Google+

oleh: yatichedet20 Sup ekor ala kedai tomyam

Image0324

PASAL DAH SELALU SGT MEMBAZIR KAT LUAR MAKAN AKHIRNYA AFTER TRIAL AND ERROR DAPAT GAK RASANYA MACAM KAT KEDAI SIAM TU...


Created on : 02-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yatichedet20




Bahan-bahan ( 5 ORANG )

  • 1 kg ekor
  • 5 btg serai di ketuk
  • 2 labu bawang besar belah emapt
  • 6 ulas bawang putih diketuk
  • 10 biji cili api hijau dan merah diketuk
  • 3 inci halia diketuk
  • seikat kecil daun ketumbar
  • 3 biji limau nipis( lebih pun tak pe ikut masam)
  • 1 biji tomato saiz besar
  • 5 helai daun limau purut
  • nampla (sos ikan) jika suka

Cara-cara

  1. Rebus lebihkurang 4 jam ekor , sebiji bawang besar potong 4, halia 3 inci tadi sehingga lembut
  2. Image0317
    sediakan bahan-bahan sebelum menumis.
  3. tumis bawang putih hingga wangi, api kena kuat sikit agar macam kedai gak, masukkan serai, bawang besar yang dipotong 4, kacau sebentar
  4. Image0321
    masukkan pula tomato yang dipotong 4 gak, daun limau, cili api dan tumis sebentar. masukkan rebusan ekor tadi ikut banyak mana nak dihidang
  5. didihkan sebentar dan rasa garam atau nampla(sos ikan) dan tambah sedikit gula atau kalau suka leh tambah aji
  6. Image0320
    sebelum dihidang perahkan limau nipis dan daun ketumbar dalam mangkuk hidang. Curah sup itu dan boleh dihidang panas2

Tag

sup

Laporan Masakan Bergambar (1)

Raya_krt_n_sup_ekor_043
16-10-2012
Tq yatie, memang sedap sangat sup ekor ni
Laporan oleh: syaza.liza.9


Komen (9)

02-08-2009, tfsalihah komen :

hubby memang suke sup2 nie...


05-08-2009, ana_shoter komen :

sedapnya ana dah cuba ...bf ana pun suka makan ...rasanya dia tambah sayang kat ana..ummy ana kata kalau nak tambat bakal suami tambat dengan perut dia dulu....


07-11-2009, yuyuu komen :

hebat, dengan try n error menjadik jugak...heheh...kalo macam sup ayam, sup sayur ke, sup cendawan ke yang ala kedai tomyam tu cane plak dorang wat?


17-11-2009, sabamy komen :

apa petua nak bg ekor cepat empuk tak liat? ada petua masa nak beli ekor tak? penah cuba buat tapi ekor rasa liat


22-02-2011, rizzki komen :

sabamy.. sya rebus ekor&tulang alhamdullilah ok..jgn bubuh garam dulu..cz nnti liat&keras....bila dah lame sikit baru bubuh garam....merebus makan masa sikit...


03-08-2011, azmal amalin komen :

hehehe hari-hari leh masak ni..klu kat kedai RM 7.00 hurm masak sendiri lagi puas hati ..


19-10-2011, sue-nuar komen :

pernah mkn kat kdai sup ekoq ni rm 21(2 org mkn) mmang x patut la..dh ada resepi ni leh wat sndri jla...mkn pun puas..thnks ye


09-11-2011, ct.faezah komen :

wah mcm best je,,,nk try lah buat.....maklum lah daging korban byk,,,,,dpt lak ekor,,,sedap gak,,hehe,,,thanks ye,,


03-12-2011, eidaro komen :

sedap jgk ni utk di cuba.. sy mmg suka mkn sup ekor..masa pregnant dulu pn pernah mengidam..ni kalau cuba sedap xpayah mkn kat kedai lg


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd