Google+

oleh: dyna Apam Pelangi

Dscf0087

sedap dimakan begitu saje atau makan dengan kelapa parut yang diletak garam skit


Created on : 22-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dyna




Bahan-bahan ( bergantung kepada saiz acuan )

  • 1 cawan nasi yang dah masak
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1/2 sudu kecik yis (mauripan)
  • pewarna yang disukai

Cara-cara

  1. Nasi dan air diblend bersama sehingga nasi hancur
  2. Tepung beras dan tepung gandum diayak terlebih dahulu... kemudian digaul sebati dengan gula dan yis
  3. Satukan nasi yang diblend dengan adunan tepung td... digaul sehingga sebati...
  4. Sebelum perap.. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ikut bilangan pewarna.. pastu letak pewarna dan gaul sebati...
  5. Perap selama 3-4 jam... masukkan dalam acuan yang disukai... baru dikukus mengikut saiz acuan berkenaan.. klu kecik kukus la dlm 10-15minit.. klu acuan besar kukus la selama 30-40minit...
  6. Bleh la nak makan terus atau makan ngan kelapa parut bergaram...









Laporan Masakan Bergambar (13)

Picture_646
25-01-2007
wat apam ni semalam tapi wat satu kaler j sbb nak try dulu..alhamdulillah jadi..maybe a bit sweet for me..tapi mmg jadik..pas ni guna resepi ni kalu nak wat apam lagi..tq
Laporan oleh: junjs11

satu kaler pun ok gak...

Img_0036
12-12-2007
thanx 4 da resipi..mmg sdp! ptg td cha wat..g pon bhn2 sng2..thanx a lot ya!!
Laporan oleh: cha
Apam
22-08-2008
tak sangka..memang sedap resepi apam ni...memang sedap makan gitu je..tak yah letak kelapa..best le..tq
Laporan oleh: quinnie
Apam_pelangi
29-11-2008
kebetulan bahan seme ada...try buat ... emm... bole buat lagi lain kali .. tq!!
Laporan oleh: Mama Adam
Imag0004
12-06-2009
salam, sedap apam ni mkn gitu je, tp anak2 x suka mkn pula.
Laporan oleh: rosaliza
P1010115
18-06-2009
inilah hasilnya x brape cantik tp sedap.gebu dan lembut.my husband x suka sbb bukan favourite dia.
Laporan oleh: kecikcomel
Img_4208
14-12-2009
maaf! gambar gelap tapi warna nya pink! manis jugak la ..sedap! terima kasih!!
Laporan oleh: shareenadean
Dsc02756
28-06-2011
tadaa.... 2nd time wat, tp ys ni bru tersenyum apam nye.. suke sgt resepi nye,.. acuan cup xde, saye pakai cawan,hehe
Laporan oleh: amybakawi
23102011234
23-10-2011
letak colour kuning jer...sedap dimakan ngn kelapa parut. tq
Laporan oleh: cikgu ina
Foto0075
06-12-2011
trma ksh dyna rsepi apam ni sdap sgt.. pas ni nk bt lg sbb ank ska mkn
Laporan oleh: Norriyah
Hap_033
07-03-2012
buat 2 kaler nmpk cantik..sedap dimakan ngam kelapa /kuah berempah
Laporan oleh: S-idayu
Photo0091
23-03-2012
sedap, lembut dan gebu. t.kasih utk resepi
Laporan oleh: mamisu
Dsc00165
01-11-2012
sedap..gula letak 3/4 je ..tq ...
Laporan oleh: jun75

Komen (34)

22-01-2007, akak noor komen :

nampak macam senang...nak cubalah...lawa nak menarik...mesti anak-anak akak berkenan.....D tempat akak depa gelar kuih mawi ...ada jual digerai pasar pagi...harganya... 50 sen sebiji...tapi ...x...syok...terlampau wangi.....


22-01-2007, dyna komen :

mawi pun pandai buek kueh... ishhhhh


22-01-2007, junjs11 komen :

oo..ni la apam tu..colorful ek...leh la try ni..


23-01-2007, umi_e komen :

dyna... acuan yang macam mana ni? acuan kertas boleh ke?


23-01-2007, zara_klate komen :

dyna.. leh pakai acuan ceramik jugak kan?


25-01-2007, minami133 komen :

junjs dah try buat, bole la nak try gak pasni..


26-01-2007, minami133 komen :

dyna.. resepi nih i dah mintak mak i masakkan.. dah kasik resepi kat die semlm.. sbb nak buat, tpg beras dah abis.. nanti saye blk msia saye cube sendiri pulak.. mintak mak test dulu.. hehehe.. tak sabar tunggu komen dr mak..


15-02-2007, dyna komen :

sorry lambat jawab.. tak sure klu guna try acuan kertas... tak pernah try... nih guna cawan seramik la...


17-02-2007, minami133 komen :

dyna, mak i dah try resepi u tapi die ckp sukatan gula tuh tak byk ker.. die gune secawan pon dah manis giler.. apath lg 1 1/2 gula...


22-04-2007, cikgunita komen :

Apamnya bahagian atas jadi tetapi bahagian bawahnya macam lembik/bantat. Kenapa ye. Rasa sedap. Saya dah cuba dua kali. Hasilnya sama aje. Saya perap tak cukup lama ke? Saya perap 3 jam.


26-04-2007, siticah_63 komen :

dyna, awat kak T buat atas lain bawah nampak lain ....kelakarlah atas lembut...bawahnya pulak bantat...awat lagutu..tlonglah kak ye kenapa jd lagutu ...sebab darling kak dan anak2 suka apam tau


21-11-2007, rozziey80 komen :

try buat mlm tadi.bw g ofis sikit.member ofis kata sedap.husband pun bawa g ofis gak.akak kat ofis husband minta resepi lagi..thanks dyna


06-01-2008, siticah_63 komen :

dyna, kaksiti dah buat 3 x tp masih tk puas hatilah....sedih sgt..abg & anak2 gelaklah..kak buat dlm loyang kenapa ye terlalu lama perapke..mula2 naik lepastu lebih-6 kurang 5 -6jam dia turun pulak..kelakarlah utk pengetahuan dyna adunan tu kak tutup bila perap...bolehke..tolonglah kak..adake sesiapa yg boleh tlg....lahni sukapulak nk makan apam he..he...he.


16-09-2008, cha komen :

Kak siticah_63 dan cikgunita,cha da bnyk kali wat apam ni guna resipi ni gak coz family suke..mmg perap 3 jam t die nek cantik sgt..3jam 2 pon da ckup 2 dptkn apam yg cntik..mgkin u all kena kukus lame ckit..bgantung pada acuan.bab air 2 jgn terlebih eh..hope u all x putus asa..gud luck!


08-11-2008, azlina1175 komen :

TQ Dyna for the recipe.. dah cuba byk kali memang jd, hr ni buat lagi.. anak2 suka dah 1/2 loyang dia dua beradik yg abiskan


20-04-2009, izherra komen :

hi kak dyna, nak tanya ..kena bubuh minyak sikit ke supaya tak melekat bila nak keluarkan apam dari acuan? tq


11-05-2009, siti2178 komen :

salam.. nak tanya naper apam yg saya buat jadi cam melekit..dah try 2x sama gak..saya kukus dalam loyang jerk..dah perap dalam 4 jam n kukus lebih kurang 1 jam..biasa kalau kukus dalam loyang perlukan masa yg lebih lamer ker


29-08-2009, Purple.T komen :

Da wat 3x da sdp sgt..tpi I guna 1 cwn gula da cukup mnisnya. TQ.


29-08-2009, Purple.T komen :

Da wat 3x da sdp sgt..tpi I guna 1 cwn gula da cukup mnisnya. TQ.


29-08-2009, Purple.T komen :

Da wat 3x da sdp sgt..tpi I guna 1 cwn gula da cukup mnisnya. TQ.


29-08-2009, Purple.T komen :

Da wat 3x da sdp sgt..tpi I guna 1 cwn gula je da cukup mnisnya. TQ.


11-12-2009, qaisara_damia komen :

nampak sedap...bla dah cuba baru tau sedap... hr2 buat...


29-11-2010, fahmy77 komen :

thnk you for 4 da resipi..


24-12-2010, ct nur komen :

nmpk mcm simple..nt tyr jugakla...:)


10-01-2011, mama_cun komen :

sy cuba wat ptg ni,tp sy nyee pun atas jdk tp bwh nyee lembik.sy perap 4 jam....nape ekk??ke telebih air cam cha ckp....tp try mkn jgk..emmm sdp tp manis sgt,mybe next time leh <kan gula 1 cwn je.....anyway leh cuba lg nnti...tq.


15-01-2011, MdM anne komen :

Salam, Saya dah buat kuih ni 2 kali. Pertama kali mlm tadi, yg kedua pagi ini. Alhamdulillah, mmh gebu dan sedap. Sbnrnya, tang lembab kat bawah tu adalah kerana: 1. Masa peram mmg kena 3 jam.. kalau lebih pon 4 jam 2. sukatan air kena betul2.. jgn terlebih, terkurang sikit x per. 3. masa kacau tepung tu kena betul2 sebati... kalau boleh gula tu sampai hancur... eheheheh.. terlebih sudah. tp itulah penyelesaian tang masalah. kalau ikut cara yg betul2, mmg x akan ada masalah... Insyaallah


25-03-2011, ainil9386 komen :

slam,, senanye kueh ni xleh jd klu ada org meninggal.. petua org tua2 laa.. pnah nenek sy wat,, cun gak ms tu ada org meninggal,, kueh die truz jd bantat,,


12-04-2011, wani1984 komen :

camner boleh jd pelangi tu?lepas perap 3jam kita campur ker yg dah asing2 warna ?xfhm la...saper2 boleh tlg


14-04-2011, temma ibu komen :

aku nak cb lah tuk minum ptg...dah lama nak bt nie... x blh jd mesti bt jg


23-05-2011, umi shima komen :

aduh.... tk sabar rasa nk cuba buat apam ni dah lama dok cri rcpi... umi mmg suka apam ni..tpi hubby umi nak kuih lompang...


01-11-2011, adziekarmila boutique collection komen :

saya baru jer join... jumpe lak resipi nie... dah try, tp mcm xjadi lar.... dah perap lebih 4jam da.... xnaik2 pun.... apa dah jadi sebenarnya?... nak saya buang or teruskan mengukus?... ini 1st time saya try buat apam.... pls sape2 tau .... apa sebenarnya yg da berlaku nie.... sbb x naik2..... tq


07-03-2012, S-idayu komen :

saya biasa buat apam, rasanya spt apam eno..1st tima guna resepi nie mudah dan bolh buat $..cuma napa tak licin permukaannya w/pun dah sejuk baru dikeluar"n, agak lembab & melekit..tak melepuh..ada sapa2 blh tlg..ha2 2nd time buat adjust sendiri resepi , + air siiikit jer..trs jadi bantat !


15-04-2012, ERNA97 komen :

cawan tu saiz pe??


18-12-2012, cik liz91 komen :

kalu nak pakai loyang bole x?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd