Google+

oleh: yani Scone

Scone

sesuai untuk sarapan. sedap dimakan dengan jem, butter dan juga madu.


Created on : 17-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 9~10 biji )

  • *125g tepung roti
  • *125g tepung gandum
  • *1 sudu besar baking powder
  • *2 sudu besar gula halus
  • @1 biji telur
  • @50g plain yogurt
  • @50g susu segar
  • 50g butter

Cara-cara

  1. Potong dadu/ kecil2 butter. Kemudian simpan dalam peti sejuk
  2. Scone1
    Masukkan semua bahan @ ke dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang atau berbuih.
  3. Scone2
    Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam food processor. Mix sehingga sebati. Masukkan pula butter. Mix lagi sehingga jadi serbuk roti. - kalau takde food processor, bhn * bolehlah diayak kemudian ramas butter jadi spt serbuk roti.
  4. Scone3
    Masukkan no.3 ke dalam no.2. Kacau dengan spatula sehingga takde debu-debu tepung. Nak cepat boleh juga uli dengan tangan. Simpan doh dlm peti sejuk selama 10 minit
  5. Panaskan oven sehingga 200 degree
  6. Scone4
    Keluarkan doh dari peti sejuk.Taburkan sedikit tepung roti di atas papan canai. Canaikan jadi bentuk panjang. Tabur pula sedikit tepung roti ke atas doh. Lipat 2. Kemudian canai memanjang lagi. Ulang langkah ini sehingga 5 kali. dah ketebalannya lebih kurang 1.5~2cm.
  7. Scone5
    Terapkan dengan bentuk bulat atau apa saja yang anda suka. Boleh juga dipotong mengikut bentok yg disukai.
  8. Scone6
    Sapukan dengan susu segar dipermukaan scone. Bakar selama 15 minit.

Tag

scone








Laporan Masakan Bergambar (11)

Scone
18-01-2007
Yani's scone... rupa tak sehebat ygani punya but still taste great.
Laporan oleh: Mat Gebu

mat.. ada sesetengah scone tu rupa macam yg u buatlah.. kira oklah tu.. rasa tetap sama.

Cimg2350
22-01-2007
Takde yogurt atau sour cream, bubuh je jus lemon dan susu. Doh agak lembik mungkin sebab tu tak cantik... rasa ok, dah makan pun.
Laporan oleh: skyblue

tak cantik takpe asalkan sedap dimakan.. ;)

Img_2159
26-02-2007
semalam buat ni untuk teatime. doh buat double kuantiti pun kejap jer lesap. yang ni makan dengan jem pineapple mango.
Laporan oleh: Ringo

terliur tengok gambar ni.. hari ni buat scones ni lagi.

Img_2151
26-02-2007
yang ni makan dengan blueberry syrup. best!!
Laporan oleh: Ringo

boleh try mkn dgn blueberry syrup ni..

P1010273
03-09-2007
Buat masa 31 Ogos hehehe...Hasil dari saya tidak cantik, tapi tq sebab kesedapannya membuatkan anak saya makan scones ni dengan banyaknya hehe
Laporan oleh: MamaInaz

tq jugalah sudi try resipi ni

08-03-08_1004
16-03-2008
letak kismis skit..........nak tanya kalu tak de susu segar ltak susu cair bleh tak......
Laporan oleh: eton

eton try la .. rasanya boleh.. yg ni eton letak susu cair ke.. macam mana rasanya

P1010213
03-12-2008
Hmmm..masih terfikir2 camne la agaknya K. Yani wat scone yang nampak moist dan berlapis2..tapi apa pun, sedap..TQ..
Laporan oleh: MamaInaz
Dsc00680
18-03-2009
Ohhh..i xde terap bulat but I just buat triangle jer..sedap jugak but x tau agak apa patut kita rasa..
Laporan oleh: oneferial
Scone
01-02-2010
mkn ngan jem blueberry.. ermm cedapnyer! tenkiu kak!
Laporan oleh: hana6877
Scones
13-06-2011
Pertama kali buat tak menjadi. Ni kali kedua. oklah jugak. Suami dan anak suka :-)
Laporan oleh: fazsha29
Dsc00238
13-12-2012
tak cantik macam yani punya...makan ngan peanut butter..tq..
Laporan oleh: jun75

Komen (33)

17-01-2007, nizam komen :

macam sedap jer.........yani letak jem ape kat atas 2.....jeles la yani tahu masak macam2...mana yani belajar


17-01-2007, yani komen :

jem epal yg dibuat sendiri... nizam, i cuma belajar memasak sendiri dr try and error..


17-01-2007, faziah komen :

memang i rasa masakan yang yani paparkan semua sedap-sedap, yani keje ke tidak.


17-01-2007, hzasabrina komen :

kak yani, klu xde plain yogurt leh gnti dgn yg lain x or klu xde gak xyah guna..leh x?


17-01-2007, drzaikk komen :

boleh tak kalo kite tambah sikit lagi gula supaya ia manis. dan kalo takde tepong roti , boleh tukar dgn tepong jenis lain ke?


17-01-2007, yani komen :

hzasabrina.. kalau tak nak letak yogurt rasanya kena tambah jumlah susu.. kalau tak doh jadi keras. ..


17-01-2007, yani komen :

drzaikk.. emm kalau tambah gula nantikan termanis pulak bila makan dgn jem. tapi terpulanglah kalau drzaikk suka manis.. kalau tak nak guna tepung roti.. gantikan dgn tepung gandum.. so sukatan utk tepung gandum tu jadikan 250g


17-01-2007, Mat Gebu komen :

yani, cantik scone u, separuh scon tu bila kita belah je berderai. Memang lah pada asasnya tak leh adun lama2 kan, cuma just combine aje... but yani punya look soo xcelent laa... sedap je nampak. Kalau cuba tak rugi niee.... ok kalau mat cuma nanti bbuh gambar kat sini. oh ye lagi satu, u punya round cutter tu saiz berapa ek?


17-01-2007, yani komen :

thanx!..mat. my cutter tu saiznya 6cm.


17-01-2007, dyna komen :

yani.. u ni photographer ker.. gambar makanan yang u amik semua menyelerakan.. nampak cantik n lazat


17-01-2007, CHE AZLAN komen :

Yani..... Boleh bukak kedai doh ni.....kalau gitu leh la saya singgah kat rumah awak ye...


17-01-2007, yana komen :

betul2 mengoda scone yani... rasa cam sekarang gak nak buat. x sabar nak merasa


18-01-2007, Mat Gebu komen :

yani.. mat tanya skit, apsal mat buat tak de "layer" macam yani punya scone?....sekali imbas u punya nampak macam puff pastry laa, ke mungkin sebab mat guna bukan plain yougart (guna yg ada perisa strawberi), n mat dah ikut semua procedure yg yani tunjuk tu....hmm tapi apa2 pun rasa dia memang sedap pulak2 gadingkan butter dgn jam sebagai sapuan dia...... bertambah kolestrol jadinya............


19-01-2007, umi_e komen :

mat... oklah tu ;) jadi juga scones tu... umie ni langsung tak menjadi (sebab belum ada panggilan untuk buat hehehehe) a'a kan mat, scone yani tu nampak cam berlapis2 agaknya sebab cutter yang yani guna tu kot...


19-01-2007, LilyZafirah komen :

Umie, u kan kat UK. I thot scones ni makanan english ppl sebab my SIL yg kahwin ngan englishman suka makan scones ni ( ikut citer hubby i la).


19-01-2007, Mat Gebu komen :

Tapikan umie, yani guna cutter bulat. mat pun sama cuma tepi dia ada biku2... mungkin yani canai doh tebal skit laa around 2cm kot... tapi scone nie memang makanan org2 putih. Tu pasal ikut cara mereka makan dgn jem , honey or butter but for our malay taste why not try scone with sambal tumis.. hehehe....amacam boleh gitu............


19-01-2007, yani komen :

mat.. setiap kali canai memanjang tu mat tabur tepung tak kat atas permukaan doh? Lepas tu kena lipat dua.. canai lagi, tabur la gi tepung..then lipat 2.. ulang sampai 5 kali.. tu yg nampak berlapis2.. kalau mat dah ikut step ni .. emm tak tahu nak kata apalah.. heheh mat bagus juga idea tu kan.. mkn dgn sambal tumis best jugak tu..


19-01-2007, Mat Gebu komen :

mat tabur tepung roti kat permukaan doh tu sebelum melipat dan mencanai... tapi kan yani mungkin taburan tu kurang rata agaknya... tak pe nanti buat lagi....tgk macam mana 2nd timenya hasil... kalau tak ok juga hehehe.... terjun tingkap laaa nampak gaya...


19-01-2007, Lilydvalley komen :

mat, ni dah dekat musin durian, apa kata makan scones w kuah durian? rasa mcm nak buat aje scones ni... tgkla...


20-01-2007, umi_e komen :

LilyZafirah... memang makanan local kat sini tapi tekak umie tekak melayu hehehehe so makan camtu2 je... mat... umie makan dengan sambal tumis ikan bilis errmmmm sedap!ikut selera Melayu ler ;)


20-01-2007, Mat Gebu komen :

Bila lily sebut "durian" baru mat teringat dalam freezer ada jem durian... mat memang simpan stok jem durian (buat sendiri masa musim durian lepas2) bukan apa senang, kalau nak buat bbur kacang ke, just scope 2 - 3 tablespoons and throw into the bbur kacang for sure bertambah2 sedap.......(tapi sedey laaa pokok durian dah tebang dan tanam kelapa sawit sekarang nie... hmmm kebun buah2an dah terhapus).


20-01-2007, ctjuliez komen :

i dah cuba scone ni..tp tak naik cantik.malu nak tayang gambo kat sini.tp rsnye tetap lazak berlemak.anak i suka mkn mcm tu je tanpa sapu jem.


26-02-2007, Lilydvalley komen :

ish...tetiba my hubby tanya i tau buat scones tak.... tetiba lak hubby nak jadi Englishman! Nak cuba resipi yani ni la... dari hari tu kata nak buat...tapi x terbuat!


27-02-2007, yani komen :

sorry semua.. masa buat scones semula tadi baru terperasan ada step yg tertinggal.. simpan dlm peti sejuk 10 minit sebelum dicanai.. dah edit pun kat atas tu.. mungkin sebab tu kot scones mat jadi tak nampak layer.. sorry ye mat..


27-02-2007, Lilydvalley komen :

hehehe... biasala tu yani...human error. mat, leh cuba lagi nanti. I pun x sempat nak cuba lagi... yani, cutter u tu brapa cm ya? I x penah mkn scones, so x tau biasanya besar mana yg cantik scone ni ya? kalo guna cutter 8cm tu x besar sgt ke?


06-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

aritu mkn scone yg bli kt sogo. umm, agak muak sbb xde ape2 filling or syrup. kalo ade, taste better kot..


23-07-2007, dhamia komen :

yani, leh tak bagi resepi jem apple..cam sodap je


23-07-2007, yani komen :

dhamia.. jem apple yg sy buat ni renyah sket.. siap kena ukur suhu.. ikut resepi chef ler katakan.. tp rasanya memang sedap.. boleh simpan lama wpun tanpa bahan awet.. pernah ambik gambar step by step konon nak letak resipi.. tp x jd.. eheh... nanti i try resipi apple jam yg simple pulak.. kalo jadi nanti i tempek resipi.


26-10-2007, zeti71 komen :

Resipi ni nampak macam senang dan sedap. Nanti nak try. Me and my husband memang peminat scone. Every few months, mesti gi panjat Cameron Highland sebab mengidam nak makan tea and scones kat Bala's Chalet kat Cameron Highland tu. You know how much depa charge??? RM18.00 for 4pcs of scone.......


11-12-2007, Ekieyna komen :

Kak yani...dah 3x eki try wat scone ni..tp x jd2 pun scone huhu..x masak kat dlm nyer..nape ek??sedey ni..meratapi scone ni..yg dah nak msk tong hehe..


01-01-2008, aleez_29 komen :

yani.. i memang suka makan scones nih.. tadi try buat.. but i dont have tepung roti. dah cari tapi tak jumpa... so i use tpg gandum je... not that great lah.. layer ade but.. kempis... tak tinggi cam yani punye... tak pe lah nanti i cuba lagi


23-06-2011, bbqaseh komen :

yani...tadi i try buat ur scone alhamdulillah menjadi sgt...cuma td pakai tepung naik sendiri sbb tkde tepung roti pastu tambah kismis ngan gajus dlm dohnya....rasanya mmg best sgt...mkn plain je pun leh layan...thanks yani 4 d great receipi,,,suka sgt pasal scone mmg kegemaran kita...thanks again yani


08-12-2012, MiA SaRaH komen :

hurmm,, tgk mcm sedap, tpy sya ni x tau scone ni dlm kategori apa? mcm biskut kah?? or mcm roti? rsa dya mcm mna? trus terang x tau scone ni apa??,, tolong terang ley?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu