Your MyResipi.com has been updated. To get started with new version of MyResipi.com, Reset Your Account Password using Forget Password
If you face any problem, please contact us at support@myresipi.com

Resepi Sup ekor ala kedai tomyam

 Submitted Byyatichedet20 On 02 August, 2009
Category: 
Cuisine: 
Preparation time: 
Servings: 
0 Persons
Description

PASAL DAH SELALU SGT MEMBAZIR KAT LUAR MAKAN AKHIRNYA AFTER TRIAL AND ERROR DAPAT GAK RASANYA MACAM KAT KEDAI SIAM TU...

Ingredients
  • 1 kg ekor
  • 5 btg serai di ketuk
  • 2 labu bawang besar belah emapt
  • 6 ulas bawang putih diketuk
  • 10 biji cili api hijau dan merah diketuk
  • 3 inci halia diketuk
  • seikat kecil daun ketumbar
  • 3 biji limau nipis( lebih pun tak pe ikut masam)
  • 1 biji tomato saiz besar
  • 5 helai daun limau purut
  • nampla (sos ikan) jika suka
Instructions
  1. Rebus lebihkurang 4 jam ekor , sebiji bawang besar potong 4, halia 3 inci tadi sehingga lembut

  2. sediakan bahan-bahan sebelum menumis.

    Image0317.jpg
  3. tumis bawang putih hingga wangi, api kena kuat sikit agar macam kedai gak, masukkan serai, bawang besar yang dipotong 4, kacau sebentar

  4. masukkan pula tomato yang dipotong 4 gak, daun limau, cili api dan tumis sebentar. masukkan rebusan ekor tadi ikut banyak mana nak dihidang

    Image0321.jpg
  5. didihkan sebentar dan rasa garam atau nampla(sos ikan) dan tambah sedikit gula atau kalau suka leh tambah aji

  6. sebelum dihidang perahkan limau nipis dan daun ketumbar dalam mangkuk hidang. Curah sup itu dan boleh dihidang panas2

    Image0320.jpg
Tags 
Who has tried this? See their cooking reportSee All
Related RecipesSee All
Recipes You May LikeSee All
Comments