Google+

oleh: umi_e Kuey teow

Kteow

Home made kuey toew. Mari buat kuey toew sendiri...


Created on : 21-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( satu kilo )

  • 350 tepung gandum
  • 150gm tepung beras
  • 1 biji putih telor
  • 200 ml air
  • tepung ubi secukupnya
  • minyak secukupnya
  • air untuk merebus
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Kteow-bahan
    Satukan kedua2 jenis tepung,putih telor dan air ke dalam mangkok adunan dan uli doh. Kemudian jerang air dalam periuk dan setelah air mendidih, masukkan sedikit minyak masak ke dalamnya)
  2. Kteow-letak_minyak
    Setelah adunan siap, masak air dan letakkan sedikit minyak dan biarkan mendidih
  3. Kteow-masuk_dlm_mesin_pasta
    Abil sedikit adunan dan masukkan ke dalam mesin pasta pada no1 dan putar (makin banyak tepung maka akan lebih panjang kuey teownya)
  4. Kteow-spin_nipis
    Putar adunan sehingga tepung nampak rata dan tukar tahap nipisnya dengan no besar (saya buat sehingga no4 atau no5)
  5. Kteow-taburtepung
    Setelah nipis taburkan tepung ubi ke atas adunan supaya tidak melekat dan lakukan sehingga semua aduna habis diputar nipis
  6. Kteow-potong
    Setelah semua adunan nipis, masukkan ke dalam pemotong mesin pasta yang bergigi besar (biasanya ada 2 saja - untuk mee dan untuk kuey teow)
  7. Kteow-jgn_melekat
    Terus memotong sehingga adunan habis
  8. Kteow-rebus
    Setelah air mendidih, rebus kuey teow sedikit2 atau muat tapisan-periuk)
  9. Kteow-timbul
    Rebus sebentar sahaja atau sehingga kuey teow timbul - angkat dan toskan
  10. Kteow-tos-minyak
    Letakkan kuey teow yang telah ditoskan ke dalam dulang/loyang dan tuangkan sedikit minyak dan gaul rata (buat semasa kuey teow sedang panas. Jika tidak kuew teow akan melekat antara satu dengan lain)
  11. Kteow-sejukkan
    Ulang proses tersebut sehingga kesemuanya habis dan sejukkan kuey teow sebelum disimpan atau digunakan









Laporan Masakan Bergambar (12)

Kueyteow
24-05-2007

Laporan oleh: maisya

wahhhhhhhhhhh dah berjaya eekkkk maisya buat sendiri... so lepas ni tak payah beli kat kedai ;)

13-05-07_1151
02-06-2007
buat ni utk wat char koey teow aritu...
Laporan oleh: Delila

rajinnya del! pastu cantiklah pulak! Weldone!!!!

Dscf1487_exposure_resize
08-06-2007
tq umie, beli pasta maker semata2 nak buat mee & kue tiaw umie tau..best!! yg dok abroad,sila try resepi ni...highly recomnd.
Laporan oleh: joayee

hehehehe jo :P kalau tak beli pasta maker tu boleh gak nak buat tapi lenguh tangan ler nak melenyek tepung sampai nipis :D Lain kali bolehlah buat lagi kan?

Kue_teaw
01-04-2008
amacam cikgu E????jadi x? terlebih masa rebus so lembik sket tp bangga dlm tkial2 tp berjaya gak buat kue teaw ni...muashhh TQ.baru siap tuk msk esok pg :)
Laporan oleh: Aziemas
Img_6657
06-10-2008
alhamdulillah dpt buat juga akhirnyaa....sonotnyer umi! tp xde pasta maker la....potong pisau jerk! tuh pon ada yg ttbal! ehehehe... ppon mekasih byk2 yer!
Laporan oleh: hana6877
Img_2582
14-10-2008
bahan2nye senang tapi nak mgunakan mesin pasta tu tkial2.beli mesin tu dah lame tp gune baru sekali buat karipap.sudahnya pakai manual.potong pakai pisau sbb potong guna mesin tu doh xmo bpisah.ntah dmana silapnya...tp yg penting jadikkkk.thanks kak umi
Laporan oleh: sofieza
Image002
24-11-2008
dah wat dah...........sedap...
Laporan oleh: cik_ct1208
K
30-11-2008
salam umie..alhamdulillah..dapat juga makan kuey teow..tq umie kerana sudi berlongsi resipi..moga d murahkan rezeki..
Laporan oleh: as75
Kuey_teow
03-12-2009
terima kasih byk2, resepi koey teow umie memeng menjadi. saya dah pun mula berniaga char koey teow dengan gunapakai resepi tersebut.
Laporan oleh: abuzair
060420111892
06-04-2011
dh jd....tp kenapa rasa mcm tepung jer..pastu dia tk berapa nipis mcm yg kt kedai..tolong pls....klu goreng nanti dia patah2....
Laporan oleh: mrs fansuri
P1010022
11-04-2011
Thanks kak e.. dah 2 kali buat manual jer.. alhamdulillah menjadi.. ini hasil setelah digoreng.. mmg mabeles..
Laporan oleh: mama_myvi
120829_kuey_teow
31-08-2012
saje2 try. xde pasta maker so guna tgn n potong dgn pisau je. tebal lah jd nya. dh bli pasta maker nnt kena try blk. thx :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (42)

21-01-2007, umi_e komen :

kepada kawan2 yang menunggu resepi dan cara buat kuey teow... ini umi sertakan resepi dan cara step by step. Semoga ilmu yang dikongsi dapat kita manfaatkan bersama. Insyaallah... sila lihat resepi mee kuning yang akan diberikan.... TQ


21-01-2007, xera komen :

wah bagusnya resepi akak nie...bole la try,hehe...akak, klu simpan, agak2 bape lama ek bole tahan dlm fridge?


21-01-2007, umi_e komen :

xera... akak kalau buat biasanya untuk terus masak... kalau simpan dalam peti ais (fridge ) rasanya boleh tahan seminggu sebab kalau akak buat mee kuning tahanlah seminggu disimpan dalam frudge. Try je lah dulu


22-01-2007, Mat Gebu komen :

umie....agaknya kan masa dah gelek lebar2 tu then kerat tak payah masuh bhg cutting as a kuey teow tu.. leh jadi che chong fun laaaa. mungkin yg nie leh buat lasagnea kot..sebab tak lembutttt sgt... what do u think umie?


22-01-2007, Mat Gebu komen :

umie....agaknya kan masa dah gelek lebar2 tu then kerat tak payah masuh bhg cutting as a kuey teow tu.. leh jadi che chong fun laaaa. mungkin yg nie leh buat lasagnea kot..sebab tak lembutttt sgt... what do u think umie?


22-01-2007, umi_e komen :

mat.. kalau yang ini memang u boleh buat gantikan lasagne sheet tu... cuma macam mat kata... gelek kasi tipis2 lepastu kerat je lebar2... kalau nak resepi untuk buat lasagne sheet ada juga mat tapi adunannya berbeza dgn ini dan perlu di gantung untuk dikeringkan... cubalah mat


23-01-2007, princessharyati komen :

apa tu tepung ubu ?


26-01-2007, umi_e komen :

princess... silap taip le... tapi kalau baca di bahagian cara... akan tau apa yang dimaksudkan... TQ dan dah dibaiki...


09-02-2007, ADILLA komen :

Umie, dilla mmg sdg cari kat mana nak beli lasagne.blh umie bagitau kat mana blh dpt.ari minggu baru ni satu ari suntuk dok cari kat super tapi tak jumpe pun.


16-02-2007, asma komen :

bagusla ada resepi camni, tapi saya yang takde mesin buat mi ni..alamat beli jele...


17-02-2007, hby(v) komen :

umi..utk elak mee tu drpd melekat..kalo x gune tepung ubi boleh x..?


17-02-2007, umi_e komen :

(v) umie pernah juga tak guna tepung gandum tapi melekatlah... cuba (v) guna tepung jagung... try lah...


17-02-2007, umi_e komen :

asma... kalau nak buat sendiri memang kena ada mesin pasta... belilah satu...


17-02-2007, umi_e komen :

dilla kat mana? kalau kat Msia cubalah dilla cari kat supemarket... ada jual... cuba cari kat TESCO... cubalah eehhh


03-06-2007, Delila komen :

mmg tak beli dah kat kedai pasni umie.....kita wat sendiri lagi kita yakin nak makan....beli yang kat pasar tu kadang2 del was2 gak...TQ umie..


10-06-2007, adar komen :

ooo...camni rupenye buat yek..mmm....kena gi beli pasta maker nihh...buat sendiri lebih yakin...tq umie...


13-07-2007, hidayah86 komen :

sy nk try resepi ni...tp dkt mana blh beli mesin pasta tue....


29-08-2007, lluvialie komen :

bestnyer wat sndri.. di jamin halal plak tu... nk tnyer saper ader resepi kuey teow celup.. masakan kelantan rsenyer.. dia b'kuah mcm sup rse masam2 sket mcm tomyam.. hehe xtau la nme nyer btul ke x tu..


29-08-2007, tulip77 komen :

tq umie,actualy tulip dah 2x buat kue tiaw nih & jamu kengkawan kat sni,siap tanya beli kat mana ;) bila ckp buat sndr terus mintak buat class & wat demo kue tiaw hehehe...


24-09-2007, conanx komen :

umi, gitu pulak cara buat kuey teow yerr... tapi aku ader pernah makan kuey teow kat kantin skolah duuulu... owner nyer cina mualaf dan masakan tu stail cina ler... dia ader buat satu kuey teow tapi bukan yang kene goreng tu... kuey teow tu jenis bergulung dan dalam tu pulak ader udang kering dan daun sup. (besar cam talam, pas tabur udang kering yang ditumbuk dan daun sup pas tu digulung kemdian di gunting) ko pernah jumpe kerr makanan cam tu?


24-09-2007, Ringo komen :

conanx, yang u kata tu mungkin nems @ vietnam style springroll kot.


24-09-2007, umi_e komen :

conanx... umie tau apa yang u maksudkan sebab masa kecik2 dulu umie selalu beli kat apek yang jual tu... kalau conanx nak resipi yang ala-ala tu cuba tengok resipi chang fen (rice roll) oleh sky cuma chang fen ni dia kecik2 (cam laksam) >>> ubah suai ler ekkkk ;) pastu dah jadi bubuh resipi kat sini :D


26-09-2007, conanx komen :

Ringo, vietnam springroll tu aku pernah makan bukan cam tu... contoh yang terbaik dan memang sah pakcik dah nengok memang tak lain dan tak bukan cam umie cakap tu... aku dah tengok.... hehehe.... tengkiu.... kang aku nak terai... tengkiu Ringo, tengkiu umie!!! chang fen


13-12-2007, Princess of Heart komen :

Bagus ada resepi kuew teow mcm ni, tidak was-was lagi nak makan sebab yang ada di pasaran selalu diragui halal haram al maklumlah yang buat tu makan benda2 haram mcm b*b* ! Syukur alhamdulillah dapat resepi ni.Tak subhah lagi nak makan pun.


06-02-2008, Mama chombi komen :

Hi Umie, tadi siang jln2 kat Mustapha Ctr ternampak machine pasta terus teringat kuey teow yg umie buat. Terus tangkap...nak try buat kuey teow juga.


30-08-2008, nosha komen :

syukur. dapat jugak resepi nie. dah lama kempunan nak makan kue tiew buatan sendiri. pas nie blh wat byk-byk le. tq umi_e.


09-02-2009, h20 komen :

oohh..ini rupanya bentuk pasta machine manual, hehehe.... Biasa jumpa & pakai utk buat kepap pusing tapi macam letih jugak la nak pusing2


16-04-2009, aziah74 komen :

tq, dengan resepi yang diberi. saya dah buat dah, hasilnya ok la cuma nak tanya sedikit warnanya memang tak betul2 putih mcm kat kedai ke? masa time panas2 dah letak minyak banyak dia tak melekat tapi bila dah 30 minit kemudian dia melekat2 antara satu sama lain. atau saya yang banyak sangat letak tepung ubi dan bila dah masak macam rasa tepung sikit tak macam buat mee dia memang real mcm rasa mee di pasaran.


17-04-2009, azatiesayang komen :

askm umi_e.Bestnya ada resepi ni,anak & husband suka mknkuey teow ni.Ya la nk beli kt kedai tu kdg2 was2 gak.Alhamdllh umie brmurah hati paparkn menu ni.Moga murah rzki umie,sht selalu.Dulu sy ingat ssh sgt ke buat...rupa-rupanya very easy.Antara rajin & malasssss je.Insllh,esok sy cuba,doakn menjadi ya!!


29-04-2009, zlila komen :

askm umi_e..sya dah cuba buat kuey teow ni...jdi...alhamdulillah..cumanya nape kaler kuey teow ni cam kekuningan xmcm cina punyer...putih melepak...mmg buat sendiri gitu atau tpg kat UK ni yg buat caler dia gitu...please...thanks umi_e


09-06-2009, aludra komen :

yey.. jumpa pun resepi nak buat kue teow.. lepas ni boleh la buat resepi ginger beef sunkist tu.. :)


09-06-2009, sunkist komen :

alamak.. kita fikir benda yg sama la plak :P


09-06-2009, aludra komen :

sunkist.. great minds think alike.. kekeke... ;)


11-09-2009, lintulip79 komen :

ade tak resepi untuk buat lasagna sheet


11-09-2009, lintulip79 komen :

leh yahu tak berapa harga mesin buat pasta tu, berbaloi tak kalau lin beli.


19-10-2009, woodybuzz65 komen :

Assalamualaikum, Lin, Akak baru jer beli mesin tu.. beli yang made in Italy RM120.00 kat kedai barang2 dapur.. kalau beli yang made in china harganyer lebih murah dalam RM 40.00 tapi tak tahan lama sebab akan cepat berkarat !.. so my advice is beli yang made in Italy tu.. past tu ikut arahan dalam pamplets.. cara penjagaannyer Insyaalah mesin tu jadi lebih tahan lama.. Memang berbaloi beli satu dan gunakan selalu... jangan simpan jer nanti akan berkarat jugak !!!!!.. bukan sajer boleh buat mee & kuew teow sendiri.. malah macam2 resepi gorengan boleh dibuat menggunakan mesin ni.. cubalah... macam iklan celcom.. berbaloi-baloi faedahnyer... wassalam.


01-11-2010, abubakarzaima komen :

salam.. sya belum try lg resepi ni.. tp dah lma giler mencari resepi ni.. alhamdulillah malam ni terjumpa lak resepi ni... special break ni sya nk try la kat rumah.. ... biarpun masih belajar dalam bidang perubatan... tp minat nk try apa yg saya makan tu membuak buak...asyik stdy anggota badan, penyakit, dll ja..nk try wat something new lak sambil relese tention.... sekarang ni makanan kat luar banyak bahan pengawet.. even koew teow pun kadang2 ditambah bahan pengawet tuk pangjangkan jangka hayatnya... so baik wat sendri kalau ada masa... kalau student yg agak sibuk macam saya ni lebih baik tkyah makan semua tu sbb dah tau keburukan bahan2 pengawet dalam tu.. keep life healthy!!!


11-04-2011, Puteri_Aurora komen :

salam. Harap sudi menjawab pertanyaan saya ni... soalannya: Mcamana nak buat kuey teow yg bersaiz seperti mee sanggul? Apakah jenis mesin yg digunakan ? Terima kasih


16-04-2011, zita77 komen :

wowww..klau tgk pic2 2 mcm bli kt kedai,syabas kepada yg mencuba,sya pn nak cba untk kli pertama,jadik ke tak...tq umie ntk resipi kuey teow ni,kalu nk tau kiew teow ni sdap jga di makan dng campuran minyak bawang puteh,udang kering,daun bawang,kicap manis dan sos lada(yg kita buat sndri kt rmah)pastu gaul bersama xpyh masak,resipi ni kakak sya yg ajar...tp nma resipi ni xingt,ni slh stu chinese fud jgk la...cbo buat try,best


16-04-2011, zita77 komen :

wowww..klau tgk pic2 2 mcm bli kt kedai,syabas kepada yg mencuba,sya pn nak cba untk kli pertama,jadik ke tak...tq umie ntk resipi kuey teow ni,kalu nk tau kiew teow ni sdap jga di makan dng campuran minyak bawang puteh,udang kering,daun bawang,kicap manis dan sos lada(yg kita buat sndri kt rmah)pastu gaul bersama xpyh masak,resipi ni kakak sya yg ajar...tp nma resipi ni xingt,ni slh stu chinese fud jgk la...cbo buat try,best


24-06-2011, farihah farosa komen :

salam... kak umi, nk tumpg tnye... kalo nk buat mee yg kte guna mkn ngan yong tau fu agknye, buleh x gune resipi nie gak.. cume bentuk die saye ejas la.. xpotong camni... belum try lagi.. thas y nk tnye kot2 ade jgk resipi yg lebih sesuai utk mee yong tau fu. tw eh..


27-01-2012, asyrafzainuddin komen :

Salam.kak.resepi ni best sgt.da lm sy cari cara buat kuey teow.tp senang putus bila goreng.jd sy tambah sedikit tepung jagung dan wheat starch nk bg dia kenyal lg.insyaallah resepi ni akan sy bw ke jeddah untuk dijual di sana:-)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd