Google+

oleh: yani Roti sosej mini

Minirotisosej

saiz yg kecil sesuai untuk kanak-kanak


Created on : 22-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 16 biji )

  • 140ml air
  • 20g telur
  • 250g tepung roti
  • 20g gula
  • 4g garam
  • 25g mentega
  • 3g (1 sudu kecil) dry yeast
  • 8g susu tepung
  • 8 btg sosej(bagi 2= 16btg)
  • susu segar utk sapu di roti

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker kecuali sosej. Ikut arahan pd breadmaker untuk buat doh roti
  2. Bila dah siap, keluarkan doh dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagiankan kepada 16 bahagian. Buat bentuk bulat dan rehatkan selama 10 minit.
  3. Ambik sebiji doh, getel memanjang. Kemudian balut pada sosej. (Sosej tak terlindung pun takpe. Bila dan kembang nanti akan lindung semua bahagian sosej tu.) Penaikkan roti sehingga 2 kali ganda. Boleh juga guna oven- 40C selama 30 minit.
  4. Sapu roti dengan susu segar. Bakar dengan suhu 180C selama 12 minit. Biarkan dalam oven lebih kurang 5-10 minit selepas dibakar utk kelihatan lebih perang.
  5. Minirotisosej1
    Keluarkan roti dari oven dan sejukkan.

Laporan Masakan Bergambar (33)

Roti_sosej_mini
30-01-2007
hari ni dapat seru untuk buat roti... so umie try toti sosej mini sebab memang plan nak buat roti sosej tapi rasanya ada masalah sikit dgn doh...
Laporan oleh: umi_e
Img_0241
10-02-2007
Ni mini sosej i tapi tak mini pun then colour tu jadi perang sgt sebab terlupa nak keluarkan dari oven. Buat utk breakfast this morning.
Laporan oleh: Noreen

:).. eheh ada yg mini juga tu nampaknya..

Img_0253
21-02-2007
nie 2nd time buat barulah comel lote sikit. kat rumah tak ada bebudak so kena buat besar sikit.
Laporan oleh: Noreen

buat besar cepat siap..hehe

Mini_sosej1
27-02-2007
muahahaha...jadi jugak yani. tq to minami sbb bg sggstion. my breadmaker kene 140ml air = 280 tpg. smpai gak ler hajat, pg td my daughter bwk gi skolah bg kwn2 dier, suka bkn main! :)
Laporan oleh: alma

mesti sedap tu.. tambah2 sosej kat msia yg macam2 perasa..

Mini_sosej_bun
22-03-2007
ermmmm kawan dok ajar pintal camna hehehehehe
Laporan oleh: umi_e

roti sosej mini berpintal gitu..

03042007_018_1
04-04-2007
disebabkn saiznye yg mini, skali ngap je, 2-3 biji.. heheee.. btol tak yani?
Laporan oleh: zara_klate

yup.. betullllllll... kak zara tambah tepung ke utk resipi ni?.. doh lembik ke tidak?

Collage3_copy
14-05-2007
Kita pun dah try!
Laporan oleh: roylazim

terima kasih

Roti_cute
29-11-2007
Time kacih kak yani, lela dah berjaya buat roti sosej, tapi keras ler fullookkkkk...
Laporan oleh: lelayong

lela.. kena buh bread softener kot utk lembut.. uhuhu rupanya tepung roti di msia ni lain sket dr jepun... patut ler resipi kt msia ni buh bread softener

Pc250213
26-12-2007
bun bkn mini.. beso.. ubah ckit resepinye coz lembik..wawaw.. n akibatnye kurang lembut.. tapi sedap!! thankz
Laporan oleh: adiezx

guna bm ke uli tangan?

Roti_sosej_mini
27-12-2007
saya buat dua versi; satu mcm yani punya dan satu lg mcm umi_e punya(berpintal)..lembut dan gebu walaupun tak de BM, cuma uli pakai kudrat tangan je...tq yani
Laporan oleh: nor_67

syabas.. kagum sungguh dgn sape2 yg wat roti ni uli tangan..

Sosejmini
01-01-2008
buat untuk braekfst hari ni, malam2 tadi dah buat, dah tinggal separuh dah anak and hb makan, jadi tima kasih yani, gumbiranya walupun penat menguli pakai tangan.
Laporan oleh: sofinar

kalo hb suka ni .. boleh ler minta suh beli BM pulak.. ehehe

S4022393
16-01-2008
2 version mini roti sosej.doh lembik sikit tp still boleh dibentuk..tq yani, share this resipi mini roti sosej yg comel gitu.
Laporan oleh: rabiatun

ur welcome!

Dsc00877
13-03-2008
mmg sedap.sebiji2 anak ngap.kena masak semua..lg2 mkn time hujan2 ni panas2 kua dr oven trus masuk mulut perghhh...sedap.tq
Laporan oleh: Aziemas

nak pinjam anak2 Azie jap.. mai teman anak2 akak ni mkn.. my kids susah sgt nak mkn.. lainlah kalau mkn ramai2 dgn kengkawan..

Dsc00878
13-03-2008
yg ni lak versi goreng heheheeh ampon kak yani pepandai tukar cara :D anak dh x sabo tgu bake dlm oven goreng je pn sodap..toche toche mklm ler xda BM uli tgn jer tu yg x sabo nk tggu :)
Laporan oleh: Aziemas

bertuah anak2 Azie.. dpt mama yg kreatip.. ehehe

Image520
13-03-2008
buat mlm tadi, 1st time wat roti sosej ni alhmdulillah menjadi, my kids n hubby said sedap n kenyang, anw 10's 2 yani 4 d recipe, dah lama nk wat hr ni baru smpat, lpas ni bleh ler wat lg, tq.
Laporan oleh: aa_iezah
Dsc02552
22-03-2008
versi goreng..montel & gebu bebonar.. anak2 suka yg kiut miut ni.. sng nak ngap..
Laporan oleh: yatiezaini
Dsc02618
02-04-2008
hehehe... buat lagi ptg tadi...
Laporan oleh: yatiezaini
Dsc00100
03-04-2008
Bukan mini tp triple mini sosej kakaka....malas lah nak buat kecik2 itu pun dah kira kecik tetiba jer naik mak oiii...tembam2 tuu...yg best mmg lembut :-) yg nk makeup tu bebudak ni haa... tq kak yani..
Laporan oleh: Natto
Donut
04-04-2008
Yani mintak ampun..... Hajat dihati memang nak buat mini sosej, kononnyer nak habiskan stok sosej kat fridge. Cantik elok buat doh nak letak sosej, rupanya sosej dah expired so dia jdlah donut. Tapi sedap and lembut sungguh kalah dunkin donut.
Laporan oleh: che'iza

oh ye ke.. x pernah try lg wat donut guna resipi ni.. ish boleh try gak ni..

P4140221
14-04-2008
I dah try recipi in,sedap....anak saya suka betul!
Laporan oleh: irisho

tq

Bun
30-06-2008
huaaa...ana punya tak jadi lembut, die keras. Ana guna tepung pau sbb tepung roti takde kat kedai. Silap tepung ke? Masa nak rehatkan doh tu nak kena tutup dgn kain lembab ke? Ana tak penah buat roti!!!
Laporan oleh: anatahir

alamak kesiannya.. mungkin tepung pau x sesuai kot.. tp entahlah. Masa nak rehat tu..kekadang sy tak letak pun kain lembab tp menjadi je.. tujuannya hy utk elak roti jd kering

Roti_sosej
17-07-2008
Lama dah buat..... sedap......
Laporan oleh: che'iza
Photo-0029
25-07-2008
wat mini nih utk anak2...adunan doh roti by minami..nway tQ juga wat akak coz kongsi idea wat mini nih!
Laporan oleh: hana6877

idea wat mini ni hasil dok pi ngendap kat jj lah dulu.. nak beli , takleh.. so amik idea je lah..

Img_2411
11-08-2008
wat lagik! kali nih pure sensei yani plak! hehe...letak bijan skit utk brekpes anak2 td! tQ kak!
Laporan oleh: hana6877

akak pun suka letak bijan.. budak2 kt umah ni suka sgt kalo ada bijan.. padahal takde bezanya.. hanya hiasan semata2

Picture_1150
13-08-2008
yani, akak 'derhaka' sket..wat bentuk lain..heheh...marah cikgu kalu blaja ni..memandai j..
Laporan oleh: junjs11

bkn derhaka namanya tu.. anak murid cenggini ler yg cikgu suker sebab kreatif.. ekekeke

100_4897
22-01-2009
resepi yg senang diikuti, dah buat banyak kali sebab anak2 suka. 1st time buat tak jadi sebab yis problem , ke2, 3 dan seterusnya gebu sentiasa
Laporan oleh: syari

nampak gemuk2 tu..

P1000527
02-03-2009
sedap rasa roti ni.. comel je..
Laporan oleh: juwitajamaludin

ehehe memang nampak comel tu

Roti_sosej_yani___roti_nasi_onigiri_022
22-04-2009
dah buat beberapa kali baru dpt upload gambar sekali dgn roti nasi onigiri
Laporan oleh: watierman
Img_6407
17-05-2009
thank kak yani...sedappppp...
Laporan oleh: aishaheer
P1010157
03-02-2010
Terima kasih yani kerana resepi yang superb ni..en papa punyalah bangga isteri dia pandai wat roti..wakakaka...
Laporan oleh: beattey
104_0819
08-05-2011
buat petang tadi...xde mini2 nye taruk je seketui. sedap. lembut je. makan dengan sos cili dan mayonis. tq rcp
Laporan oleh: CheqSueCommot
104_0817
08-05-2011
yang ni pulak saya goreng, sbb x cukup sosej...sedap...
Laporan oleh: CheqSueCommot
Img_0926
21-05-2011

Laporan oleh: noormala75


Komen (60)

22-01-2007, nizam komen :

ani kalau tak der breadmaker macam mana yer?


22-01-2007, umida komen :

yani...20g telor tu ada dlm 1 biji ke??


23-01-2007, faziah komen :

Yani..... Malam tadi akak dah buat dan menjadi juga cuma tak ada gambar untuk kongsi bersama .


26-01-2007, fiera299 komen :

hi.. yani kalau takde bread maker macam mana nk buat roti die yer?


30-01-2007, umi_e komen :

yani... umie buat ikut sukatan (guna penimbang digital) tapi rasanya macam ada maslah dgn doh umie SEBAB doh umie lembik dan melekat2 tak boleh nak dibentuk langsung :( Umie rasa patutnya doh roti ni macam kita buat pizza dan donut kan? Doh umie memang tak boleh nak pegang - meleleh hehehehe TAPI umie salut gak pada sosej dan cepat2 letak atas dulang pembar. umie nak tanya apakah sebab masa umie bubuh dlm breadmaker umie set sampai rising jadi doh lembik camtu? umie nak set sampai masa mana? Tak puas hati sebab tak menjadi :(


30-01-2007, yani komen :

saya pun guna penimbang digital juga umi_e. Sukatan tu memang dah betul.. dan saya buat pun memang menjadi macam doh pizza tu.. emm pasal breadmaker ni, saya pilih menu utk buat doh... dlm 1jam 45minit(bergantung pd jenis breadmaker) baru siap utk doh tu..


31-01-2007, umi_e komen :

yani... tak apa... umie akan cuba lagi... mungkin ada maslaah dgn tepung kot... entahlah nanti umie cuba tambah tepung, tgk camna... kena cuba sampai berjaya kan yani ;) barulah hb bersemangat nak belikan breadmaker hehehehe


15-02-2007, alma komen :

ye la yani, sama cam kes umi_e, doh alma tu lembik sgt smpai xleh nk wat pun. ingatkn breadmaker meragam so trus bukak internet nk cek sukatan (mana tau kut2 tersalah salin ke pe...tp smua tul). frust la sket sbb bdk2 tertunggu2 bun mini sosej..las2 mkn sosejnye je kekeke...


15-02-2007, umi_e komen :

alma... samalah camtu tapi umie lak... lebik2 pun umie dok salut juga sosej tu pastu cepat2 letak atas try... meleleh2 hehehehehe tapi bila dah bakar ok lah cuma tak ada rupa je... umie ni memang tak boleh buat roti agaknya... dah berapa kali still tak menjadi... but esok2 nak try lagi lah... Insyaallah bila dah bersemangat semula...


17-02-2007, yani komen :

umi_e & alma, i dah check dgn my recipe book.. memang i dah type sukatan tu dgn betul.. emm tak tahulah macam mana boleh lembik.. i dah banyak kali sebenarnya ikut sukatan ni.. dan takde masalah... memandangkan Noreen pernah ikut resipi ni.. kita tunggu apa komen Noreen...


18-02-2007, minami133 komen :

i rase resipi yani dah betui, jgn2 umi_e ngan alma gune sebiji telur tak? kalo 20gm telur tuh setengah biji telur tau.. lg satu resepi breadmaker i 140ml air, tepung 280gm.. mungkin umi ngan alma bole gune 280gm tepung br ok kot..


18-02-2007, umi_e komen :

TQ minami... umie rasa umie dah timbang.. . umie akan cuba sukatan yang minami berikan...


18-02-2007, Lilydvalley komen :

Umie, actually, the liquid amt mentioned might be right for those who live in japan. W/p all of us use bread flour, tapi diff bread flr mills at diff place will absorp diff amt of liquid. So no worry. If 1st time, ur dough is bit sticky, next time try to reduce the liquid. Itu yg yg i baca from internet. just dn't give up.


21-02-2007, Noreen komen :

ladies, noreen letak lebih sikit tepung kalau tak memang doh tu jadi lembik eventhough dah ikut sukatan. memang betul cakap yani semua bergantung pada breadmaker then noreen rasa bergantung jugak pada tepung roti brand apa kita pakai.


21-02-2007, Noreen komen :

jgn give-up umi & alma sebab noreen buat 2 kali baru rasanya betul2 menjadi.


21-02-2007, alma komen :

tq all! actually pe2 resipi roti/bun sblom ni yg alma wat (esp yg Yani pny) seemed no prob at all tp yg mini ni laks xleh tu yg sodeh bonar tuh, tmbhan lak ari tu nk wat utk b/day my daughter. kalo tul sukatannye, nx time kne wat trial&error tmbh sket tpg kut. k noreen, no worries, give-up mmg xder dlm list hidup i, nnt nk wat gak smpei jadikk :)


21-02-2007, alma komen :

minami, tq 4 ur suggestion! minami pny brand breadmaker pe? alma pny breville. sama cam umi_e, dah timbang dah tul2 tp mmg lembik btul dohnye adehhh....nnt, by dis wk insyaAllah nk wat gak ler, geram sbb xjadi ari tu hehe...


22-02-2007, Noreen komen :

yani, actually I pun nak you comment on my sosej bread nie. I rasa roti I nie keras sikit so hubby I selalu makan sosej je buang roti. you tau tak apa silap?


22-02-2007, minami133 komen :

Noreen, lain breadmaker lain resepi.. try u buat roti tuh gune resipi i, roti sosej... setakat nih i buat gune adunan tuh ajer.. cheese roll ker, butter roll ker... semua gune basic yg tuh..


23-02-2007, Noreen komen :

minami, nanti I cuba resepi you pulak. your resepi tu tekan breadmaker pilih nak buat doh ke? I punya breadmaker I choose utk doh n timer dah automatically set utk 1.30 tapi tak sampai pun then berhenti then I tekan lagi then after 2nd time agaknya breadmaker tu panas then I tak boleh teruskan. rasa cam nak buang je pulak. kadang2 I pilih yg tak buat utk doh yg biasa je.


23-02-2007, minami133 komen :

noreen,.. kenape ngan breadmaker u? i tekan sekali ajer.. 1 jam 30 minit uli.. pastu i biar 30 minit dlm breadmaker tuh kasik naik sket.. pastu keluarkan, bentuk2... then biar sampai die kembang 2 lebih kurang sejam..


23-02-2007, Noreen komen :

ntahlah selalu cam gitu. next time I nak cuba buat then biarkan dlm breadmaker for 30 min cam you buat tengok menjadi tak doh I. nanti I baca lagi manual.


27-02-2007, alma komen :

umi_e, dah wat experiment mini sosej tak? hehe. breadmaker kita setaraf laaa sbb sama2 xleh guna sukatan 140ml=250g tpg. Try tukar 280g tpg spt yg minami sggstkn tu. alma dh try, mmg cun melecun dohnye *_^


27-02-2007, alma komen :

ye la Noreen, breadmaker utk dough setting skali tekan je i.e. tuk 1 1/2jam. kalo baru beli, dlm warranty leh laa anto kedai soh cek. kalau dh lama, tu signal soh beli baru kot kikiki........


27-02-2007, minami133 komen :

alma.. tahniah.. akhir nyer berjaya jugak buat roti sosej yer..


27-02-2007, alma komen :

tq minami..xpadan dgn mininye tp xjadi laks dulu, walhal mcm2 jenih bun/roti dah wat ok jerk...tu yg mlm td wat, kamera dh abih bateri, soh gak hsbn gi 7-e gi beli bateri. Nak gak tunjuk kt yani mini bun ni menjadi akhirnye huahuahua...


04-04-2007, zara_klate komen :

yani, kak zara tak tambah tepung.. takde masalah pun dgn doh, walaupun doh nye tu lembik sket.. kak zara ikot smua sukatan yg yani bagi tu.. sedap la yani.. mcm kat kedai punye.. raseĀ² yani ok tak kalo kak zara bukak kedai roti kat kampung? hehehe..


04-04-2007, alma komen :

k zara, geli hati tgk gmbo roti k zara tu, style = dgn yani, dgn piring putihnye, dgn tiga ketul rotinyer hehe tp k zara pny pic mengiring ke kiri, yani mengiring ke kanan cam roti tu tgh jln tiga2 dlm dua grp laks hikhikhik...


04-04-2007, zara_klate komen :

a' ah lah alma.. kak zara pun tak perasan..sekarang ni pun dok gelak n tengah bayang kan roti tu tengah dok berjalan..hehe..


05-04-2007, zilsha komen :

yani nak tanya lah dah 2 mlm i try wat raoti tp x jadi frust sgt..kesian my daughter tunggu roti i x naik2.I follow setiap sukatan bahan dan ikut teknik menguli cam u terangkan.. I nak tanya ke bila semua bahan kering di campur & digaul sebati. Pastu masukkan telur dan air sedikit demi sedikit & last baru masukkan butter or shortening.Or telur digaul bersama2 bahan kering tu.Tp doh yg dihasilkan tepungnya x elastik.. pls help me..tgh semangat nie..never give-up


05-04-2007, DianaA komen :

Zilsha, Kak D tolong bantu ya. Zilsha guna breadmachine kan. Masukkan semua bahan2 kedalam BM dan uli sehingga ia jadi lembut dan licin dohnya. Yang penting yis yang digunakan. Yis tu guna yis segera kan. Jadi kalau doh tu dah licin nanti ia akan naik dua kali ganda.. Cuba lagi Zilsha, Kak D doakan menjadi kali nih.


05-04-2007, zilsha komen :

kak D...zilsha x der BM..uli pakai HM (hand machine)..;-) sampai lenguh bahu nie..x tau lah kak d mana yg silap...faktor yis pun ada main peranan...sbb zilsha guna yis brand nona from last yr bli x gunakan lg...chek exp dat bln 6 so tu yg rasa syg tgk yis tu try ler wat roti..sbb Ahad lepas zilsha wat pau tp guna yis mauripan..haa..pau tu jd gebu sgt.eppi tul masa tu..so tgh semangat try lak wat roti nak kasi perabih yis x jd plak..:-( frust sgt..hubby tgk cuma diam jer..tp zilsha lak yg rasa segan kat hubby sbb 2 mlm wat roti x jd.dah lah rushing balik dr office trus wat...zilsha sian kat my daughter sbb nak sgt ibu dia wat kan chicken floss bun utk dia bwk gie taska.


05-04-2007, Lilydvalley komen :

zilsha, yis tu simpan kat mana? kena simpan dlm bekas kedap udara lepas dibuka. kalo doh u x naik... itu mmg yis problem. kalo naik tp keras or lembik, itu factor sukatan.


05-04-2007, zilsha komen :

i bli yis brand nona yg dlm bekas pjng tutup bulat tu.. tp i rasa mmg yis yg prob sbb hr Ahad i wat pau guna mauripan..OK dan naik cantik & gebu jer pau.. So selasa selepas wat roti bantat tu i x nak menghampakan my daughter i cuba lak wat pau..pau i pun terima nasib yg sama dgn roti td..so x per nie blk nie i nak gie kedai bli tepung roti & yis..nak try lg...doa2kan yer i berjaya kali nie.Harap2 menjadilah roti i mlm nie..


05-04-2007, zaliana komen :

zilsha...agaknye yis tu dah mati kot..nanti kalau beli yis kering, cuba goncang2kan peket dia tu..biasenya yis yg idup lg dia melekat2 kat dlm plastik pembungkus..mcm ada tarikan eletrostatik gitu...


06-04-2007, zilsha komen :

Hi semua..eppinya i hari ni..akhirnya berhasil juga berkat usaha gigih i.. Smlm wat roti lg tau..Alhamdullillah kali menjadi...gebu & naik sgt2..thks kak d, lilydvalley & zaliana share infor dgn i..thousand thks jugak pd Shida kwn i dr forum resepi diana. Puas hati i dpt penuhi permintaan anak ibu 'Anis Hannani'....nk tau suka x terkata si anis gie taska berbekalkan roti buatan ibunya...hee...hee..;-)


06-04-2007, zilsha komen :

sorry..x dgn sempat snap gambor roti utk tatapan semua...br kuar oven anis dah ngap..nxt time yer..tgh semangat nie...ingat weekend nak wat lg..


06-04-2007, yani komen :

wah..wah.. seronok sgt nampaknya zilsha.. i pun tumpang seronok juga.. next time jgn lupa ambik gambar.. boleh tengok ramai2.. ada style roti tengah jalan ke tak macam kata kak alma tu..heheh..


06-04-2007, yani komen :

zilsha.. gi taska pun bawa bekal ke?.. pihak taska tak sediakan makanan ke?.. sorry ye saje nak tahu..


06-04-2007, zilsha komen :

sudah tentulah yani i eppi sgt...dah 3 mlm i wat roti baru smlm menjadi..hubby pun senyum jer tgk roti i nak gebu2..anak i cerewet skit pasal makan..dulu i x tau kat taska dia x makan..then teacher dia inform yg anak i x mau mkn kat taska..bila i tanya dia kata x suka masakan kat taska.Dia kata yg masak bibik..so i pun hairan..bila tnya teacher dia mmg pihak taska ada ambil seorang bibik nie ditugaskan utk masak jer.No wonder lah si anis x mau mkn.Then i pun try ler tiap2 pg masak..at least nasi goreng. kesian lak dia nnt kat taska.Dan paling dia suka chicken floss bun.


02-08-2007, nursia komen :

kak yani boleh tak mentega tu ganti gan shortening? saya nak cuba buat malam ni.


02-08-2007, yani komen :

nursia... ganti dgn shortening pun ok


08-12-2007, nurnikisha komen :

berjaya!!heheh...kish ganti ngan shortening...hasilnya roti ni ttp lembut jek walaupun dah sejuk..thanks again..:) tak sabar nak try resepi roti yani yg lain2 lak...:)


27-12-2007, nor_67 komen :

sorri admin, tersilap hantar 2 kali. dah cuba cari mcmna nak delete satu tp x dpt. harap boleh tolong delete satu. tq


27-12-2007, nor_67 komen :

ok, dah dpt pun nak delete salah satu dari laporan masakan tadi...


13-03-2008, kimin_03 komen :

Nak tny sket, bleh x kalo kite gantikan tepung roti dgn tepung gandum biase? Ade ape2 efek ke?


22-03-2008, niksue komen :

niksue biasa wat cara cam aziemas sedapppp.......kimin......niksue guna tepung biasa je cap sauh tp niksue goreng je ok kot try la dulu baru tau ade efek ke takde hee....heee...heee......


02-04-2008, yatiezaini komen :

yani.. guna oven ni pakai api atas bawah ker / bawah jer.. sbb k yati ikut arahan yani & guna api bawah jer roti mcm x masak jer.. still putih melepak.. last2 buat api atas bawah baru ok.. pakai mixer jer adun td .. breadmaker x gi ambik lagi..


09-05-2008, adiezx komen :

kite gne tangan.. bm xdak.. ada cite2 nak beli tapi kena keje dulu la.. hehhe


29-07-2008, are_num komen :

hi yani...kita da try wat...uli pkai tgn jek..but keras la....lps uli tu doh kembang.tp ms masuk dlm oven doh x kembang.lps da balut sosej dgn doh tu kena biar dulu ke sblm masuk oven?mak ckp rs sdp but doh keras...


11-08-2008, zana08 komen :

ibu mithali (hana) dah start mmasak.. tgok hana buat mini sosej ni..teringin lak nak try..


11-08-2008, hana6877 komen :

aminnnn...hehe...zana! meh la lepak kat blog buruk hana!


12-08-2008, nollyarwen komen :

salam sume.. nolly nak kongsi pengalaman bersama, selama yg nolly wat ape2 jenih doh, x penah sgt nk ikut sukatan tu betul2..main agak2 je, sbb x de penimbang elektronik. kalo nak menguli pun guna tangan je..sbb x de bm. utk tips, bg sesapa yg menguli tu, uli doh tu biar lembut tapi x melekat. kadang2 mmg lama skit uli, baru dpt hasil yg memuaskn. jika doh keras, tambah je air skit, then uli la smpai x melekat. insyaAllah roti akan jadi lembut dan gebu.


03-02-2009, mnmisma komen :

yani, nak tanya, breadmaker yang yani guna brand apa? saya plan nak beli jgk, tp tak tau mana yg ok.


04-02-2009, yani komen :

mnmisma... sy guna brand "zojirushi"... ehehe kecik comel je. Beli masa kat jepun... kat sini takde pula brand tu. Kalau u nak beli bm.. u beli bm yg bukan sekali dgn oven.. bagi sy lah yg jenis tu tak praktikal.. sebab masa kita guna utk uli roti.. oven dah tak boleh nak digunakan.


20-02-2009, afapai komen :

assalammualaikum....yani,saya nak tyn...penaikkan 2x ganda tu roti tu mcamana?tak berapa faham la;-p dan lagi satu BM brand zojirushi tu agak2 klu dalam RM berapa ye?boleh jugak nak pesan kat jiran yg tgh study kat jepun.


16-12-2010, annuryasmin komen :

ada jgk ker doh x jadi guna breadmaker?


02-04-2011, ayu s komen :

kalau x guna tepung roti agak2 jadi x roti nie...ganti ngn tepung gandum...bleh ke


21-05-2011, lilidarina komen :

camane nk penaikkan roti 2 kali ganda tu eh??


13-10-2011, fm lover komen :

telur ambil putih dan merah kan....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd