Google+

oleh: umi_e Mee kuning

Mee_kuning

Home made mee kuning.Tidak ada bahan pengawet... rasa tetap sedap dan selamat...


Created on : 21-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 1 kilo )

  • 500 gm tepung
  • 200 ml air
  • satu sudu air abu atau air kapur
  • sedikit pewarna kuning
  • minyak secukupnya
  • garam secukupnya
  • air untuk merebus

Cara-cara

  1. Meekunging-bahan
    campurkan air abu ke dalam air dan letakkan sedikit pewarna kuning dan secukup garam dan kacau sehingga sebati. Kemudian tuangkan ke dalam tepung yang telang diletakkan dalam mangkok adunan
  2. Meekuning-adun
    uli sehingga menjadi adunan tetapi adunan mee agak kering bukan macam buat doh karipap)
  3. Meekuning-masuk_mesin
    ambil sedikit adunan dam masukkan ke dalam mesin pasta pada no1. Jika adunan berderai jangan khuatir kerana aduna akan bersatu setelah terus di putar.
  4. terus putar sehingga aduna menjadi kepingan yang rata dan halus... lakukan langkah dan proses seterusnya seperti buat kuey teow (sila rujuk di sana)

Tag

mee








Laporan Masakan Bergambar (7)

Dscf1485_resize
08-06-2007
colour kurang menarik..tak rata
Laporan oleh: joayee

Tahniah jo! Akhirnya menjadi juga ya... satu caranya untuk watna kuning tu rata ialah dengan mencmpurkan pewarna dalam air

Gambar_6501
11-09-2008
menjadi...mee kuning makasih banyak2..tapi saya tak guna mesin sbb takder jadi saya potong2 jer nampak tebal ehehe tapi memang cayala resepi ini terima kasih semoga pahala akan berlipat ganda.....
Laporan oleh: ramlah_2004

tahniah- usaha tangga jaya :)

Canon_camera_358
10-12-2009
Salam perkenalan suma..sy ahli br di MYR ni..sy dh cuba resepi ni mmg jadi..mcm yg beli..sy gn air kapor..dh 2 3 kali wat..tq u_mie coz kongsi resepi ni..
Laporan oleh: YusLiza_04

salam kenal... alhamdulillah menjadi :)

14102010048
14-10-2010
apsal la x jadik nih...betul ke machine yg saya guna nama die "noodle maker"
Laporan oleh: citradiana77
Myr
31-03-2011
umi_e, terima kasih share resipi.. seronok bila dah buat mee kuning sendiri..
Laporan oleh: LynnSham
Pic1
31-03-2011
umi_e, saya buat mee bayam pulak guna resipi umi_e ni.. he.. he.. he..
Laporan oleh: LynnSham
100420111921
11-04-2011
alahamdulilah...masa mula2 mesin tk jd..putus2..kali ke 2 pun sama jugak...kali ke 3 mesin buat tebal2 sikit..mesin baru jd...sonok sgt bila dh dpt buat..lps ni dh tk beli kt kedai lg...saya kt qatar sekarang ni..klu nk mkn mee kena oder dr org...1kg qr12,ni dh dpt buat sendiri untung giler...500g dpt 1 kg mee...suke..suke....tq ummi krn resepi mu begitu bergarga..hehe
Laporan oleh: mrs fansuri

Komen (87)

21-01-2007, skyblue komen :

cantik mee kuning ni... umie boleh buka kedai mee.


21-01-2007, umi_e komen :

TQ sky... baru buat je petang tadi... tu yang share di sini...


21-01-2007, skyblue komen :

umie tau tak apa nama air abu dalam english?


21-01-2007, umi_e komen :

sky... apa yg tertulis kat botol air abu yang umie ada ni > sodium silicate, soda ash and water <


21-01-2007, nizam komen :

heheh... tanya skit, camne nak upload gambo??? i dah cari bahagian attachment tp tak jumpa la....


21-01-2007, yani komen :

nizam... nak upload gambar laporan masakan ke?.. kalau yg tu klik kat 'Tulis laporan' sebelah gambar resipi.. di bawah email kepada kawan.


21-01-2007, umi_e komen :

nizam... umie muka2 pun tak jadi... jangan putus asa... nizam pergi click je kat bahagian bawah yg tulis upload... pastu click kat situ nanti akan keluar 'box' untuk browse gambar... pilih gambar mana nak upload... lepas tu click 'upload'. Dahtu balik semula ke isi cara yang awal tadi dan click 'save' >>> cubalah... umie lama juga baru nak dpt buat... mula2 tu penat admin tolong buatkan...


21-01-2007, minami133 komen :

umi_e.. air abu tuh air kapur ker? warna putih. yg rasa pahit2 tuh ker? kalo bukan, gune air kapur (yg org buat makan sireh tuh) bole tak?


21-01-2007, Mat Gebu komen :

wah umie..... bertuah hubby u... surirumah yg pandai berjimat cermat dan tentu laa lebih berkat sebab brg2 makanan dari air tangan isteri dan ibu, sure hubby u cinta maut kat u umie, hehehehe..... oh ye umie air abu tu bukan "alkaline water" ke ?


21-01-2007, xera komen :

tgk mee kuning kak umie, teringat mak saya, dia slalu gak buat mee kuning ni (handmade)...pastu, saya selalu curi2 mkn yg baru rebus tu, haha x smpt nk goreng dh tinggal sikit..hehe


21-01-2007, umi_e komen :

minami... mat... air abu tu umie tak taulah nama lainnya tapi umie dah letak gambo kat glosari.... minami boleh saja gantikan dengan air kapur sirih jika tak ada air abu... cubalah


21-01-2007, umi_e komen :

xera... nanti buat sendiri dan makan yang baru lepas rebus... tak payah susah2 nak buat mee goreng :P akak pun suka makan camtu...


21-01-2007, skyblue komen :

umie, air abu tu bagi mee tu lebih chewy ke? sodium silicate ni nama scientific... i think nama biasa tu alkaline water juga. Ada resepi bakchang yg guna alkaline water utk menghasilkan pulut yg lebih chewy.


22-01-2007, umi_e komen :

sky... i tak berapa taulah bab nama2 bahan ni... cuma yang i tau from my mum, kalau air abu lain dari air kapur... but u still boleh gunakan air kapus utk gantikan air abu... apa yang i observe from my percubaan rasa dan kekentalannya agak berbeza... trylah guna air kapur coz I pun pernah cuba guna air kapur juga... lebih kurang je...


22-01-2007, zara_klate komen :

terror nye umi uat mee kuning n kuey teow.. kalo umi masih tinggal kat sini, leh belajar dgn umi.


22-01-2007, umi_e komen :

zara... tu resepi dan caranya dah ada... cubalah buat... insyaallah bila umie balik Spore bolehlah kita belajar-mengajar bersama ya ;)


22-01-2007, zara_klate komen :

tapikan umi, i tkdelah mesim cam umi tu.. =(


23-01-2007, umi_e komen :

zara... beli satu.. . kat Msia pun dulu harganya dalam RM60, kat Spore pun ada.. . dulu masa Pasar Geylang ada, senang... semua benda cari kat situ... pasara Geylang dah tak ada kan zara?


23-01-2007, zara_klate komen :

umie, pasar geylang tgh renovation skrg nie, camana pun dia uat pasar sementara dulu.. tapikan umie hari raya lepas very tak meriah sangat.. insya'allah umie.. kalo i jumpe mesin tu, i kan beli k.. =)


23-01-2007, skyblue komen :

zara, dulu i selalu gi boon lay shopping centre, kat situ ada mesin untuk buat mee.... murah juga. kedai lelong... semua barang murah2.


23-01-2007, umida komen :

wah semangat betol nak cari mesin buat mee kuning tu yee...hehehe kat boon lay tu tak semua kedai ada...da tak mudah nak cari mesin tu...tapi cuba jgn tak cuba ye....hehehe saya ni pulak having problem nak cari AIr ABU tu....skyblue kat boon lay ada jugak ke?? coz i ni dikawasan barat s'pura...harap bantu ye...coz nak sgt cuba buat mee kuning dari UMI....(^0^)


23-01-2007, sayang79 komen :

Wah!!bersinar lah mee kuning umi... macam nie kena cuba jugak tapi tulah nak kena carik mesin buat mee tu...kalau kat sg tak tahu pulak eh kat mana eh brapa harganya...must be tk brapa mahal lah eh...


23-01-2007, skyblue komen :

umida, i pernah nampak air abu (alkaline water) kat kedai kecil2 bawah hdb block, tak pernah jumpa kat supermarket. Yg kedai kat boon lay tu, shopping centre lama tau. bukan shopping centre besar (jurong point) kat boon lay mrt station. i rasa kat jurong west blk 500+ pun ada kedai jual brg2 murah... mungkin ada kat situ juga.


23-01-2007, umida komen :

skyblue...yup! i refering to the boon lay shopping centre lama tu jugak..wokey nanti i cuba carik air soda kat jurong west sana 2....thks yeah!! (^0^)


23-01-2007, zara_klate komen :

thank u so much sky for the info!! *muahhh* kiss pipi sky, mcm umie.. hehee.. i try tgk kat sembawang dulu eh.. mungkin ade kot..


23-01-2007, skyblue komen :

yeah.... got kiss again.. ahaha... hope u guys can find the machine.


24-01-2007, umi_e komen :

umida, sayang and zara... a'alah... kat Boon Lay tu macam2 ada... jangan tka tau... tu tempat umie shopping masa umie sekolah2 sebab rumah umie dekat je dgn Boon Lay shopping Centre tu... sky pun tentu biasa kat BLS tu kan...


24-01-2007, sayang79 komen :

kalau kat kawasan boon lay tu sayang tk berapa tahu sebab tk pernah tinggal sana sayang tinggal kawasan north...kalau at smbawang ada leh jugak go n see...hehehe..dh tk sabar nk beli n buat nie..


24-01-2007, umi_e komen :

sayang cubalah tanya kat mana2 kedai jual barang2 kegunaan dapur... tamya je ada tak jual 'pasta machine'... selamat mencari 'pasta machine' ;)


24-01-2007, umida komen :

skyblue...YES!! da jumpa da air abu(alkaline water) tak susah pon kat kedai PHOON HUAT tu ada...hehehe umi_e...mcm sama je...kita pon slalu jugak kat BLS tu tapi DULU ler hehehe ok weekend ni pasti buat mee kuning dari umie!! TQ2!


25-01-2007, umi_e komen :

umida... da jumpa air abu so bolehlah mula proses buat mee eekkkk - nak beritahu je kat umida yang iar abu tu juga boleh digunakan untuk rendam sotong kering.. sotong kering akan cepat lembut...


01-02-2007, ily komen :

umi_e ily nk tnye umi_e pandai dlm mskn mcm ne? blaja kt ne?ily ske msk dan wt kuih tp ily tak bpe pandai..cita2 ily nk buka kedai kek dan mskan tp tula...tak pandai sangat la.....bleh tunjuk tak umi_e...tq


01-02-2007, umi_e komen :

ily... umie tak belajar mana2... umie belajar dari try and error... buat mee ni pun umie minta resepi daripada orang yang tau dahtu umie try buat sendiri... kadang2 tengok resepi kita kena adjust mana2 yang sesuai juga... macam Chef Wan kata... kena buat kajian sendiri juga hehehehe... ily... if u minat nak buka kedai, apa klata pergi ke MARDI atau MARA dan tanya kursus usahawan di sana... jom kita buka kedai sama2 ;)


26-03-2007, kia komen :

sesiapa nak cari machine pasta ada dijual di pasaraya UO di JB. Tadi pi JB ternampak kat situ. Hg nya tak mahal cuma RM39 je.


27-03-2007, umi_e komen :

ye ke kia... murahnya!!! so sapa2 yang berminat nak buat mee/pasta fresh bolehlah beli kat situ sebab memang murah lah harganya!!!


28-03-2007, kia komen :

ye lah umi, display lagi machine tu.. ingat nak beli satu tapi pikirkan nak bawa balik S'pura tu parah lah...kita ni naik public transport.. tapi kalau selalu buat berbaloi beli...heh


28-03-2007, umi_e komen :

laaaaaaaaa kia... mesin tu bukanlah berat sangat... nak bas pun boleh angkut ;) errmmm spore kia dok kat mana? mana tau dekat dengan umah my mum bolehlah bila my sis turun spore i suruh tlg bawakan sebab naik kereta :)


29-03-2007, kia komen :

hi! baiklah umi ni ...Kia dok kat Clementi....tak pe lah susah2 je....nanti di ketawakan org pula pasal umi kata tak berat.. nanti Kia cuba ye ..tapikan kalau dah pi JB ni banyak pula brg yg nak dibeli...


29-03-2007, umi_e komen :

laaaaaaa kia... memang tak berat mana pun mesin pasta tu:P errmmmm Clemeti tempat umie pernah duduk blok dekat dengan stesen MRT tu... bila sebut Clementi mula terkenang kawan baik masa sekolah ( Chong Kwai Fong) sebab pergi mana2 sama je...


29-03-2007, kia komen :

oh ye ke ?? Umi ni org sini ke?? Kia pun mula2 tinggal Clementi dekat dgn Mrt, blk tepi stesen je. Skrang a few blk dr blk lama. Jgn2 berjiran tak?? heh heh


22-04-2007, rossahara komen :

sesiapa yang mencari mesin mee tu...kat Joo Chiat lama pun ada. Kedainya berderet dan bertentangan dgn Joo Chiat Kompleks. Nama kedainya tak ingat. Kalau susah2 cari air abu..boleh buat sendiri. Sebiji Abu Chang ( rupanya putih sebesar bola golf ) tu boleh direndam di dalam 1 ltr air yang mendidih. Biarkan semalaman. Siap utk diguna.


23-04-2007, umi_e komen :

Thanks rossahara sebab berkongsi di sini :)


23-04-2007, umi_e komen :

Thanks rossahara sebab berkongsi di sini :)


12-07-2007, zahra komen :

kalu air abu tu digantikan dgn air kapur mkn bole tak?


25-07-2007, cindaibiru komen :

arghh..tensionnye xde mesin mee. pastu x jumpa air abu kat ireland ni... sedih..


25-07-2007, joayee komen :

cindai..kat asian shop limerick ada air abu /lye water..coz i baru 2 bln lepas beli kat situ


01-08-2007, shima_2210 komen :

shima nak tya sket, mee ngan koey tiaw ni blh tahan brape hari? tu aje. makanan feveret ni


01-11-2007, hazman komen :

Bagaimana nak pastikan ketahan mee berhari-hari dan tak berbau hapak selepas dibungkus.Dah berbagai cara dibuat tapi tak jadi jugak.


02-11-2007, umi_e komen :

kalau nak tanya ketahanannya... biasa yang umie pernah buat kalau simpan dalam fridge - seminggu ok lagi tapi kena disimpan dalam plastik yang ditutup rapat. Tak taulah nak buat tahan lama camna sebab tujuan mee ni buat untuk kegunaan sendiri @ makan sendiri je...


07-11-2007, dogol komen :

hazman: ko simpan le kat dalam peti sejuk.. Berapa harga sebungkus mee kuning (1 kg) kat semenanjung?


07-11-2007, dogol komen :

saya dah buat... tak payah air abu pon jadik gak...


15-11-2007, hazman komen :

Dogol & kak umi_e: Saya sebenarnya baru mendirikan kilang mee dgn kos RM80 Ribu (mesin ) dan bangunan RM35 Ribu.Belajar buat mee dari MARDI.Harian mee boleh dipasar cuma 60kg sahaja.Bukan tak ada pelanggan,tapi ketahan mee yg tidak lama menyebabkan saya tak hantar.Pelanggan komen mee tak tahan ,kerana mereka jual memang tak masuk peti sejuk seperti dipasar malam dan kedai runcit.Kalau lihat mee yg dibuat oleh bangsa Cina memang berhari-hari tahan tanpa dimasukkan ke dlm peti sejuk..Harga utk pemborong dan peniaga mee saya jual RM1.40 sekilo.Terima kasih atas komen semua..


12-12-2007, hazman komen :

Alhamdulillah sekarang nie, mee kuning yg saya buat dah OK.Sebenarnya banyak lagi yg perlu dilakukan jika mee dibuat utk dijual berbanding utk makan sendiri. Terima kasih kepada semua yg memberi komen.


12-12-2007, Lilydvalley komen :

hazman, alhamdulillah...bertambah peniaga bumiputra...keep up the good work! semoga terus success.


09-02-2008, fairuzsa komen :

Iwani ada memganjurkan membuat mee. Boleh lawati untuk keterangan lanjut http://kursusmakanan.blogspot.com/


03-03-2008, tiptOp2U komen :

air abu 2 halal @ x.klu ganti lain blh.


14-05-2008, Selambau komen :

hazman, tahniah sbb awak berani jadi usahawan...actually saya pn berminat jugak nak jadi usahawan mee ni, bleh saya dapatkan alamat kilang awak dan no contact. Kalau awak tak keberatan saya nak melawat kilang awak..dan menuntut ilmu dari awak.


22-08-2008, yatie79 komen :

Assalammualaikum umi saya yatie...kak nak tanya...kat mana nak dapatkan mesin mee ni...saya kat Ampang selangor...akak ada contact tak.... bukan apa kak.. sekarang nie nak carik mee yg halal dan selamat dimakan( tak ada asid borik) susah baik blajar buat sendiri... kalau ada email saya ...noorhayati@plccf.com.my..terima kasih


22-08-2008, yatie79 komen :

Assalammualaikum umi saya yatie...kak nak tanya...kat mana nak dapatkan mesin mee ni...saya kat Ampang selangor...akak ada contact tak.... bukan apa kak.. sekarang nie nak carik mee yg halal dan selamat dimakan( tak ada asid borik) susah baik blajar buat sendiri... kalau ada email saya ...noorhayati@plccf.com.my..terima kasih


30-08-2008, nosha komen :

pas nie saya nak try wat mee pulak. tq umi_e.


30-08-2008, quueen komen :

Malam tadi test wat mee.. tapi nape mase masukkan adunan dalam mesin pasta adunan tu keluar tak cantik & tak rata? lepas tu mee yg keluar tu tak cantik bentuknyer... kenape ek?? helpp!!..


11-09-2008, ramlah_2004 komen :

makasih umi...cam kami ini kat perantauan susah sgt nak dpt kan mee kuning dgn adanya resepi yg umi kongsi bersama dpt la makan mee kuning ehehe selamat berposa semua


11-09-2008, zzierie komen :

betul tu, dok kat U.S ni susah cari brg. sikit. baru semlm sembang dgn hubby nak buat mee kungfu dan cdg nak cari recipe buat mee kuning, tiba2 pagi ni recipe tu appear. kena cari air abu & machine pasta dulu, harap2 jumpa ler. txs umi


18-09-2008, sarina_abr komen :

mesin mee yang biasa, saya ada jumpa yang harga RM30 kat giant. saya tak jadi beli sebab mesin tu tak boleh basuh. Sapa-sapa tau tak kat mana boleh dapat mesin mee yang lagi praktikal.... saya tinggal area ampang.


19-10-2008, Ujie komen :

Assalamualaikum, Salam perkenalan, saya ahli baru dalam web ini... memang da lama nak buat mee kuning ni, lagi2 sini mahal (asian groceries) ok nama air abu dalam bahasa english is LYE WATER. Skrg ujie nak cuba buat mee kuning ni. Will update to all kalau jadi ye... da terlanjur suami belikan pasta maker ni lebih baik manfaatkan hehehe


21-10-2008, Hoora-perantau komen :

askum,umi nak tanya kat mana boleh beli air abu tu,kat pasaraya ke atau kat kedai bahan-bahan ke?insyaallah bulan 1 nanti my husband balik msia kejap,boleh la minta dia carikan air abu ni.kami dah lama tak mkn mee ni,sebab kat sni tak ada mee,cuma gna spegetti je,tak sama mcm mee,kurang sedap.tlong ya umi jawab..


14-11-2008, mrs.sham komen :

salam. thank kak uni sebab kongsi resepi. kepada yatie79 dan sarina_abr saya pun tinggal kat ampang. nak dapatkan mesin mee ni boleh cari kat chowkit. hari tu sy ada jumpa kat satu kedai. rega boleh tawar lg.


19-11-2008, mariam587 komen :

salam. saya ade baca di blog puterihani. dia buat mee kuning tak gunakan air abu tapi taruk baking soda yang dicampurkan dgn air panas (above 60 degree) dan dibiar sejuk sebelum dicampur dgn tepung. tapi saya belum cuba sebab takde pasta machine.


03-12-2008, bieha komen :

salam,saya nak berhubung dengan encik hazman,bagaimana ye.


09-02-2009, treesa komen :

Dah beli pasta maker semalam, tapi belum ada masa lagi nak buat.... nampak macam senang ja.. air abu tak tau mana nak dapat. Ada sesiap boleh bantu? saya di Kota kinabalu Sabah....


15-02-2009, kaknita komen :

treesa, selalunya kalau kat supermarket diorang letak dekat2 dgn cuka ,kicap. tapi kalau kat Semenanjung banyak ada jual kat kedai2 runcit..minta aje kat tauke kedai tu..


07-03-2009, saltan_worldking komen :

lye adalah sodium hydroxide yang kita biasa panggil caustic soda.Caustic soda adalah disenaraikan sebagai ketogeri racun,yg digunakan dalam memprosesan bahan pencucian. Air abu adalah dari kayu api. KUTIP bahan abu selepas kayu dibakar dan disejukkan(abu yg putih sahaja)dan masukan dlm air dan kacaukan dan biarkan,Gunakan air jernih diatas sebagai air abu.Air ini bolih digunakan utk melembuatkat sotong kering lembut


15-04-2009, pisces^amie komen :

uh.. macam2 namanyer yeak.... tp x yah guna pun ok kan.. air kapur/ abu tu untuk aper sebenarnya? bg mee tu leh tahan lama ker?


16-04-2009, aziah74 komen :

kalau kita guna air abu tu tak bahayakan kesihatan ke? apa tujuan kegunaan air abu tu pada mee?


23-04-2009, hmaria78 komen :

Umi_e.... Maaf ye, saye jadi takut la bile tengok gambar air abu yang awak gunakan. HALAL ker ???


15-01-2010, idzaereynee komen :

Saya pernah buat mee sendiri tapi tak masukkan air abu pun. Tambah sebiji telur gred C. Ok gak rasanya. Lagi terjamin tiada bahan kimia.


31-01-2010, tahrunnisah komen :

saya dah cuba buat..dan nak bagi komen sikit..kalau guna air kapur ni mee ni rasa dia chewy/tak mudah putus kalu kita buat mee goreng..n kalau kita tak isi air kapur ni bila buat mee kuning mee nye cepat putus..tapi kalu tak isipun takpe rasanye sama je..suami saya kata selamat kalau kita tak isi air kapur ni walaupun pada botol ni ada di tandakan HALAL....


23-07-2010, farinah binti abdullah komen :

salam umi.sya farinah dr sabah,sya bru dlm web ni....utk pengetahuan umi sya bru dlm bidang mee kuning ni....yg sya mau tanya ni.knapa bila sya masak mee ni putus2?perlukah telur digunakan dlm adunan mee kuning?thanks


03-08-2010, eim24434@yahoo.com komen :

assalamualaikum.saya bru sebulan berkecimpung dan berjinak2 dlm bisnes mee kuning.biasa la setiap perkara ada permasalahan termasuk sy.... Sy menghadapi masalah mee yg diantar kekedai mkn bila dimasak tauke kedai merungut mee yang dimasak tidak tahan lme....hope ad cdngan....plesssssss


03-08-2010, Mantoba komen :

ok.. Saya adalah pengusaha Mee Kuning di Kuala Rompin Pahang..Kecil2an aje. Air Abu tu ialah singkatan kpd Abuchang dlm bahasa cina..Bahan2 dlm air abu tu bkn dari abu kayu atau mane2 abu dari pembakaran, tapi ia adalah hasil sebatian dari bahan2 berikut; Natrium Carbonat, Natrium Cilicate dan air shj. Jadilah air Abu dalam botol tu. kita cuma tambahkan sdikit pwarna kuning dan garam aje.. Tujuannya ialah utk meningkatkan pH air agar tepung yg diadun menjadi lebih kenyal, kental n bertekstur gebu lagi menarik.. Kalau kita buat mee kuning tu tak pakai air abu pun boleh gak. cuma air, garam n kuning telur utk menguningkannya. tapi tu cara org melayu dulu2. Istilah bahan pengawet tu memang dilarang oleh Kerajaan kita dlm memproses mee kuning.. ada satu tips kalau nk tau mee kuning tu pakai bahan pengawet atau tak.. 1) Cari sekeping kertas turas 2) rendamkan dalam air bancuhan serbuk kunyit dan angkat, tos dan jemur bagi kering 3) Gunakan kertas turas dgn cara meletakkan mee kuning pada kertas tu. Kalau didapati warna kertas atau mee tu berubah jadi merah ke ungu, maka mee tu ada bahan pengawet. kalau takde ape2, kira selamat la utk dimakan.. Cubalah


04-10-2010, raihan_jb komen :

blh mntk contact no.hazman & mantoba sya bminat buat bisnes mee.bru nk bljr.email sya raihan_903@yahoo.com


14-10-2010, citradiana77 komen :

salam...salam...sy cuba wat mee ni cmlm tp x menjadik...kuarnya lekat2...dh tu putus2 pendek2 jdnye....mula2 sy wat mcm serbuk roti bila letak dlm "noodle maker" diu kuar pun serbuk gak..x de langsung rupa mee...tp bila dibuat gak lembab lekat2 pendek2 putus2...adus tolongla sapa2 yg ade petua tlg la emel kat sy d citradiana77@yahoo.mail...anak n hubby suke sgt mkn mee tutama ank laki2...plssss....mede..mede


12-02-2011, syamsyams komen :

asalamualaikum man toba...saya nk dpt contact man toba bley dak...saya berminat nk wat mee kuning ,nk kuar kan d jengka..dh lama dok penang mak soh balik dok jengka...harap dpt la tunjuk ajar dari encik man toba..


14-02-2011, amiruddin firdaus bin awang komen :

tq vry much, kami semua mesti ada stk me basah kat petiais tuu, pas ni nak try mesin mee cara manual, syukurlah dah jumpa resepi mee baut sandiri, kalau kat sini bila dah suap mee goreng kdg-kala tutup mata jak bab tak da pengusaha melayu mee basah di sini, adapun dah tutup kilang....mahal pulak tuuu....thanx a lots geng u ada gak resipi me basah


27-07-2011, ochin komen :

as salam k.umi. smlm bru wat mee ni. wat x smpi stgh adunan sbab stok tpg abih. pkai kunyit ajer pewarna pun abih. adunan terlembik skit. cuma mee sdikit halus mgkin sbab ternipis kot dan lagi stu mee ader yg msh melekat setelah direbus. aper pun hubby n my daughter suka sgt. tq k.umie


03-01-2012, bluess komen :

Salam.. Nape saya punya mee jadi tak licin? jadi bergerigi tepi mee tu.. Adakah silap bancuhan atau mesin? Lagi satu nk tnya.. saya guna sejenis cecair clear yang pekat. tp sy xtau nama cecair tu.. lepas tu sy guna serbuk putih. tp xtau nama dia..


17-10-2012, pclife komen :

Salam semua, dulu saya tak pandai buat mee tapi sekarang Alhamdulillah dan makin mahir. & Dah pun hantar kat restoren berhampiran rumah. Nak promosi ckit ni, harap boleh yer tuan tanah, Khas untuk pelanggan sekitar Kota bharu/Wakaf bharu (Kelantan) dan lokasi berhampiran jer. Kami sedia menerima tempahan Mee Kuning (saiz lebih kecil/halus/nipis dari mee kuning biasa) Rasa lebih enak , mudah sebati & serasi dengan masakan anda dan lebih memuaskan hati. Pelanggan kami lebih gemarkannya. Yang paling penting ! Tanpa bahan pengawet. & Kami juga sedia terima tempahan Mee kuning Leper jika diminta. So, sesaper yang berminat untuk mendapatkannya , sila call "Kak Yah" untuk buat tempahan dulu yer , no kami nie : 09-7191877 @ 013-4433042. atau email kami di : globalincomes@gmail.com Lokasi kami di : Lot 1722,Jalan Lama, 16250 Wakaf Bharu,Kelantan. Salam. :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu