Google+

oleh: minami133 Roti Sosej

Dscf5353

resepi breadmaker


Created on : 20-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 190 ml air
  • 400 gm tepung roti
  • 5 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 biji telur ayam
  • 2 sudu kecil yis
  • 60 gm butter
  • **bahan2 lain**
  • 12 batang sosej
  • sos cili
  • cheese
  • 1/4 sudu kecil pelembut roti (*optional)

Cara-cara

  1. Dscf5290
    masukkan bahan2 utk roti ke dalam breadmaker. tekan button on dan tunggu sehingga siap.
  2. bahagikan doh kepada 12 bahagian. bulat2 kan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit.
  3. Dscf5408
    ambil sebiji doh. canaikan
  4. Dscf5409
    ambil sebatang sosej dan gulung
  5. Dscf5414
    hiris sosej yg digulung. jgn sampai putus..
  6. Dscf5415
    tolak kiri dan kanan selang seli.
  7. ulang langkah 3 hingga 6 hingga habis
  8. biarkan doh selama 40 minit.
  9. Sosej
    setelah itu, sapu sos cili dan tabur kan cheese. bakar pada suhu 180 darjah selama 12 minit.
  10. Dscf5446
    roti siap dibakar..

Tag

roti sosej

Laporan Masakan Bergambar (38)

Step_by_step_036
27-01-2007
Tak lah se cun roti minami, tapi biasa laaa lelaki yg buat.....
Laporan oleh: Mat Gebu

wah.. mat gebu dah buat roti sosej.. rupe tak penting, janji sedap! lain lah kalo mat nak bisness roti.. hehehe..

Sausagebread
09-02-2007
Takde cheese... guna cheese kransky sausage, makan dgn mayo dan sos tomato. sedap!!
Laporan oleh: skyblue

mintak sket bole...(^_^)

Sosej_bun
22-03-2007
ermmmm barulah jadi sebab adakawan tunjukkan camna nak potong doh tu... hari tu silap potong :D
Laporan oleh: umi_e

yeker.. tak cukup panjang lagik tu umie..

Img_0408
07-05-2007
Terlebih garing sbb lebihkan 2 min tapi ok gak. Thx Minami
Laporan oleh: Noreen

bentuk dah ok nampak.. gambatte ne!

Sosej_fendi__3_
03-01-2008
tima kasih minami, roti ni best dan nampak menarik...
Laporan oleh: sofinar

bentuk mcm nih mudah nak cubit kan...

Roti_001
17-03-2008
Thks minami 4 the resipi. Baru try skali, alhamdulillah menjadi... Roti nyer mmg lembut.
Laporan oleh: Hazel

cantek roti u hazel!!.. i pon dah lame x buat

Roti_sosej_forum
24-03-2008
memang best.. tak rugi mencuba roti ni.. tqvm...
Laporan oleh: nor_67

hehe.. dah cuba br tau..

Dsc03704
10-07-2008
sedap sangat2 .. anak2 suka mkn .. kejap jer dah habis .. tQ minami
Laporan oleh: yatiezaini

ditambah lg mkn panas2.. uish.. dah lame breadmaker tuh bercuti.. nak kene keja kan gak nih

Image
11-07-2008
Sedap...anak kata mcm dijual kat kedai roti..tp bentuk tak brapa cantik, kena praktis lagi, sedap bila makan ngan mayonis.
Laporan oleh: Mummy7857

sedap mmg sedap.. tp ambik masa nak buat... hehe

Roti_sosej_3
11-07-2008
mlm terus berprojek roti ;) mmg sedap...
Laporan oleh: tulip77

wah.. nampak gebu semacam.. mesti sedap tuh

Dsc03733
16-07-2008
2nd time buat.. dah terror skit nak tolak kiri kanan & buat lbh pjg lagi .. tambah mayonis & ext cheese .. sedap bangat .. tQ minami
Laporan oleh: yatiezaini

dah terror nampak!! tahniah.. bole lawan kedai roti nih

Photo-0256
25-07-2008
baru kene seru nak buat roti...hehe...n 1st time wat belok kiri belok kanan...alhmdulillah hasilnya sgt2 memuaskan! arigato minami!
Laporan oleh: hana6877

nanti bole ajar kawan pulak..

Minami
02-08-2008
Baru kuar dr oven, terus snap, lambat jer sikit kena ngap...thanks minami..
Laporan oleh: MasDiana

betul tuh...lmbt ambik gambar mmg hilang sekelip mata..

Dsc00942
25-08-2008
tadaaaa....x sempat nk letak mayonis & sos dh kena makan ngan anak2....hu..hu..hu....lps ni xyah beli roti kat bakery lg.....tq..
Laporan oleh: nurul_aiman

lenkali kene masak time anak2 dan bapak nyer tido.. baru tak kene curi lps ni.. hihihi.. gurau ajer..jgn mare!

Roti_sosej_jpeg
05-09-2008
tq minami....dah jadi sumber rezeki.
Laporan oleh: ira70

same2.. dah lame breadmaker i x bekerja

Sosej_twist_edited
07-11-2008
senang, anak2 suka..Thanks for the recipe
Laporan oleh: amzack18

budak2 mmg suke roti camnih.. cepat laris.. tambah2 kalo br lps masak

Dsc04765_resize
24-12-2008
hai.. siap buat senang dan mudah je.. buat sarapan pg.. kejap dah habis. TQ
Laporan oleh: shafea

meriah nyer sosej.. besar2.. kat sini sosej kurus2 ajer.. mintak sket

P2070128
09-02-2009
jeng 3x....akhirnya...dah siap roti sosejku..uli guna tgn je...lps ni xyah beli kat kedai..bleh buat je..thanx minami
Laporan oleh: zai_fadilah

bole juga uli ngan tgn...

11022009314
18-02-2009
sedap anak2 suka sgt, puas hati walupun penat menguli tapi berbaloi. tq kerana berkongsi resepi.
Laporan oleh: azanie

budak2 mmg suka roti sosej ni... ntah2 korek sosej ajer..huhuhu

Roti_sosej2
12-03-2009
Tada..cam tak caya buat roti sosej sendiri..TQ minami..
Laporan oleh: lelayong

percayalah... kata ct nurhaliza!

Dsc_0006
18-03-2009
lembut roti ni...semua suka!!!
Laporan oleh: are3646

comei nyer.. jual mesti laku ni

Sosej_1
09-05-2009
best roti ni nampak menarik.. dulu kat M'sia memang suka beli.. ni dah pandai buat.. thanks
Laporan oleh: juwitajamaludin

yeker... sedap juga kalo ditambah dgn sayur campur nih

4749_1151825724160_1483140957_376235_1294479_n
10-07-2009
sosej roll sedap lah,anak2 suka makan tak perlu mbeli di kdai roti,sendiri buat lagi jimat belanja.
Laporan oleh: noraini194

yeker... byk sungguh hasil nyer...

Roti1
03-08-2009
dah banyak kali sgt buat... nak ucap terima kasih sebab banyak berjasa, saya dapat buat bisnes...mintak halal ilmu yer...terima kasih banyak2
Laporan oleh: kak ann

wah2.. siap berbisnes lg... selamat berbisnes... nak lembut lg tambah pelembut roti sedikit

08082009201-001
18-08-2009
dah byk kali buat. kali ni bakar smpi garing. sedap d mkn, masa panas2 rangup d luar , lembut d dlm. terima kasih minami.
Laporan oleh: baya74

kalo tambah pelembut roti sket, dah sejuk pon still lembut

Dsc00544
23-08-2009
xde tepung roti..gune je tepung gandum tp tmbh emplex~lmbut n sdp!hehe thanks ye.. =)
Laporan oleh: yuchimaro

haah, tepung biasa pon ok ajer kalo nak gune... cume tpg roti tu hasil nyer lg lembut la..

Pb080468
10-11-2009
TQ 4 resipi..sedap sangat lembut ..dah byak kali buat..ni buat pagi tadi nak bawa bekal g opis..my hbby ckap kalau mcm ni lah sedapnya boleh buka kedai roti..
Laporan oleh: zida_idah

hehehe... kelakar lah, rase nyer sume hubby2 yg mkn mesti soh buka kedai roti...

Aqil_cyg0667
22-11-2010
kali ptame buat.. sedap... manis2 lemak je roti
Laporan oleh: syamjie05

pasni leh buat hari2

Roti_sosej
04-05-2011
mmg sedap.. ank pn suka...TQ
Laporan oleh: nurizatti

welkam...

Imag1982
18-05-2011
sedap n gebu je roti sosej ni walaupun guna tangan..tq minami
Laporan oleh: rosaliza

yeker... mesti cukup uli doh sbb lembut

Roti_sosej
16-07-2011
sungguh lembut dan sedap, anak2 suka sgt.TQ minami
Laporan oleh: Lina_pg

cantek sgt! pandai u buat..

New_image
18-07-2011
roti mmg lembut mmg sedap. Dah byk kali try buat roti, tp this time baru berjaya. yeay!!
Laporan oleh: ning5044

alhamdulillah... happy mode*

Img_1289
05-10-2011
Saya tak guna breadmaker. Alhamdulillah, menjadi. Kalau nak tengok resepi, sila lawat http://lilirecollection.blogspot.com/2011/10/breaded-hot-dog-recipe.html
Laporan oleh: lilir
2011-10-06_16
17-10-2011
dah 2 hari wat br ni nk hantar...mmg gebus + lembut rotinye... sedap... tp sy uli pakai tangan jerk... xde breadmaker hehehe.. tima ksih share resepinye eaa minami...pas ni leh wat lg...;)
Laporan oleh: intan3026
090320123083-001
17-03-2012
Buat minggu lepas..tp keras sikit la rotinya..mybe sbb guna tepung gandum n uli tangan je
Laporan oleh: sah
160320123099
17-03-2012
yang ni buat pagi tadi..guna tepung roti..uli guna mixer n tangan aje..menjadi, lembut rotinya.
Laporan oleh: sah
Dsc00183
15-11-2012
banyak kali dah buat ni sedap anak2 suka...tq ..tq
Laporan oleh: jun75
Dsc00184
29-11-2012
buat lagi...jap je dah habis di ngap sedap sangat dan lembut......
Laporan oleh: jun75


Komen (37)

21-01-2007, Mat Gebu komen :

hi minami.... macam kedai punya laa roti u... hmm bestnyaa boleh try sebab mat baru je beli bread maker hehehe,, seronok nya... tapi lum buat apa2 pun still dalam kotak... pada semua yg nak beli mat nak bagi tau kat HSL eletrical.. kenwood nya = KWD-BM200 = Rm499, tapi ada offer tinggal RM405 jee.... Kalau yg stainless steel RM529 dah kurang jadi RM489....(untung beli yg BM200, jimat RM94, leh shopping brg2 utk baking)


21-01-2007, minami133 komen :

mat gebu... wah, semangat2... sanggup beli breadmaker yer.. lepas nih byk lah resepi roti bole dicuba yer.. kat sini(japan) harga breadmaker rm150 jer mat..=)


21-01-2007, Mat Gebu komen :

apa nak buat minami dok malaysia beli lah kat malaysia..hehehe kalau dok jepun beli kat jepun....( rm150je ke aiseyy leh dapat 3 laa kalau dibandingkan dgn harga mat beli).........apa2 pun janji dah beli org lain kata mahal ke murah ke tak kesah sebab yg penting dah ada.. tul tak minami?


21-01-2007, minami133 komen :

mat gebu.. caya lah mat gebu, mat nih pasal masak2 mmg terror.. so, sekarang dah ader breadmaker,make sure semua resepi roti dlm nih kene khatam dulu.. hehhee.. gambatte mat!!


21-01-2007, umi_e komen :

wahhhh cik mat dah beli breadmaker eehhh nampaknya akan tambah meriahlah dengan resepi roti nanti... bilalah umie nak rajin buat roti eeeekkkkkk


21-01-2007, Mat Gebu komen :

ntah laa umie sebenarnya mat suka buat kek n biskut.... tapi sejak join sini, tergoda tgk roti yg gebu2.. pastu semua asyik2 guna bread maker.... tak tahannnn, heheh tak pe still tak lari dari budget...(budget =RM500).


23-01-2007, sayang79 komen :

minami...kalau tk guna bread maker tk leh ke??sebab lum ada bread maker lah tapi my son memang suka makan roti sosej nie???


23-01-2007, minami133 komen :

sayang79... bole, tapi kene uli lebih lama sket..lebih kurang 1 jam kot.. baru doh tuh tak melekat kat tangan dah licin tak melekat pada bekas.. dulu pernah jugak buat roti piza, uli ngan tangan ajer.. menjadik jugak..


24-01-2007, sayang79 komen :

oh ok...kalau gitu sayang cuba aja lah thnx eh..semangat nie..


27-01-2007, umi_e komen :

cik mat... nampak comeloteh je roti sosej tu... bila dah terer boleh le cik mat amek order kat opis ;) dapat balik modal beli breadmaker jadi ler :p


27-01-2007, minami133 komen :

betui2 kata umi_e.. berbaloi.. pasni kene buat cantek2 lah..=)


28-01-2007, Mat Gebu komen :

umie.. kalau keje office mana leh masak2 selalu laaa... kita business family laa tu pasal leh kerap masak2 niee....


28-01-2007, umi_e komen :

oooo ye ke mat... best lah ekkk keje sendiri camtu tapi mat still boleh amek order kat opis tau... cari member yang keje jat opis dah tu kasi sample dia bawa gi opis utk orang amek order... jawabnya tokeh kantin kat opis tu akan jadi bengang hehehehe - teringat masa umie kecik2 - umie amek order dari akwan2 kat sekolah - sebab mak umie kat jualan kueh mueh, macam2 mee dan macam2 nasi - satu hari umie bawak sampai berpuluh bungkus mee/nasi dan juga keuh mueh ke sekolah sampai kena warning dgn tokeh kantin sekolah :(


28-01-2007, haXira komen :

breadmaker ni tolong uli je ke??...dier tak tolong bake skali eh??


28-01-2007, minami133 komen :

haxira... breadmaker tolong uli ajer utk roti2 yg kene bentuk2.. macam roti sosej, roti kacang, roti cheese dll.. ader jugak roti yg breadmaker tolong masakkan cth nyer roti bantal yg plain tu... bole jugak buat roti kismis, roti potato dll.. bentuk bantal lah..


14-03-2007, pijah komen :

klau nk guna tepung serbaguna, ok tak?


09-06-2007, minami133 komen :

erm.. gune tepung roti lg ok.. tepung serbaguna utk kek la pijah..


01-01-2008, sofinar komen :

mak aii kena try ni, cunla u punyaselang seli dia tu


11-07-2008, tulip77 komen :

minami...1st time tgk doh roti kena tolak kiri kanan...kekeke... nk try lar... mesti sedap nih :)


26-07-2008, ctmurano komen :

minami...nak guna susu tepung apa? susu tepung apa2 pun boleh ke?


02-08-2008, minami133 komen :

susu papepon ok


15-08-2008, ira70 komen :

memang sedap....sekarang jadi sumber rezeki kat tempat kerja.tq bebanyak minami....


09-02-2009, zai_fadilah komen :

tensionnyer...sjk mlm tadi nk anta report.tak lepas la pulok...apapun resepi minami mmg sedap n senang nk buat..pasni bleh buat sendiri..xyah beli kat kedai..thanx minami!!!!


12-03-2009, IbuYatie komen :

Hai....Bila tengok resipi roti ni....geram la nak try....tapi nak tanye nie...kat mane nak beli breadmaker kat area semban n9 nie???


18-03-2009, ieraaziera komen :

cam best je...nak cube la...


19-03-2009, yanz2610 komen :

best nye ...kalau leh buat roti sendiri.. sesapa tau kat ner nak cari breadmaker nie...? dah brp kali cari semua kata tak ada...ada idea tak...?


17-05-2009, valeris komen :

hai..boleh tanya..cam mna nak buat cheese kat atas roti nampak cam yg d jual kat kedai roti 2??sya dh cuba buat tp sya dtp roti sosej yg cheese nye keras,tak cair cm yg d jual kat kedai..huhu,anak sya ska sgt mkn roti sosej ni..


07-11-2009, pinklady komen :

tq for the recipe.. sy dah banyak kali buat dah roti sosej nih, tak jemu2.. memang lembut dan gebu.. sy guna dough yg sama jugak untuk buat mozarella cheese bun mcm jual kat kedai tu... sedaaappppppp sangat2... thanks again minami.


22-11-2010, syamjie05 komen :

sedang mencuba... aisey, tgh2 uli doh lupe plak letak susu tepung tu...harap2 menjadi


20-02-2011, 6200 komen :

bestnya.... saya nak try jgk ler..... leh buat bisnes ni... hehehehe


17-07-2011, adeques9 komen :

tq minami, dh lama tertanya2 cemana cara nk wat roti sosej bentuk mcm ni.. lepas ni boleh la cuba..


18-07-2011, izzann komen :

salam, cara no 2 & 8 tu doh kena tutup ngan plastik wrap juga ke? Cheese tu kna guna yg mana ya? tolong pada sesapa yg dah buat..tq


18-10-2011, xaqiera komen :

salam,nak tanye ek...kenapa kebanyakan resepi roti yang saya cuba (guna bm),bila roti dah sejuk,dia jadi keras...ada saper2 bole tolong?


12-12-2011, minami133 komen :

tambah vegetable shortening, lembut lah..


02-04-2012, hanisnurhani komen :

Salam,,,nak tanya,,,kalau x letak susu tepung xpe ke?? nanti nak cuba buat,,,thanx,,,:)


08-08-2012, wani_aisyah komen :

cm best je..bln2 pose ni tgok roti kak minami133 terliur gk...nk buat la mggu ni...hehe..


19-10-2012, FifySyafinaz komen :

Wahh macam sodapp jee. nak try buat laa hihi :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd