Google+

oleh: missima Mandai Goreng Bercili

Dsc00126

Menu tradisi turun temurun orang banjar.


Created on : 19-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi missima




Bahan-bahan ( 3 - 4 orang makan )

  • Mandai ( kulit cempedak yg dijeruk)
  • Bawang besar
  • Lada cili
  • Ikan bilis
  • Serbuk perasa
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Mandai adalah kulit cempedak yang telah masak. Dibuang bahagian kulit luar (yang berwarna hijau). Kemudian di jerukkan dengan cara meletakkan lebih kurang 4 sudu besar garam kedalam botol yg berisi air. Dijeruk lebih kurang seminggu ke 2minggu untuk melembutkan kulit cempedak.
  2. Ambil kulit cempedak yang telah dijeruk. Perah sehingga airnyer kering. Kemudian hiris halus2.
  3. Potong bawang besar & lada cili.
  4. Tumiskan bawang, lada cili & ikan bilis sehingga layu. Makin banyak bawang, cili & ikan bilis, makin sedap.
  5. Masukkan kulit cempedak jerok td. Masukkan sedkit bahan perasa. Tak perlu garam kerana kulit cempedak tadi telah di jeruk dengan air garam.
  6. Masak dengan api sederhana & sedikit lama. Kalau boleh sehingga sedikit garing & kering. Setelah masak, angkat & hidangkan.
  7. Mandai ini akan jadi lebih sedap jika di panaskan berulang kali. Biasanya saya buat banyak. Kalau ada lebih, simpan dlm peti sejuk. Dan bila nak makan panaskan. Lagi sedap jadinyer.

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (19)

19-08-2009, SUZILA komen :

SALAM..SY PUN SEBANGSA GAK..TP XTAU PLAK KN GORENG NGAN IKAN BILIS.SLALU GORENG NGAN BAWANG MERAH N CILI KERING JE..TP LAUK NI MEMANG SEDAP,CUME SP YG X PENAH MAKAN MESTI PLEK..


19-08-2009, missima komen :

salam suzila.. sebangsa kita yea..hhehehe.. lauk nie mmg sedap & pelik bg org yg tak pernah mkn. kalau suzila tak pernag try letak bilis.. cuba laaa.. mcm saya suka pedas. tu yg guna cili padi.


19-08-2009, mas9540 komen :

salam suzila & missima. ari ni jumpa 'kulaan' lak dlm myr nih... mandai ni mmg sedap lebih2 lg klu dimakan ngan nasi panas2 . klu ada pekasam lg sodap....saya suka mkn cam makan kudapan...sambil tgk tv ...my hubby pun dah pandai makan.. missima...ada lagi x resepi orang banjar...kuih muih ke...keraban ke , pepudak ke...


19-08-2009, ashekeyn komen :

waaa...kulaan, keraban, pepudak???hm..sy bkn org banjar, tp tunang sy org banjar..so skg nk praktis2 la bljr mskn org banjar ni..leh la upload lg menu popular org banjar ek...


19-08-2009, maz_naina komen :

salam pekenalan, Macam menarik je resepi ni..nak tanya kulit cempedak dgn pulur nya sekali ke naj du jeruk? atau bahgian dalam tu dibuang dulu? maaf je bertanya..


19-08-2009, Aziemas komen :

my mum pon org banjar..time musim cempedak..mmg dia selalu wat mandai ni..tp anak dia tak pandai makan..my sis kata sodap tp tk pnh cuba..tp resepi ni nmpk sedapp...nnt blk kg nk try :)


19-08-2009, SUZILA komen :

ade sesapa tau cemana nk buat murtabak pisang?arwh nenek slalu buat.kami tau mkn je.bl time ngidam nak mkn x dpt..bl kuar babynye meleleh je air liur..


19-08-2009, nora_kai komen :

Mandai nie mmg sdp..penah mkn kt umah kakak ipar org banjar. Mula2 tu pelik gak leh mkn ke?..tp bile dh mkn x leh berenti..


19-08-2009, missima komen :

wahh.. ramai gak "kulaan" kat sini.. hehehe..seronoknyer boleh share resepi org2 banjar nie.. utk pengetahuan maz_naina.. pulurnyer tak perlu di jerukkan.. cukup kulit cempedak sahaja.. kalau takder cempedak.. kulit nangka pon boleh.. cuma rasanya sedikit berbeza.. utk jawab soalan ashekeyn.. pepudak? sedap tu.. di salut guna daun pisang.. nanti kalau sy dah buat..saya akan paste kat sini.. so, yg "kulaan" lain.. leh laa paste samer menu2 org banjar...


19-08-2009, jueeone komen :

haloo cousinku... klu yea pn nk anto resepi, anto le gmbo cantik2, ni dlm kuali y d anto nye. ape2 pn ni lauk favorite no1, tiade tandingan mmg sedap sesgt. nyumm nyumm...


19-08-2009, aflisa_hanni komen :

sedapnya....lama x makan...aritu teringin nk mkn, tp x tahu nk buat jeruk nya....ni dah de resepi, insyaallah....pembuka selera tuk bersahur...


20-08-2009, ummiaizat komen :

tak pernah rasa, lagipon saya org jawa... tapi cam teringin.... camana nak dapatkan jeruk kulit cempedak neh... ada resepi camana nak buat mandai ni pulak?


21-08-2009, missima komen :

wah2.. sepupu aku pon ada gak kat sini.. tak kisahlah amek gambo dlm kuali ker dlm pinggan... yg penting resepi nie sodappppppp... lagi2 bulan posa nie.. sahur lauk nie jer dah cukup..heheh


21-08-2009, missima komen :

ummiaizat - senang jer nak jerokkan kulit cempedak nie. 1. Buang kulit luar cempedak yg kaler hijau tu. Nak senang lagi, buang kulit tu dulu baru belah cempedak. 2. Masukkan air dlm botol / telap besar & masukkan garam anggaran 4-5 sudu besar. 3. Pastu masukkan kulit cempedak yg dah dibersihkan. Jerokkan lebih kurang seminggu ke 2 minggu.


07-01-2011, nurulain1985 komen :

wah sedapnih.. sya pun sma gak mak banjar.. dlu msa bdak2 sllu mkn tp skg xjmp dh coz nk jump pokok cmpdk ssh.. mak pn dh xwat.. nnt leh try wat jeruk mandai ni..


22-06-2011, nurain damia alyah komen :

mandai nie dah makin popular dikalangan org bkn banjar,1st time kengkawan sy mkn sekali suap jerk,tu pun luekkan..kecik ati sy..dah 2,3 hari soh sy watkan mandai pulak!dah melekat rasa power mandai tu kat tekak diaorg kot!!hehehee...kalau sy pas bsuh mandai tu ramaskan dgn belacan&ajinomoto pastu bru goreng dgn bhn2 spt bhn missima..mmg power...


08-08-2011, ckyn komen :

kulaan gak ni... ;) lame toi x makan mandai ni..lu arwah nenek slalu wat kan..tp aritu mak li cempedak malas nk wat..di buang jek..huhuhu..nk kena cari gak ni..wat bukak selera sahur nanti..hehehe..tengs share resepi yek.. ;)


08-08-2011, ckyn komen :

kulaan gak ni... ;) lame toi x makan mandai ni..lu arwah nenek slalu wat kan..tp aritu mak li cempedak malas nk wat..di buang jek..huhuhu..nk kena cari gak ni..wat bukak selera sahur nanti..hehehe..tengs share resepi yek.. ;)


08-08-2011, ckyn komen :

kulaan gak ni... ;) lame toi x makan mandai ni..lu arwah nenek slalu wat kan..tp aritu mak li cempedak malas nk wat..di buang jek..huhuhu..nk kena cari gak ni..wat bukak selera sahur nanti..hehehe..tengs share resepi yek.. ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd