Google+

oleh: eenat Breakfast Ala McD

10082009_006_

Serving blh letak Hash browns, baked bean, scrambled egg, french fries, wedges, coleslaw, whipped potato dan mushroom soup serta garlic bread. Utk set ni, saya letak 3 brg jer iaitu hash browns, sc_egg dgn baked bean.


Created on : 11-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eenat




Bahan-bahan ( Hash browns saja, serving yg lain ada dlm Myresipi ni )

  • 3 biji kentang (kalau nk lagi sedap, guna kentang Russet ~ cuma mahal sket) - diparut. Blh dapat 4~6 biji hash browns
  • Sedikit serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, garam, sedikit telur dipukul sekejap.

Cara-cara

  1. 10082009_003_
    Perahkan parutan kentang, isikan ke dalam mangkuk
  2. Tambah sedikit lada sulah,lada hitam, garam dan telur. Telur memadai hanya utk bg "gam" kepada adunan. Jgn byk, nanti jadi mcm omlette la pulak ;)
  3. Letak sedikit minyak di bahagian dlm acuan telur "benjo" supaya adunan x melekat bila memasak nanti. Panaskan kuali, jika guna non-stick pan tak perlu letak minyak. Jika guna kuali biasa, letak sedikit jer minyak
  4. 10082009_004_
    Isikan acuan telur "benjo" dgn sesudu besar parutan yg telah diperasakan. Ratakan, jgn terlalu tebal, memadai separuh dr ketinggian acuan. Kalau byk sgt nanti, lambat sgt nak tunggu masak.
  5. Jika acuan egg benjo tak ada, hanya ratakan di atas kuali. Pon jangan tebal sgt. Api kecil sahaja
  6. Keluarkan acuan egg benjo bila adunan mula sedikit terpisah. Boleh lah isi untuk adunan seterusnya tanpa perlu mempunyai acuan egg benjo banyak2
  7. Biarkan hash brown 4~5 minit baru dialihkan. Apabila sudah keperangan, boleh lah diangkat dr kuali dan dihidangkan.
  8. Nak hidang dgn mayo, sos cili ker tomato ke atau nak makan gitu saja pon boleh. Siaapppp !!!

Laporan Masakan Bergambar (1)

18082009
19-08-2009
my sis wat. Dia tmbh bwg besar, ayam n rempah marinade. Sedap !
Laporan oleh: malekz

mmm...best tu !!



Komen (7)

11-08-2009, yasmin_niknur komen :

bru tau cara bt hash brown,.. slama ney,.. tau makan je,... senang sgt,.. nati nk cuba la,.. kentang murah kt nirwana,... (depan USM kubang kerian,kelantan) satu guni RM 4.90 je,...mcm niaga la plak,.. just info,... :) boleh niaga hash brown jgk 2,.. heheheheheh


11-08-2009, eenat komen :

yasmin, biar betul 1 guni x sampai 5 hengget...murah sungguh tu. Sebenarnya blh dipelbagaikan resepi hash brown ikut selera kita. Ini kira plain hash brown. Cuba la letak rempah ratus yg lain plak ;)


11-08-2009, kak ann komen :

resepi hash brown ada kat dlm ni..kak yani punya resepi...try cari tgk...


12-08-2009, sofiah komen :

la cam tu je ke wat nye..cam best je..nk try la..agak2 nye klu letak isi ayam ke..daging cincang ke bleh tak..


12-08-2009, eenat komen :

sofiah, menarik sungguh idea you too..blh try..jom !!


12-08-2009, nak blaja jepun komen :

no dua tu, telur putih ke, kuning? taw dua2 cuma sedikit sahaje?


13-08-2009, eenat komen :

nak blaja jepun, guna kedua2 putih n kuning. kalau ada lebey, blh wat sc_egg


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd