Google+

oleh: manjasayang Kentang Ball

Kb

Resipi dr suami tercinta,sesuai di msk dlm bulan Ramadhan yg bakal menjelang...


Created on : 19-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi manjasayang




Bahan-bahan ( Utk sekeluarga )

  • 1 kilo kentang-di kupas kulit dn dipotong2 lalu di goreng
  • 300 gm daging cincang
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan halus
  • 1/2 kiub CKN KNORR
  • 3 ulas bwg merah*
  • 1 ulas bwg putih*
  • 1/2 inci halia*
  • 2 biji telur-di kocok
  • Lada sulah dan sdkit garam
  • Minyak utk menumis dn menggoreng

Cara-cara

  1. Tumbuk kentang dgn sdkit grm dn lada sulah hngga lumat.
  2. Kepal2 dan bulat2kan kentng,leper2 kn skt lalu masukkan inti daging d tengah2 dan ambil sdkit adunan kntang utk menutupi bulatan ktg lalu kepal kn lg hngga menjadi bebola sebesar bola tenis atau sebesar yg anda suka.
  3. Celupkan ktg ball ke dlm telur dn goreng dlm minyak yg tlh panas dng api yg sederhana,goreng hngga kuning keemasan.
  4. CARA MEMBUAT INTI: Panaskn sdkit minyak dlm kuali,tumis bhn2 kisar hngga naik bau dn masukkan serbuk ktumba,jintan n kiub aym KNORR,kacau sebati.
  5. Masukkan pula daging cincang yg tlh dicuci dan ditoskan td, kacau sebati dn msk hngga kering tk perlu tambah grm sbb kiub aym sudah ada perasa.
  6. PERHATIAN:KENTANG BALL ini amat sedap di mkn dgn MACARONI SOUP.Selamat mencuba ;p

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (9)

20-08-2009, kakbesah komen :

dah la manja,sayang lagi..mesti comel orangnye.akak nk tanye,kentang tumbuk tu xpyah tambah ape2 tepung ke? akak tringin nk buat,tapi bimbang bola kentang xjadi bulat ataupun akan jadi berterabur. kdang tu akak buat bergedil kentang pun benyek je rupe nye..hu..hu..


20-08-2009, manjasayang komen :

kakbesah tumbuk ktg dgn skt grm dn lada sulah je..kene tumbuk lumat klu tk mmg bertabur,buat ni kene sabar kak klu tk mmg tk jadi.lagi 1 minyak kene toskn btul2 bru tk benyek,per lahan2 lah buat kakbesah ye sye doakn kak berjaya.T.kasih lah kakbesah jgn lah puji2 tp sye ni mmg manja dn penyayang:)


21-08-2009, kakbesah komen :

trime KASIH ye adik manjesayang coz bagi petua2 tu.insyaallah,bila anak2 balik 6t,akak(mak cik) akan buat.6t akak letak gambarnye ye..


21-08-2009, ummiaizat komen :

manja, kentang ball ni leh simpan lama dak dalam peti ais..maksudnya buat banyak2, pastu bila nak masak sup, kita just campak je... tak yah nak buat setiap kali nak masak sup... nak cuba, nampak cam best..


21-08-2009, manjasayang komen :

<kakbesah> cubalah kakbesah dah jadi nnt antar laporan t.kasih:) <ummiaizat> Manja blm prnah buat banyak2 utk d simpan dlm p.ais tp rasa2 nye mcm boleh cubalah.. klu tk cuba mane tau...tks krna nk try rsp ni,ummi past tk menyesal sbb kentng ball ni mmg best..lebih2 lg klu budak2 past mrk suka..;p


21-08-2009, Bonda.Nina komen :

Salam manjasayang...bonda dah buat mcm sayang bg resipi ni..Ya Salam..sodapp sungguh..selalunya bonda wat campur terus daging dgn kentangnya..(begedil la tu..hihi) tp yg ni best..mcm surprise bila gigit dia..tetiber ader dagimg kat tengah.. Tengkiu manjasayang! ni yg bonda pun sayang..! (^_^)


21-08-2009, Bonda.Nina komen :

kakbesah - bonda kalau buat begedil..kentang tu sebelum dikasi tumbuk-tumbuk.. bonda tos dulu airnya..(bonda rebus dulu kentang tu..) tos airnya sampai betul2 kering.. insya Allah xpecah masa goreng begedil / kentang ball ni.. renung-renungkan dan selamat beramal..hihi (pinjam ayat Dr Love jap..) (^_^)


21-08-2009, manjasayang komen :

Salam Bonda.Nina t.kasih ye da try rsp ni mmg sodaap...lain kali klu buat lg antarlah laporan cikgu nk tngok... he he he...sama2 syg lah kita...;)


13-09-2009, katun komen :

bleh x kentang gnti dgn labu merah....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd