Google+

oleh: eenat Ais Krim Potong

04082009_001_

Resepi dr Yummie Bakery BBBangi. Nak buat hanya 5 minit. Sebaiknya, bahan2 disediakan sebelum start masak sebab nak jaga2 supaya tak berketul teksturnya. 1 adunan penuh dapat lebih kurang loyang 8x8" atau 4 tray ice cubes. Terdapat 3 perisa iaitu DURIAN, KACANG MERAH DAN JAGUNG sebagai pilihan hati.


Created on : 04-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eenat




Bahan-bahan ( Perhatikan perbezaan tepung ubi untuk "Kacang merah" ~ guna 2 sb". Yang lain kekal 1.5 sb t. ubi. )

  • BAHAN A
  • 250g Gula kastor
  • 3.5 sb susu tepung @ coffeemate
  • 350ml air
  • BAHAN B - Bahan2 tepung tak boleh banyak2, takut ais nanti rasa tepung :(
  • 1.5 sb paras tepung ubi ** (utk kacang merah guna 2sb)
  • 3 sb paras tepung jagung
  • 50 ml air
  • ** Campurkan tepung2 dengan air, kacau2
  • ## BAHAN C - PERISA DURIAN
  • 80g susu pekat
  • 500 ml santan pekat
  • 200g isi durian (sebaiknya diblender dgn santan supaya tak guna cecair tambahan)
  • 0.5 sk pewarna kuning
  • ## BAHAN C - PERISA KACANG MERAH
  • 80g susu pekat
  • 500 ml santan pekat
  • 250g kacang merah - rebus, lecek. Eenat guna kacang dalam tin jer. ~Blender dgn santan gak
  • 0.5 sk pewarna Rose pink
  • ## BAHAN C - SWEET CORN @ JAGUNG MANIS
  • 80g susu pekat
  • 500 ml santan pekat
  • 1 tin "Creamy sweet corn" ~ blender dgn santan gak
  • 0.5 sk Lemon Yellow - blh guna yellow gak pon, setakat pewarna jer ;)

Cara-cara

  1. Guna kaedah whisk supaya tidak berketul2. Api sederhana shj. Sentiasa dikacau supaya tekstur ais krim halus
  2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masukkan bahan C. Bila mendidih, matikan api.
  3. 04082009_003_
    Tuang dalam acuan ais krim atau ice-cube tray atau loyang atau apa2 jer yang blh diisi. Eenat letak dalam loyang biscuit cutter mcm dlm gmbr..acuan ais krim cik ti dah geget ..grrr
  4. Bila dah sejuk, masukkan dlm freezer. Bekukan semalaman @ 8 jam. Dah siappp !! Selamat mencuba. . ;)








Laporan Masakan Bergambar (2)

05082009_001_
05-08-2009
Buat perisa durian semalam. Memang cepat penyediaannya. Sedap mcm ais krim potong beli. Cukup lemak tp bab manis saya derhaka sbb terlebih boh durian. Kes sayang nak buang LOL..thanks for the recipe...blh wat jual dah ni ki3
Laporan oleh: © stone ©

wah..cepat bertindakbalas haha...thx for loving it

12082009
12-08-2009
I wat perisa jagung tapi makan sorang2 sbb anak2 tak moh selain dari coklat. Jenuh gak nak perabih...apa2 pon sedapzzz
Laporan oleh: ® pEt ®

1 adunan ker buat..hmm jenuh gak nak perabih tuuu..thx for trying yer


Komen (24)

04-08-2009, izatti komen :

ais krim...ais krim.....tak sabar ni nak makan ais krim.....cepat taip eenat...tak sabar nak print ni...he...he..


04-08-2009, eenat komen :

haha sabor izzati..jenuh nak taip dgn anak dok kaco..apsal upload gmbr utk cara2 tak lepas ek??


05-08-2009, aa_iezah komen :

eee..bestla nk try wat la eskrem potong..senang je rupe nyer..thanks eenat..


05-08-2009, eenat komen :

aa_iezah, senang dan cepat jer nak buat eskrem potong ni (ni kes derhaka gak..mana ada potong2 hehe). wat petang ni, mlm sket blh ngap dah tp lembek sket la ;)


05-08-2009, aa_iezah komen :

:))..eenat..derhaka kt mak tiri xper..hi3..e2la x sangka plk senang rupanya nk wat..my kids suka eskrem2 ni, nnt klu dh cuba kite anta report erk..:)


05-08-2009, eenat komen :

aa..mati2 ingat susah nak buat..rupanya senang bangat. kita tunggu aa_iezah punya report ;)


12-08-2009, kak dzilla komen :

mesti sedapkan..simple je rupenya..tapi kalau tepung ubi tu diganti ngan tepung gandum bole tak ek?


12-08-2009, eenat komen :

kak dzilla, bab nak tukau ke tpg gandum x pasti la. Sebab setau saya tpg ubi fungsi ia sebagai "gam". X per, beli sepeket..lebih2 tu wat kuih lain guna tpg ubi ;)


12-08-2009, mrsdayat komen :

tanye..kalau nk buat perisa kcg merah je, mksudnye kna gandakn la ek bhn2 C tu?


12-08-2009, eenat komen :

salam mrsdayat, bahan C x perlu gandakan. Ikut sukatan 80g susu, 500ml santan, 250g kcg merah yg siap direbus dan lecek. Nk senang beli siap dlm tin tinggal lecek hehe..buat separuh adunan pon dah dpt byk


14-08-2009, mrsdayat komen :

oo..bhn c tu pilihan la ek..nsb baik tanye.hehee


14-08-2009, eenat komen :

konpius ek mrs dayat..nanti eenat edit bg terang benderang :d


17-08-2009, kak dzilla komen :

dah wat masa weekend aritu,tapi tak sempat nak amik gambar..sedapnye..hb ngan anak2 suke sangat...akak wat perisa kacang merah coz tu favourite hb..igt mlm ni atau esok nak wat lagi..suke bile tgk anak2 happy...TQ eenat..


17-08-2009, eenat komen :

kak dzilla, thx sbb dah cuba n suka. Next time kalau ada rejeki wat ambik gambar yer..hehe. Tepek kt sini lorr


28-08-2009, kak dzilla komen :

eenat,akak nak tanya ckit la..kat mana nak cari loyang biscuit cutter yg.mcm tu yek?


29-08-2009, eenat komen :

kak dzilla, loyang biscuit cutter tu ada jual kat kedai jual brg bakery. Kalau nak beli, ikut saiz oven kak dzilla tau. Mcm2 blh wat dgn bantuan loyang ni. Tak pyh gentel biskut sebiji2, tekan dgn cutter dia jer :D


04-09-2009, rosnaliza komen :

enat,kiranya da 3 rasa la dlm 1 kiub aiskrim rsp enat ni?bkn pe,tringn nk try tp berdua je ngn suami..xterhabis lak nnt tmbh2 kte skrg puasa.blh kn klau bt 1 perisa je?kna edit rsp ni utk 1 rasa je la kn?heh2 sori..


05-09-2009, eenat komen :

rosnaliza, bukan tiga perisa dlm satu kiub..nanti jadi ntah apa2 rasa...ada 3 pilihan rasa iaitu durian, red bean dan jagung. Kalau nak try sket, wat suku adunan dulu. Dpt 1 tray ais kiub kt esbok tu. ;)


05-09-2009, mysajian komen :

eenat, mengundang nostalgia zaman kanak2 lah...sedapnye aiskrim potong niiii....


20-02-2010, jajayusof komen :

kat kelate ssh nk dpt eskrim ni..slalu i bli kat psr borong wkf c yeh,de 1 pkcik 2 jual..sodappp..tp nk try r resipi ni..;D


27-02-2010, sweetapples1111 komen :

yey yey yey..da jmpe resepi eskrim potong.klu bli sbatang sehengget...nk try wat gak ah


04-03-2010, ayu omar komen :

x sabar nak try...he3...nnt dh wat leh komen smla k..belum cuba belum tahu...yummy..


28-03-2010, Diana65 komen :

i pun nak try gak... nanti kalau jadi bleh jual...he..he thanx 4 the resipi


11-04-2011, norfazian komen :

kaedah whisk 2 cmner..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu