Google+

oleh: skyblue Tempura

Tempura

Dlm gambar tu ada udang, rabu, zucchini, dll. Boleh buat dgn bendi, terung, fillet dan sayuran eg: kubis, bawang besar dll. Ranggup!


Created on : 21-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi skyblue




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • ¾ cawan tepung gandum
  • ¼ cawan tepung beras
  • 1 cawan air sejuk (boleh diganti dgn air bergas yg tak manis)
  • ¼ sudu kecil serbuk dashi atau garam

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar dan pukul sehingga sebati.

    Simpan dlm peti sejuk sementara menyediakan bahan2 untuk goreng.
  2. Tips:

    -If frying in batches, keep batter in the freeze between dipping.

    -Sift the oil after deep fried, DO NOT put on the paper towel straight away.








Laporan Masakan Bergambar (1)

Image_770_
02-03-2007
ok sky.. ni ler gambar tempura yang i try.. ada dua jenis jer.. i buat guna kentang n bawang.. menjadi jugak akhirnya... tq.. my hubby puji.. sedap sangat...
Laporan oleh: mirza_izz

u r welcome... bagi yg masak, yg paling penting orang lain suka makan masakan kita eh.


Komen (19)

22-01-2007, Mat Gebu komen :

sedap jugak kan sky kalau sekali2 buat tempura utk minum petang....u tau jelah org2 M'sia nie kalau minum petang kalau tak pisang goreng, karipap atau pun mee hoon, tak sah............hmm tak jemu ke?


22-01-2007, mirza_izz komen :

sky... nak tanya, adunan tu boleh simpan dlm peti berapa lama? tahan utk seminggu tak?? atau kurang...


22-01-2007, skyblue komen :

mat, namanya "minum" petang tapi nak makan juga. hehe... dah lama tak makan pisang goreng kat sini, mahal pisang!! rindu gerai2 kuih-muih kat msia.


22-01-2007, skyblue komen :

mirza, tak pernah pula i simpan adunan dlm peti sejuk lama2. Paling lama tu 2 hari.


22-01-2007, minami133 komen :

mirza,.. kalo nak buat tepung tenpura tu, terus gune pon bole,tak payah simpan2 dlm peti.. masukkan ais dlm tepung.. mesti rangup!nak goreng pulak mesti deep fry..


22-01-2007, skyblue komen :

minami133, i pernah cuba kaedah tu, adunan jadi cair.


23-01-2007, minami133 komen :

tepung tenpura tuh buat banyak2 dan pekat sedikit, pastu kalo nak goreng, ambik 1-2 senduk tepung tenpura masukkan ke dalam bekas berlainan.then campurkan ais... try lah...


23-01-2007, mirza_izz komen :

ooo.. gitu ker.. time kasih... nanti weekend nanti baru boleh try buat.. tq..


31-01-2007, ikin scha komen :

tpung tempura tu bleh salut kat pape je ke??he..hee..nak tau le gak..i ni x reti mne,nak nambah ilmu msak plak..


01-02-2007, skyblue komen :

ikin, adunan tempura ni sesuai untuk apa2 je... tapi klu kat Jap restaurant selalu ada bendi, terung, kubis+bawang besar dan udang. Kat rumah boleh buatlah ape2 yg disukai.


02-03-2007, mirza_izz komen :

dah try dah.. memang best.. my hubby suka sangat.. n my kids juga suka.. ada ambik gambar tapi tak reti laa nak buat laporan bergambar.. cam mana yer sky.. ???


02-03-2007, mirza_izz komen :

lupa nak bagitau.. i tambah rempah kari sikit.. hehe.. sori laa... i menambah-nambah resepi u lak.. apa2 pun.. tq...


02-03-2007, skyblue komen :

mirza_izz, tak salah ubahsuai resepi, itu lah cara dpt idea yg baru untuk masakan.


28-03-2007, ayuniharis komen :

emm..kalu nk tmbah telur kit dlm adunan tu ok x?? rangupnya mesti lain...


17-10-2008, Khayatee komen :

sky, u pandai masak makanan jepun ke? Tee ni peminat sushi and tampura. Berani-beanikan diri mencuba...dulu mula2 rasa pelik tapi sekarang kalu boring...gi je kat sushi king...heheheh sebb tak pandai nak buat sendiri. pernah cuba tapi tak jadi


23-03-2009, babyalexzahid komen :

sky air bergas tu leh guna 100 plus ke...pastu adun ngan tepung ke


31-08-2009, nhh798 komen :

Kalau nak ranggup, tambah sedikit air kapur! :)


07-07-2013, Snur komen :

Blh d cuba ni..ni lah ibu zmn moden,bila dh buntu x tau nk msk apa,klik2 jer..TQ lh pd mrk yg sudi sher rsipinya...


15-07-2013, Snur komen :

Salam.dh pun buat 3rd pose..sy guna udang,kentang & bawang..mmg best..Tq.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu