Google+

oleh: liza82 Aiskrim best

Img_0577q

resepi dr kawan


Created on : 10-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi liza82




Bahan-bahan ( 1 mangkuk )

  • 1 paket besar coffemate
  • 1 kotak besar susu segar perasa asli
  • 6 sudu makan gula klau nk manis bleh lebihkan
  • pewarna

Cara-cara

  1. blendkan semua bahan kecuali pewarna, then bekukan dalam peti sejuk selama 5-6 jam atau agak beku
  2. selepas 5-6 jam keluarkan dan bahagi3, blend asing2 setiap bahagian dan letakkan pewarna semasa mengisar, bila agak gebu tuang dlm bekas dan ulang dgn bahagian yang lain, tuang diatas bahagian yang pertama, buat begitu juga utk bahagian yg akhir
  3. bila dah habis bekukan selama 8 jam atau semalaman baru bleh makan









Laporan Masakan Bergambar (2)

104_0596
21-04-2011
x buat kaler maler, cuma tambah oreo aiskrim je... sedap... tq liza
Laporan oleh: CheqSueCommot
20140602_201307
05-06-2014
saje xletak ape2 perasa.. sbb mmg suka susu..thanks..
Laporan oleh: cutie_winkle

Komen (13)

10-08-2009, nawfal komen :

best nye..... liza, klau nak gne susu segar yg ada flavour bleh x? mcm perisa coklat ke...


10-08-2009, liza82 komen :

boleh je klau nk guna yg ada perisa tp jd aiskrim coklatlah, liza sj guna yang asli senang nk letak warna anak2 suka sbb colourful


11-08-2009, aku yang slumber komen :

sy nk tnye liza ckit klu cffemate yg 1 paket bsar 2 yg 1kg ke...


13-08-2009, zana0508 komen :

tolong jawab....coffemate paket besar tu 450gm, memang itu le size dier....


13-08-2009, liza82 komen :

zana0508 mmg yg 450gm tu maaf sbb lmbt balas


21-08-2009, apik komen :

Pewarna biasa yer guna inci ker?mcm best jer....nak buat lahh..


23-10-2010, sharina komen :

macam best nanti nak cubalah anak saya memang suka ni


23-10-2010, sharina komen :

macam best nanti nak cubalah anak saya memang ni


10-12-2010, pelangi_z9 komen :

nk tnye satu kotak besar tu berape ml ye?


13-12-2010, aien_azin komen :

:: maaf eh nak tanya.. :: perlu blend eh? :: kalau gune blender tuh..tak pedas ke? :: maklum lah blender d guna kan ntk lada...:: huhuh :


21-02-2011, liza82 komen :

apik: pewarna makanan biasa kita guna utk buat kuih atau kek... sharina: cubalah.... pelangi_z9 : 1 liter rasanya aien_azin:guna blend yg tk diguna utk blend cili.. tp klau tkde kena cuci betul2 bersih blend tu baru leh guna klau tak nnti ada perasa cili lak hehehehe ;


24-02-2011, d'jay komen :

seronok bile cuba wat airkrim menjadik.....nak cube lak resepi liza82 plak...tk 4 d resepi


29-10-2011, suka_eskrim komen :

nak tnyalaaa....mcmna ya nak mix ngn prisa mint..saya suka sgt perisa mint coklat..tpi taktau mana nak dpt....harap blela bantu yaa....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd