Google+

oleh: zana0508 Puding Caramel

P1160034

Resipi simple, tapi ramai kata sedapp...


Created on : 22-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zana0508




Bahan-bahan ( satu family )

  • 10 biji telur
  • 1 gelas susu pekat
  • 1 gelas air
  • 1 st esen vanilla
  • 5 sudu besar gula
  • Hiasan tak perlu...dalam gambar tu buat untuk hantaran adik bertunang

Cara-cara

  1. panaskan gula di atas api perlahan, sebaiknya guna loyang untuk buat kukus puding, bila colour bertukar jadi perang dan gula dah cair tutup api...colour gula jgn gelap sangat nanti pahit
  2. Masukkan semua bahan kecuali gula ke dalam blender dan blend. bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang ada gula tadi dan kukus lebih kurang 20 hingga 25 minit.
  3. bila masak, angkat dan sejukkan sebentar dan boleh diterbalikkan ke dalam bekas yang sesuai
  4. boleh la makan....sedap dimakan sejuk..









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (14)

22-08-2009, suehanes komen :

Zana, 1 gelas tu dalam berapa ml?


22-08-2009, az_bling komen :

susu pekat berapa gram dan air berapa ml? kalau pakai sukatan cawan metrik tu boleh tak?


22-08-2009, norul5383 komen :

Resepi nie mmg ida pernah try.. confirm jadi.. cubalah kawan2..


22-08-2009, sue_eru komen :

sue pnye bahan lain sket... gune susu cair jgk... klu nk sedap, tambah coffee mate... rsnye lg berlemak... try la....


22-08-2009, pasir mas komen :

nampak sedap jer..nanti nak wat puding caramel lah untuk juadah berbuka puasa...yummy...


23-08-2009, zana0508 komen :

Suehanes - gelas / mug yang biasa kat rumah, isipadu biasanye lebih kurang je, saya biasa pakai mug atau gelas je bila buat puding ni... az_bling - air tu sukat pakai gelas utk sukat susu, lepas sukat susu sukat air sambil tu boleh bersihkan gelas tu...kacau2 dgn sudu... harap membantu ye..


04-12-2010, korea komen :

memang nampak senang sgt


18-01-2011, gege komen :

sedap nye..sy msti cuba..


09-02-2011, wany_23 komen :

salam...thanks zana.............memang teringin sangat nak makan...bila first time buat terus jadi..hubby plak puji...heheh katanya sedap...thanks zana atas perkongsian resepi....


05-04-2011, Nurul77 komen :

Nak try wat nih..... mcm senang.....


10-04-2011, julaila84 komen :

first time buat puding & hasil tk mengecewakan.. 1 family suka.. thanks.. :)


17-07-2011, animazhani komen :

nmpak mcm sng..just nak tnya..if kukus, xpe ke air kukus tu menitis? ke ada cra nak elak dr air menitis? bole tak balut dgn aluminium foil? heheh


27-12-2011, maira nor komen :

baru siap buat. tmbh susu tepung sedikit. mmg sedap. habis on the spot


04-01-2012, znha komen :

mcm sedap je nie..nk try takot x jdi lak..huish !


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd