Google+

oleh: yani Ayam Paprik

Paprik

Kelantan style. Sesuai juga diganti dengan daging


Created on : 08-04-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1/2 ekor ayam
  • [ Bahan kisar ]
  • 1 inci kunyit
  • 2 batang serai
  • 10 biji cili padi
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • sedikit belacan
  • [ Bahan hias ]
  • 4 helai daun limau purut
  • 1/2 biji bawang besar dihiris nipis
  • sedikit garam, gula dan perisa
  • 1 keping asam keping

Cara-cara

  1. Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Lumurkan dengan sedikit garam.
  2. Goreng ayam sehingga separuh masak
  3. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga garing
  4. Masukkan ayam, asam keping, daun limau purut, bawang besar, garam, gula dan perisa serta sedikit air.
  5. Masak sehingga ayam masak sepenuhnya

Tag









Laporan Masakan Bergambar (22)

Picture_004
13-12-2006
ini lah hasilnya...but aku x letak daun limau purut tu...x sempat beli...but the taste still...sedap!
Laporan oleh: gohmimie

gambar ni lagi nampak sedap la.. yg aku buat tu terkering sket..

Ayampaprik
22-12-2006
Sedap! walaupun I takde daun limau tu dan kunyit. Saya gantikan dgn serbuk kunyit dan kulit lemon. Saya tambah sedikit jus lemon, sebab I suka yg masam sikit.
Laporan oleh: skyblue

nanti nak try jugalah letak jus lemon dgn kulit tu..

Dsc00689
16-03-2007
wow! memang sedap la! hubby & anak2 suka,lain kali boleh masak lagi....TQ Yani
Laporan oleh: umida

hubby &anak2 suka.. wife/mak nya boleh tersenyum riang...ur welcome umida

Img_0264
19-03-2007
I buat lebihkan kuah tapi mmg sedap dan senang. Tq yani kesemua resepi you mmg sedap2 belaka.
Laporan oleh: Noreen

ur welcome Noreen.. i pun biasa buat ada kuah sikit.. tp masa nak letak resipi ni.. terkeringlah pulak..

000_0376
24-03-2007
cubaan kedua..yg pertama dulu tak teringat nak ambik pic. yani punyeR resipi memang best !
Laporan oleh: junn

sib baik, kali ni junn teringat nak ambik pic.. kalo tak terpaksa tunggu cubaan ke3 baru dpt tengok.. heheh..

Picture_1275
01-04-2007
dinner malam tadik...sodappp
Laporan oleh: junjs11

bertambah ke tak nasinya.. heheh

070626_145506
26-06-2007
first time guna resepi dari yani. Memang SEDAP!!!
Laporan oleh: uyoi

pasni bolehlah try resipi i yg lain tu.. ehehe macam nak promote ler plak..

P1010160
31-07-2007
1st time cube masakan kelantan..thx k.yani,sedap..cume sy buat bkuah skit
Laporan oleh: noore

memang berkuah lagi sedap.. yg dlm gambar saya tu terkeringlah plak :p .. ada masa nanti nak tukar gambar lain..

Padpit
02-10-2007
Dah try, tapi buat dengan sotong..sedap.& pedas, thank you yani..
Laporan oleh: faizura82
2007_10130240
23-10-2007
memang sedap!thanks kak yani...tp mskn ni diubahsuai skit...ditambh ngn sayur kcg panjang,carrot dan tomato...
Laporan oleh: chasyar
Ayampaprik
25-10-2007
juadah dinner smlm..sedap! tq k yani
Laporan oleh: checkmate
Dsc02173
24-11-2007
menu lunch hari ni...mmg sedap.....thanks yani
Laporan oleh: nizam
Dsc00296
12-11-2008
best sesangat .. tambah satu lagi cara tuk masak ayam bagi masakan harian i..tyvm
Laporan oleh: aymy
Dscn4817
27-01-2009
campur dgn brokoli & carrot sbb nak bg berkhasiat sikit..tlebih buh cili api plak, agak pedas tp still menyelerakan..thanks 4 d recipe :)
Laporan oleh: chomeyl
Dsc_0006
28-02-2009
ku campur cili kering skit...tu yg nmpk merah kuahyer!!
Laporan oleh: are3646
Paprik_ayam
20-04-2009
nyum...nyum....sedap....
Laporan oleh: Nenie
Dscn6962edit
12-05-2009
try tuk mkn td..my parents luv it..adek2 pn ske..xder lengkuas kt umah..ganti halia..tambah sos tiram sket..
Laporan oleh: NaddY
P1020113
08-01-2010
salam sifu.saya tmbh sos tiram ckit.n ltk serai.mmg edap.muahhh.leb u.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Ayam_paprik
22-01-2010
Dah dua kali cuba resepi neh. Memang sedap...Thanks sebab sudi kongsi resepi...
Laporan oleh: Sulela
Dsc00190
05-05-2012
sedap nye...tp sy hentam tambah kicap,sos tiram,tomato..jadi lah macam ni..daun limau pun xda
Laporan oleh: Cik Siti alma
Ayampaprik
20-09-2012
setelah lama tak masak ni...
Laporan oleh: yani
Ayam_paprik_myr
11-11-2013
Antara lauk yang mengiringi nasi minyak semalam.. sedap! Terima kasih Yani..
Laporan oleh: LynnSham

Komen (52)

19-04-2006, kak ha komen :

kelate style ko..malu weih taktahu!


19-04-2006, yani komen :

kak ha.. yani pun tak tahu tapi ambik resepi dr oghe pasir mah


13-05-2006, 0101 komen :

tumpang tanya, dlm cara2 no. 4 ada tulis asam keping. tapi dlm bahan2 takda kuantiti pun.


15-05-2006, yani komen :

0101,sorry. asyik tertinggal je tulis bahan. TQ kerana bertanya. Dah edit dah kat bahagian bahan-bahan tu.


30-06-2006, Jemput komen :

best nampaknya, boleh try ni....


01-07-2006, ain komen :

bleh tanya dalam gambr nampak kering je, sy suka berkuah,bleh bgtau cara masak berkuah skit.


02-07-2006, yani komen :

ain.. boleh tambah air dan lebihkan sket kalau nak berkuah


24-08-2006, ibrahim komen :

saya br nok belajar masok,baguh la wat gini gak..tambah banyok lagi resipi deh


07-09-2006, nahrafqifahs komen :

Beraso sene la pulok...


27-09-2006, denial komen :

bawang banyak sangat


28-09-2006, ezie komen :

kenapa tak guna kicap dan sos?


01-10-2006, ps komen :

sdp sungguh mskn klte budu


01-10-2006, epi komen :

knp mskn tak da budu


06-10-2006, justsaymiey komen :

sedap..baru jer cuba utk buka puasa..


12-10-2006, shashi komen :

nak cubalah ptg ni.pas2 bagi la pulak resepi sotong lak


13-10-2006, sfwtie komen :

suma sedap asal kan masin,pedas,perisa,masam ,berempah asalkan semua rasa ada janji dpt isi perut..dan memuaskan kira OK ler tue...


13-11-2006, dagang komen :

Last night i dah cuba this resipi. Emmm sedap rasanya. But my daughter yang 8 dan 5 tahun tak dapat join sebab pedas sangat mungkin sebab cili api. Yani, cili api i ganti dengan cili merah ok ke..and macam mana nak buat paprik style siam ya..siapa ada resipi bolehlah kongsi dgn I. My son suka siam style la...TQ


13-11-2006, yani komen :

kalau rasa sedap ok je dagang... bergantunglah pada selera masing-masing..


22-12-2006, chombi komen :

saya br join, nnt nak cubalah nampak mcm sodap jerr


22-12-2006, skyblue komen :

Bau nya sedap juga! Sampai dapat cium bau nya kat lift pula, bila tunang I balik... dia cakap "Oh... the aroma in the lift is from our home!" :D


23-12-2006, yani komen :

ur tunang boleh makan pedas ke skyblue.. ke u kurangkan pedas.. biasanya org jepun ni tak mkn pedas..


23-12-2006, skyblue komen :

Bahan2 lain boleh kurang, kecuali chili. Dia tu memang pandai makan pedas, selalu minta sambal belacan. Nasib baik... kalau dia tak pandai makan pedas, susah pula nak masak.


25-01-2007, ADILLA komen :

mmg msakan klte sumenya sedap belako.sape ada resepi trg pulok.


11-02-2007, are3646 komen :

yani, sedap ayam ni...tp are pggil ayam pakpik


11-02-2007, yani komen :

err..iye ke?.. ke i silap.. resepi ni dr kawan mak mertua.. ke dia salah eja..


14-02-2007, umi_hurilainul komen :

betul ke sedap sgt nih???nak kena try ni..i mmg tengah cari resepi utk ayam sbb baru beli ayam td.boring la asyik msk yang sm je....


20-03-2007, acik_yarn komen :

sedaplah yani..masa mula2 makan tu i terus trigger...inilah rasa yg aku cari2 selama ni...selalu makan kt klate je..tp tk pernah tau resipi...now i sudah pandai...cuma hubby tk makan sebab die balik lewat sgt..ingt nk tayang kt die kite dah pandai masak masakan klate...tp tkpe...i makan sorang pun boleh....


14-05-2007, shaliza81 komen :

yani org klate kan? duk kt ner skrg?


14-05-2007, yani komen :

shaliza81.. yup org klate.. sekarang merantau jauh kat bumi sakura


14-05-2007, shaliza81 komen :

ooo..bestnya dpt p jepun..study ke kije?


21-05-2007, shaliza81 komen :

ya, betul cam are cakap tuh, kat sini panggil ayam pakpik, nama siamnya dah lupa..


28-06-2007, fazz_8800 komen :

perisa tu pakai perisa apa? ajinomotoke?ke ada perisa lain. saya ni baru nak blaja masak,


31-07-2007, rasidah komen :

klu letak daging...dagingnyer kena rebus dulu ker atau camner...


01-08-2007, geragus komen :

sy baru abis masak resepi nie wah.. nampak macam sedap dan menyelerakan tak sabar nak makan tp masih panasssss. tq yani


01-08-2007, fezah komen :

first time masak resepi yani nie hasilnya memang sedap tq yani sbb bg idea utk resepi ayam sy ari nie.


02-08-2007, shalina komen :

aa kan nape tak letak sos tiram. boleh try stail awk tu. mesti best kan


11-08-2007, alif komen :

nk kate sdp sngat 2 tak lah... nga cara sy buat 2 lain sikit.......tp best lah jugak.....kalau sape2 blum cube 2 boleh lah cube....


15-08-2007, Kitty komen :

apasal semua gambar tak sama warnanya ??????


15-08-2007, yani komen :

kitty.. cahaya boleh mempengarui warna gambar berbeza.. selain tu bahan-bahan yg digunakan.. ada yg guna serbuk kunyit menggantikan kunyit hidup dan juga kuantiti bahan yg digunakan.. mungkin ada yg lebihkan cili ke.. lebihkan belacan ke.. ni juga boleh mempengaruhi warna berbeza.. tak kisahlah nak lebih atau kurangkan mana-mana bahan.. kita yg buatnya dan kita juga yg nak makannya... ubahsuaikanlah ikut citarasa sendiri... resipi ni hanya sebagai guide saje.. :)


22-11-2007, AtiqueComeyl komen :

akak,sy kat overseas...takde belacan n lengkuas..boleh jadi tak? ke nanti x sedap?


08-07-2008, lanzailan komen :

nok tera wat etep eh paprik.. make kkeda dop puah sero..


13-01-2009, leesya komen :

sy nak try buatlah...my hubby ore klate so mesti dia suka......


14-05-2009, Norhasni komen :

Meme sedap...orghe kito kalu wak masak2 POweRRR....qlate chayok...


25-05-2009, ChristinaBeh komen :

Boleh saya tau... apa itu LENGKUAS? Nampak senang tapi cuma 1 bahan saja I tak tau. Tolong saya!!


05-11-2009, nur hidayah komen :

mcm sdp ja....bru ni sya wat gna resepi sy sndr x jd..so, nk try la resepi ni plak yer...hrp2 sdp....


03-01-2011, hynie komen :

ermmm x pna cuba lg....tp nanti nk try gak...mcm sdap jerrr....


10-01-2011, kichendiva komen :

mesti best... nak cuba 2day le...


23-03-2011, suehaiyla komen :

pedasx?mertua sue xley mam pedas..


09-05-2011, tiya komen :

baru pas wat..best gak...pertama kali buat ni...tq yani...


27-06-2011, latifaharffin komen :

kalau tok bubuh daunn limau ok ke?


14-08-2011, ibukalissa komen :

1st time resepi paprik xletak halia...boleh cuba ni...boleh tambah menu utk berbuka...dah tak tau nak masak aper...esok cuba resepi ni...


14-09-2011, nick asilah komen :

memang mabless laaa :) 1family suka ! sgt seronokk :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu