Google+

oleh: kak fida ♥Kek Buah Bakar™

Kek_buah_bakar

Dengan cara penyediaan yang mudah sekali.Sesuai dimakan bila2 masa saja.


Created on : 11-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9x6 inc./ 8x8 inc. )

  • 3/4 buku mentega
  • 1 cawan gula hitam/dark brown sugar (akak guna 200g)
  • 1 cawan air
  • 200g buah2an kering campur/mix fruits
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1 cawan tepung naik sendiri*
  • 1 sk bicarbonate of soda*
  • 2 biji telur - dikocok
  • 1 sk esen vanilla/perisa buah2an/esen oren
  • 1/2 sk serbuk kayu manis* (opt)

Cara-cara

  1. Kek_buah_bakar_d_msk
    Campurkan 4 bahan pertama di dalam sebuah periuk besar.Masak hingga gula dan mentega larut atau hingga mendidih.Sejukkan.
  2. Kek_buah_bakar_gaul_sebati
    Ayak bahan2 bertanda dan masukkan ke dalam campuran buah2an yang telah sejuk berselang-seli dengan telur yang dikocok tadi.Kacau hingga sebati dan masukkan pula esen perisa kesukaan masing2.Kacau lagi hingga benar2 sebati.
  3. Kek_buah_bakar_d_bkr
    Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas dan digris.Bakar pada suhu 150C selama 1 jam atau hingga masak.
  4. Kek_buah_bakar_d_sejukkan
    Biarkan kek di dalam loyang 5-10 min. baru dikeluarkan dan disejukkan di atas redai kek.
  5. Gula_hitam
    ***Ini contoh gula hitam/merah yang akak gunakan...

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (12)

Cimg0881
17-10-2009
Salam k.fida, saya buat kek buah bakar utk birthday hubby, cover dgn white choc cream. Sedap sgt.. tq kak, mmg mudah resepi ni.
Laporan oleh: aludra

w'salam aludra..nmpk menyelerekn,mudh2n en.hubby puas hati...tq aludra krane mncube... :)

Dsc00113
18-11-2009
Dah 2 kali buat first untuk my mom,hubby ckp sdp pastu kena buat satu lagi untuk dia...thanks kak fidah...!
Laporan oleh: adiell

thanks jugak adiell...mudh2n rajin buat dn buat slalu... :)

Kek_buah_kukus
23-07-2010
Kak fida maaflah lambat upload gambar. Inilah gambarnya tapi tak berapa terang pakai hand phone je. Apa apa pun terima kasih
Laporan oleh: maladong

gmbr tk terng tk pe tapi yg pasti terng kek dh mnjadik cantek skali...heee..mekasih maladong krane mencube... :)

P1020363
17-08-2010
ucu wat dah dua kli kak,prtma 2 abg ipo dtg,tu yg wat lgi ,kurangen..
Laporan oleh: Mariani(KT)

haaaa...yg ni kek yg tk cukop2..hehee...kurangen yer...len kali kene standby lebey2...heeee...mekaseh ucu krane ghajen mncube... :)

Img_0001
27-12-2010
Buat tuk Xmas and everyone liked it very much. Siap mintak recipe lagi he he he
Laporan oleh: Adriena

tq Adriena krane mncube,cantek kek yg dh dihias tuu...same2 kite kongsi yer... :)

P1020420
17-06-2011
ini kek utk percubaan ke2.. tp mcm x naik tinggi la.. nape ek?
Laporan oleh: ogy_alif

mungkin ogy guna loyang yg lebih besar tapi nmpk elok jer kek tuu...ppon mekaseh krane mncube... :)

537828_3701288131059_1241117860_33652726_1837666569_n
05-04-2012
sebelum dibakar
Laporan oleh: aizahana

posing ckit duluuu :D

532201_3701994508718_1241117860_33653007_1081755958_n
05-04-2012
setelah dibakar
Laporan oleh: aizahana

posing manyak manyakkk!!!...ekhehee...mekaseh aiza krane rajen mncube... :)

090420122464
10-04-2012
Salam k.fida. Sy hntr report. Kek buah saya tak jadi mcm akak punya. Buahnya semua dok kat bwh, tak rata satu kek. Masa masak campuran buah tu kena lama ke didihkan? Yg saya buat hnya panaskan hingga gula & butter cair je. Satu lg, camp buah tu kena betul2 sejuk ke? suam2 tak boleh? sbb sy campurkan kedlm adunan tpg masa suam2.
Laporan oleh: ibu ammar

Salam ibu ammar..ma'af akak lmbt jwb komen...dlm rcp bahan2 yg dimasak hendaklah sampai mendidih (hingga kelihatn berbuih2/meletup2 dan buah kelihatan gelembong2) dan haruslah dibiarkan benar2 sejuk,supaya bhn penaik dlm adunan tetap aktif bila telah dicampurkn yer..ppon mekaseh ibu ammar krane mncube,harap tk brputus asa utk mncube lagi yer... :)

406314_4228849877813_831848714_n
15-07-2012
thanks for the resipi.mendapat respon positif dari keluarga utk dibuat raya nanti.hihi.alter resipi sedikit dengan memasukan 2 sudu besar sunquick perisa oren.hihi.sedappppppp :D thanks again!
Laporan oleh: hanizahanan

alhamdulillah..mekaseh hanizahanan krane sudi mncube..kek ni mmng sesuai utk juadah hari raye..heee... :)

Dsc05754
06-11-2013
salam maal hijrah buat fida... selalu tgk yg cantik kan! kali ni nk tunjukan yg tk berapa heee... bukan salah rspi.. salah sendiri, walaupun dh berkali2 baca...tang mana silap tk tahu,mungkin semasa nk kuarkan dr acuan zila ada hentak2kan adakah disebab tu?? apa komen sifu!! ni pestaim buat kek buah..apa2pun mekasih ya rasanya dh sedap!!
Laporan oleh: k.zila66

salam ma'al hijrah jugak wat zila sekluarge...ye tk ye..bukan main gelak besau kek tu..ngeee..tapi kek tu maseh bsh atau pon terlalu kering?? musykil jugak akak ni..tapi utk setiap kek, sblom dikeluarkn dr loyang, renggangkn keliling kek dgn pisau kemudian ltk redai di atasnye dan balekkn utk disejukkn, tk perlu dihentk2 ye...ppon mekaseh yer krane sudi mncube, hrp tk serik utk mncube lagi. :)

Dsc05765
06-11-2013
ini lah rupa dalamnya... :) tq2..
Laporan oleh: k.zila66

nmpk molek je kek yg dipotong, tk bederai... tq3 jugak.. :)



Komen (56)

11-08-2009, aludra komen :

a'kum... kak fida ni kan kalau buat kek, cantik jer nampak..buah2 nyer tu pun rata dlam kek. Kalau saya buat, mahu buah2 kering tu dok melekat kat bawah... ada petua tak kak fida nak bagi buah2 kering tu spread rata macam kak fida nyer tuh?


11-08-2009, Lynne komen :

Salam k.fida..sungguh menawan kek ni..dan tertawan. Nampak gaya kena tunggu habis pantang lah nak try buat kek ni.


11-08-2009, kak fida komen :

w'slm aludra...rasenye tk de petua...ikut jer care2 yg ade...mcm mane care, mcm tu jugak akak ikut dn hasilnye cam dlm gmbr tu lah...heee.. :D


11-08-2009, kak fida komen :

w'salam Lynne...dh melahirkan yer...Alhamdulillah....akak do'akan Lynne dn baby berade dlm keadaan sihat wal'afiat hendaknye...amiiin...buat mase skarng Lynne mmng kene bnyk brpntang...esok2 klau dh sihat boleh lh buat dn mkn ape yg dihajatkn yer...heheee... :)


11-08-2009, shafea komen :

salam hai k.fida..lama x dgr cerita..amboi ctk kek tu tentu sodap...try jgn x try heeeee


11-08-2009, kak fida komen :

w'salam shafea....alaaaa....mane lh menghilang???mmng dh lame tk dgr berita shafea,shafea sibok ker???mmng sodap kek nih..hehee...btol tu..kene try, jgn tk try...heee... :D


11-08-2009, miss_oreo komen :

kak fida..cantiknya kek.....:) kt umah oreo tak de microwave.. boleh tak oreo guna resipi ni utk dijadikan kek kukus? agak2 menjadi tak? hehe..tq kak fida..


11-08-2009, shafea komen :

heee bz sikit jeeee haaa ,,tulah meleleh negok.....projek raya..kuih ape pulak yg terbaru....satu lg kalu di kukus boleh jugak ke kek ni? TQ


11-08-2009, kak fida komen :

miss_oreo...kek buah bkr ni tk sesuai di kukus...kalau nk resipi kek buah kukus boleh tengok di sini http://www.myresipi.com/top/detail/5657 atau kek kukus buah yg lain2 yg ade kt MyR ni yer...slmt mencube...tq... :)


11-08-2009, kak fida komen :

alahai shafea...baru jwb komen yg same drp miss_oreo...sbb akak tk pernah kukus kek ni...tk berani nk ubah sbb bimbang tk jadi nnti trbuang pulak bhn2 tu...heee....ppon hrp2 shafea sihat slalu wlau mcm mane bz pon yer....amiiin... :)


11-08-2009, Mama put3 komen :

As'kum kak fida..saya teringin nak try kek bkr kak fida cuma nak kepastian 3/4 mentega..agak2 brpa gram @ cwn?harap dpt membantu,tq!


11-08-2009, kak fida komen :

w'salam Mama put3...3/4 buku mentega same ngan 187.5g atau 3/4 cawan...tq.. :)


12-08-2009, pu3 komen :

kak fida, dark brown sugar tu kalau digantikan dgn brown sugar je boleh tak? psl mcm tak pernah jumpa. kat kedai bakery sini pun ada jual brown sugar biasa je.


12-08-2009, kak fida komen :

pu3...dark brown sugar boleh digantikan dgn light brown sugar,dgn gula pasir pon boleh tetap mnjadi kek tu...akak gune gula hitam yg dijual timbang kilo di kedai2 runcit aje... :)


12-08-2009, kakbesah komen :

k.Fida,cantik nyeeer kek tu.akak nak tanye,dark brown sugar ade yg dijual timbang ke.yg kat kdai runcit tu gula merah.ala.. yg untuk buat kuih kasui tu. akak nk pastikan sebab nk kan warne yang cantik cam Fida punye.klu gune brown sugar tu warne nye pudar skit x ?


12-08-2009, inda77 komen :

salam kak fida...nampak sedap kek buah tu...seakan2 kek buah kukus akak jugak...akak msk bahan2 dlm periuk(step 1) pas tu bahan2 kering terus campur dlm periuk yg sama ke(step 2) ? tq...


12-08-2009, kak fida komen :

kakbesah...kalau dark brown sugar yang dijual dikedai2 baking sudah di dlm peket...yg akak gune tu mmng gule merah tapi kalau akak taip gula merah dlm resipi nnti ade pulak yang brtanye, gula merah yg mane satu?yg hitam ke yg oren?...heeee...sbb gule timbang ni ade 2 warna yg oren dn hitam/merah...gmbr contoh akak dh upload skali kt dlm step 5...gula yg same jugak akak buat kek kukus buah....kakbesah akak nk tmbh sikit,kalau akak buat kuih kaswi lebih suke guna gula melaka...heeee....tq kakbesah krane bertanye... :)


12-08-2009, kak fida komen :

w'salam inda...mmng sdp kek ni..heee...mmng seakan2 kek buah kukus,cume beza dibakar dn bahan2 pon brlainan....akak gune periuk utk menggaul semua bahan2,jadi sng tk perlu guna bnyk2 mangkuk...tapi pastikn periuk yg diguna besar dan bersih tk ade melekat rase2 rmph dll....nnti kek jadi tk sdp pulak,jadi kek pedas...heheee..... :)


13-08-2009, kakbesah komen :

trima kaseh 'cikgu'! anak murid dah faham.(kelas warga emas).kalu dah buat 6t,akak antar report ye.kene tunggu anak cucu berkumpul..oh ye,fida kate td wt kasui gune gula melaka ye.mesti wangi kan? fida pernah dengar x,org wat kuih kasui bubuh kicap,macam x logik jer.. tapi akak dengar sendiri dr penjual kuih.. n akak rase kuihnye sedap..


14-08-2009, kak fida komen :

trima kasih kakbesah...kelas warga emas yer...kellass gituuu...heheee....mmng akak kalau wat kaswi gune gula melaka,resipi ade kt dapur akak 'Kaswi Nyonya'...mmng ade resipi kaswi bubuh kicap...kate utk menambah warne pd kaswi tu tapi akak tk pernh cube pulak...mungkin melemakkn lagi kaswi sbb kicap tu kn diperbuat drp kcg soya...dn kalu kakbesah dh rase kuih kaswi tu sdp..kire2 logik lh tuu...heee...ppon slmt mncube kek buah ni dn slmt mnyambut bulan Ramadhan... :D


14-08-2009, mini_aziz komen :

salam,kak fida..mini dh 2 kali buat kek ni.hr ni bwt lg tp kebetulan xde vanilla kat umah,mini pakai choc emulco..baunye sedap sgt.sume suka kek ni sedap,lembut dan lembab sesgt!tq,kak fida..


16-08-2009, kak fida komen :

w'salam mini_aziz...trima kasih krane dh mncube..tentu sdp braromakn choc...kek ni kalau dibiar 2-3 hari semakin lembut dn lembab dn utk thn lebih lame bungkus ngan alum. foil atau dlm bekas kedap udara dn simpan dlm chiller...keluarkn 1-2 jm sebelum dihidangkn semula....tq mini_aziz... :)


29-08-2009, k.zila66 komen :

npk senang&mudah bleh cuba ni..nk tanya fidalh...gula hitam/merah tu..yg biasa buat kuih apam ke?...tq..


30-08-2009, kak fida komen :

zila...mmng sng sgt2 nk wat kek ni...kene lh cube yer....gula merah mmng yg biase wat kuih apam...contoh dh ade tuuuu... kt step 5...heeee... :)


30-08-2009, angah_nany komen :

angah pun nak cuba juga buat kek nie...cam tak sabar nak tunggu cuti hari merdeka esok..nak try sgt2.kalau tak guna tepung naik sendiri agak2 leh tak..guna 2 cawan tepung gandum dan tambah 1 sudu kecil baking pawder.


30-08-2009, kak fida komen :

angah...boleh guna tpg gandum jer dn tmbh b. powder seperti sukatan angah tu...slmt mencube yer dan slmt menyambut hari merdeka buat angah dn seluruh warga M'sia.... :)


30-08-2009, angah_nany komen :

angah tengok byk resepi kak fida..angah nie baru nak berjinak2 dgn bidang masak memasak nie..bestlah tengok resepi2 kak fida..tak rugi angah selalu tengok Myr nie..nanti nak cuba gak resepi kak fida yg lain2..tq..muahhh


31-08-2009, kak fida komen :

angah...trima kasih angah...rase2nye bnyk resipi2 lain yg best2 angah boleh cube...jengok aje Myr nih...mcm2 resipi yg angah boleh cube/belajar...slmt terus mncube yer...tq... :)


30-09-2009, marryanne komen :

Salam Fida,selamat hari raya...terima kasih untuk kek buah yang sedap ni akak dah cuba buat memang sedap senang xperlu nak order2 dah bolih buat sendiri........time kasih yaa fida


17-10-2009, ruza adip komen :

Salam kak Fida, Rasanya blm terlambat nak ucapkan selamat hari raya, dah hujung2 nie. K.Fida ,blh x butter 2 tukar dgn majerin? & x masukkan serbuk kayu manis?


05-12-2009, maladong komen :

Salam kak fida, Terima kasih di atas resepi akak yang sangat mudah ni. Ini adalah pertama kali saya berjaya membuat kek buah setelah mencuba pelbagai resepi bertahun-tahun. Saya akan kekal dengan resepi ini kerana semua keluarga saya suka. Saya kukus kek ini kerana suami suka kek kukus. Masa mengukusnya ialah 50 minit dengan api sederhana. Akak saya nak upload gambar tapi tak mahir. Macam mana ye.


11-04-2010, snm komen :

Teringin mencubanya kerana dah lama mencari resepi yang senang dan mudah seperti ini. Terima kasih Kak fida.Banyak sungguh ilmu Kak Fida.


11-04-2010, kak fida komen :

w'salam marryanne dan ruza adip...ma'af ler bnyk2..akak pulak yg trlmbt jwb komen...mekaseh bnyk2 krane dh mncube,manelh tau mungkin org lain pulak order dgn marryanne,insyaallah...>>>...buat ruza adip...tk ade masaalh klau nk tukar butter dgn majerin dn klau tk nk bubuh serbuk kayu manis pon boleh ikut selera tapi akak cadangkn kek dibubuh esen oren atau esen buah2an supaya lebih enak... :)


11-04-2010, kak fida komen :

w'salam maladong..ma'af jugak krane trlmbt jwb komen...alhamdulillah krane rcp mudh ini dh jadi kesukaan keluarge...bagus jugak krane kek ni boleh dikukus..bolehlh kwn2 yg lain cuba jugak..maladong kalau nk upload gmbr boleh klik 'Tulis Laporan" diatas sebelah gmbr kek tu..dn ikut arahan seterusnye..atau boleh klik 'Faq' utk lihat contoh cara2 nk upload gmbr....nnti akak boleh lh lihat laporn brgmbr drp maladong yer...tq krane dh mncube rcp ini... :D


11-04-2010, kak fida komen :

snm...bila2 boleh lh cube rcp ni pulak...mmng mudh skali,ikut jer cara2 yg ade...insyaallh hasilnye tk mengecewakn...memang akak klau boleh nk share rcp2 yg mudh jer..yg main lebur2...heee...supaya yg baru brjinak2 nk msk pon boleh ikuti...slmt mencube yer snm...tq... :)


02-06-2010, Mariani(KT) komen :

slm kak...kalo ucu nak gntikan gula perang ngan gula kaster leh tak...brpa sukatan nya.sma jugak ke...kedai dekat2 ni xde jual la..nak g bando suami sik bzi jek..


05-06-2010, kak fida komen :

w'slm ucu...nk gune gula castor atau gula pasir pon ok,pernh jwb dlm komen pu3 kt atas tuuu...heee...seb baik MyR dh boleh masok,smpt akak jwb komen ucu klau tk kene tunggu jwbn lepas bukk skola ler jwbnya, lps cukup buln nnti...heheee....slmt mncube yer ucu,tq...smpai jumpe lagi....tataatitiitutuuuu... :D


03-02-2011, shahna komen :

memang menjadi resepi niee.... gerenti punye, saya dah try, smua puji


06-02-2011, kak fida komen :

shahna..terimakaseh krane dh mencube... :)


07-03-2011, bawal komen :

kak, boleh buah2an kering tu diganti dengan kismis dan buah ceri yang dipotong halus


07-03-2011, kak fida komen :

bawal..boleh klau nk gune kismis dn ceri utk gntikn dgn buah2an kering...dn sukatn pon same 200g stlh dicampur...slmt mencube...tk... :)


12-04-2011, siti noormala komen :

Kak fida...wat bw umah kakak....semua suka n mintak resepi...kembang kempis jap....nak hanta laporan tp lum ngaji lg....next time kay....


13-04-2011, kak fida komen :

siti noormala...mekaseh skali lagi krane rajen mncube...kena wat slalu jadi kembng kempisnye pon slalu...ekhehee... :D...bile2 dh ok, bleh anto laporn brgmbr yer..dh bnyk rcp2 yg siti dh cube tuuu..heee... :)


15-04-2011, siti noormala komen :

kak fida...dah banyak rcp yg try...gambo pun dah banyak amek...tp tak dan lagi nak hanta laporan begamba...he he he...


15-04-2011, kak fida komen :

siti noormala...bile2 free boleh ler anto gmbr laporn...boleh akak tompang tengok hasil mskn yg dh dicube... :)


06-06-2011, nurinbong komen :

salam kakfida...saya dah cuba,alhamdulillah menjadi & sdap! nak htr laporan bergambar,tak tau cara..trma ksh byk2


06-06-2011, kak fida komen :

w'salam nurinbong...mekaseh krane dh mncube yer...klau nk anto gmbo lporn,nurinbong bleh klik 'Tulis Laporan' yg ade sblh gmbo kek yg akak post tu,pstu leh ikut arahn sterusnye...atau bleh klik 'Faq' di atas skali utk liht contoh utk nk upload gmbo yer..slmt mencube... :)


13-06-2011, ogy_alif komen :

salam kak fida, saya pernah mkn kek buah rasa oren.. sedapnyer.. nak try buat ikut resepi kak fida ni tp xde esen oren.. buah oren banyak la dlm peti tu.. kalau sukatan air 1 cawan tu saya tukar ngan perahan air oren agak2 blh x? kalau blh kena kurangkan ke sukatan gula tu?


14-06-2011, kak fida komen :

w'salam ogy_alif...biasenye kek buah perisa oren, adunan dn care2nye seperti kek mentega...klau utk rcp ni akak tk pasti sesuai atau tidak utk gnti air dgn jus oren...sbb bhn2 perlu dimsk dgn air klau dgn jus oren kemungkinn akan merubah rase jus tu dn ade pulak campurn bic. soda,bimbang pulak kek akan pahit...ma'af ler akak tk brani nk syorkn tapi klau ogy nk buat jugak boleh cube 1/2 adunn dulu yer... :)


15-06-2011, ogy_alif komen :

salam kak fida.. ogy muncul lagi!.. hehe.. saya dah buat kek buah ni.. lembut n gebunyer.. moist lagi.. tabik spring la kat akak.. x jd guna jus oren tkt pahit so srh husband beli esen oren.. mentega lak tinggal separuh pastu saya bantai campur je ngan majerin sikit.. nak antor gambar segan lak sebab macam kek saya hitam dr kek kak fida (gula tu hitam sgt) pastu x sabar sangat nak potong jd x berapa comel selepas potong.. janji makan best!!.. nanti nak try lagi baru antor gambor yek..


20-06-2011, emilshaqira komen :

Saya baru je try resipi ni..kek masih dlm oven, nnt dah siap saya paste gambonyer ye..x sabar nk rasa nih hihi


21-06-2011, kak fida komen :

w'salam ogu_alir....mekaseh krane dh pon mncube...lenkali cube lagi leh ler akak liht hasilnye yer... :)


21-06-2011, kak fida komen :

ma'af ogy_alif...typing error kt namenye tu...heheee...mekaseh skali lagi krane dh pon mncube...tapi liht gmbr lporn diatas tu kek dh ok..cantek jer... :)


21-06-2011, kak fida komen :

emilshaqira...mekaseh krane dh mncube...hrp2 dh pon menikmati kek buah bkr tu yer....dh slng 1 hari ni,nk jugak akak liht gmbr hasil keknye tu...heee... :)


25-01-2014, ruhmadeny komen :

assalamualaikum k.fida...harap sihat2 ye.. :). akak baru je keluarkan kek dr oven. akak guna tepung gandum sepenuhnya....tak guna srf. mixed fruit tu akak lebihkan jadi 300gm, alhamdulillah.jadi cantik.... suami akak suka banyak buah. cantik....jadinya..bau harum semerbak satu rumah...sampai bau ke rumah jiran...sabo je lah... terima kasih banyak2.....luv u lah....menambahkan resepi kek buah akak... :)


01-02-2014, kak fida komen :

wa'alaikumsalam ruhmadeny...akak sihat alhamdulillah, mekaseh....mekaseh sgt2 krane sudi mncube rcp ni,alhmdulillah mnjadi wlpon diubah sdikit....boleh ler cube kek berbuah yg lain pulak yer...heheee...luv u too... :o


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd