Google+

oleh: ira70 Kuih makmur simple

Makmur

resepi turun-temurun


Created on : 23-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ira70




Bahan-bahan ( hasil lebih kurang 80 biji )

  • 500 g tepung gandum
  • 1/2 tin kecil minyak sapi...apa2 brand pun boleh
  • marjerin secukupnya
  • INTI:
  • 200 g kacang tanah
  • gula pasir secukup rasa
  • gula aising / gula pasir yang dikisar halus untuk disalut pada kuih

Cara-cara

  1. tepung gandum disangrai, sejukkan pas tu diayak.
  2. masukkan kesemua minyak sapi, gaul hingga sebati...campuran akan jadi berderai.
  3. masukkan marjerin sedikit demi sedikit , uli hingga menjadi doh yang lembut.
  4. bulatkan atau bujurkan dan pas tu isi inti. bakar pada 160 darjah celsius selama 20-25 minit....atau hingga masak
  5. dah masak, golekkan atas gula aising
  6. cara buat inti...goreng kacang tanpa minyak, buang kulit, blend jangan halus sangat tau pas tu campurkan gula pasir.
  7. selamat mencuba....saya buat kuih ni untuk penuhi tempahan kawan-kawan.








Laporan Masakan Bergambar (1)

Makmurku
29-09-2009
mu mother inlaw puji .. sedap dan rapuh. kembanglaa kejap :) terima kasih atas resepi yang sedap ni. pasti kubuat lagi...
Laporan oleh: ibumimi

salam ibumimi...tima kasih sudi cuba...thn depan pasti laris...ni hot sale saya selama bertahun2.


Komen (20)

23-08-2009, ibumimi komen :

tima kasih sharing resepi ni.. nak try buat dekat nak raya nanti.. kuih raya paberet hubbie


23-08-2009, ira70 komen :

sama-sama ibumimi....dah try nanti jgn lupa bagi komen yer...selamat berpuasa. bagi yang suka makan kuih ni...resepi pati tak mengecewakan.


23-08-2009, ira70 komen :

sama-sama ibumimi....dah try nanti jgn lupa bagi komen yer...selamat berpuasa. bagi yang suka makan kuih ni...resepi pasti tak mengecewakan.


23-08-2009, ira70 komen :

sama-sama ibumimi....dah try nanti jgn lupa bagi komen yer...selamat berpuasa. bagi yang suka makan kuih ni...resepi pasti tak mengecewakan.


23-08-2009, ira70 komen :

sorry, tertekan lebih sekali.....


23-08-2009, ayuharlina komen :

em.. nampak macam sedap nie nak cuba lah


23-08-2009, intanumai komen :

belum try g, raya ni la nak buat ngan anak-anak,k tq


23-08-2009, ira70 komen :

salam ayu, intan....dah cuba nanti jangan lupa hantar laporan...tq


29-08-2009, zaleha_mbb14@yahoo.com komen :

salam, dah lama tak buat kuih raya...pakat beli..teringin nak buat la...tapi masa tak sempat nak berbuat kuih - sibuk kerja. tapi akak amik dulu resepi - semua baca dulu!


30-08-2009, ira70 komen :

salam zaleha...try and cuba pas tu rasa...mesti lain ngan kat kedai...kos sikit dapat banyak....jimat...jimat...


29-09-2009, ibumimi komen :

hubbie kata tahun depan boleh buat bisness..he..he.. dah ada permintaan dari opismate dia


01-04-2011, mirzaleesya_85 komen :

sangrai tu apa ek? sory sy xtau..


01-04-2011, DatinLulu komen :

error tu, bkn sangrai tpi sangai...mknanya dgoreng tnpa minyak @ lbih senang masukkn dlm oven kejap hrp mklum...


11-08-2011, ryennaiz komen :

ujung mgu ni nak buat la resipi ni...mcm sedap jer hehe...


24-08-2011, norsaadah56 komen :

!/2 tin minyak sapi tu mengelirukan kalau boleh nyatakan timbangan yang tepat lebih baik.Tengah cuba tapi rasanya terlebih minyak sapisbb terlalu rapuh


24-08-2011, teruna komen :

buat tranfomer je lah,,,,kalau rapuh,,kurangkan wak sapi tu,,,,,,,,,hehe,,,,,,,,,,,,,,,,,,sedap lama tak makan,,,buat la


27-08-2011, ting2 komen :

first time nk buat ni,so intinya gaul sekali dgn doh atau simpan inti mcm buat putri mandi 2??


26-10-2011, ira70 komen :

Datin lulu thanx. . .goreng tanpa minyak. . sy x biasa guna oven, tp ada juga yg jemur tepung tu


26-10-2011, ira70 komen :

kawan2. . sukatan tin kecil minyak sapi sy x ingat. . .biasa saya buat sekilogram tepung utk lebih kurang 100 biji kuih, dan nak jadikan doh tambah sikit2 majerin, insya'Allah x rapuh sangat.


26-10-2011, ira70 komen :

Bab inti memang ada yg gaul sekali ngan tepung tapi saya suka letak dalam macam puteri mandi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu