12-2007, drzaikk komen :

salu buat. mmg sedap. kalo nk lebih sedap , daging tu rebus dulu sampai masak. buang air rebusan. pastu hiris nipois2. then goreng sikiyt. pastu prepare kuah dia mcm resepi tu dan campakkan daging td dlm kuah. mmg sedap. ratah pon sedappppp.


20-12-2007, rozlinda komen :

Baru 2 hari lepas buat, memang sedap. Saya rebus dulu daging (tapi takde pewarna merah), then baru potong nipis2. Air rebusan daging tu masukkan sikit buat kuah lepas tumis semua bahan2 dgn sos. Sedap......! Thanks dyna kongsi resepi!


14-03-2008, mayani komen :

i pun nak cuba buat resepi ni sok....nanti i antar laporan ya..kalau jadi...tapi tengok daging ni pun dah menyelerakan....


21-03-2008, rosliyana komen :

kompem mmg sedap.....rugi maa sapa tak try!!!!!!


30-04-2008, ladyesabelle komen :

ermm...i nak try jugak..tapi kalau x rebus dulu blh x?just campak je n masak hingga empuk..blh?sbb i x berapa suka rebus dulu..nnt dagingnya x juicy la..


21-07-2008, f4h1m komen :

gambar dah gempak tapi rasa tak tau lagi la... Macam boleh try sementara bahan2 ade ni. よし!


22-07-2008, doreamon komen :

saya dah cuma buat memang sedap


22-07-2008, doreamon komen :

saya dah cuma buat memang sedap


05-09-2008, norllmaster komen :

ni baru lepas buat utk buka puasa..tapi nak tempek gamba xleh tatau apsal. memang sedap! Tapi kalau x taruk pewarna pun takpe je rasenye :D bagi sape2 yg xde pewarna tu, rebus dengan kordial/sirap ros pun ok je


08-10-2008, mat seli komen :

Kalau takut nak pakai pewarna, saya cadangkan amik kulit buah naga, rebus pastu amik pati air dia, gunalah sebagai pewarna, asli dan berkhasiat.... kalau nak simpan lama, taruk dlm peti sejuk.


16-12-2008, zila66 komen :

wat lunch td bestt.. TQ dyna


04-04-2009, ernis komen :

macam best je....klu tak masukkan cili capsicum hijau bole tak???


20-05-2009, nzriah komen :

lauk hari ni, nyam nyam


07-12-2010, Nor Azilah komen :

thanks dyna sedap mkn ngan nasi minyak ari ni. abis licin pinggan....


23-12-2010, mdm aina komen :

mesti cuba nih..fuhh..bersemangat! nk g bli daging ptg ni..hehe


27-12-2010, syamrieza komen :

ehe dah try..sedap!! hubby pun suke!!


08-01-2011, kunonit komen :

sedapnyerr...pebret saya n hubby....klau mkn kt luar mesti order daging masak merah....wahhh...bleh try nie....


22-02-2011, ainimazlina81 komen :

nila resepi yg d cari..de dgg kt dlm peti tu,sok juga akan ku try he3..sonang rupenye nk membuatnye..


23-02-2011, azura8464 komen :

dh lm sy cr resepi nie..nk trylh..thanks..


27-02-2011, mazul komen :

nmpk cam sodap jerrr...xper ...nanti i try.... hehehe...............................tq


08-03-2011, princessjaja_234683 komen :

saya buat x berapa nak jadi lah...hubby kata x sama dgn mkn kt kedai...sape2 bleh bantu cmne nk wt daging masak merah ala2 kedai seafood tu....


11-04-2011, mrs fansuri komen :

princess...naper lak tk jd..senang je kan...dh try buat jd..senang jer....jab ek nk upload gambar..buat dh lama cuma tk sempat nk upload...hehe


28-06-2011, Norizam Zaila komen :

wah cam senang jer... nak wat la... mesti hubby n anak2 suker.... tks sbb kongsi resepi nie... i like....


24-07-2011, TgIzwanie komen :

ermm .. msti nak cube buat... dah lama hubby nak makan......


07-08-2011, syuhada_kay komen :

nk try buat jgak lar..buat bbuka ptg nt..kbtulan daging ade dlm peti hehe.


12-08-2011, gummy bear komen :

dh buat td..mmg sedap.thank you so much..


05-11-2011, syg alesyakish komen :

tq...bg pesipi....bru je bt td....mmg yg teeeerbaaaeeekkk........


17-11-2011, shima mohamed komen :

hehe nak wat la...lapo plak tgk.....


29-11-2011, kemboja78 komen :

nk tanya halia n bawng putih tu potong nipis2 ya ke blend?


18-12-2011, sheil_skeleton komen :

na tnye sma cm kemboja, halia ngn bwg putih sdap potong nipis/blend? then kalo xde kaler merah leh ke tuka ngn sirap? xpelik ke rse sirap nnt hehe


01-01-2012, aifaindah komen :

sy suka makan masakan ni dgn nasi goreng kicap, sedap.... nasi goreng tumis bawang merah dan putih, pas tu masukkan kicap dan goreng lagi sekejap.


16-01-2013, jue64 komen :

terima kasih dyna.. resepi ni senang & sangat sedap.. masak pada 13.1.2013 wat makan tengahari.. suami & anak2 puji kata mcm makan kat kedai..


02-01-2014, Snur komen :

Aslmkm...menu hr ni..sdp rsnya..TQ sher rspi..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu