Google+

oleh: minami133 mee goreng basah

Dscf5407

masa penyediaan 20 minit


Created on : 18-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 500-600 gm mee kuning
  • 1 keping dada ayam
  • 1/2 bawang besar(dimayang)
  • 2 ulas bawang putih(dicincang)
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 sudu kicap pekat
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sudu kicap cair
  • sawi @ kobis
  • sekeping tauhu goreng
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • garam & sedikit ajinomoto
  • minyak utk tumis bawang
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • air

Cara-cara

  1. tumis bawang dan bawang putih hingga agak garing.
  2. bancuh serbuk cili dgn air dan masukkan ke dlm kuali setelah bawang garing
  3. bile cili dah pecah minyak, masukkan ayam. then, bila ayam dah masak, masukkan sos tiram, sos tomato, kicap pekat dan kicap cair.kacau rata.. masukkan 1 cawan air.
  4. masukkan garam, ajinomoto dan gula. bile dah mendidih, masukkan tauhu dan mee. goreng rata2
  5. akhir sekali masukkan sayur2. kalo nak lebih gelap warna nya tambah kicap cair.
  6. kalo nak pedas, potong cili api dan masukkan ke dalam mee. bole juga kalo guna serbuk black pepper.








Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc00554
09-08-2009
menjadi.. sedap sehingga habissssss dimakan.. Thanks
Laporan oleh: sagashi

oo bese tak abis ker mkn.. hehe

Mee_goreng_basah
17-11-2009
memang senang jerk nk masak mi ni...sedap plak tu...tq yer tuan punyer resepi
Laporan oleh: roziyanaramlan

sama2...

Dsc01892
26-09-2012
breakfast pagi nie seedap! tq minami ;D
Laporan oleh: k.zila66

Komen (38)

18-01-2007, nuazsa komen :

e bkn ke mee kuning tuh ada asid borik ke..??


18-01-2007, ratnamurniwati komen :

bagi saya, kalau tak nak sakit perut mkn mee, basuh mee tu bersih2 pastu celurkan air panas. pastu baru nak masak apa pun massak ler...


18-01-2007, minami133 komen :

nuarza, kalo gune mee kat msia tuh, saye basuh dan rendam dulu. kalo tak rase pahit semacam ajer.. byk gune kapur kot. kat sini mee kuning nye ok. lepas basuh dah bole masak..


18-01-2007, faziah komen :

Semenjak Mee kuning berisiko sakit perut terlebih asid borik saya gunakan mee kering. terimakasih minami dengan resipi ini menambahkan lagi koleksi sarapan pagi saya


18-01-2007, minami133 komen :

faziah, oo yeker.. macam2 berlaku kat msia sekarang yer.. ape pon utamakan kesihatan. nasib baik kat sini mee kuning selamat digunakan..


21-01-2007, umi_e komen :

faziah... lepas ni tak perlu guna mee kering sebab mee kering pun pasti ada baham pengawet... buat mee kuning sendiri je nanti ;)


20-03-2007, angela komen :

pakai spageti boleh tak?


24-04-2007, kakfiza komen :

angela...guna spageti pun sedap jg..akak dah try..


22-07-2007, astromas komen :

Tumpang tanya, kicap pekat tu kalo letak kicap manis takpe tak? hehe..Sy ni student lelaki, nak belaja masak. Nak jimat duit


23-07-2007, Lilydvalley komen :

astromas, kalo dah taruk kicap manis, x payah la taruk gula lagi...


03-02-2008, cendawae komen :

nk senang, guna je spaghetti utk ganti mee..tu style uk...x de mee nk beli...


03-02-2008, Mama chombi komen :

Dulu beli mee dr M'sia. Kluar lak kan paper pasal asid borid. Pasal kilang yg kotor lah. Nak beli kat S'pore, was was pulak sebab katanya ada campuran minyak khinzir. Kalau ada sesiapa yg tahu bikin mee kuning sendiri....mintak lah tunjuk kan cara caranya...biar tak was was.


08-02-2008, syahmi komen :

Mama chombi....cuba tengok kat - http://myresipi.com/top/detail/918 -


08-02-2008, Mama chombi komen :

Hi Syahmi, i dah tgk. Hari itu dah beli machine nya. Sejak buat pan-mee yg dr sky menu, dah tak nak beli mee kat luar lagi. Tgk mee you all buat memang mengancam. Alhamdulillah terjumpa this web site. I nie dah berumur baru lah minat nak try buat mcm2...hehehe


20-05-2008, 110788 komen :

macam mane nak buat mee kuning sndri?


10-08-2008, myesara komen :

kalo x de serbuk cili bole ganti pakai ape eh?


08-09-2008, misney komen :

myesara... serbuk cili ley digantikan ngan cili boh atau cili giling..


11-09-2008, cekintan komen :

kalau tak payah guna ajinomoto tak pe kan...kak intan ni kalau makanan letak ajinomoto mau gaknya 3 hari 3 malam tak bangun.....sakit kepala berdenyut2 gitu.


27-11-2008, azra_cook komen :

mcm sedap sja sia tgk. mau try ni tau...


18-02-2009, jahim komen :

thanks minami.... sy dah cuba pagi tadi.. Cuma bezanya sy xguna air biasa, sy guna air rebusan ayam..


25-02-2009, hana23 komen :

ermmm, kalau nak letak sotong atau bende2 lain? tak semacam ke rase dier nanti?


02-03-2010, one_ipoh komen :

Kbanyakan restoren mamak mesti bubuh cuka br sedap.. org melayu x pandai goreng mi. mamaaak,mi goreng wone sapdeer,, limau nipis jgn lupa aa..


24-11-2010, BelzDaBella komen :

nak try la besok pagi... tq...


27-01-2011, mutiarakasih komen :

mee goreng basah kalo tambah kari sikit lg sedapp,,,


17-02-2011, hazim hazwan komen :

kalau campur daging dan air rebusan daging lg best.......


24-03-2011, safrina komen :

mungkin malam ini nak trylah


02-04-2011, jam54 komen :

xbuat lagi tp nampak pon dah meleleh air liur


13-04-2011, zan_nakadnas komen :

hua tnto sdap


27-05-2011, rohanizawiah komen :

same ke rase die kalo guna serbuk cili ngan cili blender?


27-05-2011, darth vader komen :

cubalah ni pulak


23-11-2011, oneworldstar komen :

nampak sedap, esok pg buat mee kuning tghari boleh masak....


12-12-2011, nurul_huda3110 komen :

dh buat ms breakfast td..emak ckp "emm..pandai anak emak goreng mee.boleh la buat lg lps ni.." ~sbb sy jarang masak.hehe..habis 2 paket mee. thanks 4 sharing.(^_^)


24-12-2011, Alai_ziah komen :

Kalau buat mee bsah seafood cna membuat n apa ja bhan2 nya lgpun slalu mkn kat kedai je tak smpat nak tngok cman durg msk;>


24-12-2011, Alai_ziah komen :

Cna buat mee goeng bsah cfood em nak try je n apa je bhan2 nye


01-10-2012, cutie_winkle komen :

salam minami133.. saya dh try buat malam tadi utk makan malam, mmg mudah dan sedap! hubby suka sgt.. tak sempat nk amek gmbr dh licin.. tp yg pasti akan ada ulangan, nnti boleh la post gmbr nya..macam tak percaya jek berjaya masak mee goreng..tq ya sudi share resepi yg mudah dan sedap ni..


07-10-2012, Lizzendy komen :

saya cuba dh..sgt sdap..sampai xsempat nk tgkp gmbr..hehhe..tq..minami133.


07-10-2012, Lizzendy komen :

resepi ape lgi eh yg sdap..?hheheh


21-08-2013, julesidris komen :

1.kenapa letak kicap cair untuk tambah kepekatan bukan ke kicap cair tu masin/manis? 2.Dah ada guna tambah lagi sos cili. Tahu tak berapa byk gula digunakan untuk buat sos cili atau tomato? 3.Bahan yg awak guna byk yg menyumbangkan kemanisan semulajadi jadi tak perlu sos cili atau gula dalam masakan.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu