Google+

oleh: angah_nany kek coklat lembab

Dsc00121

kek yang sedap dan mudah disediakan


Created on : 02-08-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi angah_nany




Bahan-bahan ( makan ramai-ramai )

  • 2 Cawan tepung gandum
  • 2 Cawan gula halus
  • 1 Cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil bircabonat soda
  • 1 Biji mentega (250gm)
  • 4 biji telur
  • 2 Cawan susu coklat (dlm kotak atau botol)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Topping (Coklat masak ,1 sudu mentega dan ½ cawan susu coklat

Cara-cara

  1. Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan bircabonat soda, ayak tinggi.
  2. Pukul mentega dengan gula halus.pukul sampai kembang kemudian masukkan telur satu persatu hingga sebati.
  3. Masukkan pula susu coklat.pukul sehingga sebati.
  4. Bubuh esen vanilla.
  5. Masukkan tepung, kacau adunan sehingga sebati.
  6. Masukkan aduanan kek ke dalam loyang yang telah dilapisi kertas minyak yang disapu mentega.
  7. Bakar 180ºc selama 45 minit, jgn terlalu lama..nanti tak lembab.
  8. Untuk Topping :- 1) Masukkan semua bahan topping ke dalam periuk..masak secara double boil. 2) Setelah cair masak di atas api pelahan.. biarkan sejuk sikit dan dah boleh hias atas kek.

Laporan Masakan Bergambar (17)

Kek_coklat_lembab
04-08-2009
memang mudah, moist dan sedap. terimakasih sudi share resepi ni...mmuaah!
Laporan oleh: ibumimi

alhamdulilah ader juga org yg nak try resepi nie..memang sedap..muahhh balik utk ibumimi..terima kasih kerana mencuba

K
10-08-2009
angah... ni kek coklat lembab versi kukus...
Laporan oleh: asnhr1074

sedapnya..warnanya sungguh menawan

K
10-08-2009
ni plak, kek coklat lembab versi bakar... x sempat nk hias2, ngapp terus. Tepi ada kering sket, x perasan dah masak... apepun resipi ni boleh dipercayai... TQ..TQ...
Laporan oleh: asnhr1074

tak buh topping pun kek nie sedap dimakan..hehehe

Besday1
13-08-2009
wat for my besday aritu! tima kasih yer angah!
Laporan oleh: hana6877

hai hana..sama2..hapy belated berday..hehehe kita lahir bulan yg sama.cantik hiasan kek hana.

Dsc00074
18-08-2009
akak nih la kek coklat 1/4 adunan sy.....
Laporan oleh: eye_nie

yelah..cam ok gakkan..kalau jual rm10 utk kekawan makan2 tak lah deorg rasa mahal sgt dan byk..ok eye nie nanti akak pun nak cari dulang kek kecik cam eye nie..tq dik..muahhhh

P8050037
23-08-2009
resipi lebih kurang sama dgn kite punye...biasa buat besar ari ni buat mini...thanx for d recipe..
Laporan oleh: zana0508

terima kasih kerana mencuba..comelnya kek tu

Img_2277
13-11-2010
dapat pujian ramai, sedap katanya.siap ada yg suruh buka kedai kek...hihihi..tq pd tuan punya resepi..mudah sgt.
Laporan oleh: suffia78

terima kasih kerana sudi mencuba..raya tahun depan leh buat promosi awal..hehehe leh sufiia jual

Image049
03-03-2011
buat experimen dh byk kali, tp ni pling m'jadi......
Laporan oleh: umi manja

experimen byk kali mcmana tu???yg sebelum nie jadi macamana??

064
27-03-2011
pertama kali buat...mmg menjadik...ingat mula2 tak jadik..akhirnyer2...tadaaaa
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com

terima kasih kerana mencuba..wahh..cantiknyer..jimat buat sendiri..

073
27-03-2011
yg nie setelah di potong...kat atas tu belum potong lagi..lembab dan sedap...untuk hari jadi anak2
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com

mesti anak2 suka..pasni leh ambik tempahan yer kak..

Z
30-03-2011
memang moist..tq :)
Laporan oleh: nOOrsha

terima kasih kerana mencuba..cantik nampak kek tu

Kek_coklat_lembab
16-04-2011
mmg sngt2 lembut dan lembab very d chocolatey tq angah nany ...
Laporan oleh: manjasayang

terima kasih kerana mencuba..wahh..cantiknyer..jimat buat sendiri..

Image0664
22-04-2011
Ni laa rupe kek coklat yg sedap tak hengat ni dlm bentuk cupcake...
Laporan oleh: Microtiny

patutlah ader org yang nak tempah..rupa pun menarik..so leh tambah pendapatan sampinganlah yer.

07052011484
10-05-2011
Saya kukus je kek ni, buat untuk mother's day, kurangkan gula jadi 1 1/2 cwn, next time 1 cwn pun cukup coz topping pun dah manis, tq angah...
Laporan oleh: suzzlyn

sama-sama suzzlyn...cantik kek..terima kasih kerana sudi mencuba

057
07-07-2011
dah banyak kali buat dah..terima ksih yg memberi resepi nie.amat bermakna buat keluarga...org lain pun suka ...sedap katanyerr
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com

sama2 ctfatimah kerana sudi mencuba

Kek_coklat_mimi
17-09-2011
inilah hasilnya.. mmg sedap...terima kasih kerana berkongsi resipi.. mmg menjadilah.. tp sakurangkan gula hanya kpd 1 cwn jer..
Laporan oleh: diilea21

terima kasih kerana sudi mencuba.. :)

Kek
21-11-2011
sng nak buat....tp terlebih bakar jd nyer kering sket...buat 2 adunan utk bufday anak...dan mendeko....tp x cantek mn...anyway...simple n easy recipe...
Laporan oleh: bndsya

terima kasih kerana sudi mencuba.. :)..ok la tu kita akan tetap puashati dgn hasil tangan sendiri apatah lagi utk org tersayang kan



Komen (77)

02-08-2009, ibumimi komen :

ingat nak cubalaa... macam senang je. gula tu agak2 boleh kurang kan tak ..hubby x suke kalau manis sangat. coklat masak tu u guna berapa grm yea?


02-08-2009, Jue Hussin komen :

Ibumimi, akak rasa, boleh kurangkan gulanya. Sbb slalunya akak buat kek, bab gula mmg akak agak derhaka. hehehe...


03-08-2009, angah_nany komen :

terima kasih kak jue jawab bagi pihak saya..gula tu boleh dikurangkan kalau tak mau manis..hehehe baik utk kesihatan..coklat masak tu agak2 dlm 200gm..tapi boleh tambah dan kurangkan ikut ketebalan topping yg kita nak..ada kawan angah dah cuba resepi nie tapi masak dgn cara mengukus.hasil tetap lumayan..selamat mencuba ibumimi.


03-08-2009, ibumimi komen :

thanx kak jue n angah. nanti bila dah jadik kita antar lapuran :)


06-08-2009, elmilna komen :

salam..akak sy nak tanya boleh tak mentega tu digantikan dengan minyak...sorry sy cuma tnya je... lagi satu mentega 1 biji tu maksudnya butter ke??


07-08-2009, meow komen :

ingat2 insyaallah raya nanti nak wat kek cekelat laa


08-08-2009, angah_nany komen :

salam elmilna, akak tak pernah lagi buat kek nie guna minyak..tapi rasa boleh kot tapi akak tak tau berapa byk nak buh,mungkin 1 cawan minyak cukup kot..yer mentega tu butter ler..buttercup boleh..farmcaw pun boleh..kalau dah try buat kek guna minyak kasi tau kak yer apa hsilnye nanti.


08-08-2009, angah_nany komen :

hai meow..selmat mencuba..kek nie buat dlm cup kek pun boleh..


10-08-2009, asnhr1074 komen :

angah nani, kite dah cuba.. best la mmg nmpk dan rasa lembab kek tuh, cuma lum boleh anta gambar... ext.harddisk ada mslah sket, gamba dlm tu la.. :(


10-08-2009, angah_nany komen :

terima kasih asnhr1074 kerana mencuba..hehehe... selalu bila harijadi org, angah buatkan kek..tapi tahun nie angah kongsi resepi kek ngan kekawan sempena harijadi angah..angah pun baru ajer join myresipi nie.


10-08-2009, angah_nany komen :

amboi rajinnya asnhr1074 siap cuba dua2 cara masak kek nie..kalau bakar kek ni tak leh lama sgt nanti kek lembab pun jadi tak lembab..jadi kering mcm kek biasa..angah pun pernah buat terlama bakar sampai kek tu merekah..kucewa rasanya..


11-08-2009, asnhr1074 komen :

hihi.... kite pun baru gak kt myr ni.. tgk je dah lama... join nyer baru... bykgak test2 resepi sini, ok lah...tp ada yg x anta laporan..hhi :D


11-08-2009, angah_nany komen :

betullah.. angah pun ada cuba byk resepi dlm nie..yg best kita leh tengok pengalaman org yg try resepi..lagi ramai yg cuba lagi teringin sgtlah kita nak cuba kan.


11-08-2009, elmilna komen :

salam...akak nk tanya lah kita dah wat resipi ni memang best, kek coklat naik cantik je, lembab dan gebu...seronok kek menjadi ;), nanti senang kita hantar laporan tau..lom apa2 dah ada tempahan tuk raya tapi ada satu soalan lah kak klu kek coklat 1/2 kg siap topping rasa2 nya leh jual berapa ek...huhu..


12-08-2009, angah_nany komen :

terima kasih elmilna kerana mencuba..ermm bab harga nie susah sikit ler akak nak cakap..tapi mak mertua akak pernah jual kek ikut sukatan resepi nie dng harga rm30..tapi akak pun tak timbang berapa beratnya..akak rasa kalau nak tau adik kena tau dulu modal buat kek nie.pastu senang kita nak tau harga utk kita jual.


13-08-2009, eye_nie komen :

resepi nih seakan2 resepi kek coklat fendi yg selalu sy bt..cuma fendi guna minyak...kena try nih....


16-08-2009, angah_nany komen :

try ler eye_nie..ic guna minyak pun ok gak kot..tapi berapa byk minyak yg digunakan??


17-08-2009, eye_nie komen :

angah_nany sy dh bt 3 kali ..tapi ngaper ek....45 minit bakar tgh dia x masak...tolong...tapi mmg sedap sgt...siap amik ode lg...tq..


17-08-2009, eye_nie komen :

kalo ikut resepi fendi guna 1 cwn minyak...


18-08-2009, angah_nany komen :

eye_nie, kek tu memang agak lembab tapi mungkin bergantung pada oven kot.mungkin leh tambah masa membakar kot..akak pernah cuba bakar 1 jam tapi kek jadi kering sgt pulak.kureng sedap, jadi cam kek coklat biasa, hari nie akak siap 2 biji kek tempahan..esok ada sebiji org tempah..semoga bisnes kita maju..hehehe


18-08-2009, eye_nie komen :

owh gitu....mmg bila kiter cucuk ngan lidi dia melekat skit yer....tq...nnt cuba lg...tapi kek nih mmg sedap n bau dia bestttttttttt.... akak jual 1 adunan brape yer?..just nk survey takut terletak hega murah @ termahal lak..... majulah kek untuk negara...hihihihi...


18-08-2009, angah_nany komen :

memang melekat sikit2..ermm akak jual satu adunan RM30..tapi ramai yg kata harga tu murah sgt..tapi akak nie memang jenis tak sampai hati jual mahal2.buat kek nie pun sebagai hobi..pagi tadi akak timbang kek nie berat 2.5kg...eye_nie cadang nak jual berapa hinggit.


18-08-2009, eye_nie komen :

owh....sy pun jual 30 kak....kalo pkai loyang 8" x 3" sy jual RM10 dlm 1/4 adunan....sama la kiter sy pun mmg suka baking2 nih....org umah dh x larat mkn tu yg bt jual tu...hihihihi...


18-08-2009, angah_nany komen :

ermm mcmana nak buat 1/4 aduanan..nak bahagikan siap2 bahan2 tu ker sebelum dicampur atau dah dibancuh sekali pastu bahagi..ajar sikit


18-08-2009, eye_nie komen :

emmmm...sy bt 1/2 adunan pastu bkar dlm 2 loyang 8"x 3" dlm 25minit @ sehingga masak lah..kena try n error ikut oven masing2...suhu pun kena kurang skit kalo x nnt merekah..try la lg senang nk packing..


18-08-2009, angah_nany komen :

hehehe nak tanya lagi..topping nak buh masa bila??tak susah ker nak masuk kek yg siap bertopping kat dlm bekas mcm tu..selalu akak jual kek rm30 dalam kotak kek.


18-08-2009, eye_nie komen :

owh..sy ltk toping kt atas dulang lain dh keras skit br mskkn dlm bekas plastik tu...tapi kalo nk toping atas jer blh terus dlm bekas tu.. muaahhhhhhhhh..anyway tq for the recipe...sedap....


20-08-2009, angah_nany komen :

salam eye_nie..hehehe akak dah mula menjual kek rm10..yeyeye bestnyer..dah byk dapat tempahan..tima kasihlah atas idea eye_nie.


20-08-2009, eye_nie komen :

wahhhh...makin laris lah kek akak...dh la sedap comey plak....hihihhi....akak jgn x tahu resepi akak nih sy bt cupcake gak...tima kasih untuk resepi yg bestttt....


20-08-2009, angah_nany komen :

betul dik, akak pun buat cupcake tak buh topping pun sodap..hehehe..alhamdulilah sangat dgn rezeki yg ALLAH kasi nie..rasa nak try lagilah resepi kek2 yg lain kan.eye_nie ada id YM tak?


20-08-2009, eye_nie komen :

YM sy ainis_890@yahoo.com.au


20-08-2009, Acu5559 komen :

angah_nany... murah sangat tu. Biasa orang jual, 1kg pun dah RM30. Kalau sedap, orang tak kisah bayar mahal sket...


23-08-2009, angah_nany komen :

zana terima kasih kerana mencuba...acu agak2 harga berapa yg sesuai nak jual kek tu.


25-08-2009, Acu5559 komen :

Acu pun ada ambik order gak cake coklat nie... resepi lebih kurang cam ni gak, cuma Acu pakai susu segar biasa. Biasanya Acu jual 1.5kg RM45. Nie pun harga 5-6 tahun lepas... sampai sekrg tak naik2..Alhamdulillah, so far, order sentiasa ada...


25-08-2009, zana0508 komen :

sonok tgk discussion pasal bznz kek ni..saya pun ada jgk amk order kek coklat ni, biasa pun jual lebih kurang angah punya harga...nk jual mahal2 kan x sampai ati..kawan2.. saya biasa buat kukus kek coklat ni lg lembab...kek mini kt atas tu pun kukus jgk


27-08-2009, angah_nany komen :

hai acu, acu jual kek nie time raya ajer atau sentiasa dapat order..apa lagi kek lain yg acu jual??leh kongsi resepi??


27-08-2009, angah_nany komen :

hai zana..memang best ler discuss pasal niaga kek nie..ramai gak kaki niaga kek..kalau kek mini sebiji jual cam ner??


29-08-2009, zaleha_mbb14@yahoo.com komen :

salam, rasa macamnak cuba la...buat sikit dulu kan...tk sudi kongsi resepi...


30-08-2009, angah_nany komen :

salam zaleha, cubalah..mesti puashati..kalau nak buat sikit pun boleh buat 1/2 aduan..slmt mencuba


30-08-2009, Acu5559 komen :

Salam angah. . Kek lapis pun Acu buat, tapi yg selalu org order, kek coklat lah. Lagi satu, kalau utk hantaran, open house org suka order fruit tartlet or cheese tart...Tapi sejak pindah opis nie, Acu dah slow sket amik order.. tak larat...


01-09-2009, angah_nany komen :

salam acu..angah pun yg org selalu order kek coklat gak..ermm cam ner yek nak buat fruit tartlet dan cheese tart..leh ajar tak..


01-04-2010, yazmin_2112 komen :

salam..hye..sy da cube da resepi awk nih..mmg menjadi..hehe..1st time wat kek tuk family n husband..hohoho..mcm tak caye jek..mekasih ek..


02-04-2010, hatunmaria komen :

salam kak nak tanya mcm mn nak buat kek cokalat ini nak letak dlm bekas plastik kecil tu.


30-04-2010, angah_nany komen :

yazmin_2112..terima kasih mencuba..sori lambat balas komen..alhamdulilah kalau menjadi..saya nie pun memanjangkan resepi asal dari kwn kepada kwn...leh buat selalu yer.kalau rajin leh jual juga


30-04-2010, angah_nany komen :

hatunmaria..bekas mana yg adik maksudkan ni??kalau bekas dalam plastik cam kat atas gambar kak eye_nie tu..akak terus terbalikan dalam bekas plasik tu terus dari loyang kek.kira yg bawah tu kat atas..pastu terus siram coklat kat atas..hehehe..kalau byk kali pindah2 bekas kot patah dan lerai ajelah kek tu nanti...selamat mencuba..


02-05-2010, zakuan79 komen :

hari nie org bujang buat kek lak..nyam nyam nyam jadi jugak akhirnye,,,tapi tak pakai mixer,,,guna blander jer,,maklumlah org bujang,,,apa pun sedap bangat..tq angah...


02-05-2010, angah_nany komen :

bgusnyer zakuan..terharu akak dengar,walau tak cukup kelengkapan tetap adik usahakan juga yer..bagus..terima kasih mencuba..pasni buat lagi tau..hehehe


24-11-2010, hani Adira komen :

kek KUKUS dgn BAKAR mane yg lebih sedap? sesiape yg pro blh tlg sy tak tuk sln ni....?


25-11-2010, angah_nany komen :

dua2 sedap..kukus kena lama sikit tempoh memasak kalau nak kek lebih tahan lama.


27-11-2010, mely komen :

buat jangan tak buat,hehehe.


18-12-2010, zuhana komen :

dah byak kali buat kek coklat...tp baru ari tu cuba resepi ni...memang menjadi...biasa buat versi kukus guna minyak...tp kurengggg...yg ni memang moist....sebijik macam kek yg selalu saya tempah kat bdak2 praktis kat jabatan pertanian....sekarang buat sendiri jer lah..huhu..tq for your recipe


18-12-2010, zuhana komen :

ha..lupa lak nak bagitau ...saya tambahkan skit perasa dan pewarna coklat....hehe


23-12-2010, angah_nany komen :

terima kasih zuhana sebab cuba resepi nie..nie pun akak dapat resepi asal dari kawan..tokok tambah sikit..ramai gak yg berniaga guna resepi nie..zuhana pun leh jual kek nie juga..hehehe


21-02-2011, ummi haziq komen :

ade yg stgh2 tu ltk myk msk..kalo letk lg bmyk eh??


01-03-2011, umi baik komen :

salam akak..sebelum ni umi penah wat kek coklat lembab..dl resepi tu die gunekan air sejuk peti ais ni.mcm akak gunekan susu coklat..blh ker kalu umi sejukan dulu susu coklat tu??


03-03-2011, aza89 komen :

sedapnye.... nak try lah....


11-03-2011, angah_nany komen :

ummi haziq leh guna gak minyak masak..tukarkan mentega dgn minyak...tapi saya tak pasti berapa byk minyak yg diperlukan


11-03-2011, angah_nany komen :

umi baik...boleh gak sejukkan susu tu..akak pun pernah guna susu kotak yg telah dibuka dan dimasukkan dlm peti sejuk..tapi rasanyer hasilnyer sama ajer dgn susu kotak yg tak disejukkan..slmt mencuba


11-03-2011, angah_nany komen :

aza89..trylah yer..pastu leh komen dan bubuh gambar hasilnyer kat sini nanti..slmt mencuba


27-03-2011, ctfatimahabkarim@yahoo.com komen :

dah cuba....mmg sedap,lembab sangat...


18-04-2011, Microtiny komen :

Semalam saye buat kek ni. Buat dlm pepercup je. Separuh dah kene balun dek anak2 & anak2 buah. Hr ni saye bawak separuh lg gi keje. Tetiba ade yg tanye, "akak, nak tempah buleh?" Alahaiii... tu yg payah nk jawap tu. Anyway, terima kasih bebanyak laa tuan punye resepi yg marveles tak hengat ni...


18-04-2011, Microtiny komen :

Semalam saye buat kek ni. Buat dlm pepercup je. Separuh dah kene balun dek anak2 & anak2 buah. Hr ni saye bawak separuh lg gi keje. Tetiba ade yg tanye, "akak, nak tempah buleh?" Alahaiii... tu yg payah nk jawap tu. Anyway, terima kasih bebanyak laa tuan punye resepi yg marveles tak hengat ni...


12-05-2011, anim93 komen :

angah, kalau kek tu versi kukus brape lme agknye??


17-05-2011, angah_nany komen :

ctfatimahabkarim:- terima ksih kerana mencuba


17-05-2011, angah_nany komen :

Microtiny :- oklah tu leh tambah pendapatan.. akak pun memang guna resipi kek nie utk tempahan..jual jgn tak jual tau


17-05-2011, angah_nany komen :

anim:- akak tak pernah buat kek nie dgn cara kukus..cuba tanya suzzlyn yang komen bergambar kat atas tu..dia buat kek ni dgn cara kukus..slmt mencuba


18-05-2011, suzzlyn komen :

salam anim.. saya kukus dlm masa 1 jam...


04-06-2011, arisa_10 komen :

da try wat...tp cam terkering sket...urm...xretila nk bajet cane texture kek tu...sbbnya stiap kali cucuk dgn lidi asyk melekat je...last2,terkering sket kek tu...huu...cane ye? pas2,knp dkt kek tu ad bah tu cam ade bintik2 putih?


04-06-2011, angah_nany komen :

ermm akak pun pernah buat kek tu terkering sebab asik tunggu dan tunggu..melekat sikit2 tu tutup ajer api..bintik2 putih mcmana tu??tak paham lah.


05-06-2011, arisa_10 komen :

huu...ntahla...haha..biala ^^ thanx 4 da recipe ^^


14-06-2011, waheeda81 komen :

angah_nani, guna api atas bwh ke, bwh je


19-06-2011, neha_ip komen :

Kek sy jadi keras..mgapa yer? Sy bakar, buat sebiji mcm dlm resepi..tp tk jd...


09-07-2011, shila_89 komen :

salam..angah or sape2 yg dh try resepi nie nk tnye skit....sukatan cawan 2 cawan besar mane ek...pas 2 tepung gandum 2 kalau kite guna tepung penaik blh x.....ptg nie nk try klau ade respon komen nie.....


03-08-2011, My Secret Chocolate Cake Recipe komen :

shila_89...sy guna mug yg sederhana besar...pastue semua sukatan ikut mug tu...hasilnya ok cuma agak kering tepinya coz sy bakar terlalu lama then merekah ditengah coz guna suhu yg salah...oven sy wlupon 180c panasnya masyallah...smpi merekah...then sy terus slow ke 90c..dah buat 2 biji kek..rsnyer memg sedap...sy baru tahu harini kene terbalikkan kek tu kalau nak letak topping...sbb kalau tak terbalik nampaklah rekahan kek tu...hahaha...angah nani..thanx tau..ptg ni nak anta tempahan......lg satu...kek ni pon sy guna tepung naik sendiri....baking powder tu tepung penaik shila..jom kite try same2...smpi jadi


22-10-2011, eyra_zul komen :

sy buat stengah dr acuan nie, ada dlm oven..tp mcm xjd je =(


29-10-2011, angah_nany komen :

Eyra_zul..kenapa macam tak jadi..tak masak ker??kekadang masa kena ikut kesesuaian oven juga..cuba lagi..jgn putus asa yer.


07-12-2011, MILLYYANA MARIA komen :

salam angah_nany... saya dah try buat kek malam tadi ikut resepi angah tapi saye kurangkan gula kepada 1 cawan..saye musykil bile dipotong,kenapa kek saya tak gebu, isinye mampat dah mcm rupe dodol je...tapi rase nice....kenape erk jadi macam tu....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd