Google+

oleh: dayang_jack Kerepek Jagung Pedas

Kerepek_jagung5

Sedap dan rangup macam kerepek ubi. Sesuai dikunyah bila2 masa sahaja.


Created on : 13-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 3 cawan(metrik) empingan jagung (dyg guna Kellog's Cornflake asli)
  • 1 labu bawang besar @ 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 3 -4 sb cili kering kisar (boleh tambah dan kurang ikut citarasa)
  • 1 sk garam
  • 2 1/2 @ 3 1/2 sudu besar minyak masak (bergantung pd banyaknya cili dan bawang yg digunakan)
  • 1 1/2 @ 2 sudu besar gula

Cara-cara

  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan cili kering hingga betul2 pecah minyak.
  2. Masukkan garam dan gula secukupnya. Kacau lagi dan biarkan sehingga garing.
  3. Barulah dimasukkan emping jagung tadi. Gaulkan sehingga rata selama 10 saat dan kemudian terus tutupkan api. Gaulkan lagi sehingga sebati.
  4. Kerepek_jagung1
    Sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan di dlm bekas kedap udara.

Tag

snack









Laporan Masakan Bergambar (5)

Kerepek_jagung_pedas
16-08-2009
krup krap..krup krap..aik dh licin la...tengkiu dyg utk resepi sng, ringks n sodap nih..muah..
Laporan oleh: Lina_pg

aik..dah abis dah?..kte baru nak mintak sket tadi...hehe. thanks for trying, Lina. Nampak berselera dyg tgk kerepek tu... Lebiu!!!

Kerepekajgung
19-08-2009
bahaya ooo makan ni.. bila dah makan susah nak berhenti selagi tak abih :p . Terima kasih ye.. x rugi try resepi ni
Laporan oleh: yani

sama2...mmg btl tu...asyik mengunyah je kan...heheh. Thanks for trying, yani :)

Kerepekjagung2
18-09-2009
salam...dayang ucapkan terima kasih byk2 kpd yg tlh sudi mencuba kerepek jagung ni walaupun ade yg tak menjadi. Keep on trying ya...dayang baru buat td & inilah hasilnya.
Laporan oleh: dayang_jack
Kerepek_jagung_pedas
18-09-2009
slamat ali laya.. hihihi! dayang, jiya dah lama wat ni. tercicir nak wat laporan. jangan mara hah.. maaf zahir batin!
Laporan oleh: 14sept
1324601896269
27-12-2011
kerepek nie masa panas tak berapa ranggup tapi bila dah sejuk waw tak sedar mengunyah sampai nak habis sebalang, hehehe.... tq kak dayang :)
Laporan oleh: nananina

Komen (21)

14-08-2009, sofiah komen :

eee..kreatif nye..erm..apasal la tak terfikir nak wat cam ni ek..nak cuba la...bleh kunyah sambil tgk tv...


14-08-2009, hafaza komen :

jadikan snek untuk hidangan raya pun best ni...


14-08-2009, dayang_jack komen :

sofiah : tq. Selamat mencuba yer. Semoga kena dgn taste :)


14-08-2009, dayang_jack komen :

hafaza : mmg btl tu. kalau xde kerepek ubi, gantikan dgn kerepek jagung. Amat mudah dan ringkas. Selamat mencuba!


14-08-2009, Lady_Gaga komen :

leh wat tok ari rayer nih......cam easy sgt2 jer......mekaseh erk sudi kongsi resepi yg senang2....


14-08-2009, manjasayang komen :

wah..!rasanye mst sedap nk cubalah nnt,utk raya pn boleh,tq 4 d recipi :)


15-08-2009, noremy komen :

creative nyer........5 star utk awk dayang.........i will try!!of course will try.......


15-08-2009, dayang_jack komen :

Lady_Gaga : sama2...mmg sesuai utk sajian hari raya....selamat mencuba yer... :)


15-08-2009, dayang_jack komen :

manjasayang : cuba jangan x cuba...moga2 kena citarasa... :)


15-08-2009, dayang_jack komen :

noremy : thanks for the compliment... selamat mencuba! :)


17-08-2009, mizzwani komen :

kak dayang... nape sy buat jadi lembik ek...?huhuhu...apa yg kurang ni... pls guide me..


19-08-2009, ayuna78 komen :

tgok mcm best jer ..tp bape angaran gula ia ea..sy x pndai nk agak ...


19-08-2009, dayang_jack komen :

mizzwani : sori lambat reply...akak dh edit semula resepi kerepek ni. nanti check yer. Maybe mizz goreng tlalu lama kot atau perencahnya belum kering lagi dh dimasukkan kerepek. xpe2, try lagi ek. semoga berjaya....thanks gak krn sudi mencuba....


19-08-2009, dayang_jack komen :

ayuna78, nanti check yer..resepi ni dh diedit..selamat mencuba!


20-08-2009, cikiah komen :

wahhh...sangat2 best lorr..


20-08-2009, mizzwani komen :

ok2..nnt sy cuba smula..hehe..tenkiu kak dayang.. :)


16-09-2009, otak-otak komen :

dayang.. nape ieda wat x jd.. dh 5 kotak ieda wat tapi x jadi..


16-09-2009, otak-otak komen :

dayang.. nape ieda wat x jd.. dh 5 kotak ieda wat tapi x jadi..


16-09-2009, otak-otak komen :

dayang.. nape ieda wat x jd.. dh 5 kotak ieda wat tapi x jadi..


16-09-2009, otak-otak komen :

dayang nati call ieda.. 017-2249719 tau 019-3529060


18-09-2009, dayang_jack komen :

otak-otak : salam ieda...mcm mana lak leh tak jadi eh?...dayang baru je buat dan menjadi sangat2...hmm, cuba ieda tukarkan bawang besar kpd bawang merah sebanyak 5 biji dan tambah lagi satu sudu makan minyak masak. Pastikan bahn2 yg ditumis benar2 kering barulah dimasukkan emping jagung tadi. sampai 5 kotak??..banyak tuu...cian ieda...apa2pun thanks ya krn x jemu2 mencuba....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd