Google+

oleh: nOOrsha Patin Masak Lemak Cili Api

Patin_masak_lemak_cili_api

spesel dari orang nogori...merocik poluh kek dahi makan ni, jang... si milah lalu pun x sodar... eheh!~


Created on : 09-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nOOrsha




Bahan-bahan ( 1 family )

  • 5 potong ikan patin
  • segenggam cili api
  • 1 biji kelapa -diparut & diperah santannya
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • garam

Cara-cara

  1. bersihkan ikan patin dan rendam dengan air asam jawa untuk buang hanyir lebih kurang 15 minit.
  2. tumbuk lumat cili api dan kunyit hidup.
  3. masukkan pes cili yang ditumbuk tadi dan serai beserta santan ke dalam periuk.
  4. masak atas api sederhana sampai menggelegak. kacau selalu untuk elak santan pecah.
  5. Bersihkan ikan yg direndam dengan air asam jawa sekali lagi dengan air bersih dan masukkan dalam periuk. Tambah sedikit air jika perlu.
  6. kerap simbah kuah perlahan2 ke atas ikan hingga ikan masak utk elak santan pecah. jangan kacau kuah kerana isi ikan patin lembut n mudah tercerai.
  7. Sementara itu boleh masukkan asam gelugor dan perasakan dengan garam.
  8. Sedia dihidang...... TIPS : ikan patin masak lemak cili api ni kalo simpan semalaman dan kerap dipanaskan lagii tambah sedappp.... Boleh juga tambahkan tempoyak utk rase yg lebih mabelesz!~








Laporan Masakan Bergambar (5)

Patin_masak_lemak_cili_padi
13-08-2009
noor.. pedasssss!!!!!! :)
Laporan oleh: nor_67

alamak.... harus kena rotan diriku ini coz dah melada mulut kak nor sekeluarge.... eheheh... maap kak nor....memang lauk ni pedas, kalo tak tahan pedas boleh kurangkan cili..... anyway thanx k nor sudi mencube.. :)

Patin_masak_lemak
19-01-2011
1st time masak ikan patin.. rendam kat nk sejam dlm asam jawa xnk kasi hanyir. hehe.. berpeluh2 laa jugak makan. tp sedap! =)
Laporan oleh: tun_telani

time kasih sudi cuba....makan masak lemak cili api x sah kalo x berpeluh..hehe

Mlca
14-02-2011
tukar kpd ikn baung..senang & pedas amat..hehe..t.kasih nOOrsha
Laporan oleh: naa_q

sedap juga ikan baung kan...masak lemak cili api ni guna ikan sungai baru masuk...hehe..mmg pedas sbb x gune bawang n original dr n9...kalo x suke pedas kurngkan cili padi ikut taste masing² ye..tq sudi cuba..:)

B
06-05-2011
lagi..lagi.. dan lagi... :)
Laporan oleh: nOOrsha
Dsc01140
02-12-2011
slm,sllu msk asm pds jer,kli ni wat cengini lak,sdp.ank2 mkn laju je,sbb smua suka mkn pds2..tq tuan nye rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)

Komen (13)

09-08-2009, quintana komen :

alahai sedapnye ikan patin...


10-08-2009, eenat komen :

noorsha, ada petua x camna nk pilih patin yg x berbau...ralat sgt kalau dah masak tp bila makan rasa nak kluarkan balik sbb baunya yg kureng


10-08-2009, nOOrsha komen :

quintana....kan sedap kan?? ikan patin ni memang peberet cik abe n FIL....


10-08-2009, nOOrsha komen :

eenat....saye ni bukanlah pakar bab2 memasak nih.... tp setakat yg mak saye ajar laa kan, kalo nak pilih ikan, kiter tengok sirip die,kalo masih merah berdarah, maknenye ikan tu segar....lain dari tu eenat boleh cucuk2 sket ikan tu ngan jari mase pilih2 kat pasar... kalo isi ikan tu tenggelam lepas kite cucuk n ade kesan jari, maknenye ikan tu dah tak segar... biasenye ikan yg kite pilih tu segar, lepas kite test cucuk2 sket kat badan die, die tak tenggelam n akan mantul balik... kalo boleh eenat beli barang basah ni belilah dekat pasar pagi...sebab kebiasaannya ikan2 memang molek lagi...kalo kat pasar raya, biasenya dah berkurun die simpan ikan tu....patin ni pun kite leh tengok die segar ke tak segar dgn tengok bhagian badan die especially perut die...kalo perut die da berkedut,menggeleber tu jangan beli sebab tu patin yg dah lame....pilih yg masih tegang lagik, yg tu segar... ehheeh...ok eenat, harap dapat membantu ye.... panjang pulak ceramah sayer nih..uhuhu...


10-08-2009, nOOrsha komen :

**sori...salah type... bukan sirip tapi insang...


10-08-2009, aludra komen :

nOOrsha, best baca karangan you.. teringat dulu saya terkebil2 kena marah dengan nyonya kat pasar pasal cucuk2 ikan dia... hehehehe..


11-08-2009, eenat komen :

keh keh aludra..sib baik cucuk dgn jari jer..len kali bawak pisau ker garpu ke cucuk biar terbeliak mata nyonya tu. noorsha, patin ada ni kt umah eenat ~ bela sebagai ikan hiasan. Alamat hubby balik keje tgk patin dia makin kurang jer quantity keh keh keh


11-08-2009, nOOrsha komen :

aludra...hehehehe...teringat wat karangan mase sekolah....sampai jari sakit pegang pen...


11-08-2009, nOOrsha komen :

aludra...hehehehe...teringat wat karangan mase sekolah....sampai jari sakit pegang pen...


11-08-2009, nOOrsha komen :

eenat...waaaaahh ade bela ikan patinnn kerrr????seronoknyeee....kalu gitu x yah ler susah2 beli ikan patin kat pasar lg....tangkap jer dr umah...fresh gituuu... hhhehehe...


04-02-2011, fiza myazarra komen :

ikan patin pun kegemaran saya, murah lak tu, slalu masak lemak je, nak masak tempoyak tp tempoyak x ade.. kalu masak lemak patin tambahkan dengan daun kesum lg sedapppppppppppppp... wangi dan kurang hanyir.. cubelah...


22-07-2011, bayu desa komen :

klu nk lgi best..msk lemak ikan patin cili api...cuba taruk serai dgn bunga kantan...lgi sodap...try jgn dk try...


22-07-2011, bayu desa komen :

sapa2 ada petue or cara2 yg tbaik..yg lebih enak utk masakan ikan patin..kita kongsi bsama2..kite 1malaysia kn.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu